Stories

Τζον Ντουράν: «Ουνάι να το γυρίσω ή απλά να ισοφαρίσω;»

Ο Τζον Ντουράν μπαίνει συνεχώς ως αλλαγή, θέλει μία επαφή για να σκοράρει, «ξελασπώνει» την Άστον Βίλα και αποτελεί το πιο hot όνομα στον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Σαράντα! Τόσες ήταν οι προτάσεις που έφτασαν στα γραφεία της Άστον Βίλα το περασμένο καλοκαίρι για ένα και μόνο όνομα. Αυτό του Τζον Ντουράν. Κάτι θα γνώριζαν προφανώς οι ενδιαφερόμενοι, όπως επίσης και οι διοικούντες της ομάδας του Μπέρμιγχαμ για να τις απορρίψουν όλες, μία προς μία. Τώρα γεύονται τους «καρπούς» της απόφασής τους να διατηρήσουν στο ρόστερ τον 20χρονο Κολομβιανό στράικερ.

Από τα δικά του πόδια, το «Βίλα Παρκ» έζησε το πιο ιστορικό βράδυ. Στο παιχνίδι με τη Μπάγερν Μονάχου για τη δεύτερη αγωνιστική της league phase του Champions League, ο Ντουράν εισήλθε για ακόμη μια φορά ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο και χρειάστηκε μόλις εννέα λεπτά για να πετύχει το γκολ της ζωής του. Με το «σκονάκι» του Ουνάι Έμερι, ότι ο Νόιερ συνηθίζει να βγαίνει εκτός περιοχής. Κάπως έτσι τον «εκτέλεσε» και προκάλεσε… έκρηξη στο «σπίτι» των «βίλανς».



Μετά τον κερδισμένο τελικό επί των Βαυαρών το 1982 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, ήρθε δεύτερη ιστορική νίκη 42 χρόνια αργότερα και ο πρωταγωνιστής θα το θυμάται για πάντα. Ο δρόμος εξάλλου μέχρι το βράδυ της 2ης Οκτωβρίου 2024 ήταν ανοικτός για το πιο ελπιδοφόρο «κανόνι» των ευρωπαϊκών γηπέδων.

Γέννημα – θρέμμα των πετυχημένων ακαδημιών της Ενβιγκάδο ονειρευόταν πάντα να βρεθεί στο καλύτερα γήπεδα του κόσμου ανάμεσα στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές. «Από την ηλικία των 14 ετών του είχαμε πει ότι μπορούσε να φτάσει ψηλά, χαμογελούσε, όμως τώρα σίγουρα έχει πετύχει το όνειρό του», δήλωσε ο Μένα Περέα, προπονητής του στην «Ακαδημία των Ηρώων», όπως είναι γνωστή στην Κολομβία. Ένας σύλλογος χωρίς κάποιο μεγάλο τίτλο, έχει εξάγει στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου σπουδαία ονόματα, όπως αυτό του Χάμες Ροντρίγκες, του Φερνάντο Κιντέρο, Ματέους Ουρίμπε και Φρέντι Γκουαρίν. Σύμφωνα με το CIES Πίσω από την Αθλέτικ Μπιλμπάο είναι η δεύτερη ομάδα που δίνει τις περισσότερες ευκαιρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές!

Τζον Ντουράν: «Ουνάι να το γυρίσω ή απλά να ισοφαρίσω;»

Ο Περέα ήταν ο άνθρωπος που του άλλαξε θέση και νοοτροπία. Τον μετατόπισε από εξτρέμ στην κορυφή της επίθεσης και κάποια μέρα τον έπιασε… από το αυτί όταν τον έψαχνε στο σχολείο και εκείνος την είχε κοπανήσει για να ακούει μόνος του μουσική στο σπίτι. Με τον καιρό έβαλε μυαλό και σε ηλικία 25 ετών έγινε ο δεύτερος νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Ενβιγκάδο.

Πολύ γρήγορα τράβηξε τα βλέμματα συλλόγων της Βόρειας Αμερικής και του MLS. Νικητές στην απόκτηση του βγήκαν οι Σικάγο Φάιερ καταβάλλοντας τον Ιανουάριο του 2021 1,8 εκατομμύρια ευρώ και κάνοντάς τον αυτομάτως το νεότερο μεταγραφικό απόκτημα του αμερικανικού πρωταθλήματος. Με οκτώ γκολ σε 28 εξαιρετικές εμφανίσεις, δεν θα μπορούσε να μείνει περισσότερο και ένα χρόνο μετά έκανε το ταξίδι για την Ευρώπη.

Ο Ουνάι Έμερι είδε στο πρόσωπο του Ντουράν μία καλή και εξελίξιμη λύση πίσω από τον «καυτό» Όλι Γουότκινς. Δεδομένα χρειαζόταν έναν ποδοσφαιριστή πίσω από τον Άγγλο φορ που διένυε τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του. Τα αγωνιστικά λεπτά θα ήταν και όντως ήταν ελάχιστα. Οπότε ο ογκώδης στράικερ θα έπρεπε να εκμεταλλευθεί κάθε ευκαιρία, κάθε δευτερόλεπτο. Στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα του κόσμου έπρεπε να επιβιώσει μόνος του και το κατάφερε.



Ήταν Μάιος του 2024 και η προτελευταία αγωνιστική της περσινής Premier League όταν γινόταν η ελπίδα του Έμερι για κάτι θετικό απέναντι στη Λίβερπουλ. Οι «κόκκινοι» προηγούνταν με 3-1 στο «Βίλα Παρκ» και ο 20χρονος πια φορ περνούσε στο 79ο λεπτό στον αγωνιστικό χώρο στη θέση του τραυματία Ζανιόλο. Μέσα σε εννέα λεπτά κατάφερε το ακατόρθωτο. Σκόραρε δις, στο 85 και το 88 για να σώσει το βαθμό και να φωνάξει δυνατά ότι είναι παρών.

Το όνομά του μπήκε στις καρδιές των φίλων της Άστον Βίλα. Δεδομένα την τρέχουσα σεζόν θα είχε περισσότερες ευκαιρίες στα… ρεπό του Γουότκινς, με τις αυξημένες υποχρεώσεις λόγω Champions League. Πρώτη αγωνιστική στο Ολυμπιακό Στάδιο και γκολ νίκης απέναντι στη Γουέστ Χαμ, τρίτη αγωνιστική ξανά γκολ νίκης επί της Λέστερ στο «Κινγκ Πάουερ», γκολ ανατροπής και νίκης επί της Έβερτον, γκολ στο 3-1 επί των Γουλβς. Όλα ως αλλαγή!



Αποκορύφωμα το νικητήριο τέρμα επί της Μπάγερν Μονάχου. Ο Ντουράν είναι πια το πιο hot όνομα στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, κάθε του άγγιγμα γίνεται χρυσός, όπως ακριβώς στην θρυλική πόλη - «θησαυρός» του Ελ Ντοράντο στην χώρα καταγωγής του. Μία επαφή χρειάζεται για να κάνει τη δουλειά. Με έξι γκολ σε εννέα συμμετοχές φέτος και όλα να δίνουν πόντους και ιστορικές βραδιές, ο Ντουράν θέλει να γίνει αρχικά η καλύτερη αλλαγή ever και μετά ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στον κόσμο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x