Ήταν αρχές Δεκεμβρίου όταν ο Μπόρχα Χιμένεθ έπαιρνε διαζύγιο με τον Αστέρα, ως αποτέλεσμα ενός κακού μήνα Νοεμβρίου, όπου η ομάδα της Tρίπολης, δεν είχε καταφέρει να κάνει νίκη στο πρωτάθλημα.

Ο Μίλαν Ράσταβατς, διαδέχθηκε τον Ισπανό προπονητή και παρά τις αρχικές δυσκολίες, έχει καταφέρει να παρουσιάσει έργο, φέρνοντας τον Αστέρα στην κορυφή των πλέι-άουτ, παρουσιάζοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο, ειδικά στο τελευταίο κομμάτι της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, αλλά και στα πλέι-άουτ, όπου βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου της κατάληψης της 7ης θέσης. Τι έκανε ο Μίλαν Ράσταβατς και τι προοπτικές έχει ο Αστέρας, για να βρίσκεται του χρόνου μέσα στην πρώτη εξάδα;

Ο Μίλαν Ράσταβατς είχε δύσκολο έργο στην εκκίνηση της καριέρας του στον πάγκο των Αρκάδων καθώς έπρεπε να συνεφέρει την ομάδα από ένα σερί άσχημων αποτελεσμάτων ειδικά μέσα στον Νοέμβριο. Και το ξεκίνημα μόνο εύκολο, δεν ήταν, ωστόσο ο Σέρβος τεχνικός κατόρθωσε να φέρει τον Αστέρα, σε ένα σημείο εξαιρετικό, όπου στους τελευταίους 13 αγώνες του που αφορούν το πρωτάθλημα, έχει ηττηθεί μόλις μια φορά.

Είχε ένα αήττητο σερί που σταμάτησε στα έξι παιχνίδια, την τελευταία αγωνιστική με την ήττα από την ΑΕΛ, ενώ στα πλέι-άουτ μετράει έξι παιχνίδια αήττητος και πάει με προβάδισμα ενός πόντου έναντι του Ατρόμητου για την τελευταία αγωνιστική.

Ο Μίλαν Ράσταβατς έπρεπε να τακτοποιήσει έναν αναστατωμένο Αστέρα, που ξεκίνησε στα πρώτα του παιχνίδια στην χρονιά με τριάδα στην άμυνα, μετά πήγε σε 4-4-2, μετά σε 4-3-3 και 3-4-3, για να καταλήξει σε ένα 4-2-3-1 με τον Μπόρχα Χιμένεθ μέχρι να φύγει. Πάντως αυτό το σύστημα, είναι ο σχηματισμός που υιοθέτησε ο Μίλαν Ράσταβατς για να μπορέσει να φέρει ισορροπία στον Αστέρα Τρίπολης.

Ο Ράσταβατς μονιμοποίησε τον σχηματισμό του 4-2-3-1. Σταδιακά ο Σέρβος τεχνικός έφερε πιο κοντά τις γραμμές της ομάδας του, δημιουργώντας μεγαλύτερη συνοχή. Στα παιχνίδια με τις ομάδες πλην των μεγάλων ο Αστέρας προσπάθησε να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής, βασιζόμενος πάρα πολύ στο χτίσιμο του παιχνιδιού από τα άκρα, με τον Κώτσιρα από τα δεξιά και τους Άνχελ και Τασουλή εναλλάξ από την αριστερή πτέρυγα.

Η συνθήκη για να συμβαίνει αυτό βέβαια, είναι πως στην άνοδο του ενός ακραίου μπακ, πάντοτε ο άλλος μένει για να παίζει τον ρόλο του τρίτου στόπερ, σε περίπτωση που χρειαζόταν. Στα ματς με τους μεγάλους η τακτική του Αστέρα είναι σίγουρα πιο συντηρητική, χωρίς η ομάδα ωστόσο να χάνει τη συνοχή της.

Στην αγωνιστική άνοδο του Αστέρα έπαιξε σαφώς κομβικό ρόλο ο Λουίς Φερνάντεθ, που συμπλήρωσε το κενό που άφησε ο Μαρκ, ενώ ήταν σημαντική για τον Αστέρα και η έλευση του Μίλος Ντέλετιτς που έδωσε πολλές και σημαντικές λύσεις στον Ράσταβατς. Όσο για το κέντρο, ήταν ο Βαλιέντε και ο Μπελόκ αυτοί που έδωσαν πάρα πολλές λύσεις, πλάι στον Μουνάφο μαζί με τον Μπόρχα Φερνάντεθ στην μεσαία γραμμή. Επιπλέον ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του νεαρού Γιώργου Αντζουλά στο κέντρο της άμυνας, ενός 20χρονου παιδιού που είναι διεθνής με την Ελπίδων και έχει πάρει ήδη τρεις συνεχόμενες συμμετοχές ως βασικός με πολλά θετικά στοιχεία.

Ο Αστέρας σίγουρα μπορεί να εμφανιστεί ακόμα πιο δυνατός τη νέα σεζόν και να διεκδικήσει την είσοδο του στην πρώτη εξάδα. Για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί έναν καλό στόπερ σαν παρτενέρ του Πασαλίδη, ενώ αναφορικά με την άμυνα, σίγουρα θα στοχεύσει για αριστερό μπακ. Ένας χαφ που θα δίνει ανάσες στον Μουνάφο σίγουρα είναι απαραίτητος, ενώ επιθετικά θα χρειαστεί έναν εξτρέμ και σίγουρα έναν επιθετικό κινητικό και πολύ πιο νέο από τον Μπαράλες. Το 1.2 εκ ευρώ από την πώληση του Κυριακόπουλου στη Σασουόλο, μπορεί να επιτρέψει στους Αρκάδες, να κινηθούν πιο άνετα στην καλοκαιρινή αγορά.

Facebook:Κωστας Μιαου
Instagram:@kostasmiaoules

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube