Ο πρώτος θάνατος ποδοσφαιριστή που θυμάμαι είναι του Ιωάννου του Εθνικού. Με τα χρόνια το μικρό όνομα χάθηκε και στη μνήμη έτσι έμεινε. Ιωάννου του Εθνικού. Πρέπει να έχουν περάσει καμιά πενηνταριά χρόνια από μια καλοκαιρινή μέρα όταν ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε στη Λεωφόρο τον Εθνικό, στη χαλαρή ατμόσφαιρα που έχουν όλα τα φιλικά στην αρχή της σεζόν.
Σε μια σέντρα στην περιοχή του Παναθηναϊκού ο Βουτσαράς –που έπαιζε τέρμα– σηκώθηκε στον αέρα με τον Ιωάννου να τον μαρκάρει. Στην προσγείωση ο Βουτσαράς βρέθηκε στο χορτάρι στο ένα γόνατο, με τον Ιωάννου να πέφτει με το πλάι του κεφαλιού πάνω στο γόνατο.
Ο Ιωάννου είχε μείνει αναίσθητος. Επειδή δεν υπήρχε φορείο, δύο παίκτες του Παναθηναϊκού ξήλωσαν μια διαφημιστική πινακίδα και μετέφεραν τον Ιωάννου στο νοσοκομειακό. Ο κρόταφός του, όμως, είχε θρυματιστεί και ο Ιωάννου έγινε ο πρώτος Ελληνας ποδοσφαιριστής που πέθαινε στη διάρκεια αγώνα.
Ο θάνατος, όμως, του Ιωάννου έγινε αφορμή για προβληματισμό. Η εικόνα δύο ποδοσφαιριστών να μεταφέρουν ένα συνάδελφό τους πάνω σε διαφημιστική πινακίδα ακόμα και για τα σκληρά στάνταρ της εποχής ήταν υπερβολική. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί σε κάθε γήπεδο της Α' Εθνικής η ύπαρξη ενός φορείου, ενώ συν τω χρόνω να προστεθεί η υποχρεωτική παρουσία νοσοκομειακού γιατρού και η εξέταση των παικτών για σοβαρές παθήσεις πριν από την έναρξη της σεζόν. Ολες οι βελτιώσεις στις εξετάσεις και την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών στα γήπεδα προέκυψαν ύστερα από κάποια καταστροφή. Τελευταίο μέτρο ήταν η προμήθεια απινιδωτών στα γήπεδα για καρδιακά επεισόδια κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Στην περίπτωση του θανάτου του Αντόνιο ντε Νίγκρις οι ακριβείς λόγοι του θανάτου είναι άγνωστοι. Ο θάνατος δεν προέκυψε στη διάρκεια προπόνησης, αλλά η υπόθεση περιπλέκεται από τις δηλώσεις του γιατρού της πρώην ομάδας του μακαρίτη, της Ανκαραγκουτσού, που είπε ότι ο παίκτης, η πρώην ομάδα του και η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ήξεραν το πρόβλημα δυσπλασίας στην καρδιά του Ντε Νίγκρις.
Με τη Λάρισα να δείχνει έλλειψη ευαισθησίας στην ενημέρωση, να οχυρώνεται πίσω από το τυπολατρικό ότι θα περιμένει τις ιατροδικαστικές εξετάσεις, το αν υπήρχε πρόβλημα του παίκτη και ποιος γιατρός στον «Λευκό Σταυρό» υπέγραψε τις εξετάσεις του Ντε Νίγκρις είναι άγνωστο.
Είναι γνωστό, όμως, ότι παίκτης που έπαιζε στην Ελλάδα πήρε μεταγραφή στην Κύπρο και επέστρεψε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους Κύπριους δημοσιογράφους, επειδή είχε καρδιακό πρόβλημα. Ο συγκεκριμένος παίκτης φυσικά παίζει σε ομάδα της Σούπερ Λίγκας. Επειδή η διαρροή του ονόματος βάζει σε κίνδυνο την καριέρα του, για την ώρα το όνομα του παίκτη δεν θα αναφερθεί. Αν, όμως, συμβεί κάτι στον συγκεκριμένο με την ομάδα του να το γνωρίζει, δεν θα μιλάμε για ατύχημα, αλλά για προμελετημένο έγκλημα.
Με το φτωχό μου το μυαλό, λοιπόν, λέω και εγώ. Το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ είναι αντιαμερικανικά κόμματα; Μάλλον όχι... Πόσο πήρανε στις τελευταίες εκλογές; Σχεδόν 90%. Πώς, λοιπόν, κάθε επέτειο του Πολυτεχνείου ο «ελληνικός λαός» διαδηλώνει κατά της χούντας και των Αμερικανών, όταν τα κόμματα που ψηφίζει μια χαρά τα έχουνε με τους Αμερικανούς, ενώ οι περισσότεροι έχουνε τελειώσει το αμερικανικό κολέγιο ή έχουνε σπουδάσει στην Αμερική;
Γίνεται, όταν στην ίδια χώρα που η γενική γραμματέας του κόμματος που φωνάζει κατά των Αμερικανών έχει στείλει το παιδί της στο αμερικανικό κολέγιο. Γίνεται με την ευκολία που ένα κόμμα παίρνει 4% στις εκλογές και ύστερα από ένα μήνα μιλάει για τις επιθυμίες του ελληνικού λαού.
Ολα τα προηγούμενα γίνονται με την ευκολία που στην ίδια χώρα η ΟΥΕΦΑ στέλνει ένα φάκελο με καταγγελίες για στημένα ματς στον υφυπουργό Αθλητισμού, μετά επιστρέφει και λέει ότι ο υφυπουργός δεν έστειλε τον φάκελο στον εισαγγελέα και κανείς δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται να το ψάξει. Οπως είναι αμφίβολο ότι κάποιος θα ερευνήσει τι έγινε πραγματικά στο ματς του Εθνικού Αστέρα με τον Πιερικό.
Μπορεί να έγιναν όλα ή τίποτα, αλλά ένα ματς που ξεκινάει να παίζεται με 4,50 το «διπλό» και φτάνει να παίζεται με 1,22 το Σάββατο στο betfair είναι υποχρέωση του κράτους να το διερευνήσει. Επειδή έχει βρεθεί το κόλπο να βγαίνουν οι διάφοροι και να λένε «Δεν βλέπετε ότι και σε ματς του εξωτερικού συμβαίνουν εκπλήξεις, αλλά δεν λέτε και εκεί να τις ψάξουν», το θέμα δεν είναι η έκπληξη, αλλά ο τζόγος που παίχτηκε στην «έκπληξη».
Οταν για παράδειγμα ένα ματς έχει τελειώσει 4-5 με Χ στο ημίχρονο και 2 τελικό και ο μισός τζόγος έχει παιχτεί στο 4-5 και Χ-2, υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Είτε οι μεγαλοπαίκτες να μίλησαν με τον Θεό και να ποντάρισαν χοντρά σ' ένα συνδυασμό που έρχεται μία στο εκατομμύριο ή να έστησαν το ματς. Οταν, λοιπόν, συνυπολογίζεται το γεγονός ότι η οργάνωση στοιχημάτων του περί ου ο λόγος κράτους δεν βάζει το ματς στο κουπόνι, υπόνοιες είναι λογικό να υπάρχουν. Και οι υπόνοιες οφείλεται να διερευνώνται.
Εδώ φυσικά εμφανίζεται και το αιώνιο ερώτημα. Ποιος μιλάει και τι λέει στον Χατζηεμμανουήλ του ΟΠΑΠ και βάζει ή βγάζει ματς στο δελτίο; Επειδή, λοιπόν, ο ίδιος δεν πρόκειται να πει και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να του το ζητήσει, ένας εισαγγελέας θα πρέπει να ασχοληθεί με τα «περίεργα ματς» καλώντας και τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ για να πει από πού του έρχονται οι εμπνεύσεις.
Οι έρευνες αρχίζουν όταν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις και πάνε στο δικαστήριο όταν ο ανακριτής κρίνει ότι στοιχειοθετούνται δυνάμει και οι αποδείξεις. Εάν κάτι παράνομο μπορεί να έχει συμβεί, υποχρέωση του εισαγγελέα είναι να βρει αν έχει συμβεί παρανομία. Από την άλλη, όταν ένα γεγονός είναι συμβατό με τα προηγούμενα, οι πιθανότητες να συμβαίνει κάτι ύποπτο μηδενίζονται. Παράδειγμα, το χθεσινό ματς της Καλαμάτας με τον Εθνικό.
Το γκολ η Καλαμάτα το τρώει από φάουλ του Σουμπίνιο στην κλειστή γωνία, με τον Μπαλτιμά να παρακολουθεί. Η φάση θα σήκωνε υποψίες αν προηγουμένως δεν είχε συμβεί κάτι άλλο. Στο πρώτο ημίχρονο ο Εθνικός είχε κερδίσει ένα φάουλ και στην εκτέλεση η μπάλα πέρασε σκάρτο μισό μέτρο από το κάθετο δοκάρι της Καλαμάτας, με τον Μπαλτιμά να παρατηρεί όρθιος την πορεία της μπάλας με ατελείωτο ενδιαφέρον.
Αλλά μέχρι τόσο. Ούτε έπεσε ούτε έδειξε καμία πρόθεση για να πέσει να αποκρούσει ένα σουτ που υπολόγιζε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να το πιάσει. Ενα σύνδρομο που εμφανίζεται στους τερματοφύλακες έπειτα από κάποια ηλικία με κλασικότερη ιστορία αυτή του Παθιακάκη με τον Ατματζίδη.
Ο Ατματζίδης από το '93 μέχρι το τέλος του '96 είχε κάνει χρονιές-όνειρο για κάθε τερματοφύλακα. Οχι γκολ δεν έτρωγε από σουτ, όχι κεφαλιά αντίπαλος δεν είχε κερδίσει στην περιοχή επειδή μάζευε όλες τις σέντρες, αλλά ούτε και πλασέ δεν μπορούσαν να του κάνουν, μια και, όπως λέγανε εκείνη την εποχή, ήταν το καλύτερο λίμπερο στην Ελλάδα. Οταν, όμως, στην ΑΕΚ πήγε ο Παθιακάκης προπονητής, τα χρόνια είχαν περάσει για τον «Ατμα».
Εχοντας προβλήματα με τη μέση ο Ατματζίδης, επέλεγε πια τις φάσεις που θα έκανε προσπάθεια. Απλώς, αν ήταν να το πιάσει, έπεφτε, αλλά αν εβλεπε ότι δεν έχει πιθανότητα, δεν έκανε από τις εκτινάξεις που τις λένε «του φωτογράφου», που ο τερματοφύλακας πέφτει για να είναι ωραίος στις φωτογραφίες. Εμενε όρθιος. Εκείνη, λοιπόν, την εποχή ο Πάθιακας είχε πει το αξέχαστο «Να τον δω να τρώει γκολ πεσμένος και να πεθάνω».
Για τον Μπαλτιμά να υπενθυμίσω ότι έχει κάνει μια από τις μεγαλύτερες αποκρούσεις σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φάσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οταν, παίζοντας με την Παναχαϊκή και με το ματς να είναι στο 0-0 και τον Παναθηναϊκό να χάνει έτσι το πρωτάθλημα, είχε αποκρούσει στο 90φεύγα από τα τρία μέτρα καρφωτή, σκαστή κεφαλιά του Νικοπολίδη που είχε κατέβει στην επίθεση.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.