Ο Ολυμπιακός έχει επιδείξει μία αξιοσημείωτη ταχύτητα στην ολοκλήρωση του ρόστερ του ενόψει της νέας σεζόν, καθώς με την διαφαινόμενη προσθήκη του Ντέιβιντ Λάιτι, έχει φτάσει ουσιαστικά στις πέντε. Τρεις για την δωδεκάδα του (Γουόκαπ, Φαλ, Λάιτι) και δύο με γνώμονα στο μέλλον (Κάρτερ, Λούντζης).
Το αβαντάζ που του έδωσε η έλλειψη αγωνιστικών υποχρεώσεων από τα μέσα Απριλίου και έπειτα, σε μεγάλο βαθμό αξιοποιήθηκε, καθώς παρότι δυο-τρεις πρώτοι στόχοι δεν κατέστη δυνατό να αποκτηθούν, υπήρχαν πολύ καλές λύσεις στον σχεδιασμό, με αποτέλεσμα στα μέσα Ιουνίου το ρόστερ να έχει διαμορφωθεί στον μεγαλύτερο βαθμό του. Το πρώτο κρατούμενο των μέχρι τώρα κινήσεων, είναι πως ο κόουτς Μπαρτζώκας και η διοίκηση, έκαναν πράξη την εξαγγελία, ή αν θέλετε πέτυχαν τον στόχο να αποκτηθούν παίκτες με εμπειρία στην Ευρωλίγκα. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν εξασφαλίζει την επιτυχία, όμως είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτήν.
Η περίπτωση του Λάιτι, είχε τσεκαριστεί εδώ και καιρό, καθώς παρότι είχε συμβόλαιο με την Βιλερμπάν και για την νέα σεζόν, έψαχνε μία νέα πρόκληση. Ειδάλλως δεν θα είχε μπει ο μάνατζέρ του στην διαδικασία να τον προτείνει. Ο 56χρονος προπονητής των «ερυθρόλευκων» τον επέλεξε ανάμεσα σε μία λίστα όπου υπήρχαν παίκτες όπως οι Όστιν Χόλινς, Νταρούν Χίλιαρντ και φυσικά ίσως και με ονόματα που δεν γνωρίζουμε. Από την στιγμή που επιλέγει η ομάδα να δώσει ένα σεβαστό ποσό (περίπου 150 χιλιάδες) για να γίνει η μεταγραφή του 33χρονου Αμερικανού, φανερώνει πόσο σημαντική θεωρεί ο προπονητής την προσθήκη του. Με τα περιθώρια να έχουν στενέψει μετά την περυσινή αποτυχία, είναι σίγουρα ο τελευταίος που θέλει να κάνει λάθος...
Μπορεί το όνομα του Λάιτι να μην προκαλεί ενθουσιασμό στον κόσμο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι ένας καλός και ενδιαφέρον παίκτης. Η αλήθεια είναι πως αρκετοί παίκτες της Βιλερμπάν έχουν όλο το «πακέτο» για ομάδα υψηλότερων απαιτήσεων και προσωπικά ένας από αυτούς, στα δικά μου μάτια, όλη την σεζόν ήταν ο Λάιτι. Προτού περάσουμε στα χαρακτηριστικά που πιθανώς να ώθησαν τον Ολυμπιακό σε αυτή την επιλογή, να ξεκαθαρίσουμε πως τα περί ηλικίας είναι συζήτηση χωρίς ιδιαίτερη βάση. Μιλάμε για έναν αθλητικό παίκτη, που ολοφάνερα έχει τουλάχιστον δύο-τρία καλά χρόνια μπάσκετ μπροστά του λόγω σωματοδομής.
Στα δικά μου μάτια, χωρίς φυσικά να είναι ίδιοι παίκτες, ο απόφοιτος του Οχάιο Στέιτ, έχει αρκετές ομοιότητες με τον Τρεμέλ Ντάρντεν το 2014. Και τότε πολλοί απόρησαν με το… προχωρημένο της ηλικίας του, όμως ο Αμερικανός είχε ΚΟΜΒΙΚΟ ρόλο στην εξαιρετική τότε πορεία της ομάδας ως τον τελικό της Ευρωλίγκας και την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Με εντελώς διαφορετικό ρόλο από αυτόν που θα έχει ο Λάιτι στον Ολυμπιακό, καθώς ο τελευταίος είναι περισσότερο σκόρερ και ο Ντάρντεν ήταν το «κλειδί» για την άμυνα, αλλά και άλλους τομείς του παιχνιδιού. Και τότε κανέναν ενθουσιασμό δεν είχε προκαλέσει η προσθήκη του Ντάρντεν. Ίσως μάλιστα να είναι προτιμότερο, στην πιο «σφικτή» κατάσταση που είναι οικονομικά οι ελληνικές ομάδες, οι κινήσεις του καλοκαιριού να μην ανεβάζουν στο έπακρο τις προσδοκίες, διότι μετά η προσγείωση είναι… απότομη.
Ο Λάιτι είναι κίνηση ουσίας που μπορεί κάλλιστα να κάνει την δουλειά και να δώσει λύσεις στο «2» και στο «3». Εκτός από τεράστια εμπειρία, είναι εργατικός μέσα στο παιχνίδι, έχει αρκετούς τρόπους να σκοράρει, χωρίς να διαθέτει το τέλειο σουτ (δεν είναι κακό βέβαια το 35% στα τρίποντα), είναι οικονομικός και έχει το στοιχείο του ποσταρίσματος από την περιφέρεια, που θα είναι ένα έξτρα όπλο, σε αυτό που θέλει να «χτίσει» ο Ολυμπιακός. Ασφαλώς, είναι ένας πολύ καλός αμυντικός και μαζί με τον Γουόκαπ, δημιουργούν μία καλή ασπίδα στα γκαρντ. Παράλληλα, δεν περνάει απαρατήρητη η συνεισφορά του στην δημιουργία και στα ριμπάουντ. Έχει λοιπόν όλο το «πακέτο» για ομάδες που δεν έχουν να διαθέσουν 12-13 εκατομμύρια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πετύχει σίγουρα σε μία ομάδα με περισσότερη πίεση όπως ο Ολυμπιακός.
Το σίγουρο είναι ότι προσδίδει ακόμα περισσότερη αθλητικότητα στο rotation και μένει να δούμε αν θα ανταποκριθεί σε αυτό που θα του ζητήσει ο προπονητής ή αν θέλετε αν ο προπονητής θα αξιοποιήσει τα θετικά του στοιχεία. Βρίσκοντας αυτά που του λείπουν από κάποιον άλλον παίκτη του, ή ενδεχομένως μία ακόμα προσθήκη που μπορεί να γίνει στο μέλλον (φαντάζει δύσκολο). Εκ πρώτης όψεως, ο Ολυμπιακός που έχει αντικαταστήσει τους Τζένκινς, Χάρισον και Έλις με Γουόκαπ, Λάιτι και Φαλ, έχει αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ και τις δυνατότητές του.
Τηρουμένων των αναλογιών –και του ρεαλισμού που πρέπει να υπάρχει για την εποχή- μιλάμε για τρεις παίκτες που δεν είναι από το υψηλότερο ράφι, όμως προέρχονται από πολύ καλή σεζόν και αν ταιριάξουν με τους υπάρχοντες, δεδομένα ο Ολυμπιακός θα παίξει καλύτερο μπάσκετ. Αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο ζητούμενο και όλα τα άλλα έρχονται…
Follow @ZervasNikolaos