Με το ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ ολοκληρώνετια η 8η αγωνιστική στη Stoiximan Super League, όμως το πρόγραμμα έχει άκρως ενδιαφέροντα παιχνίδια που μπορεί να ανατρέψουν την κατάσταση στον βαθμολογικό πίνακα.

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Λεβαδειακό στο Καραϊσκάκη, λίγες ημέρες πριν ταξιδέψει στη Σουηδία για να αντιμετωπίσει τη Μάλμε και ακολουθεί το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, το πρώτο παιχνίδι για τους «πράσινους» μετά την τραγική είδηση του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ.

Ο Άρης, από τη μεριά του, θέλει να φτάσει στην τέταρτη διαδοχική νίκη του απέναντι στην Athens Kallithea. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς ο ΠΑΟΚ έχει 16 βαθμούς, ενώ ο Άρης, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ έχουν από 14 βαθμούς και ανάλογα με τα αποτελέσματά τους μπορεί να διαμορφωθεί η βαθμολογίας σε σχέση με την εικόνα που είχαμε πριν από τη διακοπή για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων.

Ο Παναθηναϊκός, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, θέλει να αρχίσει ένα σερί από νίκες που θα τον φέρουν ψηλότερα στον βαθμολογικό πίνακα.

Ολυμπιακός-Λεβαδειακός


Ο Ολυμπιακός έχει υποδεχθεί τον Λεβαδειακό 19 φορές και δεν έχει ηττηθεί σε καμία από τις αναμετρήσεις. Μάλιστα στα τελευταία 14 μετρά μόνο νίκες και η τελευταία εκτός έδρας επιτυχία της ομάδας της Βοιωτίας ήταν στις 12 Δεκεμβρίου 1993, όταν πήρε 2-2 στο Στάδιο Καραϊσκάκης. Οι Μητσιμπόνας και Καραπιάλης σκόραραν για τον Ολυμπιακό, ενώ για τον Λεβαδειακό δίχτυα βρήκαν οι Κρύος και Λουκάς.

Η δεύτερη ισοπαλία που έχει καταφέρει να πάρει εκτός έδρας ο Λεβαδειακός ήταν στην πρώτη του επίσκεψη στην έδρα του Ολυμπιακού, αφού στις 18 Οκτωβρίου 1987 ως νεοφώτιστος στο πρώτο ματς στην ιστορία των δύο ομάδων πήρε 1-1 (16’ Αλεξίου – 59’ Κάβουρας).

Ο Ολυμπιακός έχει διατηρήσει ανέπαφη την εστία του στις 12 από τις 19 εντός έδρας αναμετρήσεις του με τον Λεβαδειακό, ενώ κανένα από τα μεταξύ τους παιχνίδια δεν έχει τελειώσει χωρίς γκολ.

Το 6-0 της σεζόν 2022-23 που ήταν και η τελευταία τους αναμέτρηση, είναι η ευρύτερη νίκη των Ερυθρολεύκων απέναντι στην ομάδα της Βοιωτίας και ακολουθεί το 5-1 στις 7 Φεβρουαρίου 2010.

Οι Ιντέγιε, Ντομίνγκεζ και Μήτρογλου είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν βρει δίχτυα τρεις φορές απέναντι στον Λεβαδειακό, ενώ οι Κανός και Μπιέλ στην τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων στο Καραϊσκάκης σημείωσαν από δύο γκολ.

ΟΦΗ-Παναθηναϊκός


Στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις των δύο ομάδων στην Κρήτη έχουν σημειωθεί και τα τρία αποτελέσματα, αφού ο ΟΦΗ επικράτησε με 3-1 το 2021-22, ο Παναθηναϊκός με 2-0 το 2022-23 και το 2023-24 αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2.

Ο Παναθηναϊκος με τη νίκη του στις 28 Αυγούστου 2022 έσπασε μια παράδοση που τον ήθελε να μην έχει επικρατήσει εκτός έδρας του ΟΦΗ από τις 15 Φεβρουαρίου 2015. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο αναμετρήσεις είχαν μεσολαβήσει πέντε αγώνες πρωταθλήματος, όπου υπήρξαν δύο νίκες του ΟΦΗ και τρεις ισοπαλίες.

Το δημοφιλέστερο σκορ στις αναμετρήσεις ΟΦΗ – Παναθηναϊκός είναι η νίκη της ομάδας των Πρασίνων με 2-0 με επτά παρουσίες, ενώ στις ισοπαλίες κυριαρχεί το 1-1 με πέντε εμφανίσεις. Οι περισσότερες νίκες του ΟΦΗ είναι με 2-1.

Ο Γιώργος Βλαστός με 4 τέρματα είναι ο πρώτος σκόρερ στις αναμετρήσεις που έχουν γίνει με γηπεδούχο τον ΟΦΗ, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει πέντε παίκτες με τρία γκολ, τους Δομάζο, Χαραλαμπίδη, Βαζέχα, Λυμπερόπουλο και Δημήτρη Παπαδόπουλο.

Οι Πράσινοι στις τρεις αναμετρήσεις που έχουν στο φετινό πρωτάθλημα μακριά από την έδρα τους δεν έχουν νίκη, ενώ έχουν σκοράρει μόνο στο ένα από τα τρία. Απέναντι στην Athens Kallithea υπήρξε ισοπαλία 2-2, με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα αναδείχθηκαν ισόπαλοι 0-0, ενώ στη Νέα Φιλαδέλφεια ηττήθηκαν με 2-0 από την ΑΕΚ.

Άρης-Athens Kallithea


Οι δύο ομάδες συνυπήρξαν στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής/Super League από το 2002-03 μέχρι το 2004-05. Σε εκείνο το διάστημα η Athens Kallithea έχτισε μια παράδοση απέναντι στους Κίτρινους που την θέλει να έχει ηττηθεί μόλις στο ένα από τα έξι παιχνίδια που έχουν δώσει και στις δύο έδρες.

Μάλιστα η ομάδα της Καλλιθέας διατηρεί το αήττητο στη Θεσσαλονίκη, αφού στις τρεις επισκέψεις τις εκεί έχει μια νίκη και δύο ισοπαλίες, ενώ έχει σκοράρει και στα τρία αυτά παιχνίδια, αφού οι ισοπαλίες είναι με 1-1 και 2-2, ενώ η νίκη της με 1-0.

Στις αναμετρήσεις τους έχουν σημειωθεί 17 τέρματα και όλα είναι από Έλληνες ποδοσφαιριστές, αφού μέχρι τώρα σε αυτά τα έξι ματς δεν έχει τύχει να σημειώσει γκολ κάποιος ξένος. Ο Φάνης Γκέκας έχει σημειώσει τέσσερα, ενώ δύο έχει ο Θανάσης Τσίγκας. Από την πλευρά του Άρη έχουν σκοράρει έξι διαφορετικοί ποδοσφαιριστές και κανείς πάνω από μία φορά.

Η Athens Kallithea στα τέσσερα εκτός έδρας φετινά της παιχνίδια έχει τρεις ισοπαλίες και μια ήττα από τον Ολυμπιακό στο στάδιο Καραϊσκάκης. Οι ισοπαλίες της είναι με τον Λεβαδειακό (0-0), τη Λαμία (0-0) και τον Βόλο (1-1).

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ


Τα δύο τελευταία παιχνίδια της κανονικής περιόδου που έχουν γίνει με γηπεδούχο την ΑΕΚ έχουν διεξαχθεί την ίδια ημερομηνία, στις 30 Οκτωβρίου του 2022 και 2023. Οι Κίτρινοι επικράτησαν με 2-0 και στα δύο και με τη νίκη του 2022 έσπασαν μια παράδοση εννέα διαδοχικών αναμετρήσεων εντός και εκτός έδρας που ο ΠΑΟΚ είχε παραμείνει αήττητος.

Ο ΠΑΟΚ έπειτα από τρεις επισκέψεις για το πρωτάθλημα στη Νέα Φιλαδέλφεια που δεν είχε καταφέρει να σημειώσει ούτε γκολ – δύο ήττες της κανονικής περιόδου και μια για τα Playoffs του 2022-23, πέρσι πήρε ισοπαλία (2-2).

Για τρίτη διαδοχική χρονιά και τέταρτη στην τελευταία πενταετία, η ΑΕΚ υποδέχεται τον ΠΑΟΚ μέσα στον Οκτώβριο για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Υπάρχουν οι νίκες της με 2-0, ενώ στις 18 Οκτωβρίου 2020 είχαν αναδειχθεί ισόπαλοι 1-1.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου έχει σημειώσει τα περισσότερα τέρματα στις αναμετρήσεις ΑΕΚ – ΠΑΟΚ και με οκτώ βρίσκεται στην κορυφή, ενώ στην δεύτερη θέση με επτά είναι ο Ντέμης Νικολαϊδης. Για τον ΠΑΟΚ, ο Γιάννης Γιακουμής και ο Γιώργος Κούδας με τέσσερα γκολ είναι αυτοί που έχουν τα περισσότερα.

Η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια έγινε στις 8 Μαΐου 1960 και τελείωσε με 3-1 υπέρ της ΑΕΚ. Οι Αμπος, Νεστορίδης, Πετρίδης σκόραραν για τους γηπεδούχους και ο Χαβανίδης σημείωσε το πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια στην ιστορία της Α’Εθνικής/Super League.

Τα αποτελέσματα και το υπόλοιπο πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής

Σάββατο 19 Οκτωβρίου

Βόλος-Πανσερραϊκός 0-1
(63' Μπετανκόρ)
Ατρόμητος-Παναιτωλικός 0-2
(14' Σταυρόπουλος αυτ., 37' Μπουζούκης)
Λαμία-Αστέρας AKTOR 0-0

Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Ολυμπιακός-Λεβαδειακός (16:00, CosmoteSport 1)
ΟΦΗ-Παναθηναϊκός (18:00, CosmoteSport 2)
Άρης-Athens Kallithea (20:00, Novasports Prime)
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ (20:30, CosmoteSport 1)

Η βαθμολογία



Η επόμενη (9η) αγωνιστική

Σάββατο 26 Οκτωβρίου

Παναιτωλικός-Βόλος (17:00)
Λεβαδειακός-Λαμία (17:30)
Πανσερραϊκός-ΑΕΚ (20:00)

Κυριακή 27 Οκτωβρίου

Αστέρας AKTOR-Ολυμπιακός (17:00)
Παναθηναϊκός-Άρης (18:00)
ΠΑΟΚ-ΟΦΗ (21:00)
Athens Kallithea-Ατρόμητος (21:30)

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube