Όσο και αν όλα τα παιχνίδια στον αθλητισμό διαφέρουν, τα «σημάδια» είχαν φανεί για τον Ολυμπιακό από τον Χολαργό. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν διάγουν και το καλύτερο φεγγάρι τους, έχουν θέματα να λύσουν και όταν παίζουν απέναντι στην κορυφαία ομάδα της Ευρωλίγκας φέτος, είναι λογικό να τα βρίσκουν… σκούρα. Ιδιαίτερα αν η στολή που φορούν δεν είναι καμικάζι, αλλά περιπάτου. Και στην Πόλη, σχεδόν όλοι πήραν κακό βαθμό, όχι μόνο για το αγωνιστικό κομμάτι, αλλά κυρίως διότι έμοιαζαν συμβιβασμένοι με την ήττα.
Γράφει από την Κωνσταντινούπολη, ο Νίκος Ζέρβας
Με ελάχιστες εξαιρέσεις και κάποια διαστήματα πάλεψαν απλά για να μικρύνουν την έκτασή της και τίποτα παραπάνω. Ο Ολυμπιακός, έκανε από την αρχή σχεδόν όλα όσα δεν έπρεπε να κάνει, αν ήθελε να είναι ανταγωνιστικός και η Φενέρ του 10/10 πλέον στην έδρα της και του 18-2 φέτος τα τιμώρησε. Έβαλε βέβαια και αυτή το χέρι της για τα καλά, παίζοντας πολύ έξυπνα, δυναμικά και με ενέργεια που… έκοβε γόνατα. Εκμηδένισε την δράση των Μιλουτίνοφ και Πρίντεζη με άμυνα άρνησης και double team αντίστοιχα και ανάγκασε τον Ολυμπιακό σε δέκα λάθη στο πρώτο ημίχρονο. Πολλά από αυτά έγιναν πόντοι στον αιφνιδιασμό. Μετά το 23-23 που ήταν παράδοξο βάσει εικόνας (οι φιλοξενούμενοι σκόραραν μόνο με τρίποντα), ακολούθησε 17-5 ως την ανάπαυλα, που έδειξε πως τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους.
Η ρακέτα με τα ψηλά κορμιά ήταν απροσπέλαστη, ο Ολυμπιακός σούταρε 28 τρίποντα και 22 δίποντα, ο ίδιος άργησε να ανταποκριθεί με ψηλά σχήματα που ίσως περιόριζαν την κατάσταση και έτσι η Φενέρ συνέχιζε όλο το βράδυ να κυκλοφορεί τη μπάλα με ταχύτητα και ακρίβεια… ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Για αυτό και είχε 69% στα δίποντα και κυρίως 56% στα τρίποντα. Ο Ντίξον έκανε άνω-κάτω την άμυνα με σκορ και δημιουργία, ο Γκρίν έκανε το πιο παραγωγικό του παιχνίδι φέτος με τη Φενέρ και οι Κάλινιτς-Σλούκας ήταν εκεί όποτε χρειάστηκε. Ο τελευταίος θα μπορούσε να αποφύγει το να εκτελέσει τρίποντο με 4’’ να απομένουν και το σκορ στο +12, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Ο Ολυμπιακός δέχθηκε 90 πόντους γιατί σπανίως πίεσε καλά πάνω στη μπάλα, την ώρα που η τουρκική ομάδα το έκανε σα να μην υπάρχει… αύριο.
Οι 90 πόντοι είναι πάρα πολλοί και σε καμία περίπτωση οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν φτάσει και δύσκολα θα φτάσουν με το υπάρχων υλικό στο σημείο να βάζουν… έναν παραπάνω για να κερδίζουν στην πιο δύσκολη έδρα φέτος. Τα γκαρντ –πλην Στρέλνιεκς- ήταν κάκιστα εκτελεστικά, σε σημείο που απορεί κανείς γιατί δεν έχει αποκτηθεί χθες ένας ακόμα παίκτης, ο Τουπάν ο οποίος αναμφίβολα είναι ο καλύτερος περιφερειακός αμυντικός στον Πειραιά μπήκε στο παρκέ για πρώτη φορά στο 23ο λεπτό (!) και ο κομβικός για τις νίκες με Χίμκι και Χολαργό, Βεζένκοφ, έπαιξε για τρία λεπτά στο τέλος. Τα δε 22 ριμπάουντ που μάζεψαν συνολικά οι παίκτες του Μπλατ, είναι η πέμπτη χειρότερη επίδοση στην ιστορία της Ευρωλίγκας, όμως εξηγούνται καθώς οι γηπεδούχοι σπάνια αστοχούσαν, άρα δεν υπήρξαν και πολλά… διεκδικήσιμα.
Μοναδικό κέρδος η εμφάνιση του Τίμα, ο οποίος έδειξε πως όταν παίζει πολύ και βρίσκει ρυθμό είναι μια χαρά παίκτης, όμως «πληρώνει» την ανορθογραφία του καλοκαιριού στον σχεδιασμό του ρόστερ. Το δίλλημα δεν θα πρέπει να ήταν γκαρντ ή Τίμα, αλλά Τίμα ή Τουπάν, όμως ακόμα και έτσι ο Λετονός πρέπει να αξιοποιηθεί. Τον τρόπο θα τον βρει ο κόουτς Μπλατ και είναι φανερό ότι τον ψάχνει. Μόνο που ο χρόνος πιέζει και πλέον έρχονται ματς που αν στόχος αυτής της ομάδας είναι να μην πέσει από την πέμπτη θέση, θα πρέπει να κερδηθούν.
Η ήττα από μία τέτοια ομάδα ασφαλώς και δεν είναι καταστροφή, αλλά προβληματίζει η εμφάνιση. Ο Ολυμπιακός ανέκαθεν αν δε νικούσε τη Φενέρ στην Πόλη (είχε 5 νίκες σε 8 ματς πριν το αποψινό) την δυσκόλευε, όπως και όλες τις μεγάλες ομάδες. Φέτος, αυτό έγινε μόνο στη Μόσχα με την ΤΣΣΚΑ, με την Ρεάλ το πάλεψε περισσότερο απ’ ότι απόψε όπου παραδόθηκε, αλλά όλα τα «λεφτά» πλέον είναι το προσεχές παιχνίδι με τη Μπαρτσελόνα. Άπαντες, οφείλουν να είναι σε πολύ καλύτερη βραδιά εκείνο το βράδυ στο ΣΕΦ…