Η σεζόν είναι σε πλήρη εξέλιξη και παρότι, με τα υπάρχοντα δεδομένα και την απροθυμία των φορέων του μπάσκετ να δοθεί λύση, ο Ολυμπιακός έχει ως το τέλος της μέλλον μόνο στην Ευρωλίγκα. Εκεί, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν χάσει πολύτιμο έδαφος, αλλά εφόσον μπουν στα πλέι-οφ, θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την υπέρβαση, έστω και με λιγότερες πιθανότητες. Ως τότε, πολλά μπορεί να αλλάξουν σε επίπεδο ομαδικής και ατομικής απόδοσης και η δικαιολογημένη «παγωμάρα» που υπάρχει τούτη την ώρα, να μετατραπεί σε ενθουσιασμό και κυρίως επιτυχημένα αποτελέσματα.
Γράφει ο Νίκος Ζέρβας
Το βέβαιο, είναι πως το προσεχές καλοκαίρι είναι, ανεξαρτήτως έκβασης της σεζόν των «ερυθρόλευκων» σε όλα τα επίπεδα, κρίσιμο για να έναν ακόμα σημαντικό λόγο. Και οι αποφάσεις σε αυτό το κομμάτι που θα αναλύσουμε παρακάτω, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες από τα αποτελέσματα. Με τον Σπανούλη στα 37, τον Πρίντεζη ήδη στα 34, τους Μάντζαρη-Αγραβάνη να μην υπολογίζονται και πολύ από τον Ντέιβιντ Μπλατ, (θέτουμε ως προϋπόθεση πως θα ολοκληρώσει τουλάχιστον το διετές συμβόλαιό του) και τον Μπόγρη χρήσιμο για ειδικούς ρόλους, οι μοναδικοί παίκτες ελληνικού «κορμού» στους οποίους μπορεί να στηριχτεί για αρκετά χρόνια ο Ολυμπιακός, είναι οι Παπανικολάου και Βεζένκοφ.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που είχε σε ποιότητα και ποσότητα το καλύτερο εγχώριο υλικό, η ομάδα θα βρεθεί σε μεταβατικό στάδιο ενίσχυσής της με έλληνες παίκτες. Κάποιους πιο «ψημένους», αλλά και άλλους που όπως οι Μάντζαρης, Σλούκας, Παπανικολάου και Κατσίβελης το 2011, θα πέσουν κατευθείαν στα… βαθιά για να δείξουν τι και αν αξίζουν. Σε αυτό το σημείο, μπαίνει βέβαια και η παράμετρος της πολύ πιθανής αποχώρησης των «ερυθρόλευκων» από τις εγχώριες διοργανώσεις, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν τουλάχιστον έξι έλληνες, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στην Ευρωλίγκα ή την Αδριατική, που στην παρούσα φάση φαντάζει το πιο πιθανό ενδεχόμενο, αν η Πολιτεία και οι φορείς δεν αντιδράσουν.
Κανείς δεν γνωρίζει το μέλλον και τι θα αποφασίσει για την στελέχωση του ρόστερ του ο Ολυμπιακός, όμως τα αποτελέσματα ενδεχόμενης «αποελληνοποίησης», λογικά δεν θα είναι τόσο ευεργετικά μακροπρόθεσμα. Το πιστό κοινό της ομάδας τα τελευταία χρόνια, έχει γαλουχηθεί και συνδεθεί με το πάθος των ελλήνων παικτών και έχει «δεθεί» με ξένους που έπαιζαν σαν… έλληνες. Άρα, πιο ορθολογικό στα δικά μου μάτια είναι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τους υπάρχοντες και στη συνέχεια να γίνει μία προσπάθεια εμπλουτισμού του ρόστερ με παιδιά που ήδη έχουν αποδείξει σε ελληνικές ομάδες πως δικαιούνται την ευκαιρία στο υψηλότερο επίπεδο. Αλλά και με παίκτες από τα τμήματα υποδομής, που τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια λειτουργούν σε επαγγελματική βάση και τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς πρέπει να αξιοποιηθούν.
Οι πρόσφατες εμφανίσεις τεσσάρων παικτών του Ολυμπιακού στο τουρνουά Νέων που έγινε στο Βελιγράδι, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Αλεξέι Ποκουσέφσκι (17 χρόνων, 2.11μ. γκαρντ/φόργουορντ, με μέσο όρο 15,8 πόντους-52,6% στα τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ, 3,5 τάπες και 2,3 κλεψίματα), Ανδρέας Τσουμάνης (17,5 χρόνων, 2.02μ., 20,8 πόντοι με 60% στα δίποντα, 8 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ, 2,8 κλεψίματα, 3,5 λάθη), Ιωσήφ Κολοβέρος (16,5 χρόνων, 1.82μ. γκαρντ, 19 πόντοι, 5,8 ασίστ, 1,8 κλεψίματα, 3,8 ριμπάουντ, 1,3 λάθη 6,3 κερδισμένα φάουλ) και Παναγιώτης Οικονόμου (18 χρόνων, 1.96μ., γκαρντ, 16 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1,5 κλέψιμο, 0,8 λάθη) «έλαμψαν» στα τέσσερα παιχνίδια του τουρνουά, εξαργυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό και τις πολλές προπονήσεις που έχουν κάνει φέτος υπό τις οδηγίες του Ντέιβιντ Μπλατ και δίπλα στα ινδάλματά τους.
Δίπλα τους και ο Θωμάς Ζευγαράς, ο οποίος είναι ήδη 18 και παρότι δεν πήγε καλά σε αυτό το τουρνουά, έχει ταλέντο και προοπτική. Δημήτρης Τσαλδάρης και Νίκος Μπάρλος, πήραν το καλοκαίρι τη σκυτάλη από τον Νίκο Κεραμεύς και η παραγωγική διαδικασία παικτών του Ολυμπιακού είναι μία ανάσα από το να απολαύσει τους πρώτους καρπούς. Το καλοκαίρι λοιπόν, οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να τολμήσουν. Να δώσουν την ευκαιρία (για τον Ποκουσέφσκι είναι δεδομένο πως θα συμβεί) σε κάποια από αυτά τα παιδιά και τα υπόλοιπα να πάρουν χρόνο ως δανεικοί, για να επιστρέψουν ακόμα πιο έτοιμα να προσφέρουν στο μέλλον.
Ασφαλώς και χρειάζεται προσοχή, ακόμα περισσότερη δουλειά και φειδώ στις προβλέψεις για το που μπορούν να φτάσουν (τα μυαλά σε αυτές τις ηλικίες παίρνουν εύκολα αέρα), όμως αν οι πειραιώτες θέλουν να καλύψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το χάντικαπ που δημιουργείται πλέον σε επίπεδο ελληνικού «κορμού», δεν έχουν παρά να κοιτάξουν λίγα μέτρα παραπέρα από την κεντρική σάλα του ΣΕΦ και να εμπιστευτούν τα δικά τους παιδιά.
Υ.Γ.: Το καλοκαίρι επιστρέφει από τον δανεισμό του στο Ψυχικό και ο Αρσενόπουλος, ο οποίος τα έχει πάει πολύ καλά στην Α2. Υλικό λοιπόν υπάρχει και με τις κατάλληλες κινήσεις θα αυξηθεί.
Follow @ZervasNikolaos