Συνηθίζεται να λέγεται ότι τα παιχνίδια μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού είναι πάντοτε ντέρμπι, ανεξάρτητα από την αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι. Μέσα στις εκατοντάδες αναμετρήσεις τους στον 20ο και στον 21ο αιώνα, πολύ λίγες είναι οι περιπτώσεις που ένας από τους δύο αιώνιους αντιπάλους επικράτησε του άλλου με πολύ ευρύ σκορ. Από πλευράς «τριφυλλιού» η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη μέχρι σήμερα σημειώθηκε τον Ιούνιο του 1930 (1/6/1930), όταν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας επικράτησε 8-2 και στη συνέχεια κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Εκείνη ήταν η μόλις έβδομη αναμέτρηση από την ίδρυση των δύο ομάδων.



Οι «πράσινοι» είχαν αναδειχτεί πρωταθλητές Αθήνας και οι «ερυθρόλευκοι» Πειραιά και θα «μονομαχούσαν» στο πλαίσιο των τότε… πλέι-οφ, απ’ όπου θα προέκυπτε ο πρωταθλητής Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός θεωρούνταν το φαβορί της αναμέτρησης και οι οπαδοί του ήταν τόσο σίγουροι για τη νίκη τους, που είχαν φτάσει στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με μια… νεκροφόρα που είχε μέσα ένα φέρετρο, στο οποίο ήθελαν να «θάψουν» μετά το ματς τα όνειρα του Παναθηναϊκού για νίκη και τίτλο. Μετά τη λήξη του αγώνα, ωστόσο, και την απίστευτη έκβαση υπέρ των γηπεδούχων, έσπασαν τα ξύλα από το φέρετρα και τα χρησιμοποίησαν στα πρώτα εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων.



Ο αγώνας ξεκινούσε στις 5μιση το απόγευμα υπό συνθήκες καύσωνα, όμως αυτό δεν είχε εμποδίσει την εξάντληση των 8.000 εισιτηρίων και την λαοπλημμύρα που είχε προκληθεί στο γήπεδο και γύρω από αυτό. Μεγάλο πλήθος κόσμου μάλιστα είχε σκαρφαλώσει στους λόφους του Λυκαβηττού αλλά και στις γύρω ταράτσες για να παρακολουθήσει το παιχνίδι.



Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με φανταστικό τρόπο το ματς και στο ημίχρονο προηγούνταν 4-0. Στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου μάλιστα πέτυχε και πέμπτο γκολ. Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 5-2 μέχρι το 59’ και οι ελπίδες τους για μια μεγάλη ανατροπή αναπτερώθηκαν. Ωστόσο από το 72ο μέχρι το 81ο λεπτό οι γηπεδούχοι σημείωσαν ακόμα τρία γκολ και ολοκλήρωσαν τον αγώνα με το εντυπωσιακό 8-2.



Πρωταγωνιστής για τον Παναθηναϊκό το μεγάλο αστέρι του, Άγγελος Μεσσάρης, ο οποίος πέτυχε τα δύο από τα οκτώ γκολ. Μετά το τέλος του αγώνα οι οπαδοί του «τριφυλλιού» δημιούργησαν μάλιστα σύνθημα με το όνομά του, που έλεγε: «Βάλαμε οχτώ στον Ολυμπιακό κι άλλα τέσσερα στον Άρη, γεια σου Άγγελε Μεσσάρη!», αναφερόμενοι και στη νίκη επί του Άρη μερικές μέρες νωρίτερα.

Το πλήρες τραγούδι των «πράσινων» οπαδών, στο κλίμα της εποχής, είχε ως εξής:
«Σέντερ φορ Μηγιάκης
Χαφ Ανδρίτσος – Υποφάντης
Ε, βρε κοσμάκη κουτέ
Τέτοια ομάδα δεν είδες ποτέ
Να έχει τέτοια χάρη
Και αρχηγό Μεσσάρη»
***
«Χάθηκαν οι ομπρέλες, οι βάρκες και οι κορδέλες
και ο γείτων Πειραιάς, που πάντοτε μπλοφάρει,
έδωσε τα ρέστα του στον Άγγελο Μεσσάρη»
***
«Εβάλαμε οκτώ στον Ολυμπιακό (δις)
Κι άλλα τέ- κι άλλα τέσσερα στον Άρη
Γεια σου Ά- γεια σου Άγγελε Μεσσάρη
»
***
«Οκτώ στη Ρουμανία* με χόρτο και με λάσπη
Οκτώ και στην Αθήνα με γήπεδο εντάξει
»

*η Εθνική Ελλάδας είχε ηττηθεί 8-1 λίγες μέρες νωρίτερα από την αντίστοιχη της Ρουμανίας, έχοντας στη σύνθεσή της σχεδόν όλους τους βασικούς ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού.

Μετά τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα έπειτα από τη λήξη του ματς, υπήρξαν φόβοι για επανάληψή τους στο δεύτερο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων στην έδρα του Ολυμπιακού, στο τότε «Ποδηλατοδρόμιον» και σημερινό «Γ. Καραϊσκάκης». Έτσι η ΕΠΟ όρισε να γίνει η αναμέτρηση στο γήπεδο του Άρη στη Θεσσαλονίκη. Ο Παναθηναϊκός νίκησε και εκεί με σκορ 2-1 και κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του. Εκείνο ήταν το δεύτερο πανελλήνιο πρωτάθλημα Ελλάδας, με το πρώτο το 1928 να το έχει κατακτήσει ο Άρης.



Τα γκολ: 10’, 30’ Συμεωνίδης, 20’, 25’ Μεσσάρης, 52’, 81’ Δ. Πιερράκος, 72’ αυτ. Κουράντης, 76’ Μηγιάκης – 55’, 59’ Γ. Ανδριανόπουλος

Παναθηναϊκός (Γιόζεφ Κίνσλερ): Αργυράκης, Σ. Πιερράκος, Βασιλείου, Ανδρίτσος, Κ. Μπαλτάσης, Υποφάντης, Μηγιάκης, Μεσσάρης, Συμεωνίδης, Δ. Μπαλτάσης, Μ. Πιερράκος.
Ολυμπιακός (Γιαν Κοψίβα): Γραμματικόπουλος, Κουράντης, Σοφράς, Βιολέτης, Πανόπουλος, Λεκκός, Τερζάκης, Ν. Ανδριανόπουλος, Γ. Ανδριανόπουλος, Β. Ανδριανόπουλος, Λ. Ανδριανόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Μίμης Δομάζος: Ένας «Στρατηγός» με άνευ όρων αγάπη για την μπάλα και τον Παναθηναϊκό...

Μόδα, σάκε & Μίλα Γιόβοβιτς: Ο Χιντετόσι Νακάτα έκοψε την μπάλα στα 29 και κατάλαβε πως δεν ήξερε καθόλου την Ιαπωνία...

Στη χειρότερη σεζόν του στην Ίντερ, ο Λαουτάρο «βάζει κάτω» τους φορ της Μίλαν!

«Μπορούσε να δώσει οφσάιντ ή φάουλ, αλλά…»: Όταν ο Ντένις Λο ΔΕΝ έριξε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τακουνάκι

Νάπολι: Ο Ντε Λαουρέντις ξεπάστρεψε την πρωταθληματική ομάδα των «παρτενοπέι» μέσα σε 1,5 χρόνο!

Τώρα γράφει ιστορία στην Premier, αλλά κάποτε στο χειρουργείο ο Γουισά σκεφτόταν αν θα ξανάβλεπε τον κόσμο...

Προπονητής ετών… 24: Ο Ανδρέας Γαβαλάς έγραψε ιστορία με τον Κολοσσό

Το ψάχνει απεγνωσμένα, αλλά ο Λαουτάρο πρέπει να βρει το «ξόρκι» για τα γκολ

«Δεν πέρασες καλά και θα πεθάνεις»: Ο Έγκιλ Έστενσταντ δεν είχε και την καλύτερη παρέα όταν πήγε να πέσει το αεροπλάνο!

Όλα γύρω σου αλλάζουν, μα εσύ μένεις εκεί…