Την ώρα που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα πάνω στις τρεις από τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της Πρέμιερσιπ –οι οποίες, άλλωστε, βρίσκονται στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ–, η κατάσταση στην τέταρτη, την Αρσεναλ, θυμίζει ηφαίστειο που ετοιμάζεται να εκραγεί. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα γίνει αυτή η έκρηξη, πόσο ισχυρή θα είναι και αν θα προκαλέσει μεγάλες ή μικρές καταστροφές. Οπως φαίνεται, αυτή η κατάσταση αναμονής για την έκρηξη –την πιθανή, δηλαδή, εξαγορά της ομάδας από τον Αμερικανό μεγιστάνα Σταν Κρένκε– θα μείνει στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος για όλο το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Μπορεί και περισσότερο.
Ας μην ξεχνάμε ότι η υπόθεση εξαγοράς της Λίβερπουλ ήταν ένα σίριαλ που, με τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο, κράτησε για δύο χρόνια και κάτι. Εδώ και περίπου δέκα ημέρες, από τότε που ο Κρένκε αγόρασε το μερίδιο της ITV, έχει γίνει σαφές ότι ο Αμερικανός προσπαθεί να μαζέψει όσες περισσότερες μετοχές της Αρσεναλ μπορεί. Το γεγονός αυτό έχει εκτινάξει την τιμή της μετοχής της Αρσεναλ στα ύψη. Από τις 120 λίρες, που άξιζε στα τέλη της δεκαετίας του '80, αυτή τη στιγμή έχει φθάσει τις 7.000 στερλίνες.
Με δεδομένο το γεγονός ότι στις μετοχές της Αρσεναλ δεν υπάρχει μεγάλη διασπορά, αν ο Κρένκε θελήσει να αγοράσει το μερίδιο κάποιου μεγαλομετόχου, θα πληρώσει πολλά. Ας θυμίσω ότι στο ζήτημα της πιθανής εξαγοράς ισχύουν για την Αρσεναλ όσα ίσχυαν και στην περίπτωση της Γιουνάιτεντ. Ηδη ένας από τους απαραίτητους όρους για να ανοίξει η φημολογία της εξαγοράς δημιουργήθηκε όταν ένας από τους μεγαλομετόχους των «κανονιέρηδων», ο Ντάνι Φίντζμαν, μείωσε το ποσοστό του στο 24,11%. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για τις ομάδες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, βέτο στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ενός συλλόγου μπορεί να θέσει μόνο ο μέτοχος που έχει ποσοστό πάνω από το 25%. Τέτοιος μέτοχος στην Αρσεναλ δεν υπάρχει πλέον. Για να καταθέσει πρόταση για εξαγορά ο Κρένκε, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 30% των μετοχών της ομάδας. Και ο Αμερικανός εδώ και ένα μήνα μαζεύει μετοχές.
Μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει ένα ποσοστό που φθάνει το 12,2%. Μέχρι το 30% έχει ακόμα δρόμο, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μπορεί να αποκτήσει άλλο ένα 14,5% που ανήκει στον πρώην αντιπρόεδρο της Αρσεναλ, τον Ντέιβιντ Ντέιν, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Και ο λόγος που οδήγησε τον Ντέιν σε παραίτηση ήταν ότι υποστήριζε την εξαγορά της ομάδας από τον Κρένκε, ενδεχόμενο για το οποίο –υποτίθεται– δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα η παλιά φουρνιά των μεγαλομετόχων, την οποία αποτελούν η Νίνα Μπρέισγουολ, ο Ρίτσαρντ Καρ, ο Ντάνι Φίντζμαν και ο σημερινός πρόεδρος Πίτερ Χίλγουντ. Και οι τέσσερις μαζί κατέχουν συνολικά ένα 45,5% των μετοχών της ομάδας και, όπως δήλωσε ο Πίτερ Χίλγουντ, κανείς δεν πρόκειται να πουλήσει ούτε μία μετοχή, διότι θεωρούν καταστροφικό το ενδεχόμενο να περάσει η Αρσεναλ στα χέρια του Αμερικανού.
Ο Ντέιν έγινε μία από τις σημαντικότερες διοικητικές μορφές των «κανονιέρηδων» από το 1983, όταν αγόρασε, τότε, ένα 16% των μετοχών αντί του ποσού των 292 χιλιάδων στερλινών. Ηταν αντιπρόεδρος της Αρσεναλ για 24 συνεχή χρόνια και θεωρείται ένας από τους παράγοντες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Βρετανία και την Ευρώπη και υπεύθυνος για τον «εξευρωπαϊσμό» του διοικητικού και αγωνιστικού προσώπου της Αρσεναλ. Αυτός ήταν άλλωστε ο άνθρωπος που επέμεινε και έφερε τον Βενγκέρ στο «Χάιμπουρι». Ο Ντέιν είχε και παλιότερα διαφορές με τους υπόλοιπους μεγαλομετόχους της Αρσεναλ, για παράδειγμα ήταν αντίθετος στην ανέγερση του νέου γηπέδου, αλλά ποτέ οι διαφωνίες τους δεν ήταν τόσο ισχυρές ώστε να τον οδηγήσουν σε παραίτηση.
Ενα σκληρό πόκερ σε εξέλιξη
Η περίπτωση της εξαγοράς της Αρσεναλ είναι ένα επιχειρηματικό–χρηματιστηριακό, σκληρό πόκερ που θα έχει πολλά επεισόδια μέχρι την κατάληξή του. Ο Αμερικανός μεγιστάνας Σταν Κρένκε μπήκε στο παιχνίδι αποφασισμένος να αποκτήσει την ομάδα και φαίνεται πρόθυμος να ξοδέψει.
Η αποχώρηση του Ντέιν από το προεδρείο της ομάδας σημαίνει ότι χάνει και τη θέση του προέδρου της G-14. Ο Ντέιν ήταν από τους πιο καλοπληρωμένους αντιπροέδρους διότι πέρυσι κέρδισε κάτι περισσότερο από 500 χιλιάδες στερλίνες για τις διοικητικές του υπηρεσίες. Μετά τη γνωστοποίηση της παραίτησής του στις Αρχές του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, οι υπόλοιποι μεγαλομέτοχοι, με πρωτοβουλία του προέδρου, Πίτερ Χίλγουντ, έκαναν μία δήλωση για να καθησυχάσουν τους φίλους της ομάδας και τους μικρομετόχους.
Σύμφωνα με τη δήλωση, και οι τέσσερις μεγαλομέτοχοι δεν σκοπεύουν να μειώσουν το μετοχικό τους ποσοστό στον σύλλογο, για τον επόμενο χρόνο τουλάχιστον. Σε κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με τα χρηματιστηριακά παιχνίδια αυτού του επιπέδου, μία τέτοια καθησυχαστική δήλωση θα ήταν αρκετή. Ομως, αν σκεφθεί κάποιος ότι όλη η φημολογία της εξαγοράς ξεκίνησε όταν ο μεγαλομέτοχος Ντάνι Φίντζμαν «ξεφορτώθηκε» ποσοστό 1,2% από τις μετοχές του, για να μην υπάρχει πλέον η δυνατότητα του βέτο στην πιθανότητα της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Αρσεναλ, τότε θα αρχίσει να «πονηρεύεται».
Είχε τόσο μεγάλη ανάγκη τις περίπου 600 χιλιάδες στερλίνες που πήρε από την πώληση του ποσοστού του ο Φίντζμαν ή μήπως ενήργησε βάσει σχεδίου; Είναι γνωστό ότι έχει συναντηθεί με τον Κρένκε δύο φορές έως τώρα. Οικονομικοί αναλυτές με γνώση του ειδικού καθεστώτος των ποδοσφαιρικών επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η εξαγορά της ομάδας θα πραγματοποιηθεί αργά ή γρήγορα, αφού ο Κρένκε δεν θα ξόδευε κάμποσα εκατομμύρια μόνο και μόνο για να γίνει μέτοχος της Αρσεναλ.
Ενα ακόμα στοιχείο που σκοτεινιάζει αντί να ξεκαθαρίζει το ενδεχόμενο της εξαγοράς αφορά τη στάση του Βενγκέρ. Ο Αλσατός αρνήθηκε μία πρώτη πρόταση για επέκταση του συμβολαίου του και μετά το 2008, διότι θέλει να δει αν θα αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συλλόγου. Σε αυτό το πόκερ της πιθανής εξαγοράς, τα χαρτιά όλων των παικτών είναι κλειστά και δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Λένε, όμως, επίσης ότι το πόκερ είναι παιχνίδι των Αμερικανών.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.