Η σεζόν 2024/25 άνοιξε για το ελληνικό μπάσκετ και επίσημα στη Ρόδο το σαββατοκύριακο, με τη διεξαγωγή του Σούπερ Καπ. Εκεί, κρίθηκε ο πρώτος τίτλος της χρονιάς, που ασφαλώς δεν προδικάζει τίποτα για την εξέλιξή της, αλλά ήταν μια καλή ευκαιρία να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας των ομάδων, μέσα από τέσσερα ανταγωνιστικά παιχνίδια.

Κορύφωση της διοργάνωσης ήταν ο αναμενόμενος μεγάλος τελικός Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, που βρήκε νικητές στην λεπτομέρεια τους «ερυθρόλευκους». Ασφαλώς και ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πως έχουν αρκετή δουλειά να κάνουν μαζί με τους παίκτες για να αποκτήσει η ομάδα την αγωνιστική συνοχή και τον ρυθμό που απαιτείται για την πιο απαιτητική Ευρωλίγκα όλων των εποχών, όμως τα πρώτα, έστω και πρώιμα, συμπεράσματα, είναι ενώπιών μας.

Το sportfm.gr καταγράφει το τι έκαναν στην Ρόδο οι τέσσερις «καινούργιοι» των Πειραιωτών, Σάσα Βεζένκοβ, Τάιλερ Ντόρσι, Εβάν Φουρνιέ και Λούκα Βιλντόσα, αναλύει τι αλλάζουν στο παιχνίδι τους και επισημαίνει τη σπουδαιότητα που είχαν για το σύνολο και κυρίως για το μέλλον, οι εμφανίσεις του Φίλιπ Πετρούσεφ στο Σούπερ Καπ.

Σα(σα) να μην πέρασε μια μέρα



Η επιστροφή του Σάσα Βεζένκοβ στον Ολυμπιακό, εκτός του ότι αποτελεί την πιο ακριβή προσθήκη σε όλη την Ευρωλίγκα φέτος, ήταν χωρίς αμφιβολία και η σπουδαιότερη σε ουσία και εντυπώσεις, μέχρι να αποκτηθεί ο Εβάν Φουρνιέ. Ο 29χρονος φόργουορντ έδειξε από τα φιλικά πως παρόλο που έχει να παίξει ουσιαστικά κανονικό μπάσκετ από τον περασμένο Ιανουάριο, έβαλε ξανά τα ερυθρόλευκα με απίστευτη «δίψα» και διάθεση να πρωταγωνιστήσει ξανά στο υψηλότερο επίπεδο, έχοντας ενεργό ρόλο. Το πέρασμά του από το ΝΒΑ τον γέμισε με εικόνες, αλλά και όρεξη για δουλειά. Το καλοκαίρι έκανε ελάχιστες ημέρες διακοπές και δούλεψε ατομικά στο μπάσκετ, αλλά και στην ενδυνάμωση του κορμού του. Ήδη απολαμβάνει τους πρώτους καρπούς, καθώς είναι πολύ πιο δυνατός κοντά στο καλάθι, παραμένοντας παράλληλα ένας εξαιρετικός σουτέρ τριών πόντων. Ο μέσος όρος του στα φιλικά χωρίς να… ιδρώσει ιδιαίτερα και με τον γνωστό αθόρυβο τρόπο του, ξεπέρασε τους 20 πόντους, ενώ σε ημιτελικό και τελικό του Σούπερ Καπ, είχε επίσης 20 ανά παιχνίδι με 14/23 σουτ εντός πεδιάς και 7/7 βολές.



Παράλληλα, κατέγραψε 4 ριμπάουντ, 0,5 ασίστ και 1 λάθος, έχοντας 20 βαθμούς μέσο όρο στο σύστημα αξιολόγησης σε 54,5 λεπτά συμμετοχής συνολικά. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ξανά στο παρκέ μια μόνιμη επιθετική απειλή όπου οι άμυνες θα προσαρμόζονται πάνω του, αλλά και έναν παίκτη που υπηρετεί με… κλειστά μάτια το μπάσκετ του, με τα κοψίματα μακριά από την μπάλα, την εξυπνάδα του (σ.σ. τα 4 τρίποντα του Ντόρσι προέρχονται με δικά του σκριν, ενώ το δικό του σουτ που κρίνει οριστικά το ματς, έχει προέλθει από fake σκριν στον Γουόκαπ για να ελευθερωθεί). Ο Βεζένκοβ βρίσκει σιγά-σιγά ρυθμό και είναι ένα υπερόπλο για τον Ολυμπιακό, που είναι περιττό να πούμε τι προσφέρει σε σχέση με την περυσινή σεζόν που έλειπε.



Είναι και αυτός εδώ…



Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Αϊζέια Κέιναν με τον Τάιλερ Ντόρσι, καθώς εκτός του ότι γνώριζε καλά τον παίκτη από την προσφορά του την σεζόν 2021/22, είναι κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου. Η επιστροφή του ομογενούς γκαρντ, σε μεγάλο βαθμό πέρασε στα… ψιλά από τον περισσότερο κόσμο, όμως ο ίδιος φρόντισε στην Ρόδο, αλλά και από τα πρώτα φιλικά, να υπενθυμίσει πόσο σπουδαία πράγματα μπορεί να κάνει υπό την σκέπη του Γιώργου Μπαρτζώκα. Έχοντας και ο ίδιος καταλάβει πως του ταιριάζουν απόλυτα τα ερυθρόλευκα και κυρίως ο τρόπος που τον χρησιμοποιεί ο προπονητής του, δείχνει απελευθερωμένος με το «καλημέρα» και έτοιμος να αφήσει πίσω του το δεύτερο αποτυχημένο πέρασμά του από το ΝΒΑ, και κυρίως τη στείρα περίοδο για τον ίδιο στη Φενέρμπαχτσε.

Ο Ντόρσι στον τελικό έβαλε τις βάσεις για την κατάκτηση του τροπαίου με τους 19 πόντους που πέτυχε έχοντας 5/7 σουτ και 5/6 βολές. Παράλληλα, πρόσφερε 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και δεν έκανε ούτε ένα λάθος σε 26 λεπτά συμμετοχής. Τα πράγματα που κάνει στο παρκέ, με την άμεση εκτέλεσή του μετά από σκριν και το απρόβλεπτο στο παιχνίδι του, έλειψαν πολύ από τον Ολυμπιακό την προηγούμενη διετία, χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή για τον προκάτοχό του. Απλά είναι διαφορετικοί παίκτες και ο Ντόρσι πιο ταιριαστός σε αυτό που παίζουν οι «ερυθρόλευκοι».



Απολαυστικός παρότι… ψάχνεται ακόμα



Η προσθήκη του Εβάν Φουρνιέ εκτόξευσε στα ύψη τον ενθουσιασμό των φίλων του Ολυμπιακού και ισχυροποίησε τα μέγιστα το ρόστερ της ομάδας. Το τι παίκτης είναι ο Γάλλος γκαρντ/φόργουορντ το γνωρίζουν όλοι, όμως οι πρώτες εικόνες από κοντά είναι απολαυστικές και ας μην έχει φτάσει ούτε στο 30% των όσων μπορεί να κάνει. Ο πρώην άσος των Ντιτρόιτ Πίστονς, είχε 7 πόντους μέσο όρο στο Σούπερ Καπ με 3/12 σουτ και 6/9 βολές και είναι φανερό πως ακόμα ψάχνει ρυθμό. Ο τρόπος, όμως, που κινείται στο παρκέ, ο τρόπος που πασάρει και «βλέπει» γήπεδο, είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Όταν θα αρχίσει να εκτελεί με περισσότερη σιγουριά και μπει 100% στη νοοτροπία και τον τρόπο παιχνιδιού του Γιώργου Μπαρτζώκα, τα αποτελέσματα θα είναι ευεργετικά και απολαυστικά. Η θέλησή του να παίξει πολύ καλό μπάσκετ είναι δεδομένη, όπως και η εξυπνάδα του.



Γνωρίζει πως οι απαιτήσεις είναι υψηλές από αυτόν, όμως δεν εκβιάζει προσπάθειες και προσπαθεί να μπει για τα καλά στο κλίμα, μέσω του να γίνει πρώτα μέρος του συστήματος. Για αυτό και ο προπονητής του τον άφησε στο παρκέ περισσότερο απ' ό,τι έπρεπε (σ.σ. το παραδέχθηκε και ο ίδιος) βάσει απόδοσης στον τελικό. Οι λύσεις και η ποιότητα που θα δώσει στις θέσεις «3» και «2», πάντως, είναι δεδομένη, ενώ η παρουσία του στην πεντάδα, αναγκάζει τις αντίπαλες άμυνες να έχουν το νου τους και αυτόν, ανοίγοντας διαδρόμους και φτιάχνοντας αποστάσεις για τους υπόλοιπους.



Ένας… ευτυχισμένος άνθρωπος



Για όσους γνωρίζουν καλά τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τη θέλησή του να έχει αρκετούς χειριστές της μπάλας και δη με τα χαρακτηριστικά του, η μεταγραφή του Λούκα Βιλντόζα, δεν αποτέλεσε έκπληξη. Μετά από μια σεζόν στον Παναθηναϊκό όπου δεν αγωνιζόταν πολύ λόγω του ότι δεν ταίριαζε στα πλάνα του προπονητή του, ο Αργεντινός γκαρντ στον Ολυμπιακό νιώθει ήδη σημαντικός και με ξεκάθαρο ρόλο. Δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμα κάποια σούπερ εμφάνιση, όμως σε κομβικούς τομείς του παιχνιδιού, κάνει τη δουλειά που θέλει ο προπονητής. Ασφαλής οργάνωση του παιχνιδιού και κυρίως πίεση πάνω στην μπάλα όταν η ομάδα αμύνεται. Είχε μόλις 4 πόντους μέσο όρο με 2/11 σουτ, αλλά όταν βρει ρυθμό και σταθερότητα δεδομένα θα είναι πιο εύστοχος από μακριά. Έπαιξε κατά μέσο όρο 16,5 λεπτά και είχε επίσης 2,5 ριμπάουντ, 1,5 ασίστ, 0,5 λάθη και 0,5 κλεψίματα. Εκτός από ποιότητα και προσωπικότητα, ο Βιλντόζα προσφέρει στον Ολυμπιακό μια έξτρα λύση στην θέση «1» που σε βάθος χρόνου στην σεζόν, θα ξεκουράσει τους Γουόκαπ και Γουίλιαμς-Γκος, με στόχο να αποφύγουν κόπωση και τραυματισμούς. Όταν θα κριθούν στο τέλος οι σημαντικοί τίτλοι, αυτό το γεγονός μπορεί να αποβεί καθοριστικό…



Ο Πετρούσεφ κατάλαβε…



Με τον Κίναν Έβανς να αποτελεί την πέμπτη μεταγραφή του Ολυμπιακού το καλοκαίρι, αλλά να είναι ακόμα ανενεργός λόγω τραυματισμού, το ενδιαφέρον εκτός από τους νεοφερμένους, έπεσε πριν το τζάμπολ της σεζόν στον Φίλιπ Πετρούσεφ. Όχι μόνο λόγω του ότι με τις απουσίες των Μιλουτίνοφ και Φαλ καλείται να παίξει στην θέση «5» και να καλύψει για περίπου ένα μήνα δυο σημαντικά κενά. Αλλά και επειδή η υπερφόρτωση ποσότητας και ποιότητας που έγινε στο ρόστερ, άνοιξε κουβέντα για το αν θα συνεχίσει στην ομάδα ή θα παραχωρηθεί ως δανεικός. Ο Ερυθρός Αστέρας είχε εκφράσει ενδιαφέρον και κάποιες φορές ο πρόεδρός του Νεμπόισα Τσόβιτς, μίλησε δημόσια με άκομψο τρόπο, ενώ επίσημη πρόταση δεν έγινε ποτέ στην ΚΑΕ Ολυμπιακός. Ο Σέρβος φόργουορντ/σέντερ ήταν λογικό να έχει ανησυχία με την παρουσία των Βεζένκοβ και Πίτερς στο «4», καθώς είναι στην πιο ανοδική φάση της καριέρας του και θέλει να παίζει.



Οι πρόεδροι της ΚΑΕ αδελφοί Αγγελόπουλοι, δεν συζήτησαν καν το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί. Όχι μόνο γιατί τον πιστεύουν πολύ (σ.σ. οι δηλώσεις του Παναγιώτη Αγγελόπουλου και η φωτογραφία που ζήτησε από τον Σέρβο στα αποδυτήρια τα λένε όλα), αλλά και γιατί μαζί με τον Γιώργο Μπαρτζώκα αποφάσισαν το ρόστερ να έχει 15 έτοιμους παίκτες, ώστε να αποφευχθούν τα περυσινά με τις ελλείψεις λόγω τραυματισμών, που σε μεγάλο βαθμό στοίχισαν και το πρωτάθλημα Ελλάδας στο τέλος της σεζόν. Ο Πετρούσεφ έκανε δύο μαγικές εμφανίσεις απέναντι σε Περιστέρι και Παναθηναϊκό, παίζοντας ως σέντερ, με μέσο όρο 18 πόντους (14/22 σουτ), 8,5 ριμπάουντ σε 24 λεπτά ανά ματς. Η ψυχολογία του ανέβηκε σημαντικά, και κατάλαβε πως σε μια ομάδα με τόσες απαιτήσεις και 80 παιχνίδια σε μια σεζόν, όλοι οι πολύ καλοί χωράνε και θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν το ταλέντο τους…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube