Πρωταγωνιστής του Ολυμπιακού είναι μέχρι στιγμής την τρέχουσα σεζόν ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Ο φορ των Πειραιωτών διανύει την καλύτερη του χρονιά στο σκοράρισμα με 26 γκολ, σε 38 παιχνίδια. Η προηγούμενη καλύτερη επίδοσή του, ήταν την σεζόν 2020-2021, που σκόραρε 26 γκολ αλλά σε 43 παιχνίδια, με την φανέλα της Ουιντάντ Κασαμπλάνκα.

Ο πρώτος σκόρερ της Stoiximan Super League, έχασε και 7 παιχνίδια λόγω της συμμετοχής του στο Κόπα Άφρικα, 5 πρωταθλήματος και τα 2 παιχνίδια της ομάδας του κόντρα στον Παναθηναϊκό, για την φάση των 16 του Κυπέλλου Ελλάδος Betsson. Με την επιστροφή του ωστόσο, κάνει πράγματα και θαύματα, αφού μετράει 14 γκολ σε 13 παιχνίδια!

Ο Μαροκινός με το τέρμα κόντρα στον Άρη έπιασε την καλύτερη του επίδοση και είναι πια βέβαιο πως θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 26 γκολ, αφού οι «ερυθρόλευκοι» θα δώσουν 7 ακόμη αγώνες για τα playoffs της Stoiximan Super League, και σίγουρα 2 αγώνες στο Conference League, που μπορεί να γίνουν και 5, αν φτάσουν μέχρι τον τελικό.



Το αξιοσημείωτο στατιστικό όμως, την φετινή σεζόν, είναι πως παρά τα 26 γκολ, ο 30χρονος επιθετικός δεν έχει ούτε μία ασίστ! Είναι γνωστό πως δεν είναι φορ που έχει τόσο μεγάλη συμμετοχή στο παιχνίδι της ομάδας του, ωστόσο για έναν ποδοσφαιριστή που βρίσκεται συνεχώς μέσα στο «κουτί», μοιάζει παράλογο να μην έχει φτιάξει ούτε ένα τέρμα σε συμπαίκτη του.

Πάμε όμως να δούμε τι κάνουν οι πιο «καυτοί» φορ του BIG-4 και ανταγωνιστές του. Πρώτος στο σύνολο γκολ και ασίστ είναι ο Φώτης Ιωαννίδης. Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού μετράει 21 τέρματα και 7 τελικές πάσες.



Ακολουθεί ο Λορέν Μορόν, με τον φορ του Άρη να έχει 16 γκολ αλλά και 6 ασίστ και ακολουθεί ο Λιβάι Γκαρσία με 14 τέρματα και 3 τελικές πάσες. Ο μόνος που είναι στην ίδια λίστα με τον εκτελεστή του Ολυμπιακού, είναι ο Έκι Πόνσε που έχει 13 γκολ και καμία ασίστ, όντας και εκείνος ένας φορ κουτιού και όχι τόσο... συμμετοχικός στο υπόλοιπο κομμάτι του παιχνιδιού.



Τα στατιστικά αυτά αποδεικνύονται και από τον τρόπο παιχνιδιού τού καθενός από τους παραπάνω. Ιωαννίδης και Μορόν κινούνται σε πολύ μεγαλύτερα μέτρα, βγαίνουν εκτός περιοχής και πολλές φορές μοιάζουν με δεκάρια, εξού και οι 13 ασίστ που έχουν συνολικά. Αντίθετα, Ελ Κααμπί και Πόνσε κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Είναι πιο «βαριά» φορ που δεν κινούνται σε μεγάλους χώρους και περιμένουν την μπάλα στην περιοχή, για να «κάνουν» απλά την δουλειά τους.



Ο Λιβάι Γκαρσία από την άλλη, βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο. Δεν είναι τόσο στο περιοχή όσο οι τελευταίοι δύο, μέχρι να έρθει ο Αλμέιδα έπαιζε και εξτρέμ άλλωστε, αλλά δεν κατεβαίνει και όσο χαμηλά έρχονται στο γήπεδο Ιωαννίδης και Μόρον για να φτιάξουν το παιχνίδι των ομάδων τους.

Η... αδυναμία, αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, του Ελ Κααμπί σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού, φαίνεται σε όλη την καριέρα του. Ο Ελ Κααμπί σε 220 παιχνίδια στην καριέρα του, μετράει 120 γκολ και μόλις 18 ασίστ, σε 17.213 λεπτά συμμετοχής. Αυτό σημαίνει πως ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος βγάζει μία ασίστ κάθε 956 λεπτά στην καριέρα του, ή αλλιώς μία τελική πάσα ανά περίπου 10 αγώνες. Αριθμός μεγάλος για κάποιον που βρίσκεται συνεχώς στην αντίπαλη περιοχή, που όμως την φετινή σεζόν έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το νούμερο, αφού μετράει 37 αγώνες και δεν έχει καταγράψει ούτε μία.

Επιμέλεια: Μάνος Πιτσάκης Μαχαίρας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube