Παλαιότερες

Απ’ το σπριντ στο μαραθώνιο (SportDay / Αντώνης Πανούτσος)

«Δεν υπάρχει καλός δρόμος αν δεν ξέρεις πού πηγαίνεις», λέει ένα ρητό. Και «δεν υπάρχει λόγος να φτιάξεις μια θέση, αν δεν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις με αυτήν», λέει η πείρα στην περίπτωση του Ολυμπιακού, μιας ομάδας που μπορεί να ξεφτιλίσει τον πάπα της Ρώμης, με το να του τάζει ότι θα είναι ο ηγέτης των πιστών και μια μέρα να καταλήγει να είναι βοηθός του Κούλη Δουρέκα. Οποιαδήποτε κρίση μπορεί να υπάρξει για την τοποθέτηση του Γιάννη Μώραλη ως εκπρόσωπου Τύπου του Ολυμπιακού μπορεί να εξεταστεί μόνο σε συνάρτηση με τις δυνατότητες της διοίκησης του Ολυμπιακού να έχει μια υποτυπώδη σοβαρότητα.

Ο Γιάννης Μώραλης, γιος του μακαρίτη υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Πέτρου Μώραλη, έχει αποφοιτήσει όπως ο Πέτρος Κόκκαλης και ο Θόδωρος Θεοδωρίδης από τη Σχολή Μωραΐτη και βρίσκεται μια δεκαετία στη διοίκηση του Ολυμπιακού, αρχικά ως υπεύθυνος συνδέσμων και αργότερα και ως υπεύθυνος εισιτηρίων. Το όνομά του είχε ακουστεί και στο παρελθόν την περίοδο της αμφισβήτησης του Σόλιντ σαν υποψήφιο για τη θέση του spokesman της ομάδας και επανήλθε δυναμικά μετά τα γεγονότα του Λαυρίου. Εντυπωσίασε εμφανιζόμενος σε κάθε Μέσο που τον καλούσε χωρίς να χάνει την ψυχραιμία του όταν προκαλείτο αλλά και χωρίς να αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας σε κάθε ερώτηση. Κυρίως, εντυπωσίαζε με την παρουσία του σε αντιπαράθεση με αυτό που εμφανιζόταν σαν «οπαδός του Ολυμπιακού». Γιατί μετά τα κουνημένα βίντεο με τις φωνές «Ετσι πηδάνε τα μανιατάκια» και «Σταματάτε να το χτυπάτε, ρε», το αστικό πρόσωπο του Μώραλη έδειχνε ότι υπήρχε και άλλος τύπος Ολυμπιακού οπαδού. Επίσης, σε μια περίοδο που ο Σωκράτης Κόκκαλης βρισκόταν στην Αμερική, ο Μώραλης το πήρε επάνω του να μεταδίδει τη θέση του Ολυμπιακού για τους συνδέσμους αλλά ακόμα και για άτομα. Πέρασε τη δοκιμασία με flying colors, αλλά η περίοδος μετά τα επεισόδια του Λαυρίου ήταν κρίσιμη όσο και σύντομη. Κάτι σαν δρόμος 100 μέτρων.

Αναλαμβάνοντας την εκπροσώπηση της διοίκησης στον Τύπο, ο Γιάννης Μώραλης είναι σαν να μπαίνει σε μαραθώνιο, με την πικρή πείρα ότι οι προκάτοχοί του είχαν προδοθεί από την ίδια τη διοίκηση του Ολυμπιακού.
Δεν θα αναφερθώ στη σύντομη και άτυχη σταδιοδρομία της Ελισάβετ Λύρα, που ανέλαβε και εγκατέλειψε την επικοινωνία χωρίς κανένας να καταλάβει γιατί ήρθε και γιατί έφυγε, αλλά στον Μιχάλη Τσώχο. Ο οποίος εγκατέλειψε την αποστρατεία στη Σίφνο, ήρθε στον Ολυμπιακό για να πάρει το γραφείο Τύπου και διασύρθηκε από τη διοίκηση όταν είπε ότι ο Μπιγκόν μένει στον Ολυμπιακό, ενώ ο Ιταλός απολύθηκε το επόμενο πρωί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου πρέπει να λέει την αλήθεια, μπορεί ορισμένες φορές να αποφεύγει να απαντήσει, αλλά ψέματα μπορεί να πει μόνο σε στιγμές μεγάλης ανάγκης, σταυρώνοντας τα δάχτυλα να μην πιαστεί. Γιατί έχει μόνο την πολυτέλεια ενός λάθους. Μετά χάνει την αξιοπιστία του. Αν το καταλαβαίνουν στον Ολυμπιακό, η τοποθέτηση του Γιάννη Μώραλη σαν εκπροσώπου Τύπου έχει νόημα. Διαφορετικά, ενώ δεν θα έχουν κερδίσει τίποτα, θα έχουν χάσει έναν πολύ καλό υπεύθυνο συνδέσμων.


Μέσα στο γήπεδο ο Γιώργος Ορφανός προσπαθούσε να ρίξει τη στριφογυριστή κλοτσιά που ξηγιέται ο Τσακ Νόρις όταν οι κακοί τού κάνουν πλάκα για το μούσι του. Τουλάχιστον, είναι το μόνο που μπορώ να φανταστώ, διαβάζοντας χθες ότι ο υφυπουργός μας πήγε στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει το ματς της Τσέλσι με τη Λίβερπουλ για να δει πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες ασφαλείας. Από την άλλη, ζούμε στην εποχή του συνωνύμου. Οπως κάναμε το πούστης «gay», είναι το ίδιο εύκολο να κάνουμε ένα ταξίδι ψυχαγωγίας στο Λονδίνο «ενημέρωση για θέματα ασφαλείας»; Ενώ λοιπόν ο υφυπουργός μας ενημερωνόταν στα στριφογυριστά, δύο μορφές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, «two good friends of Michele Platini» εγκατέλειπαν το «Στάμφορντ Μπριτζ» για να περάσουν μερικές ώρες με τον αγγλικό λαό. Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης και ο Σοφοκλής Πιλάβιος έψαχναν στην Chelsea Road να βρουν ένα καλό ανοιχτό «Fish & Chips».

«Παιδί μου, ο λαός είναι σαν τις αρκούδες. Για να τις καταλάβεις πρέπει να μπεις εσύ στο δάσος και όχι αυτές να έρθουν στο σαλόνι σου». Ο Θόδωρος πρίγκιπας του Λουξεμβούργου θυμόταν τα σοφά λόγια του πατέρα του, αρχιδούκα Ρούπερτ, την ημέρα της ενηλικίωσής του. Στα δάση... Στα δάση του γαλήνιου Λουξεμβούργου, εκεί όπου οι αρκούδες ακόμα χέζουν ελεύθερα. Ο πρίγκιπας ήθελε να γνωρίσει από κοντά τους χώρους που τρώνε οι χούλιγκαν της Τσέλσι πριν πλακώσουν πέντε, δέκα Πακιστανούς για χώνεψη. Δίπλα του, ο Σοφοκλής Πιλάβιος είχε άλλον καημό. Τι θα απαντούσε σε περίπτωση που ένας δημοσιογράφος τον ρωτούσε τη γνώμη του για την ποινή της Εθνικής Ελλάδας. Θα τη χαρακτήριζε «εξωφρενική», «εξοντωντική» ή «κατάπτυστη»; Δύο αγώνες στο εξωτικό Ηράκλειο της Κρήτης, στο βασίλειο του Σπύρου του Λιβαθηνού, με τους βλαχοπρόεδρους της ΕΠΟ να γυρίζουν στα τοπικά κωλάδικα είναι μια ποινή μάλλον μεγάλη για 100 μπουκάλια στο κεφάλι ενός Τούρκου τερματοφύλακα και ένα πανό να γράφει ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ μπορεί και να την κουνούσε την αχλαδιά. Στο κάτω κάτω, δεν τον έκαναν ταινία, όπως έκανε τον Μέγα Αλέξανδρο ο Ολιβερ Στόουν, να φωνάζει «Εμπρός, Μυρμηδώνες, στον Σαγγάριο» και να ακούγεται σαν να λέει «Εμπρός, κορίτσια, όλοι στη θάλασσα» στο «Paradise Beach» της Μυκόνου. Από το hands free του κινητού του που ήταν συνδεδεμένο με το ραδιόφωνο ο Πιλάβιος άκουσε τη φωνή του Μαλλισιώβα να λέει: «Ηταν μια πολύ σκληρή τιμωρία...». Αποφάσισε ότι αυτή θα έπρεπε να είναι και η δική του φράση. «Μια πολύ σκληρή τιμωρία...». Από τις σκέψεις του τον έβγαλε η φωνή του πρίγκιπα. «Σοφοκλή, να σου παραγγείλω haddock;». Το «Haddock» ακουγόταν σαν το όνομα του νέου Παναθηναϊκού. «Fried», απάντησε ο Πιλάβιος. «Ο Φράιντ Χάντοκ είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού». Και έτσι και γίνει, να το θυμόσαστε πού το διαβάσατε πρώτοι. Και όχι σουσουμού και μπουλκουμέ, όπως η τοποθέτηση του Γιάννη Μώραλη ως εκπρόσωπος Τύπου στα κείμενα του Κώστα, του πραγματικού γιου, αλλά όνομα, διεύθυνση τηλέφωνο.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο πρίγκιπας του Λουξεμβούργου, όρθιος μπροστά στον ετεροθαλή αδελφό του και τον επίδοξο βιογράφο του Αλενατόρε Νικολό, μιλούσε και ζητούσε να επαναλάβουν: «Μπροστά στην ιερή αφίσα του Ζιοβάνι και το χρυσό παπούτσι του Νίκου Αναστόπουλου, ορκίζομαι». «...Αναστόπουλου, ορκίζομαι». «Να μην αποκαλύψω σε εφημερίδα, ραδιόφωνο ή τηλεόραση το όνομα εκείνου». «Το όνομα εκείνου. Αργότερα, Γρηγόρη». «Ποιος είναι ο Αργότερα Γρηγόρης, που δεν πρέπει να αποκαλύψουμε;», ρώτησε ο ΕπιΒού. «Καλημέρα, καλή εβδομάδα. Αλλά δεν λέγεται, Αργότερα Γρηγόρης. Ηταν ο Γρηγόρης που με πήρε για ένα επεισόδιο με τον Τάκη, αλλά του είπα να πάρει αργότερα...», διόρθωσε ο πραγματικός αδελφός. Ο πρίγκιπας έκοψε τη συζήτηση. «Συνεχίζουμε τον όρκο. ...Το όνομα εκείνου, που ο λόγος του θα είναι πιο βαρύς από του Σάββα και η σκέψη του πιο βαθιά από του Μπαρμπή». «...του Μπαρμπή. Οχι, ρε Γιώργο. Δεν εννοούσα ότι ο Τέρορ θα σφυρίξει για λογαριασμό του Κοντραμπατζή, αλλά ότι θα εξυπηρετήσει τον κρητικό κουμπάρο». O πραγματικός γιος ρώτησε τον βιογράφο: «Ο Κασναφέρης ήταν;». Ο πρίγκιπας είχε βαρεθεί: «Ορκίζομαι ότι δεν θα πω ή γράψω ότι ο Γιάννης Μώραλης θα πάρει την εκπροσώπηση Τύπου του Ολυμπιακού». «Ορκίζομαι», είπαν οι δύο υπηρέτες του Τύπου. Και το πιστεύετε ή όχι, κράτησαν την υπόσχεσή τους. Στο περίπου, ομολογουμένως, αφού ο πραγματικός γιος έβαλε μία δύο σπόντες ότι στον Ολυμπιακό σκέφτονται πολύ την επικοινωνία, γιατί η πόρνη το πήδημα το κόβει, αλλά ο Π.Γ. το βίτσιο να βάζει μια βούλα για να δείξει ότι το είχε, όχι. Αλλά το κράτησαν, δεν έγραψαν για Μώραλη και έτσι κάποιοι που θα μπορούσαν να κάψουν την τοποθέτηση δεν είχαν την ευκαιρία.

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος και ο Θόδωρος Θεοδωρίδης περπατούσαν αργά προς την Old Brompton Road τρώγοντας με τον παραδοσιακό τρόπο μέσα από το χωνί της εφημερίδας. Οι πατάτες του Θόδωρου είχαν τελειώσει. Ο πρίγκιπας του Λουξεμβούργου κοίταξε μέσα στο χωνί και δάκρυσε. Ο Σουπού τον κοίταξε με απορία. «Να σου δώσω από τις δικές μου;». «Οχι, Σοφοκλή». Εσκυψε το πρόσωπό του στο χωνί. Ο Σοφοκλής τού το άρπαξε από τα χέρια για να μην το φάει. Είδε ότι μέσα στις λαδιές διακρινόταν μια φωτογραφία ενός διαιτητή. Η λεζάντα έγραφε «Greek refery excells in United match». Η φωτογραφία ήταν του Κύρου Βασσάρα από το ματς της Γιουνάιντεντ με τη Μίλαν. Ο πρίγκιπας του Λουξεμβούργου ξέσπασε. «Ναι. Φωνάζουνε όλοι. Φωνάζει ο Ολυμπιακός ότι τον σφάζει. Φωνάζει η ΑΕΚ ότι τους έσφαξε για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Μέχρι και στην Καστοριά τον έστειλαν να σφυρίξει το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης... Και αυτός αγόγγυστα με ένα χαμόγελο στο στόμα και ένα πιστολάκι των μαλλιών στο τσαντάκι έτοιμος να πάει εκεί που οι άλλοι φοβούνται». Ο πρίγκιπας ξεφύσησε. Ο Κύρος Βασσάρας τα είχε δείξει μέσα στο «Ολντ Τράφορντ». Ο Κύρος που για χάρη του ο πρίγκιπας είχε χαλάσει σχέσεις.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x