Γιώργος Χελάκης

Ο Σωτήρης και οι καρχαρίες

Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές δίπλα μου κάθεται μια χαριτωμένη Νοτιοοαφρικανίδα. Έχει τα μαλλιά της ράστα, φοράει ένα όμορφο καπέλο και τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας της. Στα χέρια της κρατάει μια βουβουζέλα. Είναι κάτι σαν κορνέτα και βγάζει εκκωφαντικό θόρυβο. Όσοι παρακολουθήσατε το Confederations Cup θα θυμάστε αυτό το θόρυβο που «τσιμπούσε» τα αφτιά των ποδοσφαιριστών και λίγο έλειψε να απαγορευτεί η χρησιμοποίησή του από τα γήπεδα.

Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές δίπλα μου κάθεται μια χαριτωμένη Νοτιοοαφρικανίδα. Έχει τα μαλλιά της ράστα, φοράει ένα όμορφο καπέλο και τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας της. Στα χέρια της κρατάει μια βουβουζέλα. Είναι κάτι σαν κορνέτα και βγάζει εκκωφαντικό θόρυβο. Όσοι παρακολουθήσατε το Confederations Cup θα θυμάστε αυτό το θόρυβο που «τσιμπούσε» τα αφτιά των ποδοσφαιριστών και λίγο έλειψε να απαγορευτεί η χρησιμοποίησή του από τα γήπεδα. Την αγόρασε από επίσημο κατάστημα που πουλάει είδη Μουντιάλ με 20 ραντ δηλαδή κάτι λιγότερο από 2 ευρώ. Εγώ και ο Σωτήρης ο Ταμπάκος που πιαστήκαμε κοροΐδα την αγοράσαμε από μικροπωλητές, είναι χειρότερης ποιότητας και την πληρώσαμε 40 ραντ.

Ο Σωτήρης που έκανε την αγοροπωλησία είναι σκασμένος που τον πιάσανε κοροΐδο και που παλεύει μια ώρα χωρίς να καταφέρει να μπει στο ίντερνετ στο ξενοδοχείο. Του έχω υποσχεθεί ότι αν τελικώς τα καταφέρει θα τον πάω για μπάνιο σε μια παραλία κοντά στο ξενοδοχείο με τεράστια αμμουδιά και μόνο μειονέκτημα ότι που και που εμφανίζονται καρχαρίες…

Η ζωή στο Ντέρμπαν κυλάει με ρυθμούς πολύ πιο χαλαρούς απ’ ότι στην Αθήνα. Οι άνθρωποι που είτε είναι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, είτε περιμένουν να εξυπηρετηθούν δεν δείχνουν να αγχώνονται. Είναι πράοι, χαμογελαστοί και ευγενικοί. Αντιλαμβάνονται ότι αυτή η διοργάνωση είναι μια ευκαιρία για τη χώρα τους. Να προβληθεί, να τινάξει από πάνω της τις τελευταίες σκουριές του Απαρτχαϊντ, να τονώσει την οικονομία της. Για το τελευταίο αμφιβάλλω ζωηρά. Αρκεί να σας πω ότι σε ορισμένες περιοχές γίνονται ακόμα διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος για λόγους οικονομίας.

Οι κοινωνικές ανισότητες είναι μεγάλες και δεν χρειάζεται να στοιχηματίσετε ότι αυτοί που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης είναι οι μαύροι κάτοικοι της χώρας. Οι λευκοί είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια στο σύνολο των 48 εκατομμυρίων κατοίκων. Κινούν την οικονομία, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις τεράστιες αγροτικές εκτάσεις (φάρμες). Και κάτι ακόμα! Σε αντίθεση με τους μαύρους λατρεύουν το ράγκμπι και σχεδόν αποστρέφονται το ποδόσφαιρο.

Η ελληνική παροικία στη Ν. Αφρική αριθμεί περί τις 60.000. Οι Έλληνες κατά βάση είναι επιχειρηματίες, ναυτικοί και μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων. Υπάρχουν ελληνικά σχολεία και εκκλησίες. Οι νεότεροι από αυτούς ετοιμάζονται να ενισχύσουν την εθνική ομάδα. Το κείμενο αυτό διακόπτεται κάπως απότομα. Ο Σωτήρης μου ανέθεσε να πάρω το κομπιούτερ και να το ανεβάσω στο δωμάτιο γιατί αυτός βγαίνει ήδη το πρώτο του ραντεβού με την Νοτιοαφρικανίδα για την οποία σας μίλησα στην αρχή του κειμένου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x