Στη ζωή μερικές φορές πρέπει να παλέψεις για να κερδίσεις κάτι, να είσαι μαχητής. Ένας τέτοιος είναι και ο Αρτέμ Τζιούμπα, του οποίου το όνομα ήρθε στην επιφάνεια για τον ΠΑΟΚ, με τον ατζέντη του, Ντμίτρι Σέλουκ, ουσιαστικά να τον προτείνει στους Θεσσαλονικείς.
Ο 33χρονος επιθετικός της εθνικής Ρωσίας, πάλεψε από μικρή ηλικία για να αναδειχθεί, ενώ δεν ήταν λίγες οι στιγμές στην ζωή του, που οι κινήσεις και οι αποφάσεις του σχολιάστηκαν. Άλλες φορές για τον σωστό λόγο και άλλες… για τον λάθος.
Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει την πορεία τις καριέρας του Τζιούμπα, με τα καλά και τα άσχημα γεγονότα που την σημάδεψαν.
Το ξεκίνημα της καριέρας του
Ο Αρτέμ Τζιούμπα γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1988 στη Μόσχα, σε μια οικογένεια φτωχή, κάτι που όμως δεν ήταν ικανό να μπει εμπόδιο στο να πραγματοποιήσει το όνειρο του. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο, ξεκίνησε από τα πρώτα παιδικά χρόνια. Αυτός ήταν και ο λόγος που κατάφερε να φτάσει στις ακαδημίες της Σπαρτάκ Μόσχας το 2005, χάρη στον έναν κυνηγό ταλέντων που τον ξεχώρισε ανάμεσα στα τόσα παιδιά που κλωτσούσαν μια μπάλα στις αλάνες της αχανούς πρωτεύουσας. Και όχι μόνο για το μπόι του, που τον έκανε διακριτό από εφηβική ηλικία.
Το 2006, μόλις στα 18 του, κατάφερε να κάνει το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, όταν στην αναμέτρηση Kυπέλλου με την Ουράλ μπήκε ως αλλαγή στο 85ο λεπτό, ενώ στο πρωτάθλημα έκανε ντεμπούτο στην 12η αγωνιστική κόντρα στη Σατούρν Μόσχας.
Ο δρόμος για την καταξίωση, ωστόσο, δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Χρειάστηκε να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του με την Τομ Τομσκ και την Ροστόβ ως δανεικός, ώστε να πείσει για την αξία του. Με την τελευταία είχε 17 γκολ τη σεζόν 2013/14 και άρχισε να πείθει πως αξίζει την ευκαιρία σε υψηλότερο επίπεδο. Όχι την Σπαρτάκ, που δεν τον αξιοποίησε ποτέ, αλλά τη Ζενίτ, που το 2015 τον απέκτησε ως ελεύθερο.
Στην Αγία Πετρούπολη ο θηριώδης φορ (1,97μ. μπόι γαρ) έδειξε την κλάση του μετρώντας μέχρι και σήμερα 108 γκολ και 70 ασίστ σε 249 εμφανίσεις πανηγυρίζοντας τέσσερα πρωταθλήματα, ισάριθμα Σούπερ Καπ και δύο Κύπελλα Ρωσίας.
Και μολονότι οι... haters τον αποκαλούσαν πάντα δυσκίνητο και παλαιάς κοπής, ο Αρτέμ πάντα έβρισκε τον τρόπο να γίνεται χρήσιμος για την Ζενίτ. Αλλά και την Εθνική Ρωσίας, εξαργυρώνοντας την αξία του με ένα συμβόλαιο πιο βαρύ κι από το σκαρί του, περίπου 3 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ντεμπούτο με το εθνόσημο κόντρα στην Ελλάδα
Τον Νοέμβριο του 2011 έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα σε έναν φιλικό αγώνα με την Ελλάδα. Το 2012 είχε επιλεγεί στην ομάδα που βρέθηκε στα γήπεδα της Πολωνίας και Ουκρανίας, για το Euro 2012 χωρίς να πάρει χρόνο συμμετοχής.
Το 2014 δεν ήταν στις επιλογές του Φάμπιο Καπέλο για το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Βραζιλία, καθώς έμεινε στην σκιά του Αλεξάντρ Κοκόριν και του Αλεξάντρ Κερζάκοφ, ενώ στην συνέχεια κατάφερε να πετύχει το πρώτο του γκολ με το εθνόσημο, στα προκριματικά του Euro 2016 με το Λιχτενστάιν.
Μια από τις σπουδαιότερες στιγμές στην καριέρα του με την εθνική ομάδας, ήταν όταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018 στην φάση των «16», κατάφερε να πετύχει το γκολ της ισοφάρισης με την Ισπανία, το οποίο οδήγησε στα πέναλτι και εν τέλη στην πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης, για τους Ρώσους.
Το επόμενο σημαντικό γεγονός με την εθνική, ήταν η στιγμή που του δόθηκε το περιβραχιόνιο τους αρχηγού, μετά από την απόσυρση των Ίγκορ Ακινφέεβ και Σεργκέι Ιγκνάσεβιτς. Όχι τυχαία, ούτε επειδή ήταν από τους πρεσβύτερους, αλλά επειδή είχε την προσωπικότητα και τα... νούμερα (55 συμμετοχές-30 γκολ) για να σηκώσει το βάρος.
Ένα «ροζ» βίντεο που του έκανε ζημιά
Το 2020 διέρρευσε στα social media ένα βίντεο αυνανισμού στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Ρώσος επιθετικός, βλέποντας την παρουσιάστρια του «Match TV» Μάσια (Μαρία) Ουρζούλ. Το βίντεο ήρθε στην επιφάνεια, όταν εκείνος αρνήθηκε να πληρώσει στους κατόχους του ποσό 5 εκατ. ευρώ που αξίωναν. Όπως κατέθεσε αργότερα στην αστυνομία, το συγκεκριμένο βίντεο υπεκλάπη από το κινητό του τηλέφωνο χωρίς να το αντιληφθεί, μέχρι να τον προσεγγίσουν οι εκβιαστές. Μπορεί ο ίδιος να μην υπέκυψε στις απαιτήσεις τους, ωστόσο η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου «ροζ» βίντεο ήταν αρκετή για να του κάνει ζημιά και να «κοπεί» προσωρινά από την εθνική ομάδα.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Βλάντισλαβ Τσερτσέσοφ, είχε δικαιολογήσει τον αποκλεισμό του Τζιούμπα ως κίνηση για να μη χάσει η ομάδα του την προσήλωσή της στον στόχο. «Δεν έχει να κάνει με αθλητικά κριτήρια. Το προπονητικό τιμ κρίνει πως πρέπει να προετοιμαστεί για τους αγώνες που έρχονται σε συνθήκες μέγιστης συγκέντρωσης και να μην αποσπάται η προσοχή από εξωγενή πράγματα. Πάντα τονίζαμε ότι στο γήπεδο ποδοσφαίρου και εκτός αυτού, όλοι πρέπει να ταιριάζουν με το επίπεδο και την κατάσταση ενός παίκτη της εθνικής ομάδας. Από αυτή την άποψη, αποφασίστηκε να μην καλέσουμε τον Τζιούμπα για να προστατεύσει τόσο την ομάδα όσο και τον παίκτη από υπερβολική αρνητικότητα και ένταση», ανέφερε.
Η παρουσιάστρια που... άθελά της ενεπλάκη στην ιστορία, Μαρία Ουρζούλ, είχε αρκεστεί να σχολιάσει: «Προφανώς τα προγράμματά μου κάνουν τους άντρες να αντιδρούν έτσι».
Πρωταθλητής Ρωσίας ως ... Deadpool
Ο Τζιούμπα άφησε γρήγορα πίσω του την παραπάνω περιπέτεια και ξαναβρήκε το χιούμορ του. Την περασμένη σεζόν η Ζενίτ κατέκτησε τον 8ο τίτλο στην ιστορία της, με την βραδιά της φιέστας να ακολουθεί μετά την εύκολη επικράτηση με 6-1 επί της Λοκομοτίβ Μόσχας.
Από το σημείο που μπήκε στα αποδυτήρια και ύστερα, οι συμπαίκτες του δεν μπορούσαν να τον βρουν, μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε μπροστά τους ένας τυπάς ντυμένος ως Deadpool. Όλοι ανακάλυψαν ποιος είναι την ώρα που ακούστηκε το όνομα του και ανέβηκε για να πάρει το μετάλλιο του με την στολή του γνωστού ήρωα της Marvel.
Αρνήθηκε την κλήση στην εθνική λόγω Ουκρανίας
Τον Μάρτιο μπορεί να είχε ανακοινωθεί πως η εθνική Ρωσίας δεν θα αγωνιστεί στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Βαλέρι Κάρπιν, μάζεψε την ομάδα του για να δώσει φιλικούς αγώνας με την Κ21 και μέσα στις κλήσεις ήταν και το όνομα του Αρτέμ Τζιούμπα.
Σε μια κίνηση, ωστόσο, που προκάλεσε αίσθηση, αρνητική εντός των συνόρων και θετική στον υπόλοιπο κόσμο, ο διεθνής επιθετικός απέρριψε την κλήση που δέχθηκε, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεση του με τι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Όχι απλώς για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και επειδή έχει καταγωγή από την Ουκρανία (από την πλευρά του πατέρα του), ενώ αρκετοί από τους συγγενείς του βρίσκονται στην Ουκρανία.
Αυτό έφερε για ακόμα μια φορά το όνομα του στο προσκήνιο, με αρκετούς να τον κατηγορούν ως προδότη, ενώ δεν ήταν λίγοι οι Ρώσοι σχολιαστές και αναλυτές, που ζητούσαν την οριστική απομάκρυνση του από την εθνική και τη… χώρα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο Τζιούμπα, που τον Αύγουστο κλείνει τα 34, αναζητεί την επόμενη ομάδα του εκτός της πατρίδας του. Και κάπως έτσι ήρθε στο προσκήνιο και για τον ΠΑΟΚ.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.