«Βαρέθηκα να ακούω για σωτήρες», ο Δημήτρης Μελισσανίδης στο «Εθνος». Και δεν ισχύει μόνο στην ΑΕΚ, αλλά σε όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εδώ και μια 20ετία, από την εποχή που οι «όμιλοι εφοπλιστών» έγιναν ντεμοντέ, βασιλιάδες των ρουμπινιών, φυγόδικοι της Τζαμάικας, σεΐχηδες της λάγνας ανατολής, Σουηδοί πρίγκιπες των μαγιό και ο αδελφός του Ροναλντίνιο έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια και ενίοτε έχουν φύγει με τον λογαριασμό του ξενοδοχείου απλήρωτο από την Ελλάδα. Οπότε, κάποια στιγμή πρέπει να κάτσουμε και να σκεφτούμε. Πόσοι σωτήρες από το εξωτερικό βάλανε πραγματικά λεφτά σε ομάδες;
Σίγουρα λεφτά έβαλε η ENIC. Μόνο που ο λόγος ήταν εύκολο να εξηγηθεί. Εβαλε γιατί είχε αδιάθετο ρευστό και πίστευε ότι μπορεί να σχηματίσει σε διάφορες χώρες ένα ποδοσφαιρικό κονσόρτσιουμ ομάδων που θα αντάλλασσαν ποδοσφαιριστές και θα έβγαζαν λεφτά από τις ευρωπαϊκές συμμετοχές.
Το σχέδιο δεν είχε τραβήξει και το σκότωσε η ΟΥΕΦΑ όταν απαγόρευσε τη συνιδιοκτησία ομάδων με το σκεπτικό ότι κινδυνεύει η αξιοπιστία των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Κάποια λεφτά στην ΑΕΚ έβαλε η NetMed, αλλά δεν ήταν ακριβώς ξένη εταιρεία, αφού έτσι διασφάλιζε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας την εποχή της κόντρας με τον Alpha Digital. Επίσης λεφτά έβαλε από το εξωτερικό η ομάδα των επενδυτών του Ντέμη, αλλά ήταν πολλοί και έβαλαν από λίγα.
Οι υπόλοιποι πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Στον Απόλλωνα Καλαμαριάς το σχέδιο του Αγγελόπουλου να φέρνει παίκτες από την Αφρική πήγε άπατο. Στον Αρη ο αδελφός του Ροναλντίνιο δεν έφερε τις χορηγίες που είχε πει και αργότερα μπορούν να είναι ευχαριστημένοι που δεν χάθηκαν οι εγκαταστάσεις στο Νέο Ρύσιο.
Το ίδιο ισχύει και με τον ΠΑΟΚ, που ο Σαββίδης από τη Ρωσία ήθελε να πάρει την ΠΑΕ για να κάνει την Τούμπα εμπορικό κέντρο. Για τον γίγαντα Alejandro Sklaveniti δεν μπορώ να πω τίποτα. Και μόνο ότι σκεπτόταν να αποκαταστήσει τον αδελφό του στην ΑΕΚ σαν φυσιοθεραπευτή επειδή είχε τελειώσει τα ΤΕΙ αλλά ακόμα δούλευε σε πιτσαρία τα λέει όλα.
Γιατί λοιπόν συνεχίζουμε να ψάχνουμε για τους σωτήρες από το εξωτερικό όταν στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένας; Οι σωτήρες έχουν τη γοητεία του αγνώστου, που με τη δορυφορική τηλεόραση στους παίκτες έχει εξαφανιστεί.
Με τη δορυφορική τηλεόραση και το Internet κάθε παίκτης είναι γνωστός και πολύ παραμύθι δεν σηκώνει. Πρόγραμμα όμως για τους σωτήρες δεν υπάρχει. Ποιος τους ξέρει, ποιος τους είδε και όσο πιο δύσκολη είναι η κατάσταση σε μια ομάδα τόσο περισσότερο ο κόσμος θέλει σωτήρες. Μόνο που οι σωτήρες δεν είναι για χόρταση και όταν αποδειχθούν μία από τα ίδια, ένα κομμάτι του κόσμου, απογοητευμένο, σταματάει να ασχολείται.
Πριν από επτά μήνες οι μετοχές της ΑΕΚ δίνονταν δωρεάν, φτάνει κάποιος να αναλάμβανε το βάρος των χρεών. Τέτοιο άτομο δεν βρέθηκε. Στους μήνες που μεσολάβησαν, ο Νοτιάς κάλυψε τα έξι εκατομμύρια που ήταν οι άμεσες υποχρεώσεις, αλλά η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να πάρει θέση για να διεκδικήσει θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αρα η τιμή του Ιανουαρίου δεν μπορεί να έχει μεταβληθεί δραματικά.
Οπότε, για να δώσει περισσότερα χρήματα από όσα του ζητάνε, ο υποψήφιος αγοραστής -εκτός αν είναι κουτός- πρέπει να έχει άλλους λόγους. Ας πούμε να βοηθήσει την αγαπημένη του ομάδα. Μόνο που κάποιος που είναι οπαδός στο σημείο να δίνει περισσότερα λεφτά από όσα του ζητάνε, δεν μπορεί να είναι άγνωστος.
Επίσης, δεν έχει κανένα λόγο να παραμένει άγνωστος. Να του πούνε «όχι» για αγορά των μετοχών αποκλείεται, να το κρατήσει μυστικό δεν γίνεται, αφού οι μετοχές στις ΠΑΕ είναι ονομαστικές και ελέγχονται από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, να βάλει μπροστινό, και πάλι κάποια στιγμή θα πρέπει να τον εμφανίσει.
Επίσης, όπως λένε ότι η αξία του αντιπάλου δίνει την αξία στη νίκη, και το όνομα του ενδιαφερομένου δίνει τη βαρύτητα στην πρόταση. Το όνομα που ακούστηκε ότι ενδιαφέρεται για την αγορά των μετοχών είναι του Νίκου Σεβέρη, συνταξιούχου τραπεζικού και προέδρου της Severis & Athienitis Securities Ltd με έδρα την Ελβετία. Ο Νίκος Σεβέρης δεν είναι άγνωστος στην Κύπρο, αφού έχει διατελέσει και πρόεδρος της ομοσπονδίας του γκολφ.
Μόνο που ουδέποτε έχει ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και το να ασχοληθεί στα 66 του για πρώτη φορά είναι -το λιγότερο- ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι πρέπει να είναι ο πιο κρυφός ΑΕΚτσής, αφού σε αυτή την ηλικία κανένας δεν θυμάται να τον έχει δει στο γήπεδο. Επίσης, ο Σεβέρης μπορεί στο κυπριακό site που δημοσίευσε το βιογραφικό του να αναφέρεται ως ένας από τους πέντε πλουσιότερους Κύπριους επιχειρηματίες, αλλά αν ισχύει παραμένει ταπεινός.
Τόσο που στο www.peopleperhour.com/ freelancers / provider /Retired_ banker /1110 (site που δημοσιεύει αγγελίες για παροχή υπηρεσιών με την ώρα), ο Νίκος Σεβέρης προσφέρει τις υπηρεσίες του αναφέροντας «I have extensive experience in banking and asset management in Europe». Μάζευε κι ας είναι και ρώγες, θα πεις, αλλά να προσφέρει ένας Κροίσος τις υπηρεσίες του με την ώρα δείχνει μια μεγάλη εκτίμηση στο χρήμα, πράγμα που δεν φάνηκε με τη σούπερ γενναιόδωρη προσφορά του στην ΑΕΚ.
Χθες, το κινητό τηλέφωνο του Σεβέρη σήκωνε ο συνεργάτης του, Νικοσίδης. Βρισκόταν στην Κύπρο, δήλωνε άγνοια για τα δημοσιεύματα και αδυνατούσε να έρθει σε επαφή με τον Σεβέρη. Τώρα, πώς είναι δυνατόν ο ένας από τους πέντε πλουσιότερους επιχειρηματίες της Κύπρου να δίνει το κινητό του σε ένα συνεργάτη του και μετά ο συνεργάτης να μην μπορεί να τον βρει, μπορεί να οφείλεται στις κυπριακές επιχειρηματικές συνήθειες.
Οπως και το γεγονός ότι ο πέμπτος πλουσιότερος Κύπριος επιχειρηματίας δεν έχει γραφείο που να μπορείς να αφήσεις σε μια γραμματέα ένα μήνυμα για να ξέρεις ότι κάποια στιγμή το αφεντικό θα το πάρει, έρχεται και δένει με το αίσθημα της οικονομίας που τον κάνει να προσφέρει δουλειά με την ώρα.
Αργότερα ακούστηκε ότι ο Σεβέρης θα αγόραζε τις μετοχές για λογαριασμό της οικογένειας Λανίτη, μιας από τις παραδοσιακές οικογένειες της Κύπρου, που στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί να κατασκευάσει το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το όνομα της οικογένεια έδενε και από άλλη πλευρά με τον Σεβέρη.
Οι Λανίτηδες είναι ιδιοκτήτες του «Aphrodite’s Club», ενός από τα καλύτερα κλαμπ της Ευρώπης, και ο Σεβέρης ήταν πρόεδρος της ομοσπονδίας γκολφ. Μόνο που το ενδιαφέρον χρεώθηκε σε λάθος Λανίτη. Στον Βλαδίμηρο, που το ενδιαφέρον του για το ποδόσφαιρο είναι τόσο μεγάλο που στον τελικό του Κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ είπε στην παρέα του να πάει μόνη της στο γήπεδο επειδή βρίσκει το ποδόσφαιρο βαρετό.
Το όνομα που επίσης ακούστηκε σε σχέση με την αγορά των μετοχών της ΑΕΚ είναι του συνιδιοκτήτη της Dolphin Capital Partners, Μίλτου Καμπουρίδη. Ασχολείται με το resort development, η αδελφή του έχει παντρευτεί τον γιο της Ντόρας και στα σχέδιά του είναι η κατασκευή resort με γήπεδο γκολφ στη Θεσσαλία.
Με το deal ακούστηκε ότι ασχολήθηκε και ο γνωστός από την εμπλοκή του στο μάρκετινγκ του Μουντιάλ του ’94 και πρώην ιδιοκτήτης της Lydra, Χρήστος Ρούσσος. Αλλά αν κάποιος πραγματικά ενδιαφέρεται, ούτε μπροστινούς χρειάζεται ούτε να κρύβεται είναι απαραίτητο. Και εδώ υπάρχει ένα στοιχείο. Η διοίκηση της ΑΕΚ ήθελε να κυκλοφορεί η είδηση ότι τις μετοχές αγοράζει Κροίσος.
Τουλάχιστον έπειτα από κάποια στιγμή και αφού φάνηκε ότι το όνομα του Σεβέρη δεν τραβάει, από την ΑΕΚ έβγαινε το «ενδιαφέρον» του Βλαδίμηρου Λανίτη. Με λεπτομέρειες μάλιστα που έφταναν στο όνομα του δικηγόρου του Λανίτη που κάνει τις διαπραγματεύσεις. Μια είδηση πολύ πιο πιασιάρικη από το «Ο Χατζηιωάννου λέει να βάλει κάποια φράγκα», που ήταν και αυτό που ήξερε ο Μπάγεβιτς στην προετοιμασία.
Για να το πούμε και στη γλώσσα του Dear All, είναι μια no lose situation. Κάποια γκαφρά θα μπούνε και θα χρεωθούνε στον σωτήρα που δεν θέλει ακόμα να φανεί ή δεν θα μπούνε και θα λέμε ότι ο Σότος λάκισε από τη δημοσιότητα. Μόνο που η επικοινωνία δεν παίζει μπάλα…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.