Ο Παναθηναϊκός καλείται να υπερασπιστεί στη ρεβάνς απέναντι στην Μπότεφ Πλόβντιβ το μικρό προβάδισμα που πήρε την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ (2-1), με τους Βούλγαρους να ανταμώνουν ξανά με ελληνική ομάδα μετά από 31 χρόνια – καθώς το 1993 είχαν υποστεί δύο ήττες από τον Ολυμπιακό στον 1ο γύρο του Κυπέλλο UEFA.

Προσπαθώντας να μάθει περισσότερα για τους κυπελλούχους της γειτονικής χώρας, το sport-fm.gr πέρασε τα σύνορα και συνομίλησε με τον δημοσιογράφο του Darik Radio, Ίβο Στεφάνοφ, ο οποίος μετέφερε μερικά ενδιαφέρονται στοιχεία για την αντίπαλο του «τριφυλλιού».

Αρχικά, ιδιαίτερη μνεία έγινε στον προπονητή Ντούσαν Κέρκεζ, τον άλλοτε ποδοσφαιριστή αλλά και τεχνικό της ΑΕ Λεμεσού, που τη σεζόν 2022/23 οδήγησε την Τσουκαρίτσκι στην Ευρώπη και πέρυσι πήγε στο Πλόβντιβ για να πανηγυρίσει εντέλει την κατάκτηση του Κυπέλλου.



«Ο Κέρκεζ έχει κάνει πολύ καλά πράγματα στην Μπότεφ, άλλαξε πολλά στην ομάδα, η οποία του χρωστά πολλά για τον τρόπο που παίζει. Υπάρχει χημεία ανάμεσα στους παίκτες και τον προπονητή» ανέφερε ο Βούλγαρος δημοσιογράφος, με τον Κέρκεζ να χρησιμοποιεί σχηματισμό 4-2-3-1 μα να βλέπει αυτό το καλοκαίρι να αποχωρούν δύο σημαντικοί ποδοσφαιριστές, ο βασικός τερματοφύλακας Χινταγέτ Χάνκιτς, που πουλήθηκε στη Ροστόφ και ο εξαιρετικός μεσοεπιθετικός Ούμε Εμάνουελ, που πήγε στη Ζυρίχη.

Ωστόσο, η άφιξη του μπαρουτοκαπνισμένου σέντερ φορ Άντονι Ούτζα από τη Γερμανία ενίσχυσε τη γραμμή κρούσης της Μπότεφ, με τον έμπειρο Νιγηριανό να έχει ήδη δύο γκολ σε ισάριθμες συμμετοχές.

Βαρβάτη μπορεί να θεωρηθεί επίσης η έλευση του ταλαντούχου μεσοεπιθετικού Νίκολα Ίλιεφ, που επαναπατρίστηκε μετά από μια σύντομη περιπέτεια στην Ίντερ και αποτελεί έναν εκ των πιο ποιοτικών παικτών στο ρόστερ της ομάδα της Πλόβντιβ.



Γενικώς οι μεταγραφικές κινήσεις των Βούλγαρων είναι... ψαγμένες. Στο πόστο του αθλητικού διευθυντή βρίσκει κανείς τον άλλοτε σκάουτερ της Ντόρτμουντ, Αρτούρ Πλάτεκ, με το κλαμπ να έχει περάσει στα χέρια του Ρώσου επιχειρηματία Άντον Ζινγκάρεβιτς πριν από μια τριετία.

Σύμφωνα με τον Ίβο Στεφάνοφ, ο άλλοτε ιδιοκτήτης της Ρέντινγκ έδωσε έμφαση στις ακαδημίες και την απόκτηση νεαρών ποδοσφαιριστών, με τις πωλήσεις των νεαρών Ντίμιταρ Παπάζοφ (μπακ) και Στέφαν Σμαρκάλεφ (τερματοφύλακας) σε Μπολόνια και Βέρντερ Βρέμης αντίστοιχα να είνει ενδεικτική.

Παράλληλα επενδύσεις έχουν γίνει και σε νεαρούς ποδοσφαιριστές από την Αφρική, με τις πωλήσεις επτά νεαρών από Νιγηρία, Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα να αποφέρουν περί τα έξι εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του συλλόγου από το 2022 και μετά! Βέβαια το πολύ πάρε-δώσε με την αφρικανική ήπειρο έχει φέρει και μπελάδες για τον Ζινγκάρεβιτς, οι οποίες μάλιστα έχουν φτάσει και στις δικαστικές αίθουσες...

Ο Στεφάνοφ εκτιμά πως τον πρώτο λόγο για την πρόκριση τον έχει όπως και να ‘χει ο Παναθηναϊκός. «Είναι το μεγάλο φαβορί χωρίς αμφιβολία. Οι ενστάσεις μου αφορούν τη μεσοαμυντική λειτουργία της Μπότεφ, μερικές φορές δεν υπάρχει σταθερότητα», ανέφερε, κάτι που άλλωστε φάνηκε και στο πρώτο παιχνίδι. Πάντως τόνισε πως η ατμόσφαιρα στη ρεβάνς του Πλόβντιβ αναμένεται καυτή, τόσο λόγω καιρικών συνθηκών, όσο και λόγω του ανακατασκευασμένου "Stadion Hristo Botev", το οποίο χωρά 18.777 οπαδούς αλλά η αλήθεια είναι πως δεν το λες και κάστρο! Ενδεικτικό το ότι από τον Μάρτιο και μετά, η Μπότεφ μέτρησε 2-3-3 στο γήπεδό της, σκοράροντας μόλις σε δύο από τα οκτώ ματς...

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί πως εντός έδρας, οι Βούλγαροι είναι αήττητοι εδώ και 31 χρόνια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Τελευταία ξένη ομάδα που πέρασε από το Πλόβντιβ, ο... Ολυμπιακός, με 3-2, με την Μπότεφ να μετρά έκτοτε οκτώ νίκες και τέσσερις ισοπαλίες σε δώδεκα ματς, έχοντας αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, ομάδες όπως η Σεβίλλη, η Στουτγκάρδη αλλά και ο ΑΠΟΕΛ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!

Ο Κάρμο βρήκε με την Ανγκόλα τον απαιτούμενο ρυθμό και ετοιμάζεται να κυριαρχήσει ξανά σε Ελλάδα και Ευρώπη!