Η Ελλάδα με την Ολλανδία είναι «παλιοί γνώριμοι». Υπάρχει μεταξύ των δύο πλούσια προϊστορία, η οποία, βέβαια, είναι κακή για την Εθνική μας. Λογικό, βέβαια, αφού τις πέντε τουλάχιστον από τις εννέα φορές, συνολικά, που αντιμετωπίσαμε τους «οράνιε», ήταν από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Πολύ μεγαλύτερη και από την ομάδα του 2010, που έφτασε μια «ανάσα» από το… καταραμένο πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο και πολύ μεγαλύτερη, σαφώς, από την τωρινή ομάδα, που ψάχνει η αλήθεια είναι την παλιά της αίγλη, αν και στο πρόσφατο Μουντιάλ μια χαρά τα πήγε τηρουμένων των αναλογιών και των δυνατοτήτων της.

Κόντρα στην Ολλανδία, καταρχήν, η Εθνική μας έδωσε το παρθενικό της ματς σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα, στις 11 Ιουνίου 1980, στη Νάπολη, στην πρεμιέρα του Κυπέλλου Εθνών -τότε- η Ελλάδα έχασε 1-0 με γκολ του Κιστ, στο 64'. Ιστορική αναμέτρηση αν μη τι άλλο. Λίγα χρόνια μετά και ενώ η Ολλανδία είχε γίνει πια πραγματική υπερδύναμη, η Εθνική μας είχε την ατυχία -όσο να πεις- να πέσει απέναντί της και στα προκριματικά για το EURO του 1988 και σε εκείνα της επόμενης διοργάνωσης, του 1992! Ο απολογισμός ήταν τρεις ήττες και μία ισοπαλία. Αυτή ακριβώς την ισοπαλία, λοιπόν, πρέπει να έχει για οδηγό η «γαλανόλευκη» στο παιχνίδι της Πέμπτης!

Το 1987, ανήμερα, μάλιστα, της 25ης Μαρτίου, η Εθνική σόκαρε την Ευρώπη. Και την Ελλάδα. Ουδείς περίμενε, άλλωστε, πως η ομάδα του αείμνηστου Μίλτου Παπαποστόλου μπορούσε να πάρει κάτι στο Ρότερνταμ από το σύνολο του Ρίνους Μίχελς, παρότι μετά την ήττα στην Πολωνία, στην πρεμιέρα των προκριματικών, ακολούθησαν η νίκη επί της Ουγγαρίας, στο ΟΑΚΑ (με την αδιανόητη γκολάρα του Αναστόπουλου), και τα «τρίποντα» με την Κύπρο. Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ράικαρντ, Κούμαν και ανάμεσά τους, φυσικά και ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής μας, Τζον Φαν'τ Σχιπ, έμελλε, όμως, να την πατήσουν από τη «γαλανόλευκη», που πέτυχε έναν αναπάντεχο θρίαμβο!

Στο «Ντε Κάιπ», οι Ολλανδοί γέμισαν το θρυλικό γήπεδο, θεωρώντας πως η ομάδα τους δεν θα έχει κανένα πρόβλημα κόντρα στην Εθνική μας. Και όμως… Η Ελλάδα μπήκε φουριόζα στον αγωνιστικό χώρο και κατάφερε να αιφνιδιάσει τους «οράνιε» μόλις στο 6ο λεπτό. Μετά από γρήγορη εκτέλεση φάουλ και ενώ η άμυνα των γηπεδούχων ήταν ξεχασμένη κάπου στη μεσαία γραμμή, ο Δημήτρης Σαραβάκος πρόλαβε την έξοδο του Φαν Μπρόϊκελεν και με μία ψιλοκρεμαστή «ζωγραφιά», πάγωσε το ήδη παγωμένο κοινό στο Ρότερνταμ! Ακολούθησε ένα πραγματικό θρίλερ, με τους παίκτες του Παπαποστόλου να στέκονται εκπληκτικά σε όλο το πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο, αναμενόμενα τα πράγματα ζόρισαν ακόμη περισσότερο.



Η Ολλανδία πίεσε ασφυκτικά και στο 56', με τον Μάρκο Φαν Μπάστεν, έφερε στα ίσα το ματς, το οποίο από εκεί και πέρα έγινε «ροντέο». Η Εθνική πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά παίζοντας με αυτοθυσία κατάφερε να αποσπάσει έναν πολύ σπουδαίο βαθμό. Έναν βαθμό, που τη διατηρούσε στην κορυφή του ομίλου με 7 βαθμούς (ίσχυε η παλιά βαθμολόγηση ακόμα) και στο +1 από την Ολλανδία, η οποία, βέβαια, είχε ματς λιγότερο. Με το τελευταίο σφύριγμα στο «Ντε Κάιπ», η ελληνική αποστολή έγινε ένα κουβάρι, πανηγυρίζοντας έξαλλα την τεράστια επιτυχία. Η συνέχεια, δυστυχώς, δεν ήταν ανάλογη, αφού, τελικά, οι Ολλανδοί μάς ξεπέρασαν και τερμάτισαν στην πρώτη θέση με 14 βαθμούς. Η Ελλάδα έμεινε στην τιμητική δεύτερη, πάνω από Ουγγαρία και Πολωνία, με 9.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν το παιχνίδι στην έδρα μας κόντρα στην Ολλανδία, για την τελευταία αγωνιστική των προκριματικών, η «γαλανόλευκη» υπολειπόταν… για λίγο καιρό ενός βαθμού των «οράνιε»! Με νίκη, δηλαδή, μπορούσε να τους πετάξει εκτός του EURO… που κατέκτησαν! Και αυτό, διότι στις 28 Οκτωβρίου 1987, η Ολλανδία έχασε 0-3 τον αγώνα με την Κύπρο λόγω της περιβόητης ιστορίας με την κροτίδα, που δέχθηκε ο τερματοφύλακάς της, Άντρος Χαρίτου, ενώ οι Ολλανδοί ετοίμαζαν φιέστα στο Ρότερνταμ για την πρόκριση στα τελικά! Οι Κύπριοι διεθνείς έφυγαν για τα αποδυτήρια, ενώ ο Χαρίτου οδηγήθηκε στο ιατρείο. Οι Ολλανδοί άσκησαν φοβερές πιέσεις στην κυπριακή αποστολή, που είχε επικεφαλής τον τότε πρόεδρο της ΚΟΠ, Κρις Τριανταφυλλίδη. Λέγεται ότι ανέφεραν πως σε περίπτωση διακοπής του αγώνα η κατάσταση θα ήταν ανεξέλεγκτη με τους Ολλανδούς χούλιγκαν, ενώ ο αθηναϊκός Τύπος έγραψε πως έγινε απόπειρα δωροδοκίας της Κύπρου με 45.000 λίρες.

Υπό τον φόβο επεισοδίων και όντας αποφασισμένη να διεκδικήσει το ματς νομικά, πενήντα λεπτά αργότερα (με τον Αντώνη Κλέφτη στη θέση του Χαρίτου, που δεν μπορούσε να συνεχίσει), η Κύπρος επέστρεψε στον γήπεδο. Το κοντέρ σταμάτησε στο 8-0. Η ΚΟΠ στη συνέχεια κατέθεσε ένσταση και δύο εβδομάδες μετά, η Κύπρος έπαιρνε το ματς στα χαρτιά. Το Εφετείο, όμως, διέταξε επανάληψη του αγώνα στο Άμστερνταμ, κεκλεισμένων των θυρών, με την Ολλανδία να… ξανακερδίζει, αυτήν τη φορά 4-0, τσεκάροντας, έτσι, το «εισιτήριο» για τα γήπεδα της -Δυτικής- Γερμανίας. Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε στη χώρα μας για τον αδιάφορο, τελικά, αγώνα με την Ελλάδα, που έγινε στη Ρόδο, με την Εθνική, μάλιστα, να κατεβαίνει με αρκετούς παίκτες από τις Ελπίδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Αίσχος! H ΟΥΕΦΑ απάλλαξε τους Ολλανδούς» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» στις 21 Νοεμβρίου 1987. Αυτή, όμως, είναι μια άλλη ιστορία…



Για την Εθνική -που στα επόμενα προκριματικά για το Ευρωπαϊκό, του 1992, γνώρισε δύο ήττες από τους Ολλανδούς- ήταν κάτι το φανταστικό, μόνο και μόνο που πίστεψε-ονειρεύτηκε εκείνο το βράδυ της 25ης Μαρτίου, στο Ρότερνταμ, ότι θα μπορούσε να πετάξει εκτός τη μετέπειτα Πρωταθλήτρια Ευρώπης και να πάει εκείνη στα γερμανικά γήπεδα.

Ο προορισμός, το επόμενο καλοκαίρι, είναι ο ίδιος. Λέτε να το κάνει τώρα;

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων σε εκείνο το ιστορικό ματς:

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ρίνους Μίχελς): Φαν Μπρόϊκελεν, Ράικαρντ, Κούμαν (72' Μπόσμαν), Σίλεϊ, Σπέλμπος, Βάουτερς, Γκούλιτ, Μιούρεν, Φαν'τ Σχιπ, Φαν Μπάστεν, Ντερ Χάιπ (83' Βίντερ)

ΕΛΛΑΔΑ (Μίλτος Παπαποστόλου): Θεολόγης Παπαδόπουλος, Αποστολάκης (71' Ξανθόπουλος), Μανωλάς, Μητρόπουλος, Μίχος, Αντωνίου, Βαμβακούλας, Μπονόβας (82' Σκαρτάδος), Κωφίδης, Σαραβάκος, Αναστόπουλος

Διαιτητής: Κάρλο Λόνγκι (Ιταλία)

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Και όμως, υπήρξαν και αυτές: Οι έξι καλύτερες στιγμές του Τεν Χαγκ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Έρικ Τεν Χαγκ: Δίνοντας την πιο αρνητική ερμηνεία ακόμα και στο Fergie Time

H Μπριάνα Στιούαρτ μπορεί επιτέλους να κοιμηθεί: Ξόρκισε το φάντασμα της κακοποίησης που υπέστη μικρή

Βαθμοί, πρόκριση, έξτρα ευκαιρία... Τα γκολ του Τετέ είναι «χρυσάφι» για τον Παναθηναϊκό!

Θυμίζοντας… Σερ Άλεξ: Πώς ένας άγνωστος Σουηδός έχει οδηγήσει την Αμπερντίν στο καλύτερο ξεκίνημα φέτος στην Ευρώπη!

Έρχεται… εμφύλιος στο Παρίσι: Ο πλουσιότερος Γάλλος θέλει να αγοράσει την Παρί FC σε συνεργασία με τη Red Bull!

To 33,3 του Τούχελ που μπορεί να κάνει την Αγγλία να ελπίζει

Γίγαντας ύψους… 1.68μ.: Πώς ο Μανώλης Σιώπης έχει βοηθήσει την επιθετική γραμμή της Εθνικής

Αλεξάντερ - Άρνολντ, η εξέλιξη: Ο πιο... all-around ποδοσφαιρικός του εαυτός

Βαγγέλης Παυλίδης: Το «step up» δεν έγινε με την Μπενφίκα, αλλά στο Γουέμπλεϊ την πιο… δύσκολη στιγμή!