Η Πρέμιερ Λιγκ άρχισε πιο εντυπωσιακά από ό,τι περιμέναμε και μαζί της άρχισαν και οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των ομάδων στη φετινή σεζόν. Δικαίως οι περισσότεροι καταπιάνονται με τις δημοφιλείς Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ και Σίτι, Λίβερπουλ, Άρσεναλ και Τσέλσι, αφήνοντας έξω από το χορό την Τότεναμ!
Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά της χρονιάς στο Νησί όμως, είναι αν όντως η ομάδα του Ποκετίνο μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο ή έστω να τον διεκδικήσει με αξιώσεις μέχρι το φινάλε του πρωταθλήματος.
Αν αυτή η κουβέντα άνοιγε πριν από μερικά χρόνια, ακόμα και οι ένθερμοι υποστηρικτές των «σπιρουνιών» θα τη θεωρούσαν ουτοπική. Τώρα όμως όχι! Η Τότεναμ πλέον έχει επαναπροσδιορίσει τη θέση της στο αγγλικό ποδόσφαιρό και με σταθερά βήματα εισήλθε στο… κλειστό κλαμπ των μεγάλων. Κάθε σεζόν παρουσιάζεται όλο και καλύτερη και μετά την τρίτη θέση πρόπερσι και τη δεύτερη πέρυσι, πλέον στοχεύει στην κορυφή.
Οι 5 λόγοι που μπορεί η Τότεναμ να συγκαταλέγεται στα φαβορί του πρωταθλήματος:
1. Χάρι Κέιν. Ο διεθνής φορ αποτελεί την πιο βέβαιη λύση στο σκοράρισμα στο πρωτάθλημα, έχει αναδειχθεί τις δύο τελευταίες χρονιές πρώτος σκόρερ και συνεπικουρούμενος από τους Ντέλε Άλι και Έρικσεν συνθέτει μια εξαιρετικά παραγωγική τριάδα.
2. Η αμυντική της λειτουργία είναι κάτι παραπάνω από αξιόπιστη (σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συνδιεκδικητές), με τους Γιορις κάτω από τα δοκάρια και Βερτόνχεν- Αλντερβάιρελντ κεντρικό αμυντικό δίδυμο να αποτελούν… εγγύηση σταθερότητας.
3. Η ομοιογένειά της είναι ατού. Σταθερός κορμός , ο οποίος αποτελεί και κορμό στην εθνική Αγγλίας (ένα μεγάλο μέρος του) με ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν πλέον απόλυτα το παιχνίδι των συναδέλφων τους και παράλληλα έχουν αφομοιώσει πλήρως τη φιλοσοφία του προπονητή τους. Στα μεγάλα της πλεονεκτήματα είναι ότι πλην του Γουόκερ, κατάφερε να κρατήσει τα μεγάλα της ονόματα, σε αντίθεση με τα παλιότερα χρόνια, όταν οι… πριμαντόνες αποχωρούσαν (βλ. Μπέιλ, Μόντριτς κτλ) γιατί ο σύλλογος τους φαινόταν μικρός για τα όνειρά τους.
4. Μαουρίτσιο Ποκετίνο. Ο Αργεντινός τεχνικός που βρίσκεται από το 2014 στον πάγκο των Λονδρέζων, έχει εμφυσήσει στους παίκτες του το ποδοσφαιρικό του πλάνο και έχει καταφέρει να τους δώσει το αγωνιστικό προφίλ που επιθυμεί. Κατοχή μπάλας, ασταμάτητο τρέξιμο και πίεση ψηλά, άμεση ανάκτηση της μπάλας , ταχύτατο ρυθμό, εναλλαγή θέσεων είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά όσων απαιτεί και έχει επιτύχει ο προπονητής της Τότεναμ, παρουσιάζοντας ένα θελκτικό ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα θεαματικό και συνάμα αποτελεσματικό.
5. Η δίψα για τον τίτλο. Η ομάδα απαρτίζεται ως επί το πλείστον από νεαρούς ποδοσφαιριστές που δεν έχουν… χορτάσει πρωταθλήματα και το μάτι τους γυαλίζει. Όταν μάλιστα αναφερόμαστε και σε παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας τότε ο εγωισμός τους και η αποφασιστικότητα τους, μπορεί να αποτελέσει ισχυρότατο κίνητρο. Παράλληλα, αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι πλάτες των νεαρών δεν θα λυγίσουν στο βάρος της απαίτησης της κατάκτησης από οπαδούς και διοίκηση, μιας και δεν έχουν την… ταμπέλα του φαβορί, τότε γίνεται αντιληπτό ότι τα πόδια τους θα είναι πιο απελευθερωμένα.
Οι λόγοι που πιθανόν θα… φρενάρουν την Τότεναμ από το να πραγματοποιήσει μια λαμπρή σεζόν:
1. Γουέμπλεϊ. Φέτος η ομάδα θα δώσει όλους τους εντός έδρας αγώνες της στον «αφιλόξενο» ναό του αγγλικού ποδοσφαίρου, καθώς φτιάχνει το νέο της γήπεδο. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι θα αγωνίζεται μακριά από τη φυσική της έδρα, το Γουάιτ Χαρτ Λέιν, αλλά ότι το Γουέμπλεϊ τα τελευταία χρόνια δεν της… πάει. Απλά θυμηθείτε τα αποτυχημένα αποτελέσματά της την περσινή σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου είχε επιλέξει ως έδρα της το συγκεκριμένο γήπεδο.
2. Μεταγραφές. Είμαστε στα μέσα του Αυγούστου και δεν έχει αποκτήσει ακόμα ούτε έναν ποδοσφαιριστή. Λογικά θα ενισχυθεί τις επόμενες μέρες και θα εντάξει στο ρόστερ της 2-3 ποδοσφαιριστές, όμως αυτό το φαινόμενο είναι σπανιότατο και έχει προκαλέσει κάποιες γκρίνιες! Ειδικά όταν αυτή η… ξηρασία προέρχεται από μια ομάδα που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει και αγωνίζεται σε ένα πρωτάθλημα που οι μεταγραφές απασχολούν τους πάντες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
3. Η βαριά φανέλα πάντα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε στιγμές που κρίνονται πολλά και δυστυχώς για τους Λονδρέζους, η δική τους δεν έχει… βαρύνει ακόμα τόσο πολύ όσο θα ήθελαν. Ίσως αυτό το γεγονός αποτελέσει αντίβαρο στην έλλειψη άγχους που αναφέρθηκε παραπάνω.
4. Εμπειρία σε μεγάλους αγώνες. Δεν διαθέτει στο ρόστερ της παίκτες με πλειάδα τίτλων στην καριέρα τους. Με ελάχιστες εξαιρέσεις οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της Τότεναμ δεν έχουν κερδίσει τρόπαια και δεν έχουν παραστάσεις από πολύ μεγάλους αγώνες. Ίσως λοιπόν όταν θα κληθούν να δώσουν έναν ή παραπάνω… τελικούς, η απουσία ανάλογων εμπειριών μπορεί να κοστίσει ακριβά.
Σε ποια θέση θα τερματίσει η Τότεναμ στο τέλος της σεζόν, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει. Όμως πλέον το όνομα της αναφέρεται στους διεκδικητές του τίτλου και αυτό από μόνο του αποτελεί μια κατάκτηση και σαφής ένδειξη ότι πλέον συγκαταλέγεται στην ελίτ των αγγλικού ποδοσφαίρου.
Ως οπαδός της θα ήμουν εξαιρετικά αισιόδοξος αν δεν υπήρχε το… αγκάθι του Γουέμπλεϊ. Να τονιστεί ότι την περασμένη σεζόν η Τότεναμ ήταν η μοναδική αήττητη ομάδα στην έδρα της, με το Γουάιτ Χαρτ Λέιν να αποτελεί ισχυρό… όπλο στην επιτυχημένη πορεία της, κάτι όμως που μοιάζει μάλλον απίθανο να συμβεί φέτος στο ουδέτερο προσωρινό «σπίτι» της. Για τις μεταγραφές είναι μικρότερη η ανησυχία όλων των φίλων της, γιατί ο βασικός κορμός (όπως προαναφέρθηκε) υπάρχει και έστω και σε μικρότερο βαθμό συγκριτικά με άλλα χρόνια, η ομάδα θα ενισχυθεί και θα εμβαθύνει το ρόστερ της.
Μήπως τελικά ήρθε η στιγμή να δικαιωθεί η αξιόλογη δουλειά που γίνεται στο Βόρειο Λονδίνο ή οι ελπίδες θα μεταφερθούν για… του χρόνου που η Τότεναμ θα μεταφερθεί στο καινούργιο της γήπεδο.
Η απάντηση τον Μάιο…