Η ώρα για το ραντεβού με την ιστορία της σχεδόν έφτασε. Οι ΑΕΚτζήδες όλου του… ντουνιά μετρούν αντίστροφα για το απόγευμα της Παρασκευής (30/9), για τα εγκαίνια της «Αγια-Σοφιάς – OPAP Arena»! Δεν είναι και λίγα 19 χρόνια και 5 μήνες μακριά από το σπίτι σου. Το αντίθετο. Πολύ δύσκολο και επίπονο. Κάτι που βίωσαν από πρώτο χέρι οι φίλοι της «Ένωσης».





Καμία ομάδα δεν έχει... συμβόλαιο διαρκείας με τις επιτυχίες. Θα έρθουν και οι στραβές. Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι πως πολλές απ' αυτές τις αγωνιστικές ανορθογραφίες και τα αρνητικά αποτελέσματα θα είχαν αποφευχθεί για την ΑΕΚ, εάν εδώ και χρόνια έπαιζε στη φυσική της έδρα και όχι στο αχανές ΟΑΚΑ.

Η γνωστή ατάκα υποστηρίζει ότι «τα τσιμέντα δεν παίζουν μπάλα». Κι όμως. Yπάρχουν κάποια γήπεδα που δίνουν άλλη δυναμική στους εκάστοτε γηπεδούχους. Οι αλησμόνητες εμφανίσεις, οι μεγάλες νίκες, οι ιστορικές προκρίσεις. Και από την αντίθετη πλευρά. Η αποφυγή συντριβών, αρνητικών ρεκόρ, ηττών που στερούν πρωταθλήματα. Όλα τα παραπάνω είθισται να απαιτούν και την απαραίτητη ώθηση από τις εξέδρες. Το ψυχολογικό μπουστάρισμα πριν τη σέντρα, η αφόρητη πίεση στους αντιπάλους

Τέτοια έδρα ήταν το «Νίκος Γκούμας» (δεν βγήκε τυχαία το «έχαναν από τη Δεκελείας»). Ανάλογη ευελπιστούν οι φίλοι του «δικεφάλου» να αποδειχθεί και η «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena»!



Το sport-fm.gr καταγράφει δέκα αρνητικά γεγονότα που έζησε η ΑΕΚ μακριά από την πραγματική της έδρα. Όχι φυσικά για να… μιζεριάσει μπροστά στην ιστορική μέρα των «κιτρινόμαυρων», αλλά για να αναδείξει τη δυναμική που αποκτά πλέον ο «δικέφαλος».

Πάμε με χρονολογική σειρά…


Η ήττα… μαχαιριά από τον Ιωνικό





Στην κορυφή της σχετικής λίστας και όχι μόνο λόγω χρονολογικής σειράς. Η ομάδα της Νίκαιας -την οποία η τύχη φέρνει, τη Δευτέρα (3/10), να φιλοξενείται από τους «κιτρινόμαυρους» και στο πρώτο τους παιχνίδι στο νέο τους γήπεδο- ανακαλεί στη μνήμη των φίλων της ΑΕΚ ένα από τα πλέον δυσάρεστα γεγονότα αυτής της μακράς περιόδου του… ξεσπιτώματος. Πολλά τα «εάν». Μεταξύ αυτών και το τι θα είχε αλλάξει εφόσον η «Ένωση» στις 8 Μαΐου του 2005 έδινε το παιχνίδι με τον Ιωνικό στη Νέα Φιλαδέλφεια αντί στο ΟΑΚΑ. Ενδεχομένως και ένας παραπάνω τίτλος στην τροπαιοθήκη της.

Ήταν η 3η «στροφή» πριν το φινάλε του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ με μια νίκη επί των «κυανόλευκων» θα πλησίαζε σ' αυτό που ούτε ως αστείο δεν πρόφεραν οι άνθρωποι της πριν το ξεκίνημα αλλά και κατά τη διάρκεια τη σεζόν: Την κατάκτηση του τροπαίου με το ξεκίνημα της νέας «κιτρινόμαυρης» εποχής που είχε μπροστάρη τον Ντέμη Νικολαΐδη!

Την ίδια στιγμή, ο Παναθηναϊκός -που βρισκόταν στην κορυφή και στο +1 από το σύνολο του Φερνάντο Σάντος- έχανε δύο βαθμούς στην Τούμπα (1-1 με τον ΠΑΟΚ). Παρόλα αυτά, ο «δικέφαλος» δεν κατάφερε να πάρει το πολύτιμο τρίποντο. Εάν και δημιούργησε πολλές ευκαιρίες, είχε και δοκάρι, καθώς και μια σημαντική φάση που δικαίως παραπονέθηκε (οφσάιντ στον Σοάρες στο 15'), το γκολ του Νατσούρα στο 87' ήταν αυτό που έγραψε την ιστορία (0-1).

Παραπάνω από 55.000 φίλοι της ΑΕΚ είχαν κατακλύσει τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Έστω και με το 1/4 εξ αυτών, ίσως τα πράγματα να είχαν πάρει διαφορετική τροπή εάν ο αγώνας είχε δοθεί στα πατρογονικά εδάφη της ομάδας.



Η ισοπαλία με τον Άρη στη σεζόν του… Βάλνερ



Ακόμα μια απώλεια βαθμών που αποδείχθηκε κομβική στην προσπάθεια της ΑΕΚ να επιστρέψει στα πρωταθλήματα μετά το 1994. Αυτή τη φορά βέβαια, στις 16 Μαρτίου του 2008, οι ευκαιρίες που δημιούργησε υποδεχόμενη τον Άρη του Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν σαφώς λιγότερες σε σχέση με το παιχνίδι με τον Ιωνικό.

Οι Θεσσαλονικείς -παρουσία των οπαδών τους στις εξέδρες του ΟΑΚΑ- πατούσαν πολύ καλύτερα στο πρώτο μισάωρο, όντας και σαφώς πιο απειλητικοί. Έκτοτε οι γηπεδούχοι άρχισαν να ανεβάζουν στροφές, ευτυχώντας μάλιστα να ανοίξουν το σκορ στο 45': Εκτέλεση φάουλ του Ριβάλντο, γυριστή κεφαλιά του Εντίνιο και 1-0. Ο Βραζιλιάνος αστέρας στις αρχές του δεύτερου μέρους είχε και δοκάρι με ακόμα μία στατική φάση, ενώ στο 85' καθυστέρησε να εκτελέσει για το 2-0. Οι «κιτρινόμαυροι» πλήρωσαν την αδυναμία τους να καθαρίσουν το ματς, όταν στο 88' ο Τιάγκο Τζεντίλ (ο οποίος είχε περάσει αλλαγή στο 76'), πάγωσε τη μεγαλύτερη μερίδα οπαδών στο Σπύρος Λούης ισοφαρίζοντας με διαγώνιο σουτ για το τελικό 1-1.



Όλα αυτά βέβαια αφορούν το αγωνιστικό σκέλος και το κατά πόσο θα μπορούσε η ΑΕΚ να είχε πάρει τους τρεις βαθμούς εάν έδινε τον αγώνα στην πραγματική της έδρα. Επειδή, την ίδια στιγμή υπήρξε και το κομμάτι της γνωστής υπόθεσης «Βάλνερ», μέσω της οποίας ο Ολυμπιακός λίγο καιρό νωρίτερα είχε φτάσει στο «τρίποντο» με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς μέσω ένστασης και στο τέλος της σεζόν ήταν στο +2 από τον «δικέφαλο».

Να σημειωθεί πάντως ότι μετά την ισοπαλία με τον Άρη, άρχισε ένα… κρεσέντο εντυπωσιακών εμφανίσεων από το σύνολο του Νίκου Κωστένογλου -μεταξύ άλλων με «τεσσάρες» σε Ολυμπιακό (4-0) και ΠΑΟΚ (0-4)- οι οποίες ανέδειξαν και τη βαρύτητα της απώλειας με τους Θεσσαλονικείς, μιας και στην ισοβαθμία με τους Πειραιώτες πρωταθλήτρια θα στεφόταν η «Ένωση».



Η… κατάρα των Χριστουγέννων



«Καλά ΑΕΚούγεννα!». Γνωστή ευχή των φίλων της ΑΕΚ στις γιορτές των Χριστουγέννων. Ωστόσο, τα τελευταία 13 έτη δεν βλέπουν να εκπληρώνεται, τουλάχιστον σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Ένα «τρελό» στατιστικό που συγκαταλέγεται στα δεινά που επέφερε στον «κιτρινόμαυρο» οργανισμό ο ξεριζωμός από τα εδάφη της Νέας Φιλαδέλφειας. Κι αυτό διότι ο «δικέφαλος» -σε επίπεδο Super League- έχει να νικήσει στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς από το μακρινό 2008, όταν είχε επικρατήσει δύσκολα με 3-2 επί του Εργοτέλη.



Έκτοτε, η ΑΕΚ μετρά έξι ισοπαλίες και πέντε ήττες σε έντεκα αναμετρήσεις. Σχεδόν οι μισές απ' αυτές αφορούν παιχνίδια εντός έδρας. Κατά σειρά με Ατρόμητο (1-1, 2012), Λεβαδειακό (1-2, 2015), ΠΑΣ Γιάννινα (1-1, 2016), Βόλο (2-2, 2020) και πέρυσι με τον ΟΦΗ (1-2, 2021). Ακόμα και ενδιάμεσα (2017) -τη σεζόν που κατέκτησε το πρωτάθλημα- δεν κατάφερε να ξεφύγει από το αρνητικό στατιστικό, μένοντας στο 0-0 με τον Απόλλωνα Σμύρνης.





Μπορεί αρκετά από τα γεγονότα της λίστας να είχαν επαναληφθεί και στη φυσική έδρα της ΑΕΚ. Το παραπάνω όμως, ελέω της ώθησης που θα έδινε ο κόσμος της ομάδας, πολύ δύσκολα…

Η συντριβή από τον Ολυμπιακό Βόλου





Έχουν ακουστεί πολλά για το βράδυ της 22ης Ιανουαρίου του 2011 και συγκεκριμένα για το ΑΕΚ-Ολυμπιακός Βόλου. Είτε αληθεύουν είτε όχι, η «Ένωση» βίωσε εντός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου του ΟΑΚΑ έναν… εφιάλτη. Η ομάδα της Μαγνησίας -που είχε κι άλλα εντυπωσιακά αποτελέσματα εκείνη τη σεζόν- αξιοποίησε τα αμυντικά λάθη των γηπεδούχων κάνοντας σκόνη και θρύψαλα την άμυνα τους. Ενδεικτικό αυτού ο τελικός δείκτης του σκορ (0-4). Για την ιστορία, τα γκολ πέτυχαν οι Σανκαρέ (12'), Ούμπιδες (19'), Μόνχε (61') και Καπετάνος (81').



Περιττό να σημειωθεί ότι όσοι βρέθηκαν το εν λόγω βράδυ στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, επιδόθηκαν σε έντονες αποδοκιμασίες. Βέβαια, ακόμα κι αυτά τα γιουχαΐσματα ενδεχομένως να είχαν διαφορετική συμβολή (προς το καλύτερο για την ΑΕΚ) εάν λάμβαναν χώρα στο «Νίκος Γκούμας» ή στην «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena». Είναι διαφορετικό να έχεις τον κόσμο στα 4-5 μέτρα, ακόμη και σ' αυτές τις δύσκολες περιστάσεις. Ενίοτε και οι αποδοκιμασίες σού δίνουν ώθηση.


Το μαύρο βράδυ της 14ης Απριλίου του 2013





Από τα πιο σκληρά βιώματα για κάθε ΑΕΚτζή. Να βλέπει, δηλαδή, την ομάδα του ουσιαστικά να υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της (η πτώση της σφραγίστηκε και τυπικά την τελευταία αγωνιστική, κόντρα στον Ατρόμητο, εάν και υπήρχε και η τιμωρία από την είσοδο των φιλάθλων της στο ματς που θα σημειωθεί παρακάτω).

Η αλήθεια είναι το παιχνίδι με τον Πανθρακικό (0-1, στα «χαρτιά» 0-3) δεν ήταν η μοναδική εντός έδρας αναμέτρηση, στην οποία θα μπορούσε να είχε νικήσει η ΑΕΚ τη σεζόν 2012-13 ώστε να σώσει την κατηγορία. Ήταν όμως αυτό που ανάγκασε τους φίλους της να παραμείνουν μετά το φινάλε με δακρυσμένα μάτια στα σκαλιά του ΟΑΚΑ, αδυνατώντας να αντιληφθούν το τι είχε συμβεί. Κάτι που ενδεχομένως, όντως μπορεί να μην είχε λάβει χώρα εάν ο αγώνας δινόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Θα εμπόδιζαν οι φωνές του λαού του «δικεφάλου» το πόδι του Μπουγαΐδη να στείλει την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του ή θα έσπρωχναν νωρίτερα τους συμπαίκτες του, οι οποίοι κυριεύονταν από το άγχος όσο κυλούσαν τα λεπτά; Δύσκολα ερωτήματα. Αλλά το «καζάνι» του «Νίκος Γκούμας» είχε δώσει σχετικές απαντήσεις παλιότερα. Οι «Ενωσίτες» ευελπιστούν να το κάνει και η «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena», προφανώς όχι σε ανάλογες περιστάσεις…


Η χαμένη ευκαιρία με την Μπενφίκα





Ο μεσότιτλος θα μπορούσε να έχει και συγκεκριμένη και γενικευμένη έννοια. Η ανεπανάληπτη στιγμή του Κλωναρίδη κόντρα στην Μπενφίκα, στις 2 Οκτωβρίου του 2018 στο ΟΑΚΑ, ισοδυναμούσε με τη ευκαιρία που απώλεσε η ΑΕΚ να πάρει την τρίτη νίκη στην ιστορία της στο Champions League. Ταυτόχρονα, βέβαια, θα σήμαινε και τους μοναδικούς της βαθμούς στον 5o όμιλο εκείνης της σεζόν.

Η ενδεχόμενη βοήθεια της Νέας Φιλαδέλφειας έγκειται περισσότερο στη συγκέντρωση που θα είχε επιφέρει στο σύνολο του Μαρίνου Ουζουνίδη. Δεν είναι και λίγο από τους… μισοπανηγυρισμούς για το 3-2 -ακόμα μονολογούν οι φίλοι της ΑΕΚ για την πάσα που δεν έδωσε ο Κλωναρίδης στον ολομόναχο Γιακουμάκη στο 73'- να βλέπεις την εστία της ομάδας σου να παραβιάζεται (για το τελικό 2-3) μέσα σε δύο λεπτά.



Η «Ένωση» έφτασε μια ανάσα από την επική ανατροπή (είχε βρεθεί πίσω στο σκορ με 2-0, με τον Κλωναρίδη να σκοράρει δις και να ισοφαρίζει σε 2-2), χωρίς να τα καταφέρει. Ενδεχομένως, οι ιαχές από τις εξέδρες της «Αγια-Σοφιάς – OPAP Arena» να είχαν… σπρώξει και το πόδι του νυν άσου του Ατρομήτου προς τη σωστή κατεύθυνση (της ασίστ). Όπως και να έχει, πλέον αποτελεί ιστορία. Κάτι που ισχύει και με άλλα εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια που η ΑΕΚ είχε δώσει νωρίτερα μακριά από το σπίτι της και στα οποία εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων, όπως εκείνα με τις Άαχεν (0-2, 2004), Ομόνοια (0-1, 2008) και Μπάτε Μπορίσοφ (2-2 εάν και είχε προηγηθεί στα 14'', το 2009). Γιατί ακόμα και οι αγωνιστικές σου αδυναμίες καλουπώνονται όταν αγωνίζεσαι στη φυσική σου έδρα.

Θα έπαιζε ως... ΑΕΚ στα ντέρμπι της προηγούμενης τετραετίας



Δεν χρειάζεται να ειπωθούν και πολλά. Κακά τα ψέματα. Η εικόνα της ΑΕΚ στα ντέρμπι της περασμένης τετραετίας είναι εντελώς αναντίστοιχη αφενός με την ιστορία του σωματείου, αφετέρου με τα όσα είχε να επιδείξει όταν έδινε αυτούς τους αγώνες στης… Φιλαδέλφειας τα μέρη.

Η «αύρα» του Ναού της, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ομάδες που είχε ανά καιρούς, της έδινε το απαραίτητο μπουστάρισμα. Οι παίκτες της καταλάβαιναν από την προθέρμανση το γιατί πρέπει να ματώσουν για το τρίποντο και -ακόμη και να αδυνατούσαν να το πράξουν- έπαιρναν την ώθηση για να τα καταφέρουν. Σημειώθηκε και παραπάνω: Οι φίλοι της ανέφεραν ότι οι αντίπαλοι «έχαναν από τη Δεκελείας». Υπερβολικό ή μη, μια γρήγορη αναδρομή στους αριθμούς του τότε και του μέχρι πρότινος, θα φανούν αρκετά… επιβεβαιωτικοί στον ισχυρισμό τους.

Η δύσκολη νύκτα με τον Ολυμπιακό



Από τα -αναντίστοιχα με την ιστορία της- στατιστικά στα ντέρμπι που έδωσε την προηγούμενη τετραετία, μεταξύ αυτών και στο ΟΑΚΑ, σημαίνουσα σημασία έχει η ηχηρή «σφαλιάρα» (1-5) από τον Ολυμπιακό στις 4 Απριλίου του 2021, για τη 2η αγωνιστική των Playoffs. Πολύ δύσκολο βράδυ για τους «Ενωσίτες». Ειδικά για εκείνους που τη βίωσαν διά ζώσης στο ΟΑΚΑ, μερίδα των οποίων μετά το φινάλε τα «έχωσε» στους παίκτες.

Τέσσερα τέρματα για τους «ερυθρόλευκους» ήδη πριν το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, με τους Καμαρά (17'), Μασούρα (23' και 44') και Ελ Αραμπί (35'). Ακόμα ένα από τον Φορτούνη στο 74'. Φυσικά, το γκολ του Ανσαριφάρντ στο 90' μόνο της... τιμής δεν ήταν για την ΑΕΚ.



Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ανάλογο σκορ υπέρ του Ολυμπιακού είχε προηγηθεί και στο «Νίκος Γκούμας», έστω και το μακρινό 1972. Σύμφωνοι. Βέβαια, από την άλλη, στα εν λόγω συναπαντήματα στη Νέα Φιλαδέλφεια οι φίλοι της ΑΕΚ συνήθισαν να έχουν καλές αναμνήσεις. Το ίδιο ευελπιστούν να ξεκινήσει να συμβαίνει κι από τη φετινή σεζόν, αρχής γενομένης από την 26 αγωνιστική.

Κι αφού πιάσαμε τα παιχνίδια του «δικεφάλου» με τους Πειραιώτες, ίσως να είχε διαφορετική τροπή και ο προημιτελικός των δύο ομάδων το 2015. Μια ώθηση για να κρατηθεί καλύτερα η μπάλα χωρίς αυτή να φτάσει στον Χάρα, να κυλήσει ο χρόνος και εντέλει να πραγματοποιήσει η ΑΕΚ της Β' Εθνικής μια τεράστια πρόκριση…

Ε όχι και τρεις σερί εντός έδρας ήττες…



Αποτελεί ίσως και τη πιο σημαντική υποενότητα, μιας και δείχνει έμπρακτα το πόσο ζημιά έκανε στην ΑΕΚ και στην πορεία της στα τελευταία πρωταθλήματα η απουσία πραγματικής έδρας.

Καμιά διάθεση υποτίμησης του ΟΦΗ, του Παναιτωλικού και του Βόλου. Το εν λόγω κομμάτι αφορά αυτήν κάθε αυτήν την ΑΕΚ και την αδυναμία της να πάρει έστω και έναν βαθμό στα συνεχόμενα παιχνίδια που έδωσε με τις προαναφερθείσες ομάδες κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν, από τις οποίες και ηττήθηκε με 2-1.







Υπήρξαν κι άλλες σεζόν μετά το γκρέμισμα του «Νίκος Γκούμας» που η ΑΕΚ δεν τα πήγε καλά στα εντός έδρας ματς της. Παρόλα αυτά, η τριάδα αγώνων της περασμένης ήρθε για να… δέσει το γλυκό και να φουντώσει κι άλλο τη λαχτάρα των φίλων του «δικεφάλου» για την «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena». Σύμφωνοι. Η «Ένωση» είχε συγκεκριμένες αγωνιστικές ανορθογραφίες. Ωστόσο, εάν έπαιζε στη φυσική της έδρα απέναντι στους παραπάνω αντιπάλους, αποκλείεται να έμενε στο ζερό μετά από τρεις συναπτές αναμετρήσεις.

Η ανατροπή στις καθυστερήσεις από τον ΠΑΟΚ



Παίζεις στην έδρα σου ντέρμπι πρόκρισης για τα ημιτελικά του Κυπέλλου. Προηγείσαι στο 83'. Ε, δεν τρως δύο γκολ στις καθυστερήσεις…

Κι όμως, η ΑΕΚ τα δέχθηκε στο περυσινό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ (1-2). Αναμφισβήτητα, η Νέα Φιλαδέλφεια θα αποτελούσε μια… έξτρα ζώνη άμυνας για το σύνολο του Αργύρη Γιαννίκη, ακόμη κι εάν τελικά έμπαιναν τα γκολ των Κούρτιτς και Μιτρίτσα, στο 90'+5' και στο 90'+7' αντίστοιχα.



Όπως και να έχει, όλα αυτά αποτελούν ιστορία. Η ΑΕΚ επιστρέφει στον Ναό της! Γεγονότα όπως και τα παραπάνω ίσως και να επαναληφθούν, μιας και… ποδόσφαιρο είναι. Παρόλα αυτά, η «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena» εγγυάται ότι οι παίκτες με τον δικέφαλο στο στήθος θα έχουν ένα έξτρα «όπλο». Όχι μόνο για να τα αποτρέψουν, αλλά και για να γράψουν ακόμα πιο ένδοξες σελίδες στην ιστορία του σωματείου που εκπροσωπούν…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.