Λένε ότι πολλές φορές κάτι το εκτιμάς παραπάνω όταν το χάνεις. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι ισχύει για την περίπτωση του Πέδρο Μαρτίνς στο λιμάνι.
Όχι βέβαια ότι δεν αναγνωρίστηκε η προσφορά του Πορτογάλου τεχνικού στον Ολυμπιακό και η προπονητική του αξία, αλλά αποδείχθηκε η αποστολή για αναπλήρωση του κενού που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2022, όταν και βγήκε το «διαζύγιο» των δύο πλευρών, ήταν δυσκολότερη απ’ όσο πίστεψαν πολλοί αρχικά.
Δικαιολογημένη ή μη, λανθασμένη ή σωστή... Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του. Υπάρχει, πάντως, ένα δεδομένο. Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, έχουν ήδη καθίσει πέντε προπονητές στον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Με τους Κορμπεράν, Μίτσελ και Ντιέγκο Μαρτίνεθ να μην μακροημερεύουν, ενώ ενδιάμεσα πέρασε από το τιμόνι των Πειραιωτών ο Ζοσέ Ανιγκό ως υπηρεσιακός.
Ο έμπειρος Κάρλος Καρβαλιάλ καλείται πλέον να αποδείξει ότι είναι ικανός… καπετάνιος για να κουμαντάρει το «ερυθρόλευκο» πλοίο, στο οποίο υπήρξαν πολλές... φουρτούνες στη μετα-Μαρτίνς εποχή.
Κάρλος Κορμπεράν (48 ημέρες/11 αγώνες)
Ο άνθρωπος που πιθανότατα ανέλαβε την πιο δύσκολη αποστολή από τους τεχνικούς της λίστας. Διότι αφενός κλήθηκε να διαδεχθεί έναν από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στη σύγχρονη ιστορία των Πειραιωτών και αφετέρου το έκανε σε μία περίοδο με έντονους κραδασμούς, τους οποίους είχε προκαλέσει ο αποκλεισμός από τα προκριματικά του Champions League με το βαρύ 4-0 από τη Μακάμπι Χάιφα στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο 39χρονος τότε τεχνικός, ο οποίος προερχόταν από μία διετία στη Χάντερσφιλντ, δεν έκανε νικηφόρο ντεμπούτο, αφού συνδυάστηκε με το 1-1 απέναντι στη Σλόβαν Μπρατισλάβας για τα προκριματικά του Europa League.
Σταδιακά μπόρεσε να περάσει στοιχεία από τη φιλοσοφία του στην ομάδα του, αλλά δεν έλειψαν τα σκαμπανεβάσματα (όπως είναι λογικό), έχοντας να διαχειριστεί και ένα... ατελείωτο ρόστερ, ενώ έζησε και αρκετά θρίλερ. Διότι πήρε την πρόκριση επί της Σλόβαν στα πέναλτι, αλλά και κόντρα στον Απόλλωνα Λεμεσού, με ήρωα τον Βατσλίκ. Οι δύο ισοπαλίες σε μικρό διάστημα, απέναντι σε Αστέρα Τρίπολης και Βόλο, αλλά και οι ήττες από Ναντ (2-1), Φράιμπουργκ (0-3), του «πριόνισαν» την καρέκλα, η οποία… έσπασε μετά το 2-1 από τον Άρη με ανατροπή.
Μίτσελ (194 ημέρες/32 αγώνες)
Ο Ολυμπιακός μετά το «διαζύγιο» με τον Κορμπεράν στράφηκε σε δοκιμασμένη λύση, δίνοντας τα χέρια με τον Μίτσελ, ο οποίος επέστρεψε στο λιμάνι έπειτα από περίπου επτά χρόνια. Ο Ισπανός ξεκίνησε νικηφόρα, καθώς έκανε ντεμπούτο στο 2-0 επί του Ατρομήτου, αλλά o δρόμος δεν ήταν στρωμένος με… ροδοπέταλα, όπως ίσχυε σε γενικές γραμμές στην πρώτη του θητεία στους Πειραιώτες. Τότε, η ανωτερότητα του Ολυμπιακού σε σχέση με τους ανταγωνιστές του στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν αδιαμφισβήτητη. Η πίστωση χρόνου ώστε να φανεί το έργο του και η υπομονή για να αρχίσει να βγαίνει η δουλειά του, υπήρχαν. Όχι όμως και στη 2η θητεία του. Υπήρξαν καλές, αλλά και δύσκολες βραδιές. Όπως το 3-0 από την Καραμπάγκ στο Φάληρο και το 2-1 από τον ΠΑΟΚ, επίσης εντός έδρας.
Οι Πειραιώτες άρχισαν να… στρώνουν μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων στην Ευρώπη τον Νοέμβριο. Αρχής γενομένης από το 1-1 με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, όπου βρέθηκε μία ανάσα από το «διπλό», ο Ολυμπιακός ξεκίνησε να βρίσκει τα πατήματα και «έτρεξε» σερί 14 αγώνων δίχως ήττα σε όλες τις διοργανώσεις. Στο πρωτάθλημα βρέθηκε κοντά στην κορυφή, ενώ αποτέλεσε παρελθόν έχοντας συμπληρώσει 18 αγώνες δίχως ήττα. Πλήρωσε την ισοπαλία με 2-2 (από 2-0) κόντρα στον Άρη στο «Γ. Καραϊσκάκης» για τη 2η αγωνιστική των playoffs, ενώ δύο αγωνιστικές πριν είχε αποδράσει με το 3-1 από την OPAP Arena. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν γίνει η πρώτη ομάδα που άλωνε τη Νέα Φιλαδέλφεια.
Ζοσέ Ανιγκό (88 ημέρες/9 αγώνες)
Ουσιαστικά είχε… ημερομηνία λήξης από την πρώτη ημέρα. Ανέλαβε ως υπηρεσιακός τεχνικός μετά την απόλυση του Μίτσελ ώστε να κλείσει τη σεζόν ο Ολυμπιακός και πήρε πολύ καλό βαθμό. Μπορεί να μην κατέκτησε κάποια κούπα, αλλά ούτως ή άλλως οι πιθανότητες ήταν λιγοστές, ειδικά για το πρωτάθλημα. Οι Πειραιώτες με τον Γάλλο τεχνικό έκαναν πέντε νίκες, μία ισοπαλία και τρεις ήττες, παρουσιάζοντας γενικότερα αξιοπρεπή εικόνα, με τον 62χρονο προπονητή να καταφέρνει να νοικοκυρέψει την ομάδα του.
Μεταξύ άλλων νίκησε δύο φορές τον ΠΑΟΚ (3-1, 0-1) και μία τον Παναθηναϊκό (1-0) στο πρωτάθλημα, ενώ πήρε ισοπαλία απ’ την ΑΕΚ στην OPAP Arena. Στο Κύπελλο νίκησε 2-1 την Ένωση, αλλά έμεινε εκτός συνέχειας λόγω του 3-0 στο πρώτο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο οποίο δεν ήταν στον πάγκο. Το πρόσημο της παρουσίας του έμπειρου τεχνικού ήταν αναμφίβολα θετικό και σίγουρα στα συν ήταν το γεγονός ότι συμμάζεψε αμυντικά τους «ερυθρόλευκους». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα τέσσερα τελευταία ματς, ο Ολυμπιακός κράτησε το «μηδέν» στην άμυνα, απέναντι σε Βόλο (5-0), ΑΕΚ (0-0), Παναθηναϊκό (1-0) και ΠΑΟΚ (0-1), σε μία σεζόν στην οποία αμυντικά ήταν… ελβετικό τυρί η ομάδα του Πειραιά.
Ντιέγκο Μαρτίνεθ (157 ημέρες/22 αγώνες)
Ο Ολυμπιακός προχώρησε στην πρόσληψή του, ευελπιστώντας ότι είχε βρει έναν «νέο Μαρτίνς». Αφού πρόκειται για νεαρό προπονητή, φιλόδοξο, προερχόμενο από προηγμένο πρωτάθλημα και προχώρησε στη συγκεκριμένη λύση η ομάδα του Πειραιά έπειτα από μία καταστροφική σεζόν, επιδιώκοντας ένα restart, όπως είχε συμβεί πέντε σεζόν πριν με τον Πορτογάλο. Ωστόσο, η εξέλιξη δεν ήταν παρόμοια με εκείνη του «professor». Ο Μαρτίνς έμεινε τέσσερα χρόνια στον Ολυμπιακό και έζησε μεγάλες στιγμές, ενώ ο Μαρτίνεθ πέντε μήνες και πρόλαβε να βρεθεί σε μόλις 22 ματς στον «ερυθρόλευκο» πάγκο.
Ο 42χρονος προπονητής οδήγησε τους Πειραιώτες σε 13 νίκες και στους ομίλους του Europa Leage, πετυχαίνοντας δύο προκρίσεις το καλοκαίρι, αλλά πλήρωσε ακριβά τις βαριές ήττες από ΠΑΟΚ (2-4) και Φράιμπουργκ (5-0), όπως και την ισοπαλία με τον Βόλο (2-2). Μπορεί εκείνη από τους Γερμανούς να ήταν η πιο πρόσφατη, αλλά αυτή που ταρακούνησε περισσότερο τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι δεν συνήλθαν αγωνιστικά από τότε, ξεκινώντας μία… ελεύθερη πτώση, ήταν αυτή από τον «δικέφαλο του Βορρά». Η διοίκηση αποφάσισε να άρει τη στήριξή της στο συγκεκριμένο πρότζεκτ και να προβεί σε… ηλεκτροσόκ με στόχο να πάρει τα πάνω του ο Ολυμπιακός.
Κάρλος Καρβαλιάλ
Ο Ολυμπιακός επανέφερε στο πορτογαλικό μοντέλο περίπου 1,5 χρόνο μετά το «διαζύγιο» με τον Μαρτίνς, δίνοντας τα… κλειδιά στον Κάρλος Καρβαλιάλ, ο οποίος επέστρεψε στα μέρη μας 15 χρόνια μετά τη θητεία του στον Αστέρα Τρίπολης. Πολύ πιο έμπειρος πλέον, με παραστάσεις σε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Αφού, μετά τον επαναπατρισμό του το 2009 (Μαρίτιμο, Σπόρτινγκ), ακολούθησε μεταξύ άλλων η παρουσία του στην Αγγλία (Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Σουόνσι) και την Ισπανία (Θέλτα). Με παρουσίες ενδιάμεσα σε κλαμπ της Πορτογαλίας και με πιο βαρύ μετάλλιο το έργο του στην Μπράγκα τη διετία 2020-22.