Χαίρετε κύριοι,
Στη ζωή το δύσκολο είναι να κάνεις το αυτονόητο, αν καταφέρεις να αποβάλεις τις εμμονές, τα συμπλέγματα ακολουθήσεις το δρόμο της λογικής είναι σίγουρο πως θα πετύχεις.
Το Σάββατο στο ΟΑΚΑ ο Λίνεν αποφάσισε να αφήσει τις τρέλες και να πράξει αυτό που ορίζει η ποδοσφαιρική λογική. Έχοντας ολοκληρωθεί κατά 7/8 (μένει το παιχνίδι της Κέρκυρας με την Τρίπολη) θεωρώ πως το πιο σημαντικό αποτέλεσμα είναι η νίκη της ΑΕΚ επί της Ξάνθης.
Αν ψάξετε τα προηγούμενα κείμενά μου, πρόσφατα ένα από αυτά είχε τίτλο «Υπάρχουν τακτικές χωρίς εξτρέμ». Φυσικά αναφερόμουν στον Λίνεν και στην εμμονή του να εφαρμόζει τακτική με δύο παίκτες γραμμής σε μια ομάδα που δεν έχει κανέναν. Ο Γερμανός τεχνικός γνώριζε πως το Σάββατο έπαιζε την τελευταία του ζαριά. Νομίζω πως ο αγώνας με την Τρίπολη λειτούργησε εκτονωτικά για τον Λίνεν. Έκανε ένα από τα χειρότερα κοουτσαρίσματα που έχω δει ποτέ μου σε τέτοιο επίπεδο, σε σημείο να χάσει στο τελευταίο 20λεπτο τελείως τον έλεγχο της ομάδας του.
Πιθανότατα όλη η ένταση που βγήκε την ώρα του παιχνιδιού και στη συνέχεια στους Θρακομακεδόνες να λειτούργησε ευεργετικά για τον ίδιο. Μόλις ηρέμησε η κατάσταση εμφανίστηκε στο προπονητικό κέντρο με νέο ποδοσφαιρικό σχέδιο. Από την προπόνηση της Τετάρτης ετοίμαζε το ρόμβο, που στο γήπεδο έδειξε ικανός να μεταμορφώσει την εικόνα της ομάδας του.
Για πρώτη φορά φέτος η ΑΕΚ διέθετε αγωνιστικό πλάνο που ο κάθε ποδοσφαιριστής είχε ρόλο τον οποίο ήταν σε θέση να υπηρετήσει. Οι ακραίοι μπακ δεν έτρωγαν εύκολα την τρίπλα, στο κέντρο υπήρχαν περισσότεροι παίκτες απ’ ότι είχε ο αντίπαλος και επιτέλους υπήρχε σέντερ φορ που μπορούσε να κρατήσει τη μπάλα ψηλά. Ο Πετρόπουλος είναι ο βασικός λόγος που η ΑΕΚ μπόρεσε και έβαλε μέσα στα δίχτυα τον αντίπαλό της. Μέχρι σήμερα στην κορυφή της επίθεσης έχουν παίξει κατά σειρά οι Φουρτάδο, Τσίτας, Κατίδης, Παυλής.
Κανένας τους δεν μπορούσε να παίξει μπροστά από τα αντίπαλα στόπερ με πλάτη και να δώσει τη δυνατότητα στους συμπαίκτες του να ακουμπήσουν τη μπάλα πάνω του και να πάρουν μέτρα. Ο Πετρόπουλος για εμένα ήταν ο κορυφαίος όλης της αγωνιστικής. Όχι γιατί πέτυχε ένα τόσο όμορφο και πολύτιμο γκολ, αλλά επειδή με τον τρόπο που έπαιξε, έδωσε τη δυνατότητα στους συμπαίκτες του να γίνουν πιο επιθετικοί. Ο Λίνεν τον πάντρεψε ιδανικά βάζοντας σαν παρτενέρ του τον Φούντα. Ουσιαστικά είδαμε ένα δίδυμο που έδενε αρμονικά.
Ο Πετρόπουλος έπαιζε πλάτη και ο Φούντας ήταν αυτός που μάζευε τις κερδισμένες μονομαχίες ερχόμενος από πίσω. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε πέτυχε και ένα πανέμορφο τέρμα που ακυρώθηκε. Πέρα από το γεγονός πως δένει καλά με τον Πετρόπουλο, δίνει και τη δυνατότητα στον Γκερέιρο να εκμεταλλεύεται την καλή κάθετη πάσα που διαθέτει. Αν για παράδειγμα ο Λίνεν πήγαινε σε καθαρό δίδυμο φορ, ο Γκερέιρο θα αχρηστευόταν, καθώς ήδη ο ρόμβος αφήνει εκτός αρχικής διάταξης τα εξτρέμ, οπότε δεν θα υπήρχε κανένας που να μπορεί να κάνει κίνηση στο χώρο για να του επιτρέψει να περάσει κάθετες πάσες.
Γενικά όταν παίζεις ρόμβο υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσεις προβλέψιμη ομάδα με αργή ανάπτυξη. Ο τρόπος που έπαιξε ο Φούντα, τη θέση του δεύτερου επιθετικού δεν επέτρεψε να βγει αυτό το πρόβλημα. Προσωπικά δεν είμαι από αυτούς που αρέσκονται στις καλές κουβέντες, όσοι με διαβάζουνε ή ακούνε τις εκπομπές που κάνουμε κάθε βράδυ με τον Σούτο θα θυμούνται πως την σκληρή κριτική στον Λίνεν την έκανα μετά από νίκες. Όταν είχε κερδίσει στη Βέροια επισήμανα πως το σχέδιο με τον Φουρτάδο αριστερό εξτρέμ και τον Κατίδη φορ είναι για πέταμα. Ενώ μετά τη νίκη με τα Γιάννενα ανέβασα κείμενο με τίτλο «χωρίς ολοκληρωμένο πλάνο».
Από την αρχή της σεζόν το Σάββατο ήταν η πρώτη φορά που η ΑΕΚ παρουσίασε κάτι ολοκληρωμένο, για πρώτη φορά υπήρχε μια αγωνιστική φιλοσοφία που πάνω της μπορείς να χτίσεις και να ελπίζεις πως στο μέλλον θα υπάρχουν ανάλογα αποτελέσματα. Ο Λίνεν πρέπει να επενδύσει στη λογική που έφερε αυτήν τη γεμάτη εμφάνιση με την Ξάνθη και αν το κάνει είναι σίγουρο πως τουλάχιστον αγωνιστικά η ΑΕΚ δεν γίνεται να υποβιβαστεί.
Χαιρετώ