Εννέα αλγόριθμοι που άλλαξαν το μέλλον. Του Ιαν ΜακΚόρμικ. Εκδ. Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης.
Εχουμε υπολογιστή, τάμπλετ η smartphone. Εχουμε και σύνδεση στο διαδίκτυο (που με το νέο μνημονιακό κοστουμάκι, φορολογείται επιπλέον στο όνομα της ανάπτυξης). Φυσικά, έχουμε λογαριασμό στο facebook, το twitter και το instagram. Ανεβάζουμε ποστς, φωτογραφίες, τουιτάρουμε, κατεβάζουμε μουσική και ταινίες αλλά δεν έχουμε ιδέα πως γίνονται όλα αυτά. Μας αρκεί που γίνονται αυτόματα. Είναι σαν να οδηγείς ένα αυτοκίνητο και να μην γνωρίζεις πως δουλεύει.
Και δεν χρειάζεται να γνωρίζεις όπως ένας μηχανικός αλλά στοιχειωδώς, τόσο που να μπορείς να κατανοήσεις τον χαρακτήρα και την σπουδαιότητα του μέσου. Ετσι ακριβώς συμβαίνει και με τους υπολογιστές. Αν μας είχε εξηγήσει κάποιος με κατανοητό τρόπο και χωρίς να χρειάζονται καποιες ιδιαίτερες γνώσεις αυτό το «πως δουλεύει», θα κατανοούσαμε και τον χαρακτήρα των social media και το σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον και την ιδιαιτερότητα της ψηφιακής μας παρουσίας.
Προσωπικά, κυρίως λόγω του ψηφιακού μου αναλφαβητισμού, είμαι πολύ επιφυλακτικός απέναντι σε βιβλία που υποτίθεται ότι διευκολύνουν αυτού του είδους την κατανόηση. Ομως, τούτος εδώ ο τύπος, ο Ιαν ΜακΚόρμικ έχει αυτό το σπάνιο ταλέντο -που έχουν ελάχιστοι άνθρωποι- να εκλαικεύει, να εξηγεί δηλαδή με απλό τρόπο σε ανθρώπους χωρίς καμμία ειδική γνώση, μαθηματικές έννοιες κοματάκι δύσκολες.
Στο βιβλίο αυτό, όπως προκύπτει και από τον τίτλο του, ο ΜακΚόρμικ εξηγεί πώς στο καλό οι υπολογιστές κάνουν όλα –ή τουλάχιστον τα πιο πολλά-που τους ζητούμε, με τόση ευκολία. Χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο ΜακΚόρμικ εξηγεί τα βασικά τεχνάσματα που χρησιμοποιούν εννέα τύποι υπολογιστικών αλγορίθμων που έχουν αλλάξει τον κόσμο μας. Ξεκλειδώνει τα μυστικά τους και αποκαλύπτει τις εκπληκτικές ιδέες που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές, με τέτοιο τρόπο ώστε να τις κατανοεί ακόμη και ένας τύπος σαν εμένα, που κάποτε έκανα κλικ στο send του e-mail και κοιτούσα πίσω από τον υπολογιστή, για να δω που πάει.
Σκυλίσια μέρα. Της Αλίθια Χιμένεθ Μπάρτλετ. Εκδ. Μεταίχμιο.
Με την Βαρκελώνη εχω ένα κόλλημα. Κάποτε την επισκεπτόμουν δύο φορές τον χρόνο. Και με την αστυνομική λογοτεχνία εχω κόλλημα. Από πιτσιρίκος, τότε που ανακάλυψα την «Μάσκα» και έκτοτε κυνηγώ καθε τι ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο είδος. Συμπτωση.
Ενας από τους πιο αγαπημένους γραφιάδες αστυνομικών ιστοριών, ο Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν ήταν καταλανός και κάτοικος Βαρκελώνης. Η ιστορία της Μπάρτλετ (η νούμερο 1 συγγραφέας αστυνομικης λογοτεχνίας στην Ισπανία) διαδραματίζεται στην Βαρκελώνη και μάλιστα με ηρωίδα μία γυναίκα ντέντεκτιβ, την επιθεωρήτρια Πέτρα Ντελικάδο και την συνεργάτη της, την αστυνόμο Γκαρθόν.
Πρωτότυπη σύλληψη το Γυναικείο πρωταγωνιστικό ζευγάρι που δουλεύει απρόσμενα καλά. Οσο για την υπόθεση, ένας Σε μια συνοικία της Βαρκελώνης ένας περιθωριακός τύπος με μοναδική του συντροφιά έναν παράξενο στην όψη σκύλο, τον Εφιάλτη, πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού.
Τη διαλεύκανση αυτής της φαινομενικά απλής υπόθεσης αναλαμβάνουν η επιθεωρήτρια Πέτρα Ντελικάδο με τον συνεργάτη της αστυνόμο Γκαρθόν. Όμως στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν τα ίχνη του θύματος θα έρθουν αντιμέτωποι με εξαιρετικά παράδοξα στοιχεία: ο Λουθένα συναλλασσόταν με το πανεπιστήμιο πουλώντας σκυλιά για τη διενέργεια πειραμάτων. Κρύβονται, άραγε, πίσω από την υπόθεση μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες με ύποπτη δράση;
Η ανακάλυψη ενός μεγάλου χρηματικού ποσού στο ερημωμένο διαμέρισμα του θύματος δεν θα τους δώσει τις απαντήσεις που χρειάζονται, αλλά θα θέσει και νέα ερωτήματα στην έρευνά τους. Το ορφανό σκυλί του, μια αυστηρή εκπαιδεύτρια σκύλων, η ιδιοκτήτρια ενός εξειδικευμένου βιβλιοπωλείου με εκδόσεις που αφορούν αποκλειστικά ζώα καθώς κι ένας γοητευτικός κτηνίατρος θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη διαλεύκανση της υπόθεσης, όπου οι σκύλοι γαυγίζουν αλλά δεν τους ακούει κανείς.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.