Σίμε Βρσάλικο λοιπόν. Αυτός θα καλύπτει τη νέα σεζόν το δεξί άκρο της άμυνας του Ολυμπιακού. Ένας παίκτης από το… πάνω-πάνω ράφι, με «βαρύ» βιογραφικό, που μπορεί να κάνει τη διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα, και ας ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια με το γόνατό του.
Αλλά το θέμα μας εδώ δεν είναι η… πραγματική ζωή και το πραγματικό ποδόσφαιρο! Είναι κάτι καλύτερο, ή τέλος πάντων εξίσου καλό, για πολλούς εκεί έξω. Σαν και του λόγου μου.
Γράφει ο Νίκος Ράλλης
Το όνομα του Κροάτη προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε όσους έγιναν ένα με την καρέκλα του γραφείου τους για χιλιάδες ώρες πριν από μία δεκαετία, παίζοντας το ιστορικό Football Manager 2012. Ιστορικό, από την άποψη ότι εκείνη τη χρονιά το παιχνίδι μπήκε, ουσιαστικά, στη νέα εποχή, αφού τίποτα από τότε δεν θυμίζει το πριν. Το λατρεμένο simulation video game, με το οποίο «κάηκαν» -και συνεχίζουν- γενιές και γενιές, έχει φτάσει πια σε άλλο επίπεδο και το 2012, ουσιαστικά το φθινόπωρο του 2011, όταν και κυκλοφόρησε, έγινε η… επανάσταση! Σαρωτικές αλλαγές, σε όλα τα επίπεδα, που σε έκαναν να τρίβεις τα μάτια σου. Και όχι μόνο από το τσούξιμο, που έφερνε -κλασικά- η αυπνία και οι ατελείωτες ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή.
Στο FM12, λοιπόν, μάθαμε -εμείς, οι «καμένοι»- για πρώτη φορά ένα περίεργο στην προφορά όνομα, που δεν το ξεχάσαμε ποτέ: Ήταν ο Σίμε Βρσάλικο!
Ο Κροάτης, που τότε αγωνιζόταν στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ, ήταν ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε για το δεξί άκρο της άμυνας και δεν υπήρχε περίπτωση να ψάχνεις για ενίσχυση στη θέση του και να μην προσπαθήσεις πρώτα να φέρεις αυτόν -ιδανικά «πακέτο» με Κόβατσιτς, Κράμαριτς και Χαλίλοβιτς αν τους «σήκωνε» όλους η τσέπη σου. Το κασέ του Βρσάλικο μόνο του, πάντως, δεν ήταν απαγορευτικό. Τον αποκτούσες, λοιπόν, 19 χρονών αμούστακο παιδάκι και μέσα σε έναν χρόνο γινόταν «κτήνος» και έπαιρνε τη φανέλα του βασικού… σπίτι του! Είτε αυτή ήταν της Κρίσταλ Πάλας είτε της Ρεάλ Μαδρίτης.
Στην πραγματικότητα, ο Βρσάλικο δεν έφτασε ποτέ να γίνει «κτήνος», ο καλύτερος δεξιός μπακ του κόσμου, όπως εξελισσόταν στο παιχνίδι. Έγινε, ωστόσο, ένας εξαιρετικός παίκτης, «χτίζοντας», παρά τους τραυματισμούς του, μια σπουδαία καριέρα σε Τζένοα, Σασουόλο, Ατλέτικο Μαδρίτης και Ίντερ. Δεν είναι δα και… λίγο να ανήκεις στην ομάδα του «Τσόλο» Σιμεόνε από το 2016 και να είσαι βασικό στέλεχος της εθνικής Κροατίας, που έφτασε το 2018 να παίξει στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος!
Αλλά ποιοι ήταν οι… συνοδοιπόροι του στο FM12; Τι συνέβη με τα wonderkids εκείνου του παιχνιδιού; Ο Βρσάλικο μάς τους θύμισε όλους. Μας θύμισε καταρχήν τον «νέο Μέσι», σύμφωνα με το προ δεκαετίας παιχνίδι, Χουάν Ιτούρμπε, που ήδη εκείνος βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και μερικούς μήνες για χάρη του Άρη!
Χουάν Ιτούρμπε
Στο FM12 ήταν… κτηνάρα και δικαίως τον είχαν «βαφτίσει» σαν τον επόμενο σούπερ σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου! Ο «Τούρμπο» διέθετε εξαιρετική επιτάχυνση και ταλέντο, που τον έκαναν μεταγραφικό στόχο… όλου του πλανήτη! Το γεγονός ότι ήταν στην Πόρτο, δε, σήμαινε και ότι ήταν στην πρώτη θέση, για να εξελιχθεί σε παικταρά. Στην πραγματική ζωή δεν είχε κακή καριέρα, βέβαια, μέχρι σήμερα, αλλά δεν έφτασε ποτέ στα… δυσθεώρητα ύψη, που προέβλεπε το FM12. Συνεχίζουμε θέση-θέση…
Μαρκ Τερ Στέγκεν
Νόιερ δεν έγινε ποτέ. Ούτε κατά… προσέγγιση! Στο παιχνίδι, πάντως, τον αγόραζες 19 χρονών από την Γκλάντμπαχ και είχες βασικό γκολκίπερ για 15 σερί σεζόν! Τέλος. Έφτασε, πράγματι, σε υψηλό επίπεδο, να γίνει ο βασικός τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα. Έχει τις αδυναμίες του, ίσως αρκετοί οπαδοί των «μπλαουγκράνα» να ήθελα κάτι καλύτερο, αφού τις κάνει τις γκέλες του, αλλά από τη λίστα με τα wonderkids του FM12 δικαίωσε ίσως περισσότερο από κάθε άλλον τις προβλέψεις.
Τζακ Ρόμπινσον
Στην απέναντι πλευρά του Βρσάλικο, στο αριστερό άκρο της άμυνας, δεν υπήρχε συζήτηση για το κορυφαίο παιδί-θαύμα: Τζακ Ρόμπινσον! Όντας στο ρόστερ της Λίβερπουλ, βέβαια, δύσκολα μπορούσες να τον αγοράσεις χωρίς να δώσεις ένα καράβι λεφτά, αν έπαιρνες, όμως, τους «κόκκινους», είχες το κεφάλι σου ήσυχο για χρόνια. Αγόραζες και Βρσάλικο για δεξιά και «καθάριζες». Στην πραγματική ζωή, δυστυχώς, οι τραυματισμοί και η έλλειψη ευκαιριών για την πρώτη ομάδα εμπόδισαν την πρόοδό του. Παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να αγωνίζεται σε επίπεδο Championship, έχοντας περάσει από ΚΠΡ, Χάντερσφιλντ, Νότιγχαμ Φόρεστ και -από το 2020- Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.
Κερτ Ζουμά
Ο Κερτ Ζουμά ήταν ένα θηρίο. Απλά πράγματα. Στο FM12 εξελισσόταν σε απόλυτο κυρίαρχο των μετόπισθεν και αν έβαζες δίπλα του έναν εξίσου καλό στόπερ (τον Ραφαέλ Τολόι για παράδειγμα), δεν περνούσε κουνούπι. Οι ερευνητές του Football Manager πέτυχαν ξανά διάνα με τον Ζουμά, καθώς έφτασε, πράγματι, σε τοπ επίπεδο με τη φανέλα της Τσέλσι, κατακτώντας τα πάντα μαζί της από το 2014 έως το 2021. Ένας σοβαρός τραυματισμός, πάντως, επιβράδυνε την εξέλιξή του, αλλά είναι ακόμα αρκετά νέος, μόλις 27 χρονών. Από το περασμένο καλοκαίρι αγωνίζεται στη Γουέστ Χαμ. Δεν αποκλείεται σύντομα να πάει ξανά σε κάτι μεγαλύτερο…
Ντανιέλε Ρουγκάνι
Ένας ακόμη πιτσιρικάς για το κέντρο της άμυνας, που δεν έκανε, πάντως, «μπαμ» όπως ο Ζουμά, καθότι 16 ετών και στην Έμπολι, ήταν ο Ντανιέλε Ρουγκάνι. Είχε αξιοπρεπή χαρακτηριστικά, αν του έδινες, ωστόσο, παιχνίδια για μια σεζόν στα νιάτα του, εξελισσόταν σε θαύμα της φύσης. Προφανώς και δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, φτάνοντας να παίξει στη Γιουβέντους, αλλά στην πραγματικότητα εκείνο το… θαύμα δεν έγινε ποτέ!
Ραχίμ Στέρλινγκ
Περίπτωση Τερ Στέγκεν, ίσως και κάτι παραπάνω. Ο 16χρονος Στέρλινγκ έγινε αντικείμενο λατρείας στο σύμπαν του FM12, ειδικά για τους οπαδούς της Λίβερπουλ, στην οποία και «ανδρώθηκε». Ήταν ήδη «έτοιμος», ένας παίκτης, που εξελισσόταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αλλά, όπως και στην πραγματικότητα, το γκολ δεν ήταν η κύρια δύναμή του. Ήθελες λίγο να περάσεις το χέρι σου από την οθόνη του υπολογιστή κάθε φορά, που αστοχούσε σε κενή εστία ή δεν έδινε πάσα… Η μετακίνησή του στη Μάντσεστερ Σίτι και ο τρόπος, πάντως, που έχει εξελιχθεί υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα τον ανέβασαν επίπεδο και πλέον θεωρείται -στα 27 του- ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιστές του κόσμου. Και ας παραμένει… εκνευριστικός!
Άντριαν
Λίστα με wonderkids του Football Manager χωρίς παίκτη από τη Νότια Αμερική προφανώς και δεν γίνεται. Ο καθένας στη συγκεκριμένη θέση, του «δεκαριού» ή του «οκταριού», μπορεί να έχει άλλον αγαπημένο, αλλά, σχωράτε με, εδώ υπήρχε μόνο ένας: Ο Βραζιλιάνος Άντριαν Ολιβέιρα Ταβάρες ή απλά Άντριαν. Τρομερή δημιουργικότητα, είχε τη δυνατότητα να ξεκλειδώνει τις αντίπαλες άμυνες και εξελισσόταν σε μεγάλη καψούρα. Και στην πραγματικότητα, φυσικά, ο 16χρονος, τότε Άντριαν, θεωρούνταν το μεγαλύτερο ταλέντο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, αλλά, δυστυχώς, ουδέποτε δικαίωσε τις προσδοκίες. Μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του ο δανεισμός του στη Λιντς το 2014 και τίποτα άλλο…
Όσκαρ
Παρόμοια περίπτωση με εκείνη του Άντριαν. Σε κάποια save έβγαινε ακόμη καλύτερος. Ο Όσκαρ ξεκινούσε το παιχνίδι ως ένας ήδη καλός μέσος, αλλά ήταν πανάκριβος και έπρεπε να τα «σκάσεις», για να φύγει από την Ιντερνασιονάλ. Αν είχες τα χρήματα, ήταν μια σοφή κίνηση να αποκτήσεις τον Βραζιλιάνο, καθώς εξελισσόταν σε μια κορυφαία δημιουργική απειλή. Στην πραγματική ζωή, ο Όσκαρ μετακόμισε στην Τσέλσι το 2012 και πέρασε 4,5 σχετικά επιτυχημένα χρόνια στο δυτικό Λονδίνο πριν φύγει για τη Σαγκάη τον Ιανουάριο του 2017.
Τζον Φλεκ
Ο πιτσιρικάς από τη Σκωτία, Τζον Φλεκ, ήταν ένα θαυματουργό παιδί στα FM για πολλά χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης του 2012. Στα 19 του, εκείνη τη χρονιά, ανήκε στη Ρέιντζερς, αλλά ήταν ήδη αρκετά καλός για ομάδες της Premier League, με μερικά τρομερά τεχνικά χαρακτηριστικά. Ήταν ένας παίκτης, που έπρεπε να αγοράσεις, δεδομένης της ποιότητάς του και της φτηνής τιμής του, καθώς μέσα σε λίγα χρόνια μεταμορφωνόταν σε ένα εξαιρετικό επιθετικό χαφ! Στην πραγματική ζωή, έπαιξε από το 2012 έως το 2016 στη Κόβεντρι και στη συνέχεια αποκτήθηκε από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, στην οποία είναι βασικός και αναντικατάστατος -είτε η ομάδα βρισκόταν στη στη League One είτε στην Championship είτε στην Premier League (2019-21)!
Κάρλος Φιέρο
Για την κορυφή της επίθεσης οι επιλογές είναι πολλές, αλλά, δικαιωματικά, ένα wonderkid ξεχώριζε: Η απόλυτη λατρεία, ο Κάρλος Φιέρο! Για περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ -αν δεν προλάβαινες να τον κλείσεις με ''approach to sign''- έφερνες στην εκάστοτε ομάδα σου ένα 16χρονο «τέρας», που θα πετύχαινε τουλάχιστον 30 γκολ για τις επόμενες 10 σεζόν. Δυστυχώς, μας βγήκε Φρέντι Αντού στην πραγματική ζωή… Έμεινε στην Τσίβας μέχρι το 2017 και δεν έφτασε πουθενά κοντά στην ψηφιακή έκδοσή του στο σκοράρισμα. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Κρουζ Αζούλ για μία σεζόν, πριν μεταγραφεί στην ομάδα του MLS Σαν Χοσέ. Εντάξει, δεν είναι ακριβώς στο επίπεδο της αποτυχίας του Αντού, αλλά αν συγκρίνεις τα κατορθώματά του στο FM12 με την πραγματική του καριέρα, δεν είναι και μεγάλες οι διαφορές…