Πότε ήρθε, πότε κύλησε και πότε φεύγει, δεν κατάλαβε κανείς! Το 2023, ήταν μια χρονιά γεμάτη, από άποψης επικαιρότητας, γεγονότων, συγκινήσεων και πολλών ακόμη, αλλά σε λίγες ημέρες από σήμερα θα μας αποχαιρετήσει, αφήνοντας μας πολλές όμορφες αναμνήσεις, αλλά και αρκετές δυσάρεστες.

Σε αυτές 365 ημέρες, συνέβησαν πράγματα τόσο σε αθλητικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο τα οποία θα θυμόμαστε με χαμόγελο και θα «παρακαλούμε» να επαναληφθούν. Υπήρξαν όμως και γεγονότα που εμείς, αλλά και οι άμεσα εμπλεκόμενοι θα θέλουν να ξεχάσουν!

Το sport-fm.gr παρουσιάζει τις αθλητικές... τραγωδίες της χρονιάς που φεύγει, απονέμει τα «χρυσά βατόμουρα» και φωνάζει με στόμφο σε αυτή να αποχωρήσει και να μην έρθει ποτέ ξανά!

Yποβιβασμοί κορυφαίων ομάδων


Μιλώντας για τραγωδίες, μόνο με αυτόν τον χαρακτηρισμό θα μπορούσαν να σχολιαστούν οι υποβιβασμοί ιστορικών, συμπαθών ή απλά μη αντιπαθητικών ομάδων σε υποδεέστερες κατηγορίες.

Φυσικά δεν δυσκολευθήκαμε πολύ για να τις βρούμε, ούτε χρειάστηκε κάποια ιδιαίτερη έρευνα, καθώς τα ονόματα τους είναι τόσο ηχηρά που ο υποβιβασμός τους τάραξε συθέμελα την ποδοσφαιρική κοινότητα!

Ξεκινάμε από την πιο πρόσφατη περίπτωση που είναι αυτή της Σάντος. Ένας σύλλογος με όνομα βαρύ, με εκατοντάδες χιλιάδες - αν όχι εκατομμύρια - φιλάθλων, που αποχαιρέτησε την πρώτη κατηγορία, ελέω συνδυασμού τραγικών καταστάσεων. Αφενός οι αμφιβόλου ποιότητας ποδοσφαιριστές που δεδομένα την οδήγησαν στον ποδοσφαιρικό «καιάδα» και αφετέρου οι ερασιτεχνικού επιπέδου διαχείριση της διοίκησης της η οποία αποφάσισε να τραβήξει την «πρίζα» και να την αφήσει εκτεθειμένη και έρμαιο των ορέξεων των αντιπάλων ομάδων.

Μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο ήρθε αυτός ο υποβιβασμός ήταν δεδομένα πιο σκληρός και από το ίδιο το γεγονός. Συγκεκριμένα η Σάντος, κλήθηκε στις τελευταίες αγωνιστικές να διαχειριστεί μια κατάσταση πρωτόγνωρη για το μέγεθος της. Τι χρειαζόταν; Μόνο μια ισοπαλία, απέναντι στην «αδιάφορη» Φορταλέζα η οποία είχε εξασφαλίσει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Copa Sudamericana, της επόμενης σεζόν. Η κατάληξη ωστόσο ήταν εφιαλτική, αφού παρότι ισοφάρισε το εις βάρος της 1-0 από το 58ο λεπτό, προδόθηκε από την αναξιόπιστη άμυνα της και στο 90'+'6 δέχθηκε τη χαριστική βολή χάνοντας το ματς 2-1 και δίνοντας το δικαίωμα στην Μπαϊα και τη Βάσκο να πανηγυρίσουν τη δική της παραμονή.



Aνάλογες καταστάσεις βίωσαν τον περασμένο Μάιο και δυο από τις πιο συμπαθητικές και συνάμα ιστορικές ομάδες στην Αγγλία. Ο λόγος για τη Λιντς και τη Λέστερ οι οποίες είπαν «αντίο» στην Premier League μετά από δυο και εννέα σεζόν παρουσίας αντίστοιχα. Φυσικά αμφότερες μόνο ως «φαβορί» για υποβιβασμό δεν παρουσιάζονταν, καθώς ομάδες όπως η Έβερτον, η Μπόρνμουθ και η Νότιγχαμ, φάνταζαν ως οι πιο πιθανές για να αφήσουν τα μεγάλα σαλόνια. Ωστόσο, μετά από μια τρομερή τελευταία αγωνιστική, χρειάστηκε η Έβερτον να νικήσει την Μπόρνμουθ 1-0 την στιγμή που η Λιντς, καταποντιζόταν στην έδρα της (4-1) από την Τότεναμ.



Στο ίδιο... mood βάδισε και η ιστορική για το νορβηγικό ποδόσφαιρο, Βαλερένγκα. Οι «Bohemians», όπως είναι το παρατσούκλι τους, δεν κατάφεραν να βγουν νικητές από τα διπλά playoffs με αντίπαλο την Κρίστιανσουντ και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποβιβαστούν από την πρώτη κατηγορία μετά από 22 σερί χρόνια παρουσίας.

Η Βαλερένγκα, μάλιστα, είχε νικήσει εκτός έδρας με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων, αλλά η Κρίστιανσουντ κατάφερε να ισοφαρίσει το σκορ στη ρεβάνς και να οδηγήσει το ζευγάρι στα πέναλτι, συνθήκη που μετέτρεψε τον υποβιβασμό σε ένα ακόμη πιο οδυνηρό γεγονός.


H υπόθεση Ρουμπιάλες


Aν χρειάζεται κανείς ποτέ έχει απορία και αναζητήσει τον ορισμό των λέξεων, σεξισμός, σεξουαλική παρενόχληση και κατάχρηση εξουσίας, τότε η απάντηση δεδομένα θα πρέπει να είναι, Λουίς Ρουμπιάλες!

Ο Ισπανός, πρώην πλέον, πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, εξόργισε τον πλανήτη και δημιούργησε ένα σκάνδαλο που όμοιο του δεν έχουμε ξαναδεί στα χρονικά.

Στις 20 Αυγούστου λοιπόν, η εθνική ομάδα γυναικών της Ισπανίας, στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου επικρατώντας 1-0 της Αγγλίας στον τελικό, με το γκολ της Όλγα Καρμόνα στο 29ο λεπτό της αναμέτρησης.

Οι εικόνες που ακολούθησαν ήταν υπέροχες, με τις παίκτριες της Ισπανίας, αλλά και τους οπαδούς να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την κατάκτηση του τροπαίου. Ωστόσο, όλες οι εικόνες «πάγωσαν» όταν λίγο πριν την απονομή, ο Ρουμπιάλες προχώρησε στο απονενοημένο διάβημα!

Ευρισκόμενος στο βάθρο για την απονομή, υπήρξε υπερβολικά διαχυτικός, φιλώντας την παίκτρια Τζένι Χερμόσο στο στόμα! Ο μάρτυρας την συγκεκριμένης, απαράδεκτης, σκηνής ήταν φυσικά ο τηλεοπτικός φακός και αποδείκνυε ότι η ίδια η Ερμόσο δεν συναίνεσε ποτέ σε κάτι τέτοιο.

Ακολούθησε ένα ντόμινο, με τον Ρουμπιάλες να απολογείται και να φτάνει μέχρι και τον Ισπανό Πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του. Η άρνηση του Ρουμπιάλες δεν συγκίνησε την UEFA που ξεκίνησε έρευνα και προχώρησε σε αναστολή κάθε ποδοσφαιρικής δραστηριότητας του Ρουμπιάλες για 90 ημέρες.

Το τραγικό της υπόθεσης; Η Ομοσπονδία, κατηγόρησε την Ερμόσο για συκοφαντία! Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις και όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από τις αρμόδιες αρχές, οδήγησαν στην οριστική αποπομπή του Ρουμπιάλες που μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να υποστηρίζει τον εαυτό του, παρά το σκιώδες παρελθόν του.


Τα γήπεδα είναι πλέον «άδεια»


Mέσα στο 2023, υπήρξαν μεταξύ άλλων και πολλές... συνταξιοδοτήσεις ποδοσφαιριστών!

Αστέρες που αγαπήθηκαν και έγραψαν τη δική τους ιστορία στα γήπεδα, έριξαν την αυλαία στην πλούσια καριέρα τους και έκαναν τα γήπεδα να μοιάζουν με χώρο χωρίς... ουσία και γοητεία.

Ανάμεσα τους ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς. Ο σπουδαίος Σουηδός σόκαρε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, όταν μετά τη λήξη της αναμέτρησης ανάμεσα σε Μίλαν και Βερόνα ανακοίνωσε με δάκρυα στα μάτια, ότι σταματά την καριέρα του σε ηλικία 41 ετών!

Την άγουσα μαζί με τον «Ίμπρα» πήραν μεταξύ άλλων ο Τίο Γουόλκοτ, ο Μεσούτ Οζίλ, ο Τζιάνλουίτζι Μπουφόν, ο Γκάρεθ Μπέιλ, ο Μπόγιαν Κρκιτς, ο Εντέν Αζάρ, ο Ντιέγο Γοδίν, ο Ζοάο Μιράντα, ο Νταβίντ Σίλβα, ο Σεσκ Φάμπρεγας, ο Χοακίν, ο Λούκας Λέιβα, ο Σίμε Βρσάλικο, ο Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ και ο Ελιζέρο Ελία.


Oι «αυτοκτονίες» Ντόρτμουντ και Μποταφόγκο


Αν η λέξη «τραγωδία» θα πρέπει να συνοδεύεται από μια (ή έστω δυο) φωτογραφίες τότε δεν θα είναι άλλες από τα εμβλήματα της Ντόρτμουντ και της Μποταφόγκο.

Οι δυο ομάδες κρατούσαν πιο σφιχτά από ποτέ στα χέρια του τα τρόπαια της Bundesliga και του Brasileirao αντίστοιχα και όμως κατάφεραν να το χάσουν!

Αφενός οι Βεστφαλοί αυτοκτόνησαν με τρόπο τον οποίο ούτε και ο πιο φανατικός οπαδός της Μπάγερν δεν θα ήθελε να αντικρύσει. Συγκεκριμένα η ομάδα του Έντιν Τέρζιτς, βρέθηκε μια αγωνιστική πριν το φινάλε στην κορυφή της βαθμολογίας έχοντας επικρατήσει 2-0 στην έδρα της Άουγκσμπουργκ, τη στιγμή που η Μπάγερν γνώριζε ήττα-σοκ στο Μόναχο από τη Λειψία με σκορ 3-1. Η διαφορά τους στους δυο βαθμούς, με τη Ντόρτμουντ να έχει 70 και τους Βαυαρούς να μένουν στους 68.

Το μόνο που χρειάζονταν απέναντι στη Μάιντζ ήταν η νίκη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στην αναμέτρηση της Μπάγερν στην Κολωνία. Όλα όμως... στράβωσαν αφού, οι «κίτρνοι» έμειναν στο 2-2, ενώ η Μπάγερν πέρασε από την Κολωνία με σκορ 2-1 και κατέκτησε τη «σαλατιέρα» στην ισοβαθμία των 72 βαθμών.





Ακόμα πιο... σαδιστικό χαρακτήρα είχε η... λιποθυμία της Μποταφόγκο στο πρωτάθλημα! Σε ένα φορμάτ 38 αγώνων, η ομάδα των Τικίνιο και Ντιέγκο Κόστα, πέταξε στα σκουπίδια το +13 που είχε «χτίσει» από τις πρώτες αγωνιστικές και κατάφερε εν τέλει να τερματίσει στην 5η θέση!

Το παράδοξο της ιστορίας;

Η Μποταφόγκο, κατόρθωσε μέσα σε αυτή τη σεζόν να αλλάξει πέντε προπονητές και να χάσει ματς από τον μετέπειτα πρωταθλητή με την Παλμέιρας, Άμπλε Φερέιρα, έχοντας βρεθεί μπροστά στο σκορ 3-0 με την ομάδα του πρώην τεχνικού του ΠΑΟΚ, να επικρατεί 4-3!


Xιαστός: Αυτή η μάστιγα


Ήταν τέτοιες ημέρες, έναν χρόνο πριν, όταν ο Λιονέλ Μέσι πραγματοποιούσε το όνειρο του, αλλά και εκατομμυρίων οπαδών στα πέρατα της γης, κατακτώντας με την Αργεντινή το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα του Κατάρ.

Ένα Μουντιάλ, που ήταν αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών, από άποψη αγωνίας, ποδοσφαίρου και κατάληξης, αλλά με πολλά ερωτηματικά, όπως ο τρόπος με τον οποίο χτίστηκαν τα γήπεδα.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη διοργάνωση, εξελισσόμενη μεσούσης της περασμένης σεζόν και με τους παίκτες σε φουλ ρυθμούς, επέφερε κάποιες πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις σε αρκετούς από αυτούς.

Μέσα στο 2023, πάρα πολλοί παίκτες υπέστησαν τον τραυματισμό που όλοι απεύχονται να έχουν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Τη ρήξη χιαστού. Σίγουρα, αυτή η... μάστιγα, υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, όμως μετά το τέλος του Μουντιάλ στο Κατάρ, θαρρείς ότι ο αριθμός των τραυματιών, αυξήθηκε στο έπακρο.

Ενδεικτικά, μέσα στο 2023, τον σοβαρότερο τραυματισμό, αποκόμισαν Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Νεϊμάρ και ο Έντερ Μιλιτάο, εξαιτίας των συνεχόμενων παιχνιδιών, ο Βινίσιους ο οποίος σώθηκε την τελευταία στιγμή και δεν υπέστη ρήξη, αλλά και παίκτες από άλλες χώρες, όπως ο Μάτιπ της Λίβερπουλ, ο Γκάβι της Μπαρτσελόνα, ο Γέρεμι Πίνο της Βιγιαρεάλ και ο Τιμπό Κουρτουά.

Υπήρξαν όμως και αρκετοί μη Μουντιαλικοί παίκτες που θα μείνουν εκτός για καιρό με αυτόν τον τραυματισμό. Ο Νταβίντ Αλάμπα που «τρίτωσε» το κακό για τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ντοντό της Φιορεντίνα, ο Ολιβέρα της Νάπολι, και ο Χάτεμπερ της Αταλάντα. Τα δυσάρεστα δεν έλειψαν και στην Ελλάδα αφού, ο ίδιος τραυματισμός θα στερήσει την παρουσία στο γήπεδο για τον Χόρντουρ Μάγκνουσον του Παναθηναϊκού, τον Γιώργο Σαραμαντά της Λαμίας, τον Γιάννη Θεοδοσουλάκη του ΟΦΗ, καθώς και τον Χρήστο Αλμπάνη που αγωνίζεται στην ισπανική Ανδόρρα, αλλά δεν θα μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αυτή.



Θέλετε και άλλους λόγους για να πειστείτε ότι αυτή η χρονιά ήταν καταστροφική;

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube