Tο προηγούμενο Σάββατο παρουσιάσαμε το πρώτο μέρος της έρευνας που πραγματοποίησε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο των ευρωπαίων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών για την κατάσταση και τα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αγοράς στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της γηραιάς ηπείρου. Πρωταθλήματα που αποτελούν και τις πέντε μεγαλύτερες αγορές σε τζίρο στην Ευρώπη. Σήμερα θα δούμε τα ευρήματα της έρευνας που αφορούν τις ομάδες, από τα οποία προκύπτει πως οι πιο επιτυχημένες ομάδες είναι εκείνες που έχουν τους περισσότερους εν ενεργεία διεθνείς ξένους ποδοσφαιριστές. Αυτοί προέρχονται από τις 10 μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής ποδοσφαιριστών και έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία.
Απ' ό,τι φαίνεται, οι κορυφαίες ομάδες στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στην περασμένη αγωνιστική περίοδο (2008-09) χρησιμοποίησαν 26,4 ποδοσφαιριστές κατά μέσο όρο, με το υψηλότερο ποσοστό να συγκεντρώνουν οι αγγλικές ομάδες με 27,2 και το χαμηλότερο οι γαλλικές με 25,4. Ο μέσος όρος ηλικίας των ποδοσφαιριστών που χρησιμοποιήθηκαν έφθασε τα 25,9 χρόνια. Το υψηλότερο ποσοστό εντοπίζεται στην Ιταλία με 27,9 χρόνια και το μικρότερο στη Γαλλία με 24,9. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο μέσος όρος της ηλικίας των ποδοσφαιριστών που είχαν τις περισσότερες συμμετοχές στην ενδεκάδα έφθασε τα 27 χρόνια.
Οι ποδοσφαιριστές των καλύτερων ομάδων στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (η έρευνα ως «καλύτερες ομάδες» σε κάθε πρωτάθλημα θεωρεί αυτές που τερμάτισαν στις πέντε πρώτες θέσεις των πρωταθλημάτων τους ή είχαν συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ανεξάρτητα από τη θέση τους στη βαθμολογία) είχαν κατά μέσο όρο 5,6 χρόνια συμμετοχής σε ένα ή περισσότερα από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Το υψηλότερο ποσοστό με 7,1 χρόνια σημειώνεται στην Ιταλία και το χαμηλότερο με 26,4 στη Γερμανία. Οι ποδοσφαιριστές με τις περισσότερες συμμετοχές στις βασικές ενδεκάδες των καλύτερων ομάδων είχαν ένα μέσο όρο που έφθανε τα 6,8 χρόνια. Ο μέσος όρος ύψους των ποδοσφαιριστών στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα φθάνει τα 181,6 εκατοστά.
Οι γερμανικές ομάδες διαθέτουν τον υψηλότερο μέσο όρο με 182,7 και τον χαμηλότερο τον έχουν οι ισπανικές ομάδες με 179,9 εκατοστά. Οσον αφορά τις θέσεις των ποδοσφαιριστών, αυτοί που έχουν τον μεγαλύτερο μέσο όρο ύψους είναι οι τερματοφύλακες με 188 εκατοστά, ακολουθούμενοι από τους αμυντικούς με 182,7 εκατοστά, τους επιθετικούς με 181,5 και τελευταίους τους μέσους με 178,7 εκατοστά. Σε ό,τι φορά τους διεθνείς, το 45,5% των ποδοσφαιριστών των καλύτερων ομάδων είναι εν ενεργεία διεθνείς, με το μεγαλύτερο ποσοστό να εντοπίζεται στις αγγλικές ομάδες με 62,9% και το χαμηλότερο στις γαλλικές ομάδες με 25,4%. Οι καλύτερες ομάδες επίσης έχουν 6,4 ποδοσφαιριστές ανά ενδεκάδα, οι οποίοι είναι διεθνείς σε κάποια από τις 12 πρώτες χώρες της κατάταξης της ΦΙΦΑ. Το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται σε ένα πρωτάθλημα βρίσκεται -όπως είναι φυσικό- στην Αγγλία, φθάνοντας το 72,4%. Το μικρότερο εντοπίζεται στη Γαλλία όπου διαμορφώνεται στο 33,9%.
Ο μέσος όρος, πάντως, των ξένων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται και στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα είναι 54,8%. Οι ποδοσφαιριστές στις καλύτερες ομάδες απασχολούνται κατά μέσο όρο ανά 2,95 χρόνια, με το υψηλότερο ποσοστό να υπάρχει στην Αγγλία με 3,28 χρόνια και το χαμηλότερο στη Γερμανία με 2,53 χρόνια. Για τους ποδοσφαιριστές με τις περισσότερες συμμετοχές στην ενδεκάδα ο μέσος όρος διαμορφώνεται στα 3,66 χρόνια. Τέλος, να συμπληρώσω ένα στοιχειό που έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο μέσος όρος παραμονής ενός προπονητή στον πάγκο μιας ομάδας -στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα- φθάνει τις 3,46 αγωνιστικές περιόδους, με τον μεγαλύτερο να παρατηρείται στην Αγγλία με 9,7 αγωνιστικές περιόδους και τον χαμηλότερο στη Γερμανία με 1,3. Φαντάζομαι πως θα είχε ενδιαφέρον να γίνει κάτι ανάλογο και για το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά ο ΠΣΑΠ ή η Σούπερ Λίγκα δεν ευκαιρούν τώρα, επειδή μελετούν τις προτάσεις τους για την καταπολέμηση της βίας.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.