Ο στίχος του Μάρκου Βαμβακάρη «τσέπη μου, γεμάτη να 'σαι – και κανένα μη φοβάσαι» δικαιώνεται στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες των ημιτελικών συμπεριλαμβάνονται στις έξι πλουσιότερες του κόσμου. Η «φτωχούλα» της παρέας, η Λίβερπουλ, κατατάσσεται δέκατη στον φετινό κατάλογο της Deloitte & Touche, ο οποίος -ως γνωστόν- καταρτίζεται με βάση τα ετήσια έσοδα των συλλόγων.
Η μάχη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Μίλαν, της τέταρτης με την πέμπτη -αντιστοίχως- ομάδα στην εν λόγω κλίμακα ποδοσφαιρικής ευμάρειας, είναι μια αναμέτρηση 481,3 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για το άθροισμα των ετήσιων εσόδων τους. Οι άλλοι δύο μονομάχοι, η έκτη Τσέλσι και η Λίβερπουλ, συνθέτουν μια διελκυστίνδα 397 εκατ. ευρώ.
Από τους «οκτώ» διακριθέντες της διοργάνωσης, μόνο η Βαλένθια και η Αϊντχόφεν στερούνται θέσης στον κατάλογο των είκοσι πλουσιότερων. Οι λιγότερο εύπορες εκ των υπολοίπων είναι η ενδέκατη Λιόν και η δωδέκατη Ρόμα.
Θα μου πείτε, μα και οι ομάδες που απέτυχαν πλούσιες είναι κι αυτές. Σωστά. Μόνο που δύο εξ αυτών, η δεύτερη Μπαρτσελόνα (259,1 εκατ.) και η ένατη Αρσεναλ (192,4 εκατ.) πέρυσι έφθασαν τελικό. Αμφότερες είδαν, πέρυσι, το ευρωπαϊκό αγωνιστικό τους μπόι να μεγαλώνει, ακολουθώντας την αντίστοιχη οικονομική-εμπορική τους άνθιση. Τυχαίο; Δεν νομίζω.
Η πλουσιότερη όλων, η Ρεάλ (292,2 εκατ.), ακόμα βολοδέρνει στις συνέπειες της πολιτικής των «γκαλάκτικος». Είπαμε, το χρήμα είναι αναγκαία συνθήκη αλλά όχι ικανή: πρέπει να το διαχειρίζεσαι σωστά το ρημάδι… Τους Ισπανούς, πάντως, τους άφησε εκτός νυμφώνος η όγδοη πλουσιότερη ομάδα, η Μπάγερν (204,7 εκατ.), όχι τίποτε «παρακατιανοί». Πώς το έλεγε ο Ιρλανδός συγγραφέας Αλαν Μίλιγκαν; Α, ναι. «Με τα λεφτά, ακόμα και αν δεν αγοράζεις φίλους, εξασφαλίζεις καλύτερη ποιότητα εχθρών»...
Τι επιβεβαιώνει τούτο το «πανόραμα»; Οτι το ειδικό βάρος της οικονομικής ισχύος αυξάνει συνεχώς στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Συν τοις άλλοις, διότι οι ισχύοντες κανόνες διανομής του χρήματος καθιστούν τους πλούσιους πλουσιότερους και διευρύνουν το προβάδισμά τους: όταν, για την κατάκτηση του ίδιου τροπαίου, από τα τηλεοπτικά δικαιώματα η Πόρτο εισπράττει 1,9 εκατ. ευρώ και η Μπαρτσελόνα 22,4 εκατ., πόσο συχνά θα βλέπουμε μια «Πόρτο 2004» στην κορυφή; Δίκην απάντησης, άλλο τραγούδι του Μάρκου: «Ρίξε τσιγγάνα τα χαρτιά...».
ΥΓ.: Αν, μάλιστα, δούμε τελικό Τσέλσι-Μίλαν, θα πρόκειται -επιπροσθέτως- για μάχη κορυφής «βαρόνων» του χρήματος. Αμπράμοβιτς vs Μπερλουσκόνι. Ισχυρός συμβολισμός δεν νομίζετε;
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.