Με μια εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης, ο Παναθηναϊκός AKTOR έκανε… παρέλαση στην έδρα του Ολυμπιακού επικρατώντας πιο εύκολα απ’ όσο δείχνει το τελικό 71-78, ενόσω απέκτησε προβάδισμα για την πρωτιά στην κανονική περίοδο της Stoiximan GBL και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας μέχρι τους τελικούς.

Οι «πράσινοι» συνέχισαν από εκεί που… σταμάτησαν πριν από 48 ώρες στην Κωνσταντινούπολη και στην έδρα της Φενέρμπαχτσε, όπου έφτασαν σε ένα ακόμα δίκαιο διπλό, στηριζόμενοι πρωτίστως στην αμυντική τους προσήλωση. Κακά τα ψέματα, αυτό είναι το σημείο-κλειδί σε αυτά τα δύο παιχνίδια.

Η αλήθεια είναι ότι μετά τα πρώτα 12-13 λεπτά οι πρωταθλητές Ευρώπης κυριάρχησαν απόλυτα και επέβαλαν πλήρως τους κανόνες τους. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε το επιμέρους σκορ 16-4 που έτρεξαν στα 6 τελευταία λεπτά του ημιχρόνου. Ειδικά σε εκείνο το σημείο η ομάδα του Αταμάν ξεδίπλωσε τις αρετές της και έστησε… πάρτι κυριαρχώντας και στις δύο άκρες του παρκέ.



Σε γενικές γραμμές, οι παίκτες του «τριφυλλιού» κυκλοφόρησαν εξαιρετικά την μπάλα και είχαν πολύ καλές συνεργασίες τιμωρώντας την αντίπαλη άμυνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκός σούταρε στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης με ποσοστά από 55% και πάνω στα τρίποντα. Βέβαια, όλα (σχεδόν) τα σουτ του «επτάστερου» από την περίμετρο ήρθαν κάτω από ιδανικές συνθήκες και προϋποθέσεις, αφού υπήρχε υπομονή και συγκέντρωση στο παιχνίδι του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδας ολοκλήρωσαν το ματς με μόλις 9 λάθη, ενώ στο πρώτο ημίχρονο είχαν μόλις 3. Την ίδια ώρα έκαναν 6 κλεψίματα στο πρώτο 20λεπτο, αφού άπλωναν παντού τα χέρια τους και έκλειναν πολύ καλά τους διαδρόμους προς τη ρακέτα τους όταν απόλυτα διαβασμένοι σε αυτό το κομμάτι. Η αμυντική προσήλωση που λέγαμε νωρίτερα…

Αν εξαιρέσουμε κάποιες μεμονωμένες ενέργειες του Βεζένκοφ και του Φουρνιέ (ή του Ράιτ στην τελική ευθεία της αναμέτρησης), αλλά και κάποιες σπασμωδικές αντιδράσεις του Ολυμπιακού γενικότερα, τότε ο Παναθηναϊκός δεν παρασύρθηκε και δεν πληγώθηκε ουσιαστικά από τον τρόπο παιχνιδιού των «ερυθρολεύκων», καθώς τους αιχμαλώτισε με την αμυντική τακτική του.

Καθοριστικός σε αυτό κομμάτι ήταν ο Χουάντσο Ερνάνγκομεθ, ο οποίος παρέδωσε ένα ακόμα σεμινάριο με την παρουσία του στην άμυνα. Ο Ισπανός φόργουορντ καλύπτει εξαιρετικά τους χώρους και είναι μοναδικός στο πώς διαβάζει το παιχνίδι του αντιπάλου, στο πότε και πού πρέπει να πάει για βοήθεια, ενώ διαθέτει μια εξωπραγματική έφεση στο να μαρκάρει από το «1» μέχρι το «5».



Όσον αφορά το επιθετικό σκέλος, ο «επτάστερος» είχε έναν ασταμάτητο Ναν, ο οποίος επανέλαβε τα… όργια που είχε κάνει στον 4ο τελικό του περσινού πρωταθλήματος και σμπαράλιασε την άμυνα των Πειραιωτών. Ο Αμερικανός γκαρντ πέτυχε 25 πόντους με 6/8 τρίποντα, μοίρασε 3 ασίστ και έκανε 0 λάθη (!) σε σχεδόν 38 λεπτά συμμετοχής. Κι όλα αυτά ενώ έτρωγε πάλι απίστευτο ξύλο, ενώ σε 2-3 περιπτώσεις δεν δόθηκαν πεντακάθαρα φάουλ που έγιναν πάνω του. Μήπως είναι τυχαίο ότι εκτέλεσε μόλις μία βολή; Κι αυτή της τεχνικής ποινής εις βάρος του Φουρνιέ!

Άξιος συμπαραστάτης του ο καταπληκτικός Μπράουν. Ο έμπειρος γκαρντ ήταν απολαυστικός και καθοδήγησε μαεστρικά την ομάδα του, είτε με τις εκτελέσεις του (18 πόντοι με 4/5 τρίποντα), είτε με τις δημιουργίες του. Μάλιστα, βοήθησε αρκετά τόσο στην άμυνα πιέζοντας πολύ τους αντίπαλους περιφερειακούς, όσο και στα ριμπάουντ (σ.σ. κατέβασε 7), πραγματοποιώντας την πιο γεμάτη εμφάνισή του με την πράσινη φανέλα.



Ο Μήτογλου ήταν πολύ θετικός και πραγματοποίησε την πιο επιδραστική φετινή εμφάνισή του παίζοντας στο «5», ενώ ο Γκραντ ήταν πάλι «λίρα εκατό» και έδωσε πολλές λύσεις: καθοριστικό για την ψυχολογία και το μομέντουμ του αγώνα το buzzer beater καλάθι που πέτυχε στο φινάλε του ημιχρόνου. Όπως είχε κάνει και στον 4ο τελικό των περσινών τελικών, από πιο μακρινή απόσταση βέβαια.

Πριν κλείσουμε, να αναφερθούμε στον κόουτς Αταμάν, ο οποίος καθοδήγησε μαεστρικά την ομάδα του και για 2ο σερί ματς δικαιώθηκε απόλυτα με τις πεντάδες και τα σχήματα που επέλεγε, κερδίζοντας έτσι την άτυπη μάχη των πάγκων. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Τούρκος προπονητής δίνει ρεσιτάλ όταν έχει περιορισμένο ροτέισον, καθώς έτσι εκμεταλλεύεται καλύτερα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παικτών του σε αυτή την περίπτωση. Επειδή όμως η σεζόν είναι μεγάλη, είναι και δεδομένο ότι θα χρειαστεί σε κάποια παιχνίδια να «ανοίξει» περισσότερο το ροτέισον.

Συμπερασματικά, ο Παναθηναϊκός θύμισε… Παναθηναϊκό περσινής περιόδου και έδωσε μια μαγευτική παράσταση στο «άντρο» του αιώνιου αντιπάλου του, γεμίζοντας με αυτοπεποίθηση ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Τώρα που βρήκε τον τρόπο, οφείλει να συνεχίσει έτσι και ακόμα καλύτερα…

Υ. Γ. Με βάση την εικόνα των δύο ομάδων και την εξέλιξη της αναμέτρησης, το τελικό +7 μάλλον αδικεί τους πρωταθλητές Ευρώπης, που θα μπορούσαν να το έχουν καθαρίσει με μεγαλύτερη διαφορά.

Υ. Γ. 2 Πλέον κερδίζει και τις κακές διαιτητικές αποφάσεις εναντίον του...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube