Μπορεί σήμερα να είναι εύκολο να ποντάρεις σε τοπικό ντέρμπι curling στη Δανία με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό, όμως πριν από χρόνια τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Η εμφάνιση του Πάμε Στοίχημα τον Ιανουάριο του 2000 έφερε μία νέα πραγματικότητα στη ζωή του Έλληνα παίκτη, με το παραδοσιακό κουπόνι και τα γνωστά λευκά δελτία με τους κόκκινους αριθμούς να μπαίνουν σε κάθε πρακτορείο, καφενείο, σπίτι.

Και μαζί τους, μπήκαν στη ζωή μας ένα κάρο απίθανες ομάδες από κάθε γωνιά του πλανήτη, η χάρη των οποίων δύσκολα θα έφτανε μέχρι εδώ δίχως το στοίχημα. Σίγουρα οι ομάδες αυτές είναι αμέτρητες, ωστόσο θα κάνουμε μία προσπάθεια να μαζέψουμε τις πιο χαρακτηριστικές.

Αυτές που στο άκουσμα του ονόματός τους, το μυαλό πηγαίνει σε στυλό, δελτίο, Teletext ή και στην αξεπέραστη φάρσα σε πρακτορείο ΟΠΑΠ αρκετά χρόνια πριν...



Παρασκευή βράδυ με Β’ Γαλλίας, Β’ Γερμανίας και Ολλανδία – Ιρλανδία για τους μερακλήδες

Πριν το Σαββατοκύριακο, το ενδιαφέρον μονοπωλούσαν τα βράδια της Παρασκευής συγκεκριμένα πρωταθλήματα. Η αρχή γινόταν στις 19:30 με τη Β’ Γερμανίας, όπου συναντούσε κανείς ομάδες όπως η FSV Φρανκφούρτης, που εντοπίζεται πλέον στη 4η κατηγορία, αλλά και οι Ομπερχάουζεν και Άλεν που... σέρνονται τώρα στην 5η.

Στις 21:00 το ενδιαφέρον έπεφτε στη Β’ κατηγορία της Γαλλίας. Τότε έμπαινε στο μάτι η θρυλική Κρετέιγ, με τους Λουζιτανούς να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ligue 2 μεταξύ 1999-2007 και 2013-2018. Έκτοτε, τους συναντάμε μία κατηγορία παρακάτω.

Την ίδια ώρα έπαιζαν πάντοτε και οι Ολλανδοί, με τη Β’ κατηγορία να περιλαμβάνει... ομαδάρες που είναι απόλυτα συνδυασμένες συνήθως με μπόλικα γκολ. Η Όμνιγουορλντ μετονομάστηκε σε Αλμίρε Σίτι, ενώ οι Ος, Ντόρντρεχτ, Έμεν, Τέλσταρ και η Αϊντχόφεν, (όχι η PSV, η... απλή) έκαναν και αυτές το κομμάτι τους.

Για τους πιο μερακλήδες, μπήκε κάποια στιγμή στο παιχνίδι η Ιρλανδία. Και εκεί παρασκευιάτικη η δράση, με UCD, Ντροχέντα και Σλίγκο Ρόβερς να έρχονται για να μείνουν. Στο κουπόνι, όχι απαραίτητα στην κατηγορία...



Bonus αναφορά: Η τίμια Β’ κατηγορία της Αυστρίας, με τον... σιδηρόδρομο Φλοριντσντόρφερ, τη Λίφερινγκ και την Αούστρια Λουστενάου!

Η πιτσιρίκα Μίλτον Κέινς Ντονς και το... ατύχημα της Ινβερνές

Από το πρώτο κιόλας κουπόνι του Πάμε Στοίχημα, ο Έλλην παίκτης έμαθε... χωριά από κάθε άκρη της Αγγλίας και της Σκωτίας - που θα του κρατούσαν συντροφιά κάθε Σάββατο στις 17:00 αλλά και πολλά κρύα βράδια Τρίτης και Τετάρτης. Ποιος να ξεχάσει τη μεγάλη Κιντερμίνστερ ή τη, διαλυμένη πλέον, Ράσντεν & Ντάιαμοντς; Την Ντάρλινγκτον αλλά και τη Μίλτον Κέινς Ντόνς, που γεννήθηκε το 2004 από τα συντρίμμια της Γουίμπλεντον; Ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας έχει και η Κρου Αλεξάντρα, ενώ ενδιαφέρον έχει το ότι στο πρώτο κουπόνι βρίσκουμε την κραταία, σήμερα, Μπράιτον, στην 4η κατηγορία...

Όσο για την πρώτη στοιχηματική... μπόμπα, ήταν ευγενική χορηγία της Ινβερνές. Στο 15.00 εντοπιζόταν η νίκη της σκωτσέζικης ομάδας στο εκτός έδρας ματς Κυπέλλου με τη Σέλτικ, με τους νικητές να μετέχουν τότε στην First Division (Β’ κατηγορία). «Ήταν ένα ατύχημα» δήλωσε αργότερα ο τότε προπονητής των Κελτών, Τζον Μπαρνς, που είχε απολυθεί δύο μέρες μετά το κάζο.



Άλλα... φυντάνια που βρίσκει κανείς στην αναζήτηση στις λεγόμενες μικρές Σκωτίες, σύλλογοι όπως η Κάουντενμπιθ, γνωστή και ως... «μπλε Βραζιλία», η Αλόα, η Ιστ Στέρλινγκ και φυσικά η θρυλική Στενχάουσμιουρ!

Από το καμάρι του Αλμπίνο (και του Λέφε), στη μαρτυρική Πόλι Έχιδο

Μπορεί να μην είχαν διαθέσιμες τόσες κατηγορίες, αλλά και σε Ιταλία-Ισπανία βρίσκουμε, όπως είναι φυσικό, ομάδες που έγραψαν τη δική τους στοιχηματική ιστορία.

Νο1... έρωτας η Αλμπινολέφε, που τόσο λείπει από τη Serie B, καθώς παίζει εδώ και αρκετά χρόνια στη Γ’ κατηγορία. Αν κάποιος έχει την απορία τι σημαίνει το όνομα της «σελέστε», όπως την αποκαλούν οι φίλοι της, είναι σύνθετη λέξη με τις δύο περιοχές που εκπροσωπεί, το Αλμπίνο και το Λέφε, στη Βαλ Σεριάνα του Μπέργκαμο!

Θυμηθείτε και την θρυλική διαφήμιση με την Αλμπινονέλεφε, που ήταν 2-1 στο 75'...



Είχε το –μισό- όνομα αλλά όχι και τη χάρη της «βέκια σινιόρα» η Γιούβε Στάμπια, επίσης ομάδα πλέον της Γ’ Εθνικής, ενώ στο δεύτερο... πάτωμα της Ιταλίας συναντήσαμε και τις Προ Βερτσέλι, Γκροσέτο, Λατίνα, Τραπάνι αλλά και Βίρτους Λαντσιάνο.

Στη δε Ιβηρική χερσόνησο, εκτός από τις γνωστές Β’ ομάδες της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα, στη Segunda Division μάθαμε και τη Μάλαγα Β’, που άντεξε μια τριετία (2003-2006).

Κλασική εκπρόσωπος της κατηγορίας τα τελευταία 15 χρόνια η Πονφεραντίνα, ενώ η Αλκορκόν μετέχει σερί στην εν λόγω λίγκα από το 2010. Εκεί μάθαμε φυσικά και τη Ζιρόνα, που έκανε και το πέρασμά της από τα σαλόνια για δύο σεζόν (2017-2019).

Οι παλαιότεροι έμαθαν και την Εξτρεμαδούρα, που βρέθηκε ξανά στη Β’ κατηγορία μεταξύ 2018 και 2020.

Δεν γίνεται να μείνουν στην απ’ έξω: Η διαλυμένη (από το 2012 λόγω οικονομικών προβλημάτων) Πόλι Έχιδο, η Λόρκα, η Γέιδα και φυσικά η Θιουδάδ ντε Μούρθια.

Καφέ Όπερα, όνομα βαρύ σαν ιστορία – και ας μην υφίσταται πλέον

Ασφαλώς υπήρχαν και υπάρχουν οι φανατικοί φίλοι του σκανδιναβικού ποδοσφαίρου. Νορβηγία-Σουηδία αποτελούν ανέκαθεν στοιχηματικό καταφύγιο με ομάδες που έχουν γραφτεί στην ιστορία – και στα δελτία.

Ξεκινώντας από την πρώτη, αξέχαστη η Καφέ Όπερα, που ανεβοκατέβαινε μεταξύ Α’ και Γ’ κατηγορία τα τελευταία 15 χρόνια, αλλάζοντας εκτός από λίγκα, και ονόματα! Ιδρύθηκε το 1991 από Ιταλό εστιάτορα, μετονομάστηκε το 2005 σε Βάσμπι Γιουνάιτεντ, το 2012 σε AFC Γιουνάιτεντ και εδώ και μια εξαετία τη συναντάμε ως AFC Εσκιλστούνα.

Πριν μάθουμε στα ΙΚΕΑ τον καναπέ Λαντσκρόνα, είχαμε ποντάρει στην ομώνυμη ομάδα, που υποβιβάστηκε από την Allsvenskan το 2005 και μέτρησε εν συνεχεία εννέα χρόνια στη Superettan. Έκτοτε, ανεβοκατεβαίνει μεταξύ Β’ και Γ’ κατηγορίας.



Τέλος, ονόματα που φέρνουν δάκρυα στα μάτια, εκείνα της Τρέλεμποργκ και της Μπρομαποϊκάρνα, με μπόλικες εμφανίσεις και στην Α’ κατηγορία - και τη δεύτερη να έχει προπονητή τον Όλαφ Μέλμπεργκ μεταξύ 2015 και 2017.

Στη Νορβηγία, μπορεί να μην σας λέει και πολλά το όνομα Χαμαρκαμερατένε, όμως μάλλον θα σας φέρει νοσταλγία όταν συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για τη Χαμ Καμ! Μέλος κυρίως της 1.divisjon, κατάφερε πριν από μερικούς μήνες να κατακτήσει τον τίτλο και να εξασφαλίσει την επιστροφή της στα σαλόνια μετά από 14 χρόνια.

Πάντοτε συμπαθείς οι Φρέντρικσταντ, Κονγκσβίνγκερ και Λεβάνγκερ, εκ των κορυφαίων... ασανσέρ με πέντε ανόδους και έξι υποβιβασμούς τα τελευταία είκοσι χρόνια η Σταρτ!

Εκεί γύρω, στη Φινλανδία, μπορεί το Ελσίνκι να ήταν γνωστό ως ομάδα της πρωτεύουσας, όμως από εκεί και πέρα, το χάος.

Διεκδικούσαν –και κατακτούσαν- κάποτε τον τίτλο οι ιστορικές Χάκα και Τζαζ, ενώ στη συνέχεια μας τράβηξαν την προσοχή ομάδες όπως η Τάμπερε, η Ίντερ Τούρκου (και η... απλή Τούρκου), η Μάριεχαμν και η Αλιάνσι – που αντιμετώπισε το 2003 τον Ακράτητο στο Κύπελλο Intertoto.

Πιο χαμηλά, στη Δανία, δεν ξέρεις κανείς τι να πρωτοδιαλέξει από Σίλκεμποργκ, Σοντερίσκε και Χόμπρο...

Rest of the world, που λέει και το FIFA

Έχουμε, φυσικά, και άλλα. Βέλγιο δίχως Γκέρμιναλ δεν υφίστατο για αρκετά χρόνια, με τον σύλλογο να διαλύεται το 2013, με την Μπέερσοτ ουσιαστικά να την αντικαθιστά.

Τα ονόματα-σιδηρόδρομοι της τουρκικής Super Lig αποτέλεσαν για χρόνια τον εφιάλτη των παικτών, με την Γκεντσλερμπιρλίγκι να κερδίζει επάξια τον τίτλο της πιο δύσκολης να ειπωθεί!



Στην Ελβετία, Μπελιντσόνα και Ααράου υπόσχονταν συνήθως μπόλικα γκολ – και αυτό το πλήρωσαν με υποβιβασμούς.

Ανηφορίζοντας στη Ρωσία, η Τομ Τομσκ έκανε συχνά την εμφάνισή της στα ματς που διεξάγονταν νωρίς το Σαββατοκύριακο, όπως και άλλα θρυλικά σωματεία όπως η Τιούμεν, η Σόκολ Σαράτοφ και η Φάκελ.

Ακόμη πιο νωρίς, το ενδιαφέρον τραβούσαν οι Γκάμπα Οσάκα, Ουράβα Ρεντ Ντάιαμοντς και Καβασάκι Φροντάλε στην Ιαπωνία και οι Γιεγιού, Ποχάνγκ και Σουγουόν στη Νότια Κορέα.

Μαζί και αυστραλιανές δόξες όπως οι Σέντραλ Κόουστ Μάρινερς και η Μπρισμπέιν Ρόουρ...

Αντιστρόφως, τις μεγάλες ώρες, το ενδιαφέρον έπεφτε στην αμερικανική ήπειρο. Το μενού είχε, ξεκινώντας από τον Βορρά ομάδες όπως η Σικάγο Φάιερ και η Κολόμπους Κρου, με την Πουέμπλα, τη Βερακρούζ και τη Νεκάξα να ακολουθούν στο Μεξικό.

Στη Ν. Αμερική, οι επιλογές ήταν πάμπολλες. Ναούτικο και Κρισιούμα στην Βραζιλία, Βίγια Νταλμίν, Τσακαρίτα και Μπόκα Ουνίδος στην Αργεντινή, Πλάζα Κολονία στην Ουρουγουάη, για όλα τα γούστα...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: Long Form