Κλοντ Μακελελέ… Ακούς το όνομα και σε πιάνει ρίγος. Λογικό, διότι μιλάμε για έναν από τους σημαντικότερους χαφ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά και όσοι παρακολουθούν το άθλημα. Πρώην συμπαίκτες του, προπονητές, άνθρωποι του ποδοσφαίρου.
Μόνο ο Φλορεντίνο Πέρεθ είχε αντίθετη άποψη, αλλά δεν δικαιώθηκε. «Δεν θα μας λείψει. Δεν έκανε κεφαλιές, σπάνια πάσαρε την μπάλα πάνω από τρία μέτρα. Θα έρθουν νεότεροι παίκτες που θα κάνουν τον Μακελελέ να ξεχαστεί», είχε δηλώσει ο εμβληματικός πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Γάλλος με ρίζες από το Κονγκό χαφ αποχώρησε το 2003 έχοντας σηκώσει ένα Champions League με τους «μερέγχες». Τι πιο σύνηθες θα έλεγε κανείς. Και όμως! Η «βασίλισσα» έμεινε με τους… Galacticos και έπρεπε να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια για να σηκώσει ξανά την κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Τυχαίο; Ήταν απόρροια μόνο ενός ποδοσφαιριστή; Μάλλον όχι, αλλά δεδομένα ο Μακελελέ είχε παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την επιτυχία.
Κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τη δήλωση του Ζινεντίν Ζιντάν, λίγους μήνες αργότερα… «Γιατί να προσθέσεις μια στρώση χρυσού σε μια Μπέντλεϊ όταν έχεις χάσει τον κινητήρα;», τόνισε ο σπουδαίος «Ζιζού» όταν ο Μακελελέ πουλήθηκε με 20 εκατ. ευρώ από τη Ρεάλ στην Τσέλσι. Βέβαια, ο λόγος πίσω από την αποχώρησή του ήταν η έλευση του Ντέιβιντ Μπέκαμ, το συμβόλαιο του οποίου έπρεπε να πληρωθεί με τα έσοδα από την πώληση του Γάλλου χαφ αλλά και από τα όσα λάμβανε τότε.
Το να παίζεις με τον Μακελέλε ήταν σαν να παίζεις με έναν πέμπτο αμυντικό. Οι αντεπιθέσεις των αντιπάλων σταματούσαν πάνω του, πριν καν φτάσουν στην άμυνα. Ο Γάλλος έφερε την… επανάσταση στη θέση του κεντρικού μέσου και η απουσία του ήταν τεράστια στη μεσαία γραμμή του συλλόγου, πληγώνοντάς τον. Για να αντιληφθεί κανείς την σημασία της παρουσίας του Μακελελέ στον άξονα, ο Ζιντάν όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας, βρήκε επιτέλους τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του Κασεμίρο, ο οποίος υπηρετούσε πλήρως το «Makelele role».
Τι σημαίνει «The Makelele Role»; Εδώ θα σταθούμε τώρα… Πρόκειται για έναν από τους λίγους ποδοσφαιριστές που έχουν τη δική τους θέση στο ποδόσφαιρο. Αυτό δεν το συναντάς εύκολα. Συνέβαινε με τον Κρόιφ, τον Μπεκενμπάουερ και με ορισμένους ακόμη σπουδαίους κατά το παρελθόν, ενώ σπάνια συμβαίνει πλέον. Ο Γάλλος μέσος άλλαξε το ποδόσφαιρο. Διαφοροποίησε τον τρόπο παιχνιδιού στην Premier League και αποτέλεσε το σημείο αναφοράς στη νέα εποχή της Τσέλσι, η οποία σε συνδυασμό με την είσοδο του Αμπράμοβιτς στη διοίκηση, έγινε μία από τις δυνατές ομάδες στο Νησί. Ήταν μία από τις πρώτες μεταγραφές του Ρώσου μεγιστάνα, η οποία έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας των Λονδρέζων και του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Ο «ρόλος Μακελελέ» αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη θέση ενός χαφ, ο οποίος έχει έμφαση στο τακτικό κομμάτι, στις αμυντικές ευθύνες και στο σωστό μοίρασμα της μπάλας. Ο ρόλος του επέτρεπε στους μεσοεπιθετικούς-επιθετικούς να έχουν ελευθερία κινήσεων, γνωρίζοντας πως πίσω τους υπάρχει ένα αμυντικό τείχος. Αυτή η ιδέα επηρέασε πολλές ομάδες και οδήγησε στην εμφάνιση παρόμοιων ρόλων στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, οι οποίοι συχνά αναφέρονται ως «deep play maker».
Τα κύρια χαρακτηριστικά ήταν έξι:
-Αμυντική θωράκιση: Ο παίκτης σε αυτόν τον ρόλο λειτουργεί ως ένα τείχος μπροστά από την άμυνα, με σκοπό να κόβει τις επιθέσεις του αντιπάλου και να αναχαιτίζει τις πάσες.
-Σωστή τοποθέτηση: Ένας παίκτης τύπου Μακελελέ πρέπει να μπορεί να προβλέψει την κίνηση των αντιπάλων, συχνά καλύπτοντας χώρους που εκμεταλλεύονται οι επιτιθέμενοι με τις σωστές τοποθετήσεις του.
-Ανάκτηση μπάλας: Αυτός ο ρόλος περιλαμβάνει την ανάκτηση της κατοχής μέσω τάκλιν, κοψιμάτων και αποτελεσματική ανάγνωση του παιχνιδιού.
-Passing game: Ενώ είναι κυρίως αμυντικός, ο παίκτης είναι επίσης υπεύθυνος για τη μετάβαση της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, έχοντας την σωστή πρώτη πάσα για να διατηρήσει την κατοχή και να διευκολύνει το παιχνίδι προς τα εμπρός.
-Τακτική πειθαρχία: Οι παίκτες σε αυτόν τον ρόλο πρέπει να βρίσκονται σε αυστηρά τακτικά πλαίσια, διατηρώντας τη θέση τους και να μην βγαίνουν πολύ μπροστά, κάτι που θα μπορούσε να αφήσει εκτεθειμένη την άμυνα.
-Φυσικά χαρακτηριστικά: Συνήθως, ένας παίκτης σε αυτόν τον ρόλο έχει καλή αντοχή, ευκινησία και δύναμη για να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά σε μάχες στη μέση.
Στην Τσέλσι, ο Κλοντ Μακελελέ πέρασε πέντε χρόνια κάνοντας playmaking από χαμηλά μέτρα στο γήπεδο και έκανε τη ζωή πιο εύκολη για τους γύρω του, κυρίως για την αμυντική γραμμή της ομάδας. Ήταν ο MVP του πρωταθλήματος που κατέκτησε η ομάδα με τον Ζοσέ Μουρίνιο το 2005, με τον «Special One» να αναφέρει πως χωρίς τον Γάλλο δεν θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το επίτευγμα. Η σημασία της παρουσίας του μέσα στον αγωνιστικό χώρο ήταν τόσο μεγάλη.
Μπροστά από την τετράδα της άμυνας και πίσω από τα υπόλοιπα χαφ, αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των γραμμών αλλά και τον… καταστροφέα των επιθέσεων του αντιπάλου. Με διαρκή κλεψίματα, κλείνοντας χώρους και περιορίζοντας τις κατεβασιές των αντιπάλων. Ιδιαίτερα σε κόντρα επιθέσεις, η Τσέλσι δεν δεχόταν γκολ εύκολα. Διότι είχε πάντα το «μηχανάκι» στον άξονα που ήξερε πώς να δράσει για να βάλει φρένο. Το γεγονός πως ο Μακελελέ χαμήλωνε αρκετά στο γήπεδο, είχε και δημιουργικό όφελος για την ομάδα του. Τραβούσε διαρκώς έναν έξτρα αντίπαλο πάνω του, δημιουργώντας υπεραριθμίες για τους δημιουργικούς συμπαίκτες του!
Για να αντιληφθεί κανείς το πώς χρησιμοποιούνταν ο Μακελελέ στην Τσέλσι, αρκεί να φέρει στο μυαλό του τον ρόλο του Κασεμίρο στη Ρεάλ. Καθαρό έξι, χωρίς υπερβολές στο γήπεδο και με κινήσεις σε συγκεκριμένα μήκη και πλάτη του αγωνιστικού χώρου, δίνοντας ασφάλεια και ελευθερία κινήσεων στους Κρόος, Μόντριτς που έπαιζαν μπροστά του.
Εκείνη η Τσέλσι, τερμάτισε πρώτη και κατέκτησε το πρωτάθλημα με 12 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Άρσεναλ, η οποία στο συγκεκριμένο διάστημα ήταν τρομερά ισχυρή. Συγκέντρωσε 95 πόντους, ενώ δέχτηκε μόλις 15 γκολ σε 38 αναμετρήσεις. Μάλιστα, έκανε μόλις μία ήττα, χάνοντας 1-0 από τη Μάντσεστερ Σίτι…
«Εάν χάναμε με 1-0, έλεγα στους συμπαίκτες μου να βγουν μπροστά για επίθεση. Εγώ και οι τέσσερις αμυντικοί φτάναμε για να παίξουμε άμυνα, οι υπόλοιποι έπρεπε να βγουν μπροστά για να σκοράρουν. Θα πάρουμε ρίσκα, αλλά εγώ θα προσέχω την ομάδα στις αντεπιθέσεις των αντιπάλων», είχε δηλώσει ο Κλοντ Μακελελέ σε συνέντευξή του.
Ο σπουδαίος αυτός ποδοσφαιριστής, κατέκτησε τα πάντα στην καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο. Το μοναδικό που του έλειψε, ήταν η διάκριση με την εθνική Γαλλίας. Ενδεχομένως να είναι και ένας από τους υποτιμημένους του αθλήματος, διότι το low profile του επισκιάστηκε από αστέρες που είχε για συμπαίκτες. Παίκτες όπως οι Galacticos της Ρεάλ Μαδρίτης και οι άλλοι σπουδαίοι παίκτες της Τσέλσι, όπως ο Λάμπαρντ και ο Τέρι. Ωστόσο, χωρίς τη δική του συμβολή, ενδεχομένως η ιστορία να είχε γραφτεί αλλιώς. Για τους «μερέγχες» ίσως δεν είχε έρθει το Champions League του 2002, για τους Λονδρέζους ίσως να μην είχαν έρθει τα κολλητά πρωταθλήματα το 2005 και το 2006.
Και αυτός ο τρομερός ποδοσφαιριστής, πλέον έρχεται στην Ελλάδα για να κοσμήσει τη χώρα μας. Σε ομάδα έκπληξη, σε μια πόλη που σίγουρα θα του φανεί περίεργη σε σχέση με το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Μαδρίτη. Ένας σούπερ σταρ θα περπατά στους δρόμους της Τρίπολης. Ο μεγαλύτερος σταρ που έχει διαβεί στους δρόμους της πόλης της Αρκαδίας, χωρίς καμία αμφιβολία. Θα μπει στα αποδυτήρια του Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και θα προσπαθήσει να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές του, ποντάροντας πρώτα απ’ όλα στο κύρος και το βιογραφικό του.
Η προπονητική του εμπειρία δεν είναι μεγάλη, αλλά τα διάφορα πόστα που είχε σε ομάδες και η ενασχόλησή του με ποδοσφαιριστές νεαρής ηλικίας, μπορεί να βοηθήσει το πρότζεκτ του Asteras AKTOR. Ενδεχομένως να φέρει και έξτρα κόσμο στο γήπεδο, αφού σίγουρα θα σπεύσουν άτομα να δουν αυτή την τεράστια προσωπικότητα από κοντά. Ίσως και το όνομά του, να αποτελέσει και ένα δέλεαρ για τον σύλλογο ώστε να προσεγγίσει ποδοσφαιριστές από υψηλότερα ράφια. Τα θετικά που μπορεί να αποκομίσουν οι Αρκάδες από αυτή την κίνηση είναι πάρα πολλά. Σε θέμα πρεστίζ σίγουρα. Το όνομα της ομάδας θα ακουστεί στην Ευρώπη μετά από πολλά χρόνια και την είσοδο στους ομίλους του Europa League. Τώρα, βέβαια, θα ακουστεί πολύ πιο δυνατά αφού θα κάνει κρότο με τον Κλοντ Μακελελέ να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία.
Εάν θα πετύχει προπονητικά, ουδείς το γνωρίζει. Το ρίσκο είναι μεγάλο. Ασφαλώς και η ποδοσφαιρική λογική δεν έλεγε να απομακρυνθεί ο Μίλαν Ράσταβατς μετά από τέτοιο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, αλλά οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να τζογάρουν. Να κάνουν ένα all in, γνωρίζοντας πως οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους. Ελπίζοντας πως θα δικαιωθούν και δεν θα πετάξουν μια χρονιά, που ξεκίνησε με υψηλές βλέψεις, στον κάλαθο των αχρήστων…
Η ταραχώδης σχέση με τη Λενουάρ
Ο Κλοντ Μακελελέ ήταν ζευγάρι με τη γνωστή ηθοποιό και top model, Νοέμι Λενουάρ. Ωστόσο η σχέση τους δεν ήταν και η πιο ήρεμη. Σοκ είχε προκαλέσει η είδηση ότι το 2010 η Λενουάρ αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή της καταναλώνοντας κοκτέιλ αλκοόλ και φαρμάκων. Την ίδια νύχτα ο 37χρονος τότε βρισκόταν σε εκδήλωση για τη βράβευση των κορυφαίων του γαλλικού πρωταθλήματος, όπου και ο ίδιος τιμήθηκε για την προσφορά του καθώς αποσυρόταν από την ενεργό δράση.
Γιατί όμως η Γαλλίδα είχε αποφασίσει να βάλει τέλος στη ζωή της; Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, η Λενουάρ είχε πληγωθεί τόσο με τον Μακελελέ και την απόφασή του να τελειώσει τη σχέση τους. Ένας στενός φίλος του ζευγαριού είχε αναφέρει εκείνη την περίοδο:
«Η σχέση του Κλοντ και της Νοέμι ήταν γνωστή στη Γαλλία, ως ένα ειδύλλιο, ένα στενάχωρο ειδύλλιο κατά τη γνώμη μου. Για εμάς υπήρξαν οι Μπέκαμ. Η Νοέμι είναι μια από τις ωραιότερες γυναίκες στη Γαλλία. Ο Κλοντ είναι η αγάπη της ζωής της. Πάντα έλεγε ότι ήθελε να τον παντρευτεί, αλλά μια χώριζαν, μια τα έβρισκαν, μετά ξαναχώριζαν».
Τελικά, το ζευγάρι δεν είχε αίσιο τέλος, αφού το 2009 είχαν χωρίσει οριστικά, με το μόνο που να τους ενώνει ακόμα και σήμερα να είναι η κόρη τους, η οποία είναι 21 ετών.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.