Stories

Φακούντο Πελίστρι: Μια… σφαίρα με ίνδαλμα τον Σουάρες, «συστατική» από Φορλάν και κλίση στα μαθηματικά!

Το sport-fm.gr κάνει αναδρομή στη γεμάτη ποδοσφαιρική ζωή του Φακούντο Πελίστρι, ο οποίος αποτελεί την κορυφαία φετινή μεταγραφή του Παναθηναϊκού, αποκαλύπτοντας παράλληλα και προσωπικές ιστορίες του.

Φακούντο Πελίστρι: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού

Πολύ συχνά ακούμε ή διαβάζουμε για χαφ ή και αμυντικούς, οι οποίοι ξεκίνησαν την καριέρα τους ως σέντερ φορ, πέτυχαν… εκατοντάδες τέρματα στα μικράτα τους, για να οπισθοχωρήσουν σταδιακά στον αγωνιστικό χώρο, ωριμάζοντας.

Η περίπτωση του Φακούντο Πελίστρι, της τελευταίας χρονικά, πολύ σπουδαίας μεταγραφής, που ολοκληρώνει ο Παναθηναϊκός, ωστόσο, δεν είναι καθόλου έτσι! Το ακριβώς αντίθετο, θα έλεγε κανείς…

Όταν ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο, μάλιστα, ο Ουρουγουανός εξτρέμ το μόνο που ήθελε ήταν απλά να κερδίζει την κατοχή της μπάλας. Μάλιστα, υπήρχαν φορές, που την έδινε… ο ίδιος στον αντίπαλο, προκειμένου να προσπαθήσει να την επανακτήσει! Πώς να μη σκέφτεται, λοιπόν, μετά ο πατέρας του, Μαρσέλο, ότι θα γίνει στόπερ;

Κάνοντας ένα… άλμα στον χρόνο, βέβαια, διαπιστώνουμε πως η πρόβλεψή του δεν αποδείχτηκε ακριβής. Αντιθέτως, ο γιός του είναι σήμερα ένας «ντελικάτος» ακραίος επιθετικός.



Αγωνίζεται κυρίως στο δεξί, αλλά και το αριστερό άκρο, χρησιμοποιεί και τα δύο του πόδια, διαθέτει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση και διακρίνεται για την ταχύτητά του, ειδικά με την μπάλα στα πόδια του.

Χάρη στα δύο τελευταία στοιχεία, μάλιστα, ο Πελίστρι αρέσκεται στο να παίζει ένας με έναν τον εκάστοτε αντίπαλο, ξεκινώντας τις προσπάθειές του από τον χώρο του κέντρου, έτσι ώστε να τον περάσει και να συγκλίνει στην περιοχή!

Ό,τι ακριβώς ψάχνει, εν ολίγοις και ο Ντιέγκο Αλόνσο για το «τριφύλλι», με αποτέλεσμα να γίνει η οικονομική υπέρβαση από την διοίκηση της ομάδας και να αποκτηθεί ο 22χρονος άσος από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…

Η υψηλού επιπέδου μόρφωση και το πτυχίο αρχιτεκτονικής

Ο Φακούντο Πελίστρι Ρεμπόγιο, όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμό του, γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2001 στο Μοντεβιδέο, από οικογένεια με ισπανικές και ιταλικές καταβολές. Μάλιστα, για αυτό τον λόγο και συγκεκριμένα ελέω της προγιαγιάς του, που ήταν γέννημα θρέμμα της Κορούνια, στη Γαλικία, διαθέτει και ισπανικό διαβατήριο.

Ο μπαμπάς του ήταν λογιστής, η μητέρα του, Λουσία, παιδίατρος, ενώ έχει και δύο αδερφές ακόμα. Τα παιδικά του χρόνια περιλάμβαναν αρκετό παιχνίδι, αλλά και… πολύ διάβασμα. Η οικογένειά του τον στήριζε πάντα, τον ακολουθούσε σε κάθε του βήμα, ακόμα και στην Κίνα, για τον στηρίξει και τον καθοδηγήσει…

Μια από τις προτροπές/συμβουλές των δικών του ανθρώπων, αφορούσε και τον διαχωρισμό μόρφωσης-ποδοσφαίρου, βλέποντάς τον μεν να διαβάζει με συνέπεια αλλά και να επιστρέφει εξουθενωμένος, αδυνατώντας, παράλληλα, να πάει στα πάρτι της εποχής που ήταν παιδί, ανάμεσα στα 13 και στα 17.

Αφού, λοιπόν, έκανε καλύτερη διαχείριση, ο Πελίστρι έλαβε και την ανάλογη μόρφωση. Υψηλότατου επιπέδου, μάλιστα, αν αναλογιστούμε ότι πήγε σε δύο ιδιωτικά ιδρύματα στην γειτονιά Pocitos: αρχικά στο St Brendan's School, όπου έμαθε άριστα τα αγγλικά, για να ακολουθήσει το Ivy Thomas Memorial School.

Όντας από τους καλύτερους μαθητές στην τάξη του, ανέπτυξε παράλληλα μια ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά. Τελικά, το 2019, έβγαλε ένα πρόγραμμα σπουδών αρχιτεκτονικής, παίρνοντας πτυχίο!

Έζησε το όνειρο του με την Πενιαρόλ!

Επιστρέφοντας στα αθλητικά, το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού είχε πάντοτε ένα όνειρο, σε ό,τι είχε να κάνει με την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο…

Να αγωνιστεί με τη φανέλα της Πενιαρόλ, της οποίας ήταν φανατικός οπαδός και για χάρη της ταξίδεψε μια φορά… 12 ώρες. Σε λεωφορείο, παρέα με τον πατέρα του και άλλους 4.000 φίλους της 50άκις πρωταθλήτριας Ουρουγουάης. Όνειρο που κατάφερε να πραγματοποιήσει!

Φακούντο Πελίστρι: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού

Σε ηλικία τεσσάρων ετών, εντάχθηκε στην ακαδημία «La Picada», για να ακολουθήσει η Ατλέτικο Ρίβερ Πλέιτ Μοντεβιδέο, ενώ το 2012 τον απέκτησε η… ομάδα της καρδιάς του, όντας μόλις 11!

Ξαφνικά, ποδοσφαιριστές τους οποίους θαύμαζε από την κερκίδα ή έβλεπε στην τηλεόραση, έγιναν συμπαίκτες του. Μοιράζονταν τα ίδια αποδυτήρια, τις ίδιες εγκαταστάσεις, του έδιναν συμβουλές, του μιλούσαν…

Ο Λουίς Σουάρες, το μεγάλο του ίνδαλμα, ή ο Έντινσον Καβάνι, βρίσκονταν είτε ανάμεσα στα πόδια του, όσο ήταν μέλος της Ακαδημίας, αλλά και την μια σεζόν που πρόλαβε να παίξει στην πρώτη ομάδα. Είτε αντίπαλοί του, στην συνέχεια της καριέρας τους.

Το «πάρτε τον με κλειστά μάτια» του Φορλάν…


Την περίοδο 2019-20, κατέγραψε 30 συμμετοχές και ένα γκολ με την Πενιαρόλ, υπό τις οδηγίες του Ντιέγκο Φορλάν, στην πρώτη του σεζόν μάλιστα ως προπονητή. Η φήμη του είχε εξαπλωθεί σαν τον… κορονοϊό που υπήρχε εκείνη την περίοδο σε όλο τον πλανήτη, σχεδόν, λόγω των επιτευγμάτων του στις υποδομές και όχι μόνο.

Κάπως έτσι, λοιπόν, τον Οκτώβριο του 2020 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρόλαβε τον ανταγωνισμό και δη τις Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπόκα Τζούνιορς, Άρσεναλ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι. Αγοράζοντας τον 17χρονο τότε βιρτουόζο εξτρέμ για εννιά εκατομμύρια λίρες και δίνοντάς του συμβόλαιο με πενταετή διάρκεια!

Ωστόσο, την ειδοποιό διαφορά για να προχωρήσουν οι «κόκκινοι διάβολοι» στην εν λόγω μεταγραφή δεν την έκαναν οι εκθέσεις των σκάουτερ, που ήταν ούτως ή άλλως θετικές, αλλά ο… Φορλάν.

Ο Ουρουγουανός πρώην επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φρόντισε σε πρώτη φάση να «ψήσει» τον ίδιο τον παίκτη να μετακομίσει στην Αγγλία. Και, αφού τα κατάφερε, συνέχισε την… δράση του επικοινωνώντας και με τον συνάδελφό του, πλέον, Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ.



«Με ρώτησε πολλά και του είπα περισσότερα. Θεωρώ ότι η Μάντσεστερ πρέπει να τον αγοράσει όσο και αν είναι το κόστος, σε μερικά χρόνια όλοι θα μιλούν για τον Πελίστρι…», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του.

Ο Φορλάν δεν ωφέλησε τον Πελίστρι μόνο «διαφημίζοντάς» τον στην μελλοντική του ομάδα. Τον βοήθησε ακόμα περισσότερο και σε πιο σημαντικό κομμάτι. Στο αμιγώς αθλητικό, κάτι που αναγνωρίζει και ο ίδιος, μάλιστα...

«Μου έμαθε πολλά. Έβαζε ένα ξύλο στο χορτάρι, κλωτσούσες την μπάλα προς αυτό, ώστε να μην ξέρεις πού θα επιστρέψει η μπάλα. Μετά κοντρόλαρες και σούταρες. Ή έβαζε πέντε μπάλες στην γραμμή και έπρεπε να σουτάρεις, συνήθως με το αδύναμό σου πόδι. Βελτίωσε το αδύναμό μας πόδι και δημιούργησε ένα εκπληκτικό γυμναστήριο. Ήταν πολύ καλός μαζί μου», θα πει σε συνέντευξή του.

…και το παραλίγο φιάσκο λόγω της υπογραφής του!


Λίγο έλειψε, όμως, όλη αυτή η «προεργασία» να πάει στον βρόντο και η μεταγραφή του Φακούντο Πελίστρι στη Μάντσεστερ Γιουάιντεντ να μην γίνει… ποτέ! Τελικά, ολοκληρώθηκε 10 πριν την διορία εν μέσω απίθανων, οριακών, καταστάσεων.

Μια μεταγραφή, σημειωτέον, η οποία έλαβε χώρα στην διάρκεια της πανδημίας και δη στην τελευταία ημέρα της περιόδου, με τον ίδιο να είναι ανήλικος…

Όσο για το πώς προκλήθηκαν όλα αυτά; «Έφυγα από το προπονητικό κέντρο έχοντας υπογράψει ένα συμβόλαιο, μέσω κλήσης ενός δικηγόρου της Μάντσεστερ στο FaceTime. Είχα υπογράψει όλα τα χαρτιά και ήταν πολλά, στα αγγλικά και στα ισπανικά. Όταν πίστεψα, λοιπόν, ότι τελείωσα, έλαβα νέα κλήση από την Γιουνάιτεντ όπου με ενημέρωσαν ότι η υπογραφή μου στα έγγραφα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ουρουγουάης ήταν διαφορετική. Παλιά, αυτή που χρησιμοποιούσα ως παιδί. Όταν πήγα στην πρώτη ομάδα της Πενιαρόλ, οι συμπαίκτες μου με πείραζαν για την υπογραφή μου, επειδή έμοιαζε με μωρού. Μου είπαν να την βελτιώσω και έτσι την άλλαξα σε ένα πιο ενήλικο στυλ», έχει εξηγήσει με… πόνο, μιλώντας στο «Athletic».

Συνεχίζοντας: «Ωστόσο, η παλιά μου υπογραφή, η οποία έμοιαζε κάπως έτσι F.A.C.U.N.D.O P.E.L.L.I.S.T.R.I., ήταν ακόμα στα επίσημα έγγραφα. Έτσι, έπρεπε να υπογράψω ξανά όλα τα έγγραφα με την παλιά μου υπογραφή. Έπρεπε να περιμένουμε αρκετή ώρα για την επιβεβαίωση. Μάλιστα, η Γιουνάιτεντ χρειάστηκε να ζητήσει μια ώρα παράταση στην ολοκλήρωση του μεταγραφικού παραθύρου. Ήμουν πολύ ανήσυχος γιατί αν τα έγγραφα δεν ήταν σωστά τα χαρτιά, όχι μόνο δεν θα μπορούσα να υπογράψω στην Γιουνάιτεντ, αλλά ούτε να παίξω και για την Πενιαρόλ».

Η… λύτρωση, δε, ήρθε μέσω της κοπέλας του, η οποία είχε ανοίξει την επίσημη ιστοσελίδα της αγγλικής ομάδας, κάνοντας διαρκώς ανανεώσεις, για να δει αν προστέθηκε στο ρόστερ. Μόλις αυτό συνέβη, φυσικά, ξέσπασαν όλοι σε πανηγύρια!

«Παιδί» του Αλόνσο


Πέραν των προαναφερθέντων, πάντως, μερίδιο στην διαμόρφωση της ποδοσφαιρικής «ταυτότητας» του Πελίστρι έχει και ο Αλόνσο. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, δε, θα έλεγε κανείς ότι ο 44χρονος τεχνικός του Παναθηναϊκού έχει συμβάλει στο να διατηρηθεί στον αφρό της επικαιρότητας.
Καμία απολύτως υπερβολή, δεδομένου ότι ο Πελίστρι ηλικία έκανε ντεμπούτο στην Εθνική ανδρών, σε ηλικία μόλις 20 ετών. Έφτασε υπό τις οδηγίες του να είναι βασικός στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022!

Εκεί όπου είχε δύο γκολ σε τρεις συμμετοχές, ενώ η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη: ξεκίνησε στα δύο από τα τρία του Μουντιάλ και έπαιξε αλλαγή στο τρίτο ματς, έχοντας μια ασίστ.

Παράλληλα, όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ, ο Αλόνσο έχει πολύ μεγάλο μερίδιο και στο ότι ο ποδοσφαιριστής πείστηκε να πει το ναι και να έρθει στους «πράσινους». Με το… ψηστήρι να είναι διαρκές από την πλευρά του, όλο αυτό το διάστημα.

Άλλωστε, δεν αποτελεί μυστικό ότι οι δύο τους έχουν αναπτύξει μια σχέση πατέρα με γιού, σε ποδοσφαιρικό επίπεδο πάντοτε. Με τον Πελίστρι να αναζητάει συχνά πυκνά την συμβουλή του, πλέον και σε καθημερινό επίπεδο, ελέω της συνύπαρξής τους στο «Γεώργιος Καλαφάτης».

Φακούντο Πελίστρι: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού

Fun Facts


* Ο τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος «La Vela Puerca», Σεμπαστιάν Τεισέρα, είναι νονός του.

* Έχει έναν σκύλο, τον οποίο έχει ονομάσει Τόκιο, λόγω του ομώνυμου χαρακτήρα στην γνωστή και μη εξαιρετέα σειρά του Netflix το «Casa de Papel».

* Οδήγησε για πρώτη φορά στην Αγγλία, όπου αυτό συμβαίνει «ανάποδα» σε σχέση με τις περισσότερες χώρες, γεγονός που μνημονεύει ακόμα, όντας κάτοχος μιας Mercedes.

* Ήταν και παραμένει φανατικός του παιχνιδιού «FIFA» στο Playstation, όπου, ειδικά τα πρώτα χρόνια, επίλεγε συχνά πυκνά την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, λόγω των σπουδαίων παικτών στο ρόστερ της.

* Διατηρεί σχέση με την Καμί Γκαρσία εδώ και πολλά χρόνια.

* Αν και Λατινοαμερικάνος, εντούτοις δεν πίνει ματέ, το περίφημο τσάι με προέλευση από την Παραγουάη, το οποίο προτιμούν ανεξαιρέτως όλοι όσοι έχουν καταγωγή από την Βόρεια Αμερική, αλλά εκείνος καθόλου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x