Ο χρόνος σταμάτησε για πάντα για τον Ντράζεν Πέτροβιτς στις 7 Ιουνίου του 1993. Το κόκκινο Golf που οδηγούσε σε ολισθηρό οδόστρωμα της Autobahn 9 η σύντροφός του, Κλάρα Ζάλαντζι, καρφώθηκε σε φορτηγό, με τον Κροάτη σταρ να έχει αποκοιμηθεί στη θέση του συνοδηγού, χωρίς να φοράει ζώνη ασφαλείας. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος, ενώ η οδηγός και η τρίτη επιβάτιδα του οχήματος που είχε μετατραπεί σε έναν όγκο από λαμαρίνες, η Τουρκάλα μπασκετμπολίστρια Χιλάλ Εντεμπάλ, βγήκαν ζωντανές. Τι απέγιναν όμως οι δύο κοπέλες που σώθηκαν από θαύμα;



Η Χιλάλ Εντεμπάλ τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στο μοιραίο για τον Ντράζεν δυστύχημα. Η καριέρα της στο μπάσκετ σταμάτησε άδοξα χάνοντας τη θέση της στην εθνική Τουρκίας αλλά και την υποτροφία σε κολέγιο των ΗΠΑ. Όμως αυτό ήταν το λιγότερο. Η 50χρονη πλέον Τουρκάλα έμεινε για οκτώ εβδομάδες σε κώμα στο νοσοκομείο έχοντας πολλαπλά κατάγματα σε όλο της το σώμα και ακόμη περισσότερα στην ψυχή της. «Ο Ντράζεν σκοτώθηκε και είναι θλιβερό, αλλά αν επιζούσε αναρωτιέμαι τι είδους ζωή θα μπορούσε να έχει. Βλέποντας πώς έγινε το αυτοκίνητο, καταλαβαίνεις ότι θα ήταν αδύνατο να βγεις από εκεί και να συνεχίσεις την καριέρα σου. Και δεν ξέρω πώς θα διαχειριζόταν το να μην μπορούσε να παίξει πλέον μπάσκετ», δήλωσε αρκετά χρόνια μετά η ίδια.



«Ήταν δύσκολα και για μένα. Για πολύ καιρό έκανα θεραπείες. Είχα χάσει πλήρως τη μνήμη μου, δεν αναγνώριζα καν το Μόναχο, την πόλη που μεγάλωσα. Οι γιατροί μού είχαν πει ότι θα χρειαστώ 6-8 χρόνια για να αναρρώσω πλήρως και πως θα είμαι όπως πριν το δυστύχημα. Όμως δυστυχώς δεν συνέβη αυτό», θυμάται η Χιλάλ Εντεμπάλ, που λίγους μήνες μετά το τραγικό συμβάν είχε αποπειραθεί να βάλει τέλος στη ζωή της πηδώντας από τον 17ο όροφο του διαμερίσματος των γονιών της. «Δεν είχα σχεδιάσει να πηδήξω για να αυτοκτονήσω. Ένιωθα πως προσπαθούσα να ξυπνήσω από έναν εφιάλτη και πίστευα πως πηδώντας θα σταματούσε όλο αυτό», θυμάται η ίδια. Η απώλεια μνήμης της ήταν η αιτία που για πολλά χρόνια μετά το ατύχημα αδυνατούσε να βρει δουλειά. «Είμαι εκνευρισμένη γιατί αυτό ήταν άδικο. Δεν οδηγούσα. Άρα είναι άδικο να υποφέρω όλα αυτά. Έπαιζα μπάσκετ, ήμουν διεθνής, ήμουν νέα και έβγαζα πολύ καλά λεφτά. Τα έχασα όλα σε μια στιγμή. Πλέον δεν μπορώ ούτε καν να δουλέψω, γιατί μπορεί να ξεχνάω μια τηλεφωνική συνομιλία ή κάτι σημαντικό. Όμως δεν τα παρατάω», εξομολογήθηκε.



Η άλλη επιβαίνουσα στο μοιραίο αυτοκίνητο, αλλά και οδηγός του, Κλάρα Ζάλαντζι, ήταν η πιο τυχερή (μάλλον η λιγότερο άτυχη), αλλά και η πιο… αμφιλεγόμενη από όλους τους πρωταγωνιστές της τραγικής ιστορίας. Η Γερμανίδα, με ουγγρικές ρίζες, ήταν επίσης παίκτρια μπάσκετ, ασχολείτο με το μόντελινγκ και ήταν σύντροφος του Κροάτη θρύλου. Μετά από ό,τι συνέβη εκείνο το πρωινό, εξαφανίστηκε από τα φώτα και δεν επικοινώνησε καλά-καλά με την φίλη της που χαροπάλευε για αρκετούς μήνες. «Μου είπαν πως όσο ήμουν σε κώμα ήρθε αρκετές φορές στο νοσοκομείο. Όταν ξύπνησα, ήρθε λίγες ακόμη φορές και μετά εξαφανίστηκε. Ναι, ήταν υπεύθυνη για το δυστύχημα γιατί έτρεχε πολύ, αλλά φυσικά δεν ήθελε να σκοτώσει τον Ντράζεν. Τον αγαπούσε και ήθελε να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια», ανέφερε πολλά χρόνια μετά η Χιλάλ Εντεμπάλ.

Η μητέρα του Ντράζεν, πάντως, δεν είναι τόσο επιεικής με την Κλάρα Ζάλαντζι, την οποία ακόμη δεν έχει συγχωρέσει. Κάθε άλλο! «Είναι ένα τέρας. Δεν είναι καν σε επαφή με τη Χιλάλ. Δεν την επισκέφτηκε όταν δεν ήταν καλά, παρότι ήταν φίλες από παιδιά και συμπαίκτριες», είχε δηλώσει πριν λίγα χρόνια η χαροκαμένη Μπισέρκα Πέτροβιτς, που επιδίωξε να συναντηθεί με την Χιλάλ Εντεμπάλ και τα κατάφερε αρκετά χρόνια μετά το δυστύχημα.



«Μου είχαν πει πως φοβόταν να με συναντήσει, αλλά όταν βρεθήκαμε μού ανοίχτηκε αμέσως. Δυστυχώς μετά το ατύχημα είχε κάνει τρεις επεμβάσεις στον εγκέφαλο και δεν θυμόταν πολλά πράγματα. Την είχα ρωτήσει πώς ήταν ο Ντράζεν εκείνη τη νύχτα, αλλά δεν μπορούσε να μου απαντήσει».

Η Κλάρα Ζάλαντζι αποτραβήχτηκε μετά το δυστύχημα. Υπέστη τα λιγότερα σωματικά τραύματα από το δυστύχημα του 1993. Τρία χρόνια μετά γνώρισε τον Όλιβερ Μπίρχοφ, μεγάλο αστέρα της Ουντινέζε τότε αλλά και σκόρερ των δύο γκολ της Γερμανίας στον τελικό του Euro 1996 απέναντι στην Τσεχία. Το 2001 παντρεύτηκαν και το 2007 απέκτησαν μια κόρη με τον Μπίρχοφ (ενώ είχε και μια αποβολή στον όγδοο μήνα κύησης), ο οποίος πλέον είναι γενικός διευθυντής στην εθνική ομάδα της χώρας.



Όμως ακόμη και σήμερα στην Κροατία, πατρίδα που λατρεύεται σαν θεός και δεν έχει ξεχαστεί από κανέναν ο Ντράζεν, υπάρχουν πολλοί ακόμη που τη χαρακτηρίζουν δολοφόνο. Κι αυτό μαζί με τις τύψεις είναι κάτι που για πάντα θα τη βασανίζει…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Και όμως, υπήρξαν και αυτές: Οι έξι καλύτερες στιγμές του Τεν Χαγκ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Έρικ Τεν Χαγκ: Δίνοντας την πιο αρνητική ερμηνεία ακόμα και στο Fergie Time

H Μπριάνα Στιούαρτ μπορεί επιτέλους να κοιμηθεί: Ξόρκισε το φάντασμα της κακοποίησης που υπέστη μικρή

Βαθμοί, πρόκριση, έξτρα ευκαιρία... Τα γκολ του Τετέ είναι «χρυσάφι» για τον Παναθηναϊκό!

Θυμίζοντας… Σερ Άλεξ: Πώς ένας άγνωστος Σουηδός έχει οδηγήσει την Αμπερντίν στο καλύτερο ξεκίνημα φέτος στην Ευρώπη!

Έρχεται… εμφύλιος στο Παρίσι: Ο πλουσιότερος Γάλλος θέλει να αγοράσει την Παρί FC σε συνεργασία με τη Red Bull!

To 33,3 του Τούχελ που μπορεί να κάνει την Αγγλία να ελπίζει

Γίγαντας ύψους… 1.68μ.: Πώς ο Μανώλης Σιώπης έχει βοηθήσει την επιθετική γραμμή της Εθνικής

Αλεξάντερ - Άρνολντ, η εξέλιξη: Ο πιο... all-around ποδοσφαιρικός του εαυτός

Βαγγέλης Παυλίδης: Το «step up» δεν έγινε με την Μπενφίκα, αλλά στο Γουέμπλεϊ την πιο… δύσκολη στιγμή!