Η δεύτερη διακοπή για τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων ήρθε με τη συμπλήρωση 7 αγωνιστικών στη Stoiximan Super League.
Ένα διάστημα σχετικά ικανό ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα και δείγματα γραφής από τις 14 ομάδες.
Θετικά και αρνητικά υπάρχουν, αλλά εμείς θα σημειώσουμε το… πιο τρανταχτό σε κάθε ομάδα, όπως και τη διαφορά στη βαθμολογία που έχει κάθε ένας από τους 14 σε σχέση με την περασμένη σεζόν.
Μεγαλύτερος κερδισμένος, μιλώντας για τη βαθμολογική συγκομιδή, είναι ο ΟΦΗ σε σχέση με την περασμένη σεζόν, με τον Ολυμπιακό να ακολουθεί.
Όσον αφορά τους μεγάλους χαμένους, πρόκειται για τον Ατρόμητο, τον Παναιτωλικό και τον Βόλο, τις τρεις μοναδικές ομάδες δηλαδή χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα που φιγουράρουν στις τελευταίες θέσεις του πίνακα.
Ολυμπιακός (1η θέση - 19 βαθμοί)
Το δυνατό σημείο: Η επιθετική του λειτουργία. Ο Ολυμπιακός δημιουργικά παίρνει πολύ μεγάλο βαθμό, έχει την καλύτερη επίθεση με 22 γκολ υπέρ και φτιάχνει διαρκώς τη μία φάση μετά την άλλη. Πάνω σε αυτό το στιλ πρέπει να συνεχίσει, αξιοποιώντας ακόμη περισσότερο τις πολλές τελικές του.
Η αχίλλειος πτέρνα: Ψάχνει την ισορροπία ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση. Μπορεί να έχει δεχτεί μόλις 2 γκολ, ωστόσο ο Ολυμπιακός τρώει φάσεις και κυρίως στην Ευρώπη τις πληρώνει. Δεν αποκλείεται, όμως, αν έχει τα ίδια κενά και στη συνέχεια, να τα πληρώσει και εντός των συνόρων.
Η βαθμολογική διαφορά: Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο +5 σε σχέση με την περασμένη σεζόν.
Παναθηναϊκός (2η θέση – 16 βαθμοί)
Το δυνατό σημείο: 11 διαφορετικοί σκόρερ, όσους και ο Ολυμπιακός, δείχνοντας ότι διαθέτει πλουραλισμό στην επίθεση και παίρνει γκολ απ’ όλες τις γραμμές του. Κυρίως από τη μέση και μπροστά, κάτι που του έλειψε την περασμένη σεζόν και φέτος θα τον βοηθήσει στον… μαραθώνιο της διεκδίκησης δύο τίτλων και της Ευρώπης.
Η αχίλλειος πτέρνα: Σε αντίθεση με πέρυσι, ο Παναθηναϊκός φέτος έχει ήδη δύο βαθμολογικές απώλειες. Κάτι που ασφαλώς καλείται να διορθώσει, αφού δεν τον παίρνει κάθε… επτά ματς να έχει και δύο τουλάχιστον απώλειες.
Η βαθμολογική διαφορά: Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο -5 σε σχέση με την περασμένη σεζόν.
ΠΑΟΚ (3η θέση – 14 βαθμοί)
Το δυνατό σημείο: Ο προπονητής του! Μπορεί ο Ραζβάν Λουτσέσκου ορισμένες στιγμές να καταντάει κουραστικός ή και να μην έχει ουσία σε αυτά που λέει, αλλά ξέρει να απορροφάει την πίεση πάνω του και να απογαλακτίζει τους ποδοσφαιριστές του στις δύσκολες στιγμές. Είναι ικανός ακόμη και με το πιο «μικρό» ρόστερ που διαθέτει σε σχέση με τους αντιπάλους του, να πάρει τα μέγιστα από κάθε παίκτη και να κάνει πρωταθλητισμό.
Η αχίλλειος πτέρνα: Το μικρό ρόστερ που προαναφέραμε. Ενδεχομένως αν πιεστεί με συνεχόμενα παιχνίδια, να έχει βαθμολογικές απώλειες. Ήδη έχει τρεις απώλειες και βρίσκεται στο -5 από την κορυφή, θα πρέπει να βρεθούν λύσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η κόπωση και να μπουν στην εξίσωση περισσότεροι παίκτες.
Η βαθμολογική διαφορά: Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο +2 σε σχέση με την περασμένη σεζόν.
ΑΕΚ (4η θέση – 14 βαθμοί)
Το δυνατό σημείο: Το… πνίξιμο που κάνει στον αντίπαλο, δημιουργώντας διαρκώς ευκαιρίες προς την αντίπαλη εστία. Μετράει 123 τελικές προσπάθειες, τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στο ελληνικό πρωτάθλημα και με το «bullying» που κάνει στους αντιπάλους της, κυρίως στους μικρομεσαίους, καταφέρνει να τους λυγίσει.
Η αχίλλειος πτέρνα: Θα μπορούσε εδώ να πάει το ότι οι επιθετικοί της βρίσκουν γκολ με το σταγονόμετρο, ωστόσο με τόσες τελικές που φτιάχνει, θα αρχίσουν να έρχονται. Οπότε, μοιραία η αμυντική συμπεριφορά της ΑΕΚ και το γεγονός πως έχει δεχτεί γκολ στα 12 από τα 13 επίσημα ματς που έχει δώσει, δείχνει κάτι για το συγκεκριμένο κομμάτι. Και πρέπει να το αντιμετωπίσει, αφού στα περισσότερα από αυτά έχει βρεθεί να κυνηγά το σκορ και δεν θα μπορεί πάντα να το γυρνάει.
Η βαθμολογική διαφορά: Η ΑΕΚ βρίσκεται στο -1 σε σχέση με την περασμένη σεζόν.
ΟΦΗ (5η θέση – 12 βαθμοί)
Το δυνατό σημείο: Η έδρα του! Το «Γεντί Κουλέ» είναι… φρούριο τη φετινή σεζόν, με τον ΟΦΗ να έχει μια εξαιρετική βαθμολογική συγκομιδή εντός έδρας, έχοντας νικήσει ΠΑΟΚ, Άρη, ΑΕΚ και φέρει ισοπαλία με τον Ατρόμητο. Εφόσον συνεχίσει ανάλογα στο γήπεδό του, τότε είναι πολύ πιθανό να πετύχει και τον στόχο της εξάδας που έχει θέσει.
Η αχίλλειος πτέρνα: Το ακριβώς αντίθετο με το δυνατό του σημείο! Ο ΟΦΗ όσες φορές φέτος έφυγε από την Κρήτη, δεν κέρδισε! Έφαγε τρία γκολ από τον Αστέρα στην Τρίπολη, ενώ πήρε βαθμό κόντρα σε Λαμία και Παναιτωλικό. Χρειάζεται να παίρνει και τρίποντα μακριά από το σπίτι του, δείχνοντας μεγαλύτερη σταθερότητα στην απόδοσή του.
Η βαθμολογική διαφορά: Ο ΟΦΗ είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος αφού βρίσκεται στο +8 σε σχέση με την περασμένη σεζόν.
Πανσερραϊκός (6η θέση – 9 βαθμοί)
Το δυνατό σημείο: Η έλλειψη φόβου! Συνήθως, οι ομάδες που προβιβάζονται στην πρώτη κατηγορία πάνε μια ένα πιο σφιχτό στιλ, προσπαθώντας να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς και ποντάρουν αρκετά στη σκοπιμότητα και στην ανασταλτική λειτουργία. Ο Πανσερραϊκός είναι μια επιθετική ομάδα που παίζει το ποδόσφαιρό της ανεξαρτήτως αντιπάλου και δικαιώνεται ως τώρα.
Η αχίλλειος πτέρνα: Ενδέχεται να πληρώσει την απειρία του ρόστερ του σε αρκετά ματς, κάτι που φάνηκε και στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Ενδεικτικό το 4-4 με την Κηφισιά, όπου προηγήθηκε με 3-0 και 4-2, αλλά δεν πανηγύρισε, έχοντας βέβαια και δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία.
Η βαθμολογική διαφορά: Ο Πανσερραϊκός ήταν στη δεύτερη κατηγορία την περασμένη σεζόν και δεν μπορεί να γίνει συσχέτιση. Αν τον συγκρίνουμε με Λεβαδειακό-Ιωνικό που ήταν οι ομάδες που ανέβηκαν πιο πρόσφατα στην κατηγορία, έχει καλύτερη συγκομιδή και από τους δύο.
Λαμία (7η θέση – 9 βαθμοί)
Το δυνατό σημείο: Η επιθετική γραμμή της Λαμίας, είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά για την ομάδα του Λεωνίδα Βόκολου στη φετινή σεζόν. Με ενέσεις ποιότητας και ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου όπως οι Καρλίτος, Λόνγκο και Νούνιες, η ομάδα της Φθιώτιδας θέλει να καθαρίσει από νωρίς την υπόθεση παραμονή.
Η αχίλλειος πτέρνα: Πάλι έχει θέματα στην αμυντική της γραμμή, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός πως οι δύο νίκες της έχουν έρθει όταν κράτησε το μηδέν στην άμυνα. Στα υπόλοιπα πέντε ματς, δέχτηκε γκολ.
Η βαθμολογική διαφορά: Η Λαμία βρίσκεται στο +2 σε σχέση με την περασμένη σεζόν.
Άρης (8η θέση – 8 βαθμοί)
Το δυνατό σημείο: Ο Λορέν Μορόν! Ναι, ένας παίκτης που έψαχνε για χρόνια ο Άρης και δείχνει ικανός να αποδειχτεί στον σκόρερ που αναζητούσαν οι Θεσσαλονικείς. Με καλά τελειώματα, καλός χειριστής της μπάλας και ικανός με τις κινήσεις του να φτιάξει και τους αντιπάλους του. Όσο τροφοδοτείται, τόσο θα συνεχίσει να κάνει τη διαφορά.
Η αχίλλειος πτέρνα: Η συνολική ανασταλτική λειτουργία του Άρη. Εκεί που δείχνει πως πάει να πάρει μπρος, τα κάνει… μούσκεμα πίσω και μένει προσωρινά χαμηλά σχετικά στη βαθμολογία. Ο Μάντζιος πρέπει να φτιάξει την άμυνα της ομάδας του, ώστε να βελτιωθεί όλη συνολικά.
Η βαθμολογική διαφορά: Ο Άρης βρίσκεται στο -2 σε σχέση με την περασμένη σεζόν.
Αστέρας Τρίπολης (9η θέση – 8 βαθμοί)
Το δυνατό σημείο: Η μεσοεπιθετική του γραμμή! Ο Χουλιάν Μπαρτόλο διαθέτει τεράστια ποιότητα και δείχνει ικανός να ηγηθεί της ομάδας του, τόσο με το σκοράρισμά του όσο και με τη δημιουργία του. Παρέα με τον Αργεντινό οι Κρέσπι, Σίτο, Καλτσάς, αλλά και ο νεοφερμένος Βίκο, άπαντες πίσω από τον Μιριτέλο που περιμένει τη δημιουργία τους.
Η αχίλλειος πτέρνα: Η άμυνά του! Παρότι είναι ακριβώς η ίδια με πέρυσι, ο Μίλαν Ράσταβατς έχει αλλάξει το στιλ της ομάδας του και έχει κάνει επιθετικό τον Αστέρα και η ισορροπία δεν έχει βρεθεί ακόμα, με αποτέλεσμα να έχει δεχτεί σχεδόν σε όλα (πλην ενός) τα ματς γκολ.
Η βαθμολογική διαφορά: Ο Αστέρας Τρίπολης βρίσκεται στο +1 σε σχέση με την περασμένη σεζόν.
Κηφισιά (10η θέση – 6 βαθμοί)
Το δυνατό σημείο: Οι εξτρέμ της μπορούν να δημιουργήσουν πολλά ρήγματα και κινδύνους στις αντίπαλες ομάδες. Κρισιούμα, Αντερέγκεν, Τετέι οι τρεις κύριοι… πονοκέφαλοι των αντιπάλων, οι οποίοι έχουν μεγάλη συμμετοχή στη δημιουργία τελικών για την Κηφισιά. Μαζί με αυτούς και ο νεοφερμένος Μπιφουμά από τον οποίο ο Γιάννης Αναστασίου περιμένει πολλά.
Η αχίλλειος πτέρνα: Η Κηφισιά δείχνει να έχει πρόβλημα στο κέντρο της άμυνάς της, αφού δεν έχει κάποιον ποδοσφαιριστή που να μπορεί να ξεχωρίσει. Ναι, ο Μποτία είναι όνομα αλλά δεν δείχνει ιδιαίτερα ελαφρύς, οι Τσάπαν-Βαφέας είναι τίμιοι αλλά δεν κάνουν τη διαφορά και μοιραία άπαντες περιμένουν τον Λαντρ.
Η βαθμολογική διαφορά: Η Κηφισιά ήταν στη δεύτερη κατηγορία την περασμένη σεζόν και δεν μπορεί να γίνει συσχέτιση. Αν την συγκρίνουμε με Λεβαδειακό-Ιωνικό που ήταν οι ομάδες που ανέβηκαν πιο πρόσφατα στην κατηγορία, έχει καλύτερη συγκομιδή και από τους δύο.
ΠΑΣ Γιάννινα (11η θέση – 5 βαθμοί)
Το δυνατό σημείο: Ο άξονάς του. Δεν μιλάμε… αναγκαστικά για τα χαφ, αλλά για τους παίκτες που παίζουν στη νοητή ευθεία του άξονα. Τα δύο στόπερ, Εραμούσπε-Παντελάκης, και κυρίως ο Αργεντινός, ο Καραχάλιος στα χαφ και ο Κόντε στην κορυφή της επίθεσης. Αυτοί είναι και οι παίκτες από τους οποίους περιμένει τα περισσότερα ο Στάικος και ο κόσμος των Ηπειρωτών.
Η αχίλλειος πτέρνα: Δεν έχει… καθόλου πάγκο και οι επιλογές που έγιναν στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού, δείχνουν πως δεν είναι τόσο υψηλής ποιότητας για να δώσουν τόσες βοήθειες. Θα χρειαστεί λύσεις ώστε να αντέξει ως το φινάλε στη δύσκολη μάχη της αποφυγής του υποβιβασμού.
Η βαθμολογική διαφορά: Ο ΠΑΣ Γιάννινα βρίσκεται στο +1 σε σχέση με την περασμένη σεζόν.
Ατρόμητος (12η θέση – 3 βαθμοί)
Το δυνατό σημείο: Με την ομάδα να δείχνει κάκιστο πρόσωπο στην εκκίνηση, το καλύτερο που μπορεί να κρατήσει κανείς από τους Περιστεριώτες είναι τα δύο του μπακ, τον Κεσχρίντα και τον Ντε Μποκ, οι οποίοι είναι φέτος ίσως οι κορυφαίοι του παίκτες σε απόδοση, ανασταλτικά και δημιουργικά.
Η αχίλλειος πτέρνα: Έκανε πάρα πολλές αλλαγές στο ρόστερ του και πολλές από τις κινήσεις που έγιναν, ήταν τις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών. Η ομάδα δεν έχει ομοιογένεια και κυρίως πάσχει στο θέμα της φυσικής κατάστασης, αφού υπάρχουν ποδοσφαιριστές που επί της ουσίας δεν έχουν κάνει την κατάλληλη προετοιμασία και δεν μπορούν να βοηθήσουν όπως θα έπρεπε.
Η βαθμολογική διαφορά: Ο Ατρόμητος βρίσκεται στο -8 σε σχέση με την περασμένη σεζόν.
Παναιτωλικός (13η θέση – 3 βαθμοί)
Το δυνατό σημείο: Σε μια ιδιαίτερα απογοητευτική εκκίνηση, ο Παναιτωλικός μπορεί να κρατήσει μόνο την στήριξη του κόσμου του και το γεγονός πως εφόσον συνεχίσουν να δίνουν δυναμικό παρών στο γήπεδο, ο εκάστοτε αντίπαλος θα έχει μια ισχυρή έδρα να αντιμετωπίσει. Ιδιαίτερα σε ομάδες που παλεύουν να σωθούν, πολλές φορές ο παράγοντας έδρα παίζει ρόλο.
Η αχίλλειος πτέρνα: Η επιλογή του Γκάμπριελ Σούρερ ήταν κάκιστη και φάνηκε πως δεν ταίριαξε με την ομάδα, ενώ το ρόστερ έχει μεγάλα κενά. Το μεγαλύτερο όλων δείχνει να είναι στα χαφ, εκεί όπου οι Αγρινιώτες δεν έχουν κάποιους παίκτες σημεία αναφοράς που θα κάνουν τη διαφορά, με αποτέλεσμα να δέχονται πολλές φάσεις ή κόντρες από τον άξονα.
Η βαθμολογική διαφορά: Ο Παναιτωλικός βρίσκεται στο -7 σε σχέση με την περασμένη σεζόν.
Βόλος (14η θέση – 2 βαθμοί)
Το δυνατό σημείο: Η ταχύτητα που διαθέτει ως ομάδα, είναι το μοναδικό θετικό που μπορείς να βρεις στην αποκαρδιωτική εκκίνηση του Βόλου στο πρωτάθλημα. Το χειρότερο ξεκίνημα της σύντομης ιστορίας του στην πρώτη κατηγορία, έχει μόλις δύο ισοπαλίες ως τώρα και είναι ουραγός. Να δούμε μήπως η πρόκριση στο Κύπελλο Ελλάδας Novibet επί του ΠΑΣ, βοηθήσει την ομάδα να πάρει ψυχολογία ενόψει της συνέχειας.
Η αχίλλειος πτέρνα: Οι μεταγραφές δεν έχουν πιάσει ως τώρα και δεν έχει πάρει σχεδόν τίποτα από τους νέους ποδοσφαιριστές του, με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα της ομάδας να είναι κάκιστη μέσα στις τέσσερις γραμμές. Ένα άνευρο σύνολο, το οποίο δεν έχει τα τρεξίματα άλλων σεζόν, αλλά και δεν μπορεί να κρατήσει το μηδέν, δεχόμενο πολλά γκολ ως τώρα.
Η βαθμολογική διαφορά: Ο Βόλος βρίσκεται στο -12 σε σχέση με την περασμένη σεζόν.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.