Με το ελληνικό μπάσκετ να πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη, η Αθήνα και συγκριμένα το ΟΑΚΑ, αναλαμβάνει το 2007 να φέρει εις πέρας μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, να διοργανώσει το Final Four και πάλι στην Ελλάδα, μετά το 2000 και τη Θεσσαλονίκη. Κοινός παρονομαστής, η παρουσία του Παναθηναϊκού και στις δύο τελικές φάσεις, με τους «πράσινους» να διανύουν απίστευτα χρόνια συνεχόμενων επιτυχιών και το prestige του συλλόγου να έχει εκτοξευθεί στα ουράνια. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, να ραφτεί το τέταρτο αστέρι στη φανέλα, μέσα στο σπίτι του. Μετά από μια εξαιρετική σεζόν, περνά στους «4», με τον Ολυμπιακό να είναι πιο άτυχος, αφού θα μείνει εκτός από την Ταού Κεράμικα στα playoffs.

Το κλίμα και η αισιοδοξία που επικρατεί στην πρωτεύουσα και όσους φτάνουν σε αυτή από όλη τη χώρα για να στηρίξουν το «τριφύλλι», είναι κάτι παραπάνω από θετικό. Μάλιστα, το πρώτο δείγμα, αυτό του ημιτελικού, κόντρα στην ομάδα που άφησε εκτός τους «ερυθρολεύκους», μετατρέπεται σε θρίαμβο. Με μπροστάρη τον... οδοστρωτήρα Μάικ Μπατίστ που κάνει ό,τι θέλει στην αντίπαλη ρακέτα, ολοκληρώνοντας τον ημιτελικό με 15 πόντους και 12 ριμπάουντ, το σύνολο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς «κλείνει» μέσα σε πανδαιμόνιο για τον τελικό, εκεί όπου λίγο αργότερα «τσεκάρει» την άλλη θέση η πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι Ρώσοι είχαν μια εύκολη βραδιά κόντρα στην Μάλαγα και το ζευγάρι... βγήκε.



Οι περισσότεροι όπως ήταν λογικό περίμεναν την κόντρα των δύο ομάδων, όμως όσοι είδαν το ματς παρακολούθησαν ένα ατομικό ελληνικό ρεσιτάλ, δύο θρύλων του μπάσκετ. Δημήτρης Διαμαντίδης και Θοδωρής Παπαλουκάς έμελλε να δώσουν μια αξέχαστη παράσταση σε όλο τον κόσμο. Τι ήταν εκείνη τη σεζόν οι δυο τους ατομικά; Ο πρώτος, MVP του Final Four όπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα, καλύτερος αμυντικός της Ευρωλίγκας και φυσικά κορυφαίος Ευρωπαίος παίκτης! Ο δεύτερος, MVP της κανονικής διάρκειας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, πρώτος σε ασίστ και πάλι στην Ευρωλίγκα, ενώ την προηγούμενη χρονιά ήταν αυτός κορυφαίος Ευρωπαίος παίκτης!

Ο Παναθηναϊκός σε μια απίστευτη ματσάρα με 102 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο που έκανε τους πάντες να λατρέψουν το μπάσκετ, χαμογελά και σηκώνει την κούπα, όμως οι ατομικές επιδόσεις των δύο θρύλων που πρωταγωνίστησαν στον τελικό, έμειναν στην ιστορία. Ο «Μήτσος» κάνει ένα καταπληκτικό παιχνίδι με 15 πόντους (2/2, 2/2, 5/6 βολές!) 6 κερδισμένα φάουλ, 3 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 22 αξιολόγηση με... σόου στον να σταματά τους Ρώσους, ενώ ο «Τεό» αφού ακούει... τα πάντα λόγω της σχέσης του με τον Ολυμπιακό, γράφει με 23 πόντους με 9/10 δίποντα, 5/6 βολές, 8 ασίστ και 28 αξιολόγηση, αλλά δεν μπορεί να τα βάλει με όλη την ελληνική ομάδα!



Το ΟΑΚΑ φλεγόταν και κάθε φορά που ο ένας σκόραρε, ο άλλος είχε την τρόπο να απαντήσει. Μπορεί να υπήρχαν αποδοκιμασίες, όπως προείπαμε, όμως εκείνη τη μέρα κατάλαβαν όλοι, ότι το ελληνικό μπάσκετ δεν θα πεθάνει ποτέ, με τέτοιους τεράστιους αθλητές. Φουλ άμυνα και πανέξυπνη καθοδήγηση από τη μια και αδιανόητες ασίστ με τρομερή αποτελεσματικότητα στο σκοράρισμα! Δύο φίλοι όπως αποδείχτηκε τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο έκαναν όλη τον μπασκετικό κόσμο να «χαζέψει» με τα κατορθώματά τους, όχι μόνο είχε κάνει εκατομμύρια Έλληνες να κλάψουν λίγα χρόνια νωρίτερα με την γαλανόλευκη στο στήθος, αλλά πέτυχαν και τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

«Είναι το καλύτερο δώρο για τα γενέθλιά μου. Ευχαριστώ τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές, τον κόσμο, όλους. Είναι πολύ ευχάριστη στιγμή. Να είμαστε καλά και να ζήσουμε ανάλογες στιγμές», είχε πει ο Διαμαντίδης μετά την κούπα, μιας και εκείνη την μέρα του τελικού, σαν σήμερα στις 6 Μαίου του 2007, γινόταν 27 ετών. Το 2009, δύο χρόνια αργότερα δηλαδή, Διαμαντίδης και Παπαλουκάς τα είπαν σε Final Four της Ευρωλίγκας, αυτή τη φορά στον ημιτελικό του Βερολίνου. Μπορεί ο «Τσάρος» να είχε αφήσει την παγωμένη Ρωσία για τον πάντα φιλόξενο για εκείνον Πειραιά, όμως το αποτέλεσμα ήταν ίδιο. Ο Παναθηναϊκός νικά τον Ολυμπιακό και η ιστορία... είναι γνωστή.


Διαιτητές: Μιτχάνα - Λαμόνικα - Μπελόσεβιτς

Τα δεκάλεπτα: 18-17, 46-36, 65-57, 93-91.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Ντελκ, Μπετσίροβιτς 6, Μπατίστ 12, Σισκάουσκας 20, Χατζηβρέττας 12 (2), Ντικούδης 2, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 15 (2), Τομάσεβιτς 16, Βούγιανιτς 12.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Παπαλουκάς 23, Σμόντις 18 (1), Χόλντεν 11 (2), Πασούτιν, Άντερσεν 4, Σαβρασένκο 4, Τόρες 9 (1), Πονκρασόφ, Λάνγκντον 16 (3), Βαν Ντεν Σπίγκελ 6.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube