Stories

Ρέμκο Πάσβεϊρ: Έκανε τη... δουλειά του και θέλει να δει τη μορφή του στους τοίχους της «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα»

Το sport-fm.gr καταπιάνεται με την ιδιαίτερη ιστορία του Ρέμκο Πάσβεϊρ, που με πέντε αποκρούσεις πέναλτι άφησε εκτός Europa League τον Παναθηναϊκό.

Ρέμκο Πάσβεϊρ: Ο τερματοφύλακας του Άγιαξ που απέκλεισε τον Παναθηναϊκό

Μέχρι να σφυρίξει ο διαιτητής για τη λήξη της παράτασης στο Άμστερνταμ, ο Ρέμκο Πάσβεϊρ είχε αποκρούσει οκτώ πέναλτι σε 57 εκτελέσεις. Ένα ποσοστό επιτυχίας που έφτανε το 14%, που όμως για κακή τύχη του Παναθηναϊκού, θα υπερδιπλασιαζόταν λίγη ώρα αργότερα...

Και οι 17 εκτελέσεις των παικτών του Ντιέγκο Αλόνσο πήγαν στην εστία. Καμία στο δοκάρι, καμία άουτ. Ο γερόλυκος από το Ενσκέντε όμως αντέδρασε σωστά σε πέντε περιπτώσεις, που ήταν αρκετές για να έρθει αυτό το απίθανο 13-12 του Αίαντα, που άφησε εκτός Europa League το «τριφύλλι».

«Αυτή είναι η δουλειά μου, έτσι δεν είναι;» αναρωτήθηκε ευδιάθετος ο Ολλανδός γκολκίπερ μιλώντας στον Γουέσλι Σνάιντερ μετά την μαραθώνια αναμέτρηση, με την πρόκριση αυτή να είναι η πρώτη (!) στην ευρωπαϊκή ιστορία του Άγιαξ στη... ρώσικη ρουλέτα, μετά από 0/5 τα προηγούμενα χρόνια.

Αύξησε δε, τις πιθανότητες να δει κάποια στιγμή τη φάτσα του έξω από τα αποδυτήρια της ομάδας του! Όπως αποκάλυψε ο Φραντσέσκο Φαριόλι, πριν τη σέντρα, ο Πάσβεϊρ του είπε πως «δεν υπάρχουν φωτογραφίες αυτών που κράτησαν το μηδέν στην άμυνα. Πρέπει να κάνω κάτι για να μπω κι εγώ εκεί», με τον Ιταλό προπονητή να παραδέχεται λίγες ώρες –και 34 πέναλτι- αργότερα ότι «τώρα το αξίζει».



Όλα αυτά με τον εμπειρο ποδοσφαιριστή να κλείνει τα 41 του χρόνια τον προσεχή Νοέμβριο... Σίγουρα είναι πιο εύκολο για έναν τερματοφύλακα να αντέξει περισσότερο στον χρόνο, ωστόσο στην περίπτωση του Πάσβεϊρ, το παράδοξο είναι πως μέχρι το 2021, η καριέρα του ήταν πολύ φτωχή.

Όταν την είχε ξεκινήσει, το μακρινό 2003, είχε περιοριστεί σε μερικές συμμετοχές με τη φανέλα της Τβέντε, πριν κάνει το αγροτικό του για μια διετία στη Β’ κατηγορία και την Γκόου Αχέντ Ιγκλς, μετρώντας 84 ματς μεταξύ 2008 και 2010. Όταν έφυγε από εκεί, ήταν ήδη 27 ετών...

Στη Χέρακλες θα περνούσε την πιο γεμάτη περίοδο της ζωής του, καθώς ήταν βασικός για τις τέσσερις επόμενες σεζόν στην Eredivisie, φτάνοντας τα 150 ματς από το 2010 έως το 2014.

Κάπου εκεί, πήρε την απόφαση να αποδεχτεί την πρόταση της Αϊντχόφεν για να πλαισιώσει τον βασικό Γερούν Ζουτ, με τις συμμετοχές του να είναι αναμενόμενα περιορισμένες. Συχνά μάλιστα, έπαιζε και στη Β’ ομάδα... Μόλις 18 φορές έπαιξε με τους μεγάλους, αποχωρώντας εντέλει το 2017.

Ρέμκο Πάσβεϊρ: Ο τερματοφύλακας του Άγιαξ που απέκλεισε τον Παναθηναϊκό

Επόμενος προορισμός, το Άρνεμ και η Φίτεσε. Εκεί βρήκε ξανά την Ιθάκη του, καθώς εξελίχτηκε σε βασικότατο στέλεχος του συλλόγου, με τους οπαδούς να τον λατρεύουν και το κλαμπ να του δίνει το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Όταν τον Απρίλιο του 2021 έγινε γνωστό πως ήρθε σε συμφωνία με τον Άγιαξ, το λογικό ήταν να υποθέσουν όλοι πως ο Πάσβεϊρ πάει εκεί για τα τελευταία ένσημα, αποτελώντας εκ νέου ρεζέρβα πολυτελείας, όπως είχε πράξει τα προηγούμενα χρόνια στην PSV.

Στο Άμστερνταμ άλλωστε υπήρχαν ήδη ο έτερος γερόλυκος, Μάαρτεν Στεκέλενμπουργκ αλλά και ο Αντρέ Ονάνα, που βέβαια είχε τιμωρηθεί για εννέα μήνες λόγω της γνωστής υπόθεσης με το... λάθος χάπι που πήρε για τον πονοκέφαλο.

Εντέλει, ένας τραυματισμός του Στεκέλενμπουργκ έδωσε την ευκαιρία στον 38χρονο τότε Πάσβεϊρ να δείξει την αξία του και ο ασπρομάλλης γκολκίπερ την αξιοποίησε στο έπακρο, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του Έρικ Τεν Χαγκ και μετρώντας 28 συμμετοχές την πρώτη του σεζόν με τον Αίαντα. Μεταξύ άλλων, είχε γίνει ο πρώτος που αποκρούει τρία σουτ του Έρλινγκ Χάαλαντ στο Champions League, σε ένα ασύλληπτο ολλανδικό 4-0, με το τέλος της σεζόν να βρίσκει τον μπαρουτοκαπνισμένο γκολκίπερ να πανηγυρίζει το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του!



Την επόμενη σεζόν θα μετρούσε άλλα 22 ματς, καταφέρνοντας τον Σεπτέμβριο του 2022 να κληθεί και στην εθνική ομάδα της Ολλανδίας, κάνοντας ντεμπούτο στο 2-0 ενάντια στην Πολωνία στην... τρυφερή ηλικία των 38 ετών και 318 ημερών! Κι όμως, δεν ήταν ο γηραιότερος που θα έκανε κάτι τέτοιο με τους «οράνιε», καθώς το 2010, ο Σάντρο Μπόσκερ είχε πάρει το βάπτισμα του πυρός όντας 39 ετών και 224 ημερών...

«Δεν είναι σύνηθες για μένα να καλώ έναν 38χρονο τερματοφύλακα, αλλά ήμουν πολύ περίεργιος να τον δω εν δράσει» θα παραδεχόταν ο Λουίς Φαν Χάαλ, με τον Πάσβεϊρ να κάνει λόγο για «μία από τις πιο όμορφες νύχτες της καριέρας μου».

Λίγους μήνες αργότερα, θα πήγαινε και στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο, διαμορφώνοντας μαζί με Μπάιλοου και Νόπερτ την τριάδα των τερματοφυλάκων, δίχως πάντως να αγωνιστεί.

Ρέμκο Πάσβεϊρ: Ο τερματοφύλακας του Άγιαξ που απέκλεισε τον Παναθηναϊκό

Κι αν η καταστροφική, για τον Άγιαξ, σεζόν 2023/24, τον βρήκε πίσω από Ρούλι, Γκόρτερ και Ραμάι, με αποτέλεσμα να μην καταγράψει ούτε μία συμμετοχή, το ξεκίνημα στη νέα χρονιά ήταν αρκετά διαφορετικό.

Ο Αργεντινός τερματοφύλακας αποχώρησε για τη Μαρσέιγ και ο Φαριόλι αποφάσισε πως ο Πάσβεϊρ είναι αυτός που εμπιστεύεται περισσότερο για τη θέση κάτω από τα δοκάρια, με τον 40χρονο γκολκίπερ να τον βγάζει, για την ώρα, ασπροπρόσωπο. Σε πέντε ματς, έχει κρατήσει το μηδέν τρεις φορές, ενώ τα πέντε πέναλτι που έβγαλε ενάντια στον Παναθηναϊκό έπεισαν και τους πιο απαιτητικούς.

Τι κι αν έχει γκριζάρει, τι κι αν του πήρε μιάμιση δεκαετία για να αναδειχτεί, ο Ρέμκο Πάσβεϊρ έχει κάθε λόγο να θέλει να δει τη μορφή του έξω από τα αποδυτήρια της «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα»!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x