Ουδεμία μεγάλη ευκαιρία είχε το βράδυ της Κυριακής στο «Γ. Καραϊσκάκης» η εθνική ομάδα της Ιρλανδίας! Ουδεμία. Σε ένα παιχνίδι που η κούραση, σωματική και πνευματική, των Ελλήνων ποδοσφαιριστών έκανε νωρίς την εμφάνισή της, οι εκ Ηνωμένου Βασιλείου ορμώμενοι δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν την παραμικρή σημαντική απειλή στην εστία του Οδυσσέα Βλαχοδήμου. Δείγμα της άρτιας τακτικής λειτουργίας του συνόλου, αλλά και της εξαιρετικής δουλειάς που έχει γίνει αμυντικά.

Σαφώς το πιστώνεται ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, όσο και οι δύο προκάτοχοι του Γκουστάβο Πογιέτ και Τζον Φαντ Σχιπ. Με τον Ουρουγουανό στον πάγκο, η «γαλανόλευκη» ολοκλήρωσε την προηγούμενη διοργάνωση του Nations League με μόλις δύο γκολ παθητικό! Αυτό απέναντι στην Κύπρο, στη μοναδική ήττα, ενώ είχε εξασφαλιστεί ήδη η πρωτιά και η άνοδος στη δεύτερη κατηγορία και εκείνο απέναντι στη Βόρειο Ιρλανδία την τελευταία αγωνιστική, χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον. Βοήθησε βέβαια και το επίπεδο των Βορείου Ιρλανδίας, Κοσόβου και Κύπρου ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.



Στα προκριματικά του Euro, το level της πίστας δυσκόλεψε. Κι όμως η Εθνική κράτησε ανέπαφη την εστία της σε τρεις αναμετρήσεις από τις επτά. Στο πιο απαιτητικό παιχνίδι, αυτό με αντίπαλο τη Γαλλία στο «Σταντ ντε Φρανς», άπαντες τα πήγαν εξαιρετικά, απέφυγαν τον κίνδυνο μιας συντριβής και κράτησαν τον Κιλιάν Εμπαπέ και την παρέα του μόλις στο ένα γκολ και αυτό από το σημείο του πέναλτι. Αντιθέτως, η μοναδική κακή εμφάνιση αμυντικά ήταν αυτή στο Αϊντχόφεν, που μέσα σε 22 λεπτά η «γαλανόλευκη» δέχθηκε πολύ εύκολα τρία τέρματα. Έκτοτε ήταν ξανά σταθερή. Κράτησε το μηδέν με Καζακστάν και Γεωργία, για να «σβήσει» στην Τιφλίδα το όνειρο του Euro.

Η εποχή «Γιοβάνοβιτς» ξεκίνησε και η αμυντική λειτουργία βελτιώθηκε περισσότερο. Εκκίνηση με Φινλανδία και το τελικό 3-0 μεταφράζει την υπεροχή και την μηδενική απειλή που δέχθηκε η ομάδα του Σέρβου τεχνικού στον αγώνα. Εάν αυτό θεωρητικά ήταν το πιο βατό παιχνίδι, η δυσκολία ανέβηκε στο Δουβλίνο, όμως και πάλι ο Βλαχοδήμος ήταν θεατής! Η χώρα μας πήρε ένα κομβικό τρίποντο που την «ξεκλείδωσε» ενόψει της συνέχειας.



Ερχόμαστε στο πρόσφατο και δύσκολο από κάθε άποψη ταξίδι στο Λονδίνο. Στον πιο σημαντικό αγώνα, με έναν ελίτ αντίπαλο και με την ψυχολογία στα χειρότερά της λόγω του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ. Άσχετα, από το εάν τα παιδιά το χρησιμοποιήσαν ως κίνητρο μέσα στον αγωνιστικό χώρο, λειτούργησαν εξαιρετικά τόσο ατομικά όσο και ομαδικά σε άμυνα και επίθεση. Διότι στην τελική εκείνοι ήταν που πετύχαν πέντε γκολ και μέτρησαν τα δύο και άξιζαν τη νίκη. «Λύγισαν» στην πίεση των Άγγλων σε μία ταχύτατη φάση βγαλμένη από Premier League, όμως ήταν τόσο συγκεντρωμένοι που τίποτα δεν μπορούσε να τους στερήσει το θρίαμβο.

Η βασική τετράδα των Ρότα – Μαυροπάνου – Κουλιεράκη – Γιαννούλη στο «Γουέμπλεϊ», αλλά και ο Χατζηδιάκος στον τελευταίο αγώνα με την Ιρλανδία ήταν όλοι τους αψεγάδιαστοι. Ο μπακ της ΑΕΚ έπιασε απόδοση καριέρας, οι στόπερ των Γουέστ Χαμ και Βόλφσμπουργκ ήταν «βράχοι», ενώ ο αριστερός οπισθοφύλακας της Άουγκσμπουργκ ήταν σταθερότατος με εξαιρετικά ανεβάσματα και εξαιρετικές καλύψεις.



Η λειτουργία των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών που απαιτούσε και ασταμάτητα τρεξίματα, συνδυάστηκε με την άριστη εκτέλεση καθηκόντων των Κουρμπέλη, Σιώπη και Μπακασέτα, που περιόρισαν τους χώρους δράσης Άγγλων και Ιρλανδών στο ελάχιστο. Έστησαν δεύτερη γραμμή άμυνας μπροστά από την εστία του Βλαχοδήμου και εμπόδισαν τις επελάσεις των Σάκα - Γκόρντον και τις κατά μέτωπο επιθέσεις των Μπέλιγχαμ – Φόντεν – Πάλμερ.

Ο συγκεκριμένος τρόπος άμυνας εντοπίζεται κυρίως σε συλλόγους, με παίκτες που γνωρίζονται απέξω κι ανακατωτά και που δουλεύουν καιρό με τον ίδιο προπονητή. Καμία διαφορά δεν είχαν οι Έλληνες διεθνείς, σαν να παίζουν μαζί κάθε εβδομάδα και γνωρίζουν άριστα τον συμπαίκτη τους. Προϊόν δουλειάς με σύμμαχο το χρόνο τελικά. Θυσιάστηκαν διοργανώσεις όμως ο καιρός δείχνει ότι ήταν για καλό. Όπως ακριβώς είχε πει ο Τζαβέλλας μετά τον αποκλεισμό από τη Γεωργία, «μην στεναχωριέστε για αυτή την ομάδα, σύντομα θα έρθουν οι επιτυχίες και η δικαίωση αυτών των παιδιών».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube