Υπάρχουν πάγκοι και πάγκοι, αλλά εκείνος της ΑΕΚ -ειδικά τα τελευταία χρόνια- είναι από τους πλέον… ηλεκτρικούς. Η «Ένωση» κάηκε πολλάκις από τον χυλό, υπέπεσε και η ίδια σε μεγάλα λάθη κι έτσι βρίσκεται για ακόμα μια φορά στη δύσκολη θέση της αναζήτησης προπονητή. Μάλιστα, ο «εκλεκτός» δεν θα είναι όποιος κι όποιος, αλλά εκείνος με τον οποίο -επιτέλους- θα μπει στην «Αγια-Σοφιά – OPAP Arena» (με την… πισινή που πρέπει να κρατιέται βέβαια με τους «κιτρινόμαυρους»).

Η αλήθεια είναι ότι -παρά τον όποιον «ηλεκτρισμό»- στον πάγκο του «δικεφάλου» έχουν κάτσει κατά καιρούς σπουδαίοι προπονητές. Υπάρχουν βέβαια και τα παραδείγματα προς… αποφυγήν. Με την επιστροφή του Φερνάντο Σάντος να δείχνει να απομακρύνεται, το sport-fm.gr θυμίζει πέντε ατυχείς περιπτώσεις τεχνικών που διατέλεσαν στην ΑΕΚ, τις οποίες καλό θα ήταν να έχει κατά νου το «κιτρινόμαυρο» επιτελείο.

Μιγκέλ Καρντόσο (Ιούλιος 2019 – Αύγουστος 2019)





Δε γίνεται να μην αναφερθεί πρώτος. Κι όχι απλώς επειδή αποτελεί την πλησιέστερη χρονικά κακή ανάμνηση των φίλων της ΑΕΚ. Ο Μιγκέλ Καρντόσο έχει συνδεθεί στο μυαλό των τελευταίων ως ο χειρότερος προπονητής που έχει βρεθεί στον πάγκο της ομάδας τους εδώ και πολλές δεκαετίες. Για την ακρίβεια, εκφράζονται σημαντικές επιφυλάξεις ακόμα και για τον εάν συνιστά τεχνικό! Μεταξύ αυτών κι από παίκτες που έχει καθοδηγήσει. Αλησμόνητος εξάλλου ο χαρακτηρισμός «προπονητής κολύμβησης» που του είχε προσδώσει ο Όγκνιεν Βράνιες σε συνέντευξή του. Ο Βόσνιος στόπερ -όπως και τα ρεπορτάζ της εποχής μετά την απομάκρυνσή του- είχαν σταθεί στην… ατελείωτη θεωρία που περιλάμβαναν οι προπονήσεις του Πορτογάλου κόουτς.

Μόλις σε τέσσερις αναμετρήσεις πρόλαβε να φορέσει το κοστούμι με το έμβλημα της «Ένωσης». Την πρόκριση επί της Κραϊόβα ακολούθησαν οι ήττες από Τράμπζονσπορ και Ξάνθη στο ΟΑΚΑ κι εν συνεχεία η απόλυσή του. Μάλιστα, παρά το εις βάρος της 3-1, η ΑΕΚ βρέθηκε μια ανάσα από την ολική ανατροπή στην Τουρκία (0-2) υπό την καθοδήγηση πλέον του Νίκου Κωστένογλου. Όμως, κάπου στο 60'-70' ξέμεινε τελείως από δυνάμεις ελέω της ελλιπής δουλειάς στη φυσική κατάσταση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Ζοσέ Μοράις (Οκτώβριος 2016 – Ιανουάριος 2017)





Μπαίνει στη λίστα για δύο λόγους. Καταρχάς, επειδή πέρασε και δεν ακούμπησε από τον πάγκο της ΑΕΚ. Έπειτα, διότι εσχάτως αυτοπροτάθηκε στην «Ένωση» μέσω δηλώσεών του και οι φίλοι του κλαμπ δεν θέλουν και πολύ για να… αποτρελαθούν. Μακριά κι αγαπημένοι που λέμε. Το «αγαπημένοι» βέβαια ισχύει όντως, μιας και ο Πορτογάλος τεχνικός μπορεί να μην έπεισε με τις προπονητικές του ικανότητες, ωστόσο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις (εντός κι εκτός «κιτρινόμαυρου» οργανισμού) από θέμα συμπεριφοράς και χαρακτήρα.

Καθοδήγησε τον «δικέφαλο» σε 14 παιχνίδια έχοντας ως απολογισμό μόλις τρεις νίκες, οκτώ ισοπαλίες και τρεις ήττες. Αποχαιρέτησε τον Ιανουάριο, για να τον διαδεχτεί ο Μανόλο Χιμένεθ, με την πρωταθληματική συνέχεια (της επόμενης σεζόν) να είναι γνωστή. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Μοράις -που μέχρι τότε είχε να επιδείξει κυρίως την πορεία του ως δεξί χέρι του Μουρίνιο- όχι μόνο δεν χάθηκε, αλλά κατέκτησε τέσσερα τρόπαια με τις Γεονμπούκ Μότορς (Νότια Κορέα) και Αλ Χιλάλ (Σαουδική Αραβία).

Βαγγέλης Βλάχος (Ιούλιος 2012 – Σεπτέμβριος 2012)





Ίσως και -εν μέρει- να αποτελεί αδικία που το όνομά του βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα. Κυρίως επειδή ανέλαβε (έχοντας βέβαια επίγνωση της κατάστασης) να καθοδηγήσει ένα ρόστερ που μόνο ΑΕΚ δεν θύμιζε. Το καλοκαίρι του 2012 η «Ένωση» απαρτιζόταν κατά βάση από… αμούστακους και χαμηλής ποιότητας παίκτες. Το έργο του Βαγγέλη Βλάχου ήταν εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο. Κάτι που φάνηκε εξαρχής με τον μόλις έναν βαθμό στις πέντε πρώτες αγωνιστικές. Τόσες πρόλαβε να παραμείνει στον πάγκο μέχρι η διοίκηση Δημητρέλου -και παρά τη διαφωνία του Θωμά Μαύρου που ήταν τότε στην προεδρία- να του ανακοινώσει τη λύση της μεταξύ τους συνεργασίας.

Σίγουρα, η (προπονητική) πορεία του Βλάχου με την ΑΕΚ -παρά τα όποια ελαφρυντικά και του ότι δεν γίνεται να χρεωθεί τον ιστορικό υποβιβασμό- ήταν κάκιστη. Ωστόσο, το όνομά του θα μπει στη λίστα κυρίως για αναδειχθούν οι λάθος επιλογές που παίρνονται κατά καιρούς στην «Ένωση», όπως φυσικά και σ' άλλα κλαμπ. Η εμφανής έλλειψη εμπειρίας του ρόστερ «φώναζε» για την ανάγκη ενός μπαρουτοκαπνισμένου τεχνικού, ο οποίος θα μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση και τους παίκτες. Απεναντίας, ο Έλληνας τεχνικός μέχρι τότε είχε διατελέσει σε πάγκους ομάδων αναντίστοιχου βεληνεκούς μ' εκείνου της ΑΕΚ. Εξάλλου, μετά την άδοξη ολοκλήρωση της θητείας του στους «κιτρινόμαυρους», έκανε ένα διάλειμμα 2,5 χρόνων και έως και σήμερα έχει μονάχα ένα σύντομο πέρασμα από την Καλλονή.

Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς (Ιούνιος 1999 – Ιανουάριος 2000)





Από τις περιπτώσεις που το βιογραφικό σε... έπειθε ότι θα ακολουθήσει κάτι καλό. Είχε αποκτηθεί από την ΑΕΚ με τυμπανοκρουσίες, ενώ κατά την αποθεωτική υποδοχή που έτυχε στο αεροδρόμιο έφερε μαζί του το παρατσούκλι «καθηγητής». Ο ισχυρός άνδρας κι εκείνη την περίοδο για την «Ένωση», Δημήτρης Μελισσανίδης, έβλεπε στο πρόσωπο του Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς τον «νέο Μπάγεβιτς». Κάτι που έψαχνε καιρό και βεβαιώθηκε εκ του σύνεγγυς για τον Σέρβο τεχνικό στο ιστορικό αντιπολεμικό φιλικό του «δικεφάλου» με τη Παρτιζάν στο βομβαρδιζόμενο Βελιγράδι. Άλλωστε, ο «Τούμπα» είχε κατακτήσει μέχρι τότε πέντε πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα με τους «ασπρόμαυρους».

Μάλιστα, η «Ένωση» τον στήριξε μεταγραφικά ικανοποιώντας του όλες του τις επιθυμίες. Εξού και χρεώνεται την αποτυχία των συμπατριωτών του (Τσίριτς, Μπιέκοβιτς, Ματιάσεβιτς, Πέτριτς). Κυρίως όμως την πορεία της ΑΕΚ: Αποκλεισμός από την ΑΪΚ Στοκχόλμης στα προκριματικά του Champions League, νοκ-άουτ από νωρίς στο πρωτάθλημα και… τέλος συνεργασίας. Εν συνεχεία, επέστρεψε στην αγαπημένη του Παρτιζάν, όπου συνέχισε να σηκώνει κούπες.

Νίκος Αλέφαντος (Δεκέμβριος 1986 – Μάιος 1987)



Από τις, κατά γενική ομολογία, συμπαθητικές -εάν και αμφιλεγόμενες- φιγούρες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κάτι, βέβαια που δεν αναιρεί το… ανεξήγητο της πρόσληψής του από την ΑΕΚ τον Δεκέμβρη του 1986. Αποτέλεσε απόφαση της διοίκησης Ζαφειρόπουλου και, εν αντιθέσει με την περίπτωση «Τουμπάκοβιτς», έτυχε λαϊκής κατακραυγής.

Εξάλλου, δεν ταίριαζε με το «DNA» της ΑΕΚ, κάτι που επιβεβαιώθηκε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο ύστερα από λίγους μήνες. Ο Νίκος Αλέφαντος ήταν εκείνος που «υπέγραψε» την ολοκλήρωση της θητείας του Θωμά Μαύρου με τα κιτρινόμαυρα. Και μάλιστα με άκομψο τρόπο, κάνοντάς τον αλλαγή στον αγώνα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στο ΟΑΚΑ. Ο Έλληνας τεχνικός τον θεώρησε «τελειωμένο ποδοσφαιρικά», για να του απαντήσει ο θρυλικός στράικερ μέσω του βραβείου του πρώτου σκόρερ της επόμενης σεζόν (φορώντας τη φανέλα του Πανιωνίου). Μέσα σ' όλα, η πορεία της «Ένωσης» ήταν κάκιστη, με τον «δικέφαλο» να τερματίζει στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.