Ο (υπο)γράφων έχει να λέει πως είχε τον ανακαλύψει σε ένα παλιό FIFA, όταν είχε φέρει ένα wonderkid με κατάξανθο μαλλί στη Νανσί και είχε γράψει με αυτόν σέντερ φορ, ιστορία.
Η δικαίωση ήρθε, αρχικά, όταν στην πραγματική ζωή, ο Έρλινγκ Χάαλαντ έβαλε εννέα γκολ σε αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων το 2019, με τον Νορβηγό να μας συστήνεται στη συνέχεια για τα καλά με τις Ζάλτσμπουργκ και Ντόρτμουντ.
Οι δύσπιστοι, έλεγαν πως το πρώτο αξιόπιστο δείγμα, αυτό στα γήπεδα της Bundesliga, δεν είχε τόση αξία καθώς «εκεί δεν παίζουν άμυνα».
Το απόλυτο crash test ήταν η πρώτη σεζόν στην Premier League. Με τη φανέλα της επιβλητικής και ήδη υπερ-ποιοτικής Μάντσεστερ Σίτι μεν, ωστόσο σε κάθε περίπτωση ήταν η ευκαιρία. Τα 60 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησαν οι «πολίτες» το καλοκαίρι του 2022 για να τον ντύσουν στα γαλάζια δεν είναι κανένα τρελό ποσό, για τα δεδομένα της εποχής.
Ακόμα κι έτσι όμως, η πίεση ήταν μεγάλη. Το hype που είχε δημιουργήσει ο 23χρονος σήμερα φορ μετά τα 86 γκολ και τις 23 ασίστ σε 89 (!) συμμετοχές με την Μπορούσια ήταν τεραστίων διαστάσεων, όπως και η ανάγκη για φορ στη Σίτι.
Άλλωστε μετά την αποχώρηση του Σέρχιο Αγουέρο, το Νο9 των «πολιτών» έμοιαζε άδειο. Καλός, χρυσός ο Γκάμπριελ Ζεσούς, αλλά σκόρερ ολκής δεν ήταν και ούτε προβλέπεται να γίνει.
«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», λοιπόν, θα έλεγαν οι Άγγλοι εάν γνώριζαν την ελληνική έκφραση όταν αποκτήθηκε ο Χάαλαντ από τη Σίτι.
Το ντεμπούτο στον τελικό του Community Shields και την ήττα, 3-1, από τη Λίβερπουλ, δεν ήταν ιδανικό, μάλιστα το γεγονός ότι είχε σκοράρει στο ματς εκείνο ο Ντάρβιν Νούνιες είχε φέρει μέχρι και ειρωνικά σχόλια αναφορικά με το ποιος θα είναι ο νεοαποκτηθείς φορ που θα τραβούσε τα βλέμματα στο Νησί.
Ε, όλα αυτά εντέλει κόπηκαν μαχαίρι όταν ξεκίνησαν τα... σοβαρά, δηλαδή το πρωτάθλημα. Μέχρι να χάσει το ματς με τη Λέστερ στις 29 Οκτωβρίου του '22 λόγω τραυματισμού, είχε σκοράρει 17 φορές στο πρωτάθλημα και πέντε στο Champions League!
Ασφαλώς, το ζητημα ήταν να είναι καυτός ο Νορβηγός στο δεύτερο μισό της σεζόν, όταν η μπάλα θα έκαιγε πραγματικά. Η Άρσεναλ πήγαινε από νίκη σε νίκη στο πρωτάθλημα, ενώ τα όνειρα για quadruple έσβησαν γρήγορα λόγω του αποκλεισμού από τη Σαουθάμπτον στο League Cup.
Όσο φτάναμε στο τέλος της χρονιάς, ο Χάαλαντ συνέχιζε να... πυροβολεί αδιακρίτως, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην Premier League.
Οποιοσδήποτε είχε επιχειρήσει να αμφισβητήσει τον ξανθομπάμπουρα εκτελεστή, είχε αναγκαστεί να σωπάσει. Ακόμα και στο πρωτάθλημα που για πολλούς είναι το καλύτερο στον κόσμο, ο στράικερ που δεν είχε κλείσει καν τα 23 του χρόνια έκανε πλάκα ανεξαρτήτως αντιπάλου, εντός κι εκτός έδρας.
Ποιο ρεκόρ του Μοχάμεντ Σαλάχ, με 32 γκολ τη σεζόν 2017/18; Στα 36 θα σταματούσε το νορβηγικό θωρηκτό! Ο άμοιρος ο Χάρι Κέιν δε, στην τελευταία του χρονιά στην Τότεναμ, έκανε διαστημική σεζόν αλλά τα 30 του γκολ πέρασαν σε έναν βαθμό απαρατήρητα όσο σμπαριάλιαζε ρεκόρ ο Σκανδιναβός.
Από εκεί και πέρα, το θέμα ήταν φυσικά να έρθουν και οι τίτλοι. Πρώτα εξασφαλίστηκε εκείνος του πρωταθλήματος, καθώς η Άρσεναλ... λιποθύμισε στην τελική ευθεία. Τι ακολούθησε; Το Κύπελλο, που ήρθε δια ποδός Γκουντογκάν στον τελικό με τη Γιουνάιτεντ.
Απέμενε το τελευταίο και δυσκολότερο. Επιτέλους, η Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα πρέπει να κατακτήσει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Η Ίντερ δεν τρόμαζε ως αντίπαλος στον τελικό του Champions League στην Κωνσταντινούπολη, αλλά για να φτάσουν έως εκεί οι Μιλανέζοι, προφανώς κάτι θα είχαν κάνει σωστά.
Φόβος δεν υπήρχε, άλλωστε στους «8» και στους «4» είχαν έρθει προκρίσεις με περιπάτους ενάντια σε Μπάγερν Μονάχου και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα. Και το 2021 όμως, ενάντια στην Τσέλσι, φαβορί ήταν οι «πολίτες».
Το άλλο πρόβλημα, ήταν πως ο Χάαλαντ είχε σιγήσει στα ημιτελικά, μετά από επτά γκολ σε τρία ματς από τους «16» έως τα προημιτελικά. Ούτε στον τελικό θα σκόραρε, εντέλει, ο Χάαλαντ, όμως εκεί θα έβγαζε τα κάστανα από τη φωτιά ο Ρόδρι. Ποιος όμως να του πει τι του Νορβηγού, όταν συνολικά στην πορεία μέχρι το ιερό δισκοπότηρο σκόραρε δώδεκα φορές σε έντεκα ματς.
Το τέλος της σεζόν τον είχε βρει με το τρεμπλ και 52 γκολ σε 53 ματς εντός κι εκτός συνόρων. Ήλθε, είδε, νίκησε και συνεχίζει αναλόγως, σκοράροντας παράλληλα με τη χαρακτηριστική ευκολία που τον χαρακτηρίζει. Το 2023 βάφτηκε με το ελαφρύ γαλάζιο της αρμάδας του Πεπ, που όταν έβαλε μία πραγματική πολεμική μηχανή που εκσφεδονίζει το ένα γκολ μετά το άλλο στο οπλοστάσιό του, έφτασε στη γη της Επαγγελίας.
To σωτήριον, για τους τρεμπλούχους και τον Νορβηγό, έτος φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος του. Κατά τη διάρκειά του, ο Χάαλαντ σκόραρε 43 φορές και σήκωσε τέσσερις κούπες, κατακτώντας παράλληλα το Χρυσό Παπούτσι.
Το ξαναγράψαμε παραπάνω, το ξαναγράφουμε για να το εμπεδώσουν και οι πιο πειστικοί. Το θηρίο από το Λιντς (εκεί γεννήθηκε, όταν έπαιζε μπάλα ο μπαμπάς, Αλφ-Ίνγκε) μας έδωσε ένα από τα πιο πειστικά “veni, vidi, vici” στο σλυγχρονο ποδόσφαιρο. Και συνεχίζει να νικά. Φυσικά, σκοράροντας ανελλιπώς. ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube