Τον Ιούνιο του 2022, Σκωτία και Ουκρανία «μονομάχησαν» για μία θέση στα play off του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Χιλιάδες Ουκρανοί βρέθηκαν στο «Χάμντεν Παρκ», οι διεθνείς βγήκαν αγκαλιασμένοι στον αγωνιστικό χώρο με σημαίες στην κίτρινη και μπλε διχρωμία, για να στηρίξουν την δοκιμαζόμενη, από τον πόλεμο, χώρα τους. Η θλίψη έγινε δύναμη. Τα έδωσαν όλα, μετέτρεψαν τα δάκρυα λύπης σε δάκρυα χαράς και χάρισαν ένα μικρό χαμόγελο στους δικούς τους ανθρώπους. Ο Ντόβμπικ, που πρόσφατα βρέθηκε στο δρόμο του Παναθηναϊκού υπέγραψε τον θρίαμβο και τη παρουσία στο μεγάλο ραντεβού με την Ουαλία.

«Δεν έχω συναισθήματα. Τα άφησα όλα στο γήπεδο. Η νίκη δεν ήταν για εμένα, ούτε για τους παίκτες μου, ήταν για τη χώρα μας», δήλωνε συντετριμμένος ο Αλεξάντερ Πετράκοφ, προπονητής των Ουκρανών. Η ομάδα είχε να αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι από τον Μάρτιο, τρεις μήνες δηλαδή πριν από το μεγάλο «ραντεβού». Το πάθος και η αυταπάρνηση«νίκησαν» την ετοιμότητα των Σκωτσέζων. Στοιχεία που έλειπαν από τους βρετανούς και στέρησαν την ένατη συμμετοχή στο σπουδαιότερο ποδοσφαιρικό γεγονός. Από έναν αντίπαλο θεωρητικά κατώτερο και καταρρακωμένο από το «χτύπημα» της Ρωσίας.

Ο «δρόμος» για την Γερμανία


Η απογοήτευση της αποτυχίας αποτυπώνεται ιδανικά στο πρόσωπο των Βρετανών. Αυτοί ζουν από το ποδόσφαιρο. Χρόνος για να την διαχειριστούν υπήρχε και έτσι η κατήφεια έγινε κίνητρο. Ανασύνταξη και καλή ψυχολογία ήταν τα ζητούμενα. Πίστη στις δυνατότητες υπήρχε, οπότε η νικηφόρα πρεμιέρα επί της Κύπρου έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης και μίας ιστορικής βραδιάς, λίγες ημέρες αργότερα, απέναντι στο φαβορί του ομίλου. Η Ισπανία «λύγισε» από την ορμή των «Χάιλαντερς» με πρωταγωνιστή τον Σκοτ ΜακΤόμινεϊ.



Από εκείνο το βράδυ του Μαρτίου η Σκωτία κατάλαβε ότι είναι καλύτερη όλων. Ή τουλάχιστον έτσι ένιωθε. Η αυτοπεποίθηση την έκανε «ατσάλινη». Το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο ήταν η Νορβηγία του Χάαλαντ. Ξεπεράστηκε και αυτό σε αγώνα θρίλερ στη Σκανδιναβία. Δύο γκολ στο 87’ και το 89’ ανέτρεψαν το προβάδισμα του επιθετικού της Μάντσεστερ Σίτι και όλα πήραν το δρόμο τους.

Το σερί πέντε νικών σταμάτησε στη Σεβίλλη και την ήττα με 2-0. Oι Ισπανοί τους «πλήγωσαν», όμως θα ήταν εκείνοι που θα τους έστελναν στη Γερμανία με το «διπλό» στη Νορβηγία. Το γκολ του Γκάβι πανηγυρίστηκε περισσότερο από τα δικά τους σε αυτήν την άκρως επιτυχημένη πορεία. Θα έλεγε κανείς ότι ο όμιλος δεν ήταν ο πιο δύσκολος αφού υπήρχε ένα ακλόνητο φαβορί και ισοδύναμοι διεκδικητές της δεύτερης θέσης.

Ο ΜακΤόμινεϊ και το πλάνο αλά γαλλικά


Σε αυτό το ταξίδι, με δύο παιχνίδια να απομένουν απέναντι σε Γεωργία και Νορβηγία, ο ΜακΤόμινεϊ απέδειξε την ευχέρεια στο σκοράρισμα, παρά την τοποθέτησή του μέσα στο γήπεδο. Με έξι γκολ από τα συνολικά 12 της ομάδας σε έξι αναμετρήσεις φανερώνουν δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ο «ήρωας» της Γιουνάιτεντ στην αναμέτρηση με την Μπρέντφορντ έχει υποτιμηθεί αρκετά και τυγχάνει αδικαιολόγητης κριτικής με τη φανέλα του συλλόγου. Είναι το σημείο αναφοράς στην ομάδα του Στιβ Κλαρκ, ο πιο κομβικός ποδοσφαιριστής τόσο σε φάση δημιουργίας, όσο και άμυνας. Εκθέτει λοιπόν τον Τεν Χαγκ που δεν έχει βρει τον τρόπο να τον αξιοποιήσει και να πάρει πράγματα από αυτόν.

Δεύτερον, ότι η Σκωτία δουλεύει σε ένα μοτίβο, πιο κοντά σε αυτό της Γαλλίας. Τι κάνει τόσο πετυχημένους και σταθερούς τους «τρικολόρ»; Πέρα από το ταλέντο και την ποιότητα των ποδοσφαιριστών, πάνω από όλα είναι το πλάνο και η διαχείριση. Όπως ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, ο Στιβ Κλαρκ έχει εντρυφήσει στους «επίλεκτους» τη νοοτροπία της εθνικής ομάδας. Οι συγκεντρώσεις και οι προπονήσεις μέσα στη σεζόν είναι ελάχιστες και ο χρόνος για σοβαρή δουλειά δεν επαρκεί. Κι όμως, έχει καθιερωθεί ένα σύστημα, τηρούνται οι επιταγές του προπονητή, όλα στο γρασίδι λειτουργούν στον αυτόματο και ο Κλαρκ παίρνει έτσι το καλύτερο από τον καθένα. Και ας μην είναι όλοι στο ίδιο επίπεδο.

Το εφιαλτικό Euro 2021, παράδειγμα προς αποφυγή


Η δουλειά του προπονητή, η διάθεση των παικτών, η χημεία με το κοινό της Σκωτίας. Το τρίπτυχο της πρόκρισης στα γήπεδα της Γερμανίας. Υπάρχει όμως και ένας «οδηγός» που οφείλουν να διαβάσουν καλά εάν θέλουν την διάκριση αυτή την φορά. To «μαύρο» κουτί του Euro 2021.

Η ήττα από την Τσεχία στην πρεμιέρα της διοργάνωσης διέγραψε νωρίς τις προσδοκίες για πρόκριση από τον όμιλο. Ακολούθησε η ισοπαλία στο βρετανικό ντέρμπι του «Γουέμπλεϊ» με την Αγγλία, το μοναδικό παράσημο από τη συμμετοχή στο τουρνουά. Αυτό ολοκληρώθηκε με τη δεύτερη ήττα από την Κροατία πάλι μέσα στο «σπίτι» τους. Οι Σκωτσέζοι δεν ήταν προετοιμασμένοι για ένα τόσο μεγάλο event, εξάλλου δεν είχαν την απαιτούμενη εμπειρία.



Παρθενική τους συμμετοχή ήταν το 1992 και ακολούθησε αυτή του 1996. Πέρασαν λοιπόν 24 χρόνια και μία ολόκληρη ποδοσφαιρική γενιά για να φτάσουν εκεί. Η απειρία λοιπόν και οι μεγάλοι αντίπαλοι ήταν ανυπέρβλητα εμπόδια. Ο Ρόμπερτσον, ο Μακγκίν, ο Τίρνι και ο ΜακΤόμινεϊ θα σηκώσουν ξανά το βάρος της σκωτσέζικης φανέλας, αυτή τη φορά θα είναι υποψιασμένοι, προετοιμασμένοι και ακόμη πιο «πεινασμένοι» για να ένα πετύχουν το δικό τους ποδοσφαιρικό «θαύμα».

Επιμέλεια: Θανάσης Κρητικός

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο έτοιμος Μπράουν, ο ενθουσιώδης Οσμάν και το ερωτηματικό Γιουρτσεβέν: Το πρώτο δείγμα των μεταγραφών του Παναθηναϊκού

Μαξίμ Τσιγκάλκο και Το Μαδέιρα, βγείτε από το σώμα του Βίκτορ Γιόκερες…

Η απουσία του Βεζένκοφ, η ώρα του Πίτερς και η ευκαιρία του… περσινού Άλεκ

Αγρίνιο όπως… Ηράκλειο και Τούμπα για τον Παναθηναϊκό!

Ολυμπιακός: Το δεύτερο καλύτερο ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα και ο… άλλος Βιλντόσα

Χάαλαντ, Μίτροβιτς, Κριστιάνο και… Μπακασέτας: Ο αρχηγός της Εθνικής βρίσκεται δίπλα στους κορυφαίους!

Από τον Αράο μέχρι τον Τάισον: Τα συμβόλαια των παικτών του Big 5 που λήγουν το καλοκαίρι και η περίπτωση… μπόνους!

Το μέγεθος δεν μετρά (πάντα): 5+1 κοντοί που κάνουν θραύση στο μπάσκετ

Καλύτερη επίθεση ο Παναθηναϊκός, πρώτος σε ασίστ ο Ολυμπιακός

Η επιστροφή στον... τόπο μαρτυρίου και αυτά που έρχονται για την Εθνική στη συνέχεια