Να αποκτήσει η ΑΕΚ τον Ριβάλντο; Η απάντηση δεν είναι το ίδιο εύκολη με την ερώτηση. Η ΑΕΚ εδώ και τρία χρόνια μοιάζει να δουλεύει αρκετά προγραμματισμένα με σκοπό να χτίσει μια νέα ομάδα –ο Ντέμης Νικολαΐδης αυτό οραματιζόταν και οι συνεργάτες του έχουν κάνει ένα προσεχτικό παιδομάζωμα που θα πρέπει να αρχίσει να αποδίδει. Από την άλλη, ποτέ σε αυτό το διάστημα των τριών χρόνων η ΑΕΚ δεν αρνήθηκε να δώσει καλά συμβόλαια σε παίκτες με μεγάλη εμπειρία (Εμερσον, Δέλλας, Ζήκος), όταν έκρινε ότι αυτοί μπορούν να βοηθήσουν. Η λογική λέει ότι η ΑΕΚ, αν μπορεί, πρέπει να τον αποκτήσει, όσο κι αν ο «Ρίμπο» είναι ειδική περίπτωση.
Οι πράξεις των ανθρώπων, τις πιο πολλές φορές, εξηγούν προηγούμενες ιστορίες που αρχικά μοιάζουν ανεξήγητες. Οταν ψάχναμε όλοι να βρούμε γιατί έφυγε από την «Ενωση» ο Ιλια Ιβιτς, είχαμε ξεχάσει μια λεπτομέρεια: ότι ο Δον Λορένσο Σέρα Φερέρ είχε δουλέψει ως τεχνικός διευθυντής (είχε κάνει δηλαδή τη δουλειά του Ιβιτς) σε ολόκληρη Μπαρτσελόνα. Μου φαίνεται πολύ πιθανό ο Φερέρ να έπεισε τον Νικολαΐδη ότι μπορεί στην ΑΕΚ να κάνει εύκολα και τις δύο δουλειές, και αυτή του μάνατζερ και αυτή του προπονητή. Τον προπονητή Φερέρ τον είδαμε. Αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και τον Φερέρ ως τεχνικό διευθυντή.
Στοίχημα
Είναι, νομίζω, φανερό ποιο είναι το στοίχημα του Ισπανού: ο σκοπός του, κι αυτό φαίνεται από τις πρώτες του κιόλας επιλογές, είναι να φτιάξει ένα ρόστερ ποιοτικότερο, αλλά όχι απαραίτητα και πολύ περισσότερο ακριβό. Ο Αρουαμπαρένα στοιχίζει κάτι λίγο παραπάνω από τα χρήματα που η ΑΕΚ έδινε στον Τσιρίλο και τον Παουτάσο. Ο Μονταΐνι ή ο Νούνιες ή όποιος άλλος Αργεντινός από αυτούς που είδε ο Φερέρ αποκτηθεί θα πάρει το συμβόλαιο του Ντελίμπασιτς. Στις αποδεσμεύσεις και τα καλοκαιρινά «αντίο» δεν αποκλείω να υπάρχουν εκπλήξεις. Ο Φερέρ πιστεύει ότι υπάρχει αρκετός κόσμος στο ρόστερ που δεν δικαιολόγησε τα χρήματα που έπαιρνε και να είσαστε βέβαιοι ότι θα κινηθεί χωρίς συναισθηματισμούς.
Σχεδιασμός
Φυσικά, όταν ο Ισπανός έκανε τον σχεδιασμό του, δεν είχε υπολογίσει την περίπτωση του Ριβάλντο και αυτό στην ιστορία αυτή είναι το πρώτο κρατούμενο. Για να αποκτήσει η ΑΕΚ τις υπηρεσίες του «Ρίμπο» χρειάζεται περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Μπορεί να τα βρει ή με τη βοήθεια του νέου της χορηγού (η Puma μοιάζει διαθέσιμη) ή αν οι μέτοχοι αποφασίσουν να βάλουν κάτι παραπάνω ή αν συμβούν και τα δύο! Δύσκολα, πάντως, με βάση τα συμβόλαια που έχει αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ, θα γίνουν τόσες αποδεσμεύσεις ώστε να περισσέψουν χρήματα για τον «Ρίμπο». Τα βάζω κάτω και δεν βγαίνουν: ακόμα και αν η ΑΕΚ λύσει το συμβόλαιο του Ιβιτς, του Μόρα, του Λάκη και του Εμερσον, το ποσόν που θα συγκεντρώσει μόλις και μετά βίας καλύπτει το 1,5 εκατ. ευρώ του «Ρίμπο». Μην ξεχνάτε ότι αυτοί οι παίκτες πρέπει και να αντικατασταθούν και οι αντικαταστάτες τους κοστίζουν: μόνο για τον Ενσαλίβα, αν τον αποκτήσει η ΑΕΚ, πρέπει να καταβάλει πάνω από 450.000 χιλιάδες ευρώ, ενώ 800.000 ευρώ κόστισε μόνο η απόκτηση του Μαντούκα.
Εγωισμό
Ο «Ρίμπο» είναι σίγουρα μια καλή επιλογή, κυρίως γιατί η ΑΕΚ ποντάρει σε ένα ποδοσφαιριστή με τεράστιο ποδοσφαιρικό εγωισμό και μεγάλη διάθεση να κάνει στον Σωκράτη Κόκκαλη ένα χουνέρι που θα το θυμάται για πάντα. Ο Ριβάλντο στο ελληνικό πρωτάθλημα μπορεί να κάνει ακόμα τη διαφορά και κυρίως είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει και τα έσοδα της ΑΕΚ, που χάρη στον Βραζιλιάνο και περισσότερα διαρκείας θα πουλήσει και περισσότερα εισιτήρια θα κόψει και άλλες αξιώσεις μπορεί να προβάλει όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα των παιχνιδιών της. Επίσης, το γεγονός ότι ο Φερέρ έχει συνεργαστεί με τον Ριβάλντο στο παρελθόν -και μάλιστα αρμονικά- έχει τη σημασία του: ο Βραζιλιάνος δεν πρόκειται να επιτεθεί στον προπονητή για τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας μετά την πρώτη στραβή και ο Ισπανός σίγουρα ξέρει πώς πρέπει να τον μεταχειριστεί ώστε να τον κάνει να αισθάνεται ξεχωριστός. Επιπλέον, θεωρώ βέβαιο ότι ο «Ρίμπο» δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα προσαρμογής στα αποδυτήρια της ΑΕΚ, κι ας πάρει ένα συμβόλαιο πολύ μεγάλο: είναι τόση η ανάγκη όλων για ένα πρωτάθλημα μετά τις θύελλες που η «Ενωση» πέρασε, που κανείς δεν θα τολμήσει να σταθεί στα χρήματα που παίρνει και να τα συγκρίνει με την προσφορά του, όπως γινόταν στον Ολυμπιακό.
Ανάγκες
Όμως, από την άλλη, υπάρχουν δεδομένες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η ΑΕΚ πρέπει να βρει έναν αντικαταστάτη του Τσιρίλο και, αν φύγει ο φιλότιμος Βαγγέλης Μόρας, χρειάζεται ένα στόπερ ακόμα. Μετά τη φυγή του Παουτάσο και του Ουντέζε, είναι απαραίτητος ένας ποδοσφαιριστής που να αγωνίζεται με επιτυχία και στα δύο άκρα της άμυνας και, πάνω απ' όλα, πρέπει να βρεθεί ένα φορ καλύτερο από τον μαχητικό Λεωνίδα Καπάνταη, ο οποίος είναι μια χαρά ποδοσφαιριστής, αλλά δεν μπορεί να σηκώσει μόνος το βάρος της αποστολής του γκολτζή. Ο Φερέρ δεν κρύβει ότι θέλει ένα ρόστερ 25 ποδοσφαιριστών για να βγάλει τη σεζόν -αν φύγουν 5-6 παίκτες, όπως ακούγεται, και αν 2-3 δοθούν δανεικοί, θα πρέπει να αντικατασταθούν. Επειδή οικονομικά ανοίγματα τεράστια στις μεταγραφές δεν πρόκειται να γίνουν, χρειάζεται αρκετή προσοχή. Ο Ριβάλντο για να μπορεί να είναι αποδοτικός χρειάζεται μια καλή ομάδα γύρω του.
Προσθήκη
Εν κατακλείδι, η ΑΕΚ πρέπει να αποκτήσει τον Ριβάλντο μόνο αν η προσθήκη του δεν ανατρέπει τον γενικό σχεδιασμό. Στην ΑΕΚ σχεδιασμός υπάρχει και αυτό, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, μερικές φορές κάνει κάποια πράγματα δυσκολότερα. Αν η ΑΕΚ είχε μια έτοιμη ομάδα, που φέτος το καλοκαίρι ενδιαφερόταν να κάνει δυο-τρεις απλές προσθήκες, η μία από αυτές θα έπρεπε να είναι ο Ριβάλντο -δεν το συζητάω καν. Ομως, η ΑΕΚ έχει αρκετές ανάγκες και η προτεραιότητά της πρέπει να είναι πώς θα τις καλύψει: ο «Ρίμπο» απλώς θα τις μακιγιάρει.
Τι θλίψη
Είδα τον Γιώργο Ψυχομάνη καλεσμένο στο SuperSport από τον Γιάννη Καραλή και τον Περικλή Βασιλάκη: τι θλίψη!
Με βάση την ιστορία που κουβαλά ο κάθε διαιτητής, ο «Ψυχό» πρέπει να είναι αυτός που έχει απογοητεύσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Οχι τόσο γιατί η διαιτησία του φετινού πρωταθλήματος ήταν απογοητευτική, αλλά επειδή η ιστορία του έδειχνε πως ένας τόσο ακέραιος άνθρωπος δεν θα έφτανε ποτέ στο σημείο να τα βλέπει όλα ωραία. Είναι κρίμα να ακούς έναν άνθρωπο, που ήταν και πέρυσι στην ΚΕΔ, να λέει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη μόνο της φετινής χρονιάς, όταν και πέρυσι βρισκόταν στο όργανο. Αν επί Γερμανάκου τα πράγματα ήταν άσχημα, γιατί δεν μας το είπε εγκαίρως; Γιατί τότε δεν σηκώθηκε να φύγει;
Προκαλεί, επίσης, θλίψη το να εμφανίζεται ο αρχιδιαιτητής και να μη δίνει μια πειστική απάντηση σχετικά με το αν έγινε διάρρηξη στο γραφείο του και αν υπήρξε προσπάθεια ομάδας να χρηματίσει διαιτητή που ο ίδιος άλλαξε -όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΠΟ. Αν ο Γκαγκάτσης είναι μυθομανής, να μας το πει. Αν κάτι έγινε, οφείλει να το καταγγείλει αρμοδίως και να αναφέρει και τα ονόματα των εμπλεκόμενων διαιτητών και των εμπλεκόμενων παραγόντων. Οπως επίσης στην επόμενη τηλεοπτική εμφάνισή του θα πρέπει να εξηγήσει με ποια κριτήρια δύο απίθανοι αντικατέστησαν τους διεθνείς επόπτες του Βασσάρα στο ματς του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, να μας δώσει να καταλάβουμε πώς ο Τσαχειλίδης και ο Μπριάκος (δύο διεθνείς διαιτητές) διαγράφησαν, ενώ ο Ζωγράφος -που τα έχει κάνει ρόιδο- είναι ακόμα στους πίνακες, να αποκαλύψει σε ποιες ενέργειες προέβη προσωπικά ώστε να πάρουν πίσω οι διαιτητές τα χρήματα που η ΕΠΟ τούς κρατάει εδώ και δύο χρόνια. Βλέποντάς τον να απολογείται στις μπιχτές του Περικλή Βασιλάκη, μου φάνηκε πιο πολύ σαν απολογητής και υπάλληλος της ομοσπονδίας παρά ως αρχιδιαιτητής: πολύ φοβάμαι ότι το γεγονός πως από την ΕΠΟ αμείβεται τον έχει κάνει να ξεχάσει τον θεσμικό ρόλο του. Ο αρχιδιαιτητής δεν είναι ο άνθρωπος που κάνει τη δουλειά της ομοσπονδίας (ώστε να «καίγεται» να περάσει η επιμόρφωση των διαιτητών στις Ενώσεις), αλλά ο εγγυητής της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος. Αν στην Α' Εθνική υπάρχουν 50 κακές διαιτησίες, ουδείς νοιάζεται αν στη Δ' Εθνική οι διαιτητές έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 25: καμία ΠΑΕ δεν ενδιαφέρει τίποτα τέτοιο. Το χειρότερο στην εμφάνιση του Ψυχομάνη είναι ότι σου έδινε την εντύπωση ότι είναι και περήφανος για το έργο του...
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.