* 2020: Χρονιά λουκέτου (και) στις κερκίδες
* 2021: Χρονιά επιστροφής του κόσμου στα γήπεδα.

Κλειστά γραφεία, κλειστά μαγαζιά, σούπερ μάρκετ με περιορισμένο κόσμο και σε… πανικό, δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες υπολειτουργούν, κατεβασμένα ρολά στους χώρους εστίασης, κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Άδεια ή σχεδόν άδεια μαγαζιά, μισοάδειες καφετέριες, κλειστές καφετέριες. Λουκέτα μόνιμα ή προσωρινά σε επιχειρήσεις. Εικόνες δυσάρεστες από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν οι παραπάνω, οι οποίες θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας. Για την ακρίβεια, ακόμα δεν έχουν απομακρυνθεί εντελώς από την καθημερινότητά μας στον απόλυτο βαθμό.

Από το «πακέτο» δεν έλειψε και ο χώρος του αθλητισμού. Λουκέτο στα γυμναστήρια, αλλά και κλειστά γήπεδα. Όχι μόνο εδώ, παντού. Εντελώς κλειστά από τον Μάρτιο του 2020 σε όλα τα αθλήματα και με σταδιακή επαναλειτουργία στη συνέχεια. Με την αρχή να γίνεται από το ποδόσφαιρο ουσιαστικά το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς. Το λουκέτο στις κερκίδες όμως παρέμεινε για αρκετούς μήνες ακόμα.



Συνεπώς, παγωμένες κερκίδες, οι οποίες παρέσυραν και τους αγωνιστικούς χώρους. Τους οποίους έκαναν «ψυχρούς». Φέρνοντας τους ποδοσφαιριστές/μπασκετμπολίστες/ βολεϊμπολίστες (και πάει λέγοντας) σε πολύ αμήχανη θέση. Στερώντας, κακά τα ψέματα, αρκετή από τη δύναμή τους. Όπως το χειροκρότημα δίνει δύναμη στον καλλιτέχνη (ηθοποιό, τραγουδιστή κλπ), το ίδιο περίπου ισχύει και για τον αθλητή, σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα. Ούτε ο αντίπαλος θέλει άδειο και ερημωμένο ένα γήπεδο, καθώς του δίνει μεγαλύτερο κίνητρο η παρουσία εχθρικής -όταν κινείται στα όρια του επιτρεπτού βέβαια- κερκίδας.

Σε όλα αυτά προσθέστε και τη σημαντική απώλεια εσόδων για τις ομάδες, αφού η πώληση εισιτηρίων είναι από τις βασικότατες πηγές εσόδων. Για όλα τα αθλήματα. Επιπλέον, απομακρύνθηκαν και οι χορηγοί, ενώ αναβλήθηκαν και σπουδαίες διοργανώσεις, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Euro, τα οποία διεξήχθησαν με έναν χρόνο καθυστέρηση. Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, για τα μέρη μας δεν είναι και τόσο άγνωστη εικόνα. Έχει μπει λουκέτο μεμονωμένα και όχι καθολικό, αλλά όχι για λόγους υγείας και προ κορωνοϊού, ως ποινή για επεισόδια. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε τέτοιο βαθμό, ωστόσο, ένα τόσο απότομο και μαζικό λουκέτο, βλέποντας παντού εντός των γηπέδων, μόνο άδεια καρεκλάκια, ξάφνιασε ακόμα και εμάς.




Στη θέση των οπαδών, έβλεπες σε αρκετές περιπτώσεις, διάφορα ομοιώματά τους -χάρτινα κατά βάση- με τη φανέλα του εκάστοτε γηπεδούχου. Matrix, τα οποία μετέφεραν σε live μετάδοση την εικόνα οπαδών οι οποίοι παρακολουθούσαν τις αναμετρήσεις από το σπίτι τους. Ακόμα και διάφορα… αρκουδάκια να έχουν πάρει τη θέση τους στα πλαστικά καθίσματα, για να φαίνεται κάπως γεμάτο το γήπεδο.


Όπως και ηχητικά εφέ από τα μεγάφωνα των γηπέδων, ώστε να «σπάσει» κάπως ο πάγος, με συνθήματα και ιαχές των οπαδών. Από αναμετρήσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Όλα αυτά βεβαίως ήταν… υποκατάστατα. Μια στάχτη στα μάτια. Από το τίποτα βέβαια και την εντελώς «παγωμένη» ατμόσφαιρα, κάτι ήταν κι αυτό.

Επιστροφή κόσμου για… λίγες ώρες


Τον Οκτώβριο του 2020 και ενώ δεν είχε σημειωθεί επιστροφή στην κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα, επικρατούσε η φήμη ότι σε κάποιες διοργανώσεις θα επέστρεφε ο κόσμος. Με περιορισμούς βέβαια. Ανάμεσά τους και οι διοργανώσεις της UEFA. Αυτό το σενάριο «άγγιζε» και τους ελληνικούς συλλόγους, καθώς ο Ολυμπιακός επρόκειτο να υποδεχθεί τη Μαρσέιγ στις 21/10 για την πρεμιέρα των ομίλων του Champions League και ο ΠΑΟΚ την Ομόνοια στις 22/10 για την πρεμιέρα των ομίλων του Europa League.

Αρχικά, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, άναψε το πράσινο φως από τους αρμοδίους, το οποίο μετετράπηκε σε κόκκινο μέσα σε λίγες ώρες. Αφού, η επιτροπή λοιμωξιολόγων είχε ενστάσεις και με εντολή Μητσοτάκη ακυρώθηκε η απόφαση. Οπότε, οι οπαδοί έμειναν με τη… χαρά. Βεβαίως, όλους τους παραπάνω, τους είχε προλάβει η Bundesliga, καθώς, πατώντας στο δυνατό σύστημα υγείας και στη γενικότερη οργάνωσή της, το πρωτάθλημα της σεζόν 2020-21, ξεκίνησε (με εξαίρεση το Μπάγερν-Σάλκε) παρουσία κόσμου. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές ώστε να ακολουθήσουν όλες οι υπόλοιπες χώρες.

Οριστική επιστροφή


Εν τέλει ο κόσμος φώναξε «γκοοοοολ», αρκετούς μήνες μετά, καθώς η πιθανή επιστροφή έπαιρνε συνεχώς παράταση. Σταδιακά, πάντως, έγινε πραγματικότητα σε όλες τις χώρες τη σεζόν 2021-22. Με το αντίστοιχο ποσοστό στις κερκίδες. Σύμφωνα, με το πρωτόκολλο το οποίο ενεργοποιούσε η κάθε χώρα και βάσει των υγειονομικών μέτρων, που είχε αποφασίσει η εκάστοτε κυβέρνηση για ολόκληρο το κράτος ή την κάθε πόλη. Διότι, για παράδειγμα στη Γερμανία (που είχε κάνει νωρίτερα το come back) δεν ίσχυε το ίδιο ποσοστό σε όλα τα γήπεδα, σε όλες τις πόλεις, σε όλα τα κρατίδια.




Γενικότερα (και όχι μόνο στη Γερμανία), το ποσοστό μπορεί να ήταν 20%, 33%, αλλά και πολύ υψηλότερο. Στην Ελλάδα, η απόφαση για επιστροφή του κόσμου ανακοινώθηκε στις 19 Ιουλίου του 2021. Δηλαδή, 17 μήνες μετά το λουκέτο. Τι προέβλεπε; Πληρότητα 80% της χωρητικότητας, αλλά όχι πάνω από 25.000 χιλιάδες, ανεξαρτήτως χωρητικότητας, στις ανοικτές εγκαταστάσεις. Πληρότητα 80% και όχι πάνω από 8.000 στις κλειστές εγκαταστάσεις. Εφόσον, επρόκειτο για εμβολιασμένους θεατές ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, ενώ υπήρχαν αστερίσκοι για τους ανήλικους και φυσικά η χρήση μάσκας ήταν τυπικά υποχρεωτική. Στις 20/10 του 2021 άναψε το πράσινο φως για αύξηση του κόσμου στα γήπεδα από 80% σε 90%.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube