Μία συνεργασία από τα παλιά, γραμμένη με χρυσά γράμματα, θέλουν να αναβιώσουν McLaren και Honda.

Η ανακοίνωση της επιστροφής της ιαπωνικής εταιρίας στο πρωτάθλημα της Formula 1 το 2015 έρχεται σε μία δύσκολη στιγμή για την βρετανική ομάδα, η οποία έχει ξεκινήσει υποτονικά τη φετινή σεζόν.

Οι δύο μάρκες έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με απόλυτη επιτυχία, κατακτώντας σε πέντε χρόνια οχτώ πρωταθλήματα (οδηγών και κατασκευαστών).

Το sport-fm.gr θυμίζει στους παλιούς και μαθαίνει στους νέους:

Το 1988 ήταν η πρώτη χρονιά συνεργασίας της McLaren με την Honda. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό με την MP4-4 –το πιο πετυχημένο μονοθέσιο στην ιστορία της F1- να πανηγυρίζει 15 νίκες στα 16 γκραν πρι της σεζόν με τον Άιρτον Σένα να κατακτά τα πρωτάθλημα με οχτώ νίκες, αφήνοντας δεύτερο τον ομόσταβλό του, Άλεν Προστ.

Στους Κατασκευαστές η McLaren πήρε το πρωτάθλημα με 199 βαθμούς με την Ferrari να είναι δεύτερη με…65.



Την επόμενη χρονιά, 1989, ήταν η σειρά του Προστ να στεφθεί Παγκόσμιος πρωταθλητής, έχοντας στα χέρια του την MP4-5. Με 76 βαθμούς (έξι νίκες) πήρε πίσω το αίμα του από τον ομόσταβλό του, Άιρτον Σένα, ο οποίος με τέσσερις νίκες πλασαρίστηκε δεύτερος.

Η βρετανική ομάδα άνετα πήρε τον τίτλο στους Κατασκευαστές με 141 βαθμούς, αφήνοντας δεύτερη την Williams με 77.



Το 1990 η McLaren συνέχισε να τρέχει με κινητήρες Honda, ωστόσο τη θέση του Άλεν Προστ πήρε ο Τζέραρντ Μπέργκερ. Η MP4-5B κατέκτησε το πρωτάθλημα των Κατασκευαστών με 121 βαθμούς. Ο Άιρτον Σένα πανηγύρισε τον Παγκόσμιο τίτλο, ανεβαίνοντας έξι φορές στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Η επιτυχημένη συνεργασία συνεχίστηκε και το 1991 με τον Άιρτον Σένα να πανηγυρίζει ακόμη έναν τίτλο με εφτά νίκες στα 16 γκραν πρι. Η MP4-6 κατέκτησε το πρωτάθλημα των κατασκευαστών με 139 βαθμούς, 14 περισσότερους από τη Williams που ήδη είχε αρχίσει να δείχνει τις προθέσεις της.



Το 1992 ήταν η χρονιά που σηματοδότησε το τέλος της συνεργασίας της McLaren με την Honda.

Οι Σένα και Μπέργκερ έτρεξαν στα πρώτα δύο γκραν πρι με την MP4-6B και στη συνέχεια με την MP4-7 με πέντε νίκες (3 του Σένα και 2 του Μπέργκερ). H McLaren τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος των Κατασκευαστών, πίσω από τη Williams.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ