Ολα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1979 όταν εκδόθηκε η κυβερνητική διάταξη που υποδείκνυε τη μετατροπή των ποδοσφαιρικών σωματείων σε ΠΑΕ. Εκείνη την εποχή ο Παναθηναϊκός δεν έμοιαζε σε τίποτα με τον σημερινό.
Αγωνιστικά το «τριφύλλι» ήταν σίγουρα ένα σκαλί κάτω από τους ανταγωνιστές του. Οικονομικά οι διαφορές του με την ΑΕΚ του Μπάρλου και τον Ολυμπιακό του Σταύρου Νταϊφά, ακόμα μεγαλύτερες. Φανταστείτε ότι το μετοχικό κεφάλαιο των «ερυθρολεύκων» εκείνη την εποχή ήταν κατά 30 εκατομμύρια δραχμές μεγαλύτερο από το τεράστιο για τα δεδομένα των «πρασίνων» ποσό των 80 εκατομμυρίων δραχμών που απαιτούσε η κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου της υπό ίδρυση ΠΑΕ.
Οι παίκτες του Παναθηναϊκού βρίσκονταν σε διακοπές. Λεπτομέρεια: Παραθέριζαν σχεδόν με άδειες τσέπες, καθώς ήταν απλήρωτοι για καιρό. Και κάτι ακόμα. Λόγω έλλειψης ρευστού «είχε ακυρωθεί η κράτηση σε προπονητκό κέντρο του Αννόβερου για τη θερινή προετοιμασία. Αυτή θα γινόταν αναγκαστικά εντός έδρας...
Ολα αυτά έμελλε πολύ σύντομα να αλλάξουν. Χρειάστηκαν μόλις λίγες μέρες και μερικές πανέξυπνες μανούβρες από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη για να αφήσει ο Παναθηναϊκός όλα αυτά τα προβλήματα πίσω του. Στις αρχές Ιουλίου ο μετέπειτα «Καπετάνιος» δίνει προκαταβολή στο Δ.Σ. του συλλόγου ύψους 2 εκατομμυρίων δραχμών για να αγοράσει μετοχές.
Οι μετοχές που είχαν εκδοθεί ήταν 40.000 και κόστιζαν 2.000 δραχμές η καθεμία. Λίγες μέρες μετά (13 Ιουλίου) ο Γιώργος Βαρδινογιάννης αγοράζει άλλες 5.000 μετοχές και στέλνει το μήνυμα σε κάθε ενδιαφερόμενο: «Οποιος ασχοληθεί με τον Παναθηναϊκό οφείλει να το κάνει από αγάπη και όχι για την προσωπική του προβολή».
Ακολουθεί η πρώτη αντίδραση από τον Παύλο Γιαννακόπουλο, ο οποίος εκφράζει την πρόθεσή του να επενδύσει 20 εκατομμύρια δραχμές, αγοράζοντας 10.000 μετοχές. Επονται και άλλοι εκλεκτοί Παναθηναϊκοί της εποχής. Οι εξελίξεις, όμως, αιφνιδιάζουν τους πάντες...
Στις 15 Ιουλίου ο Απόστολος Νικολαΐδης αποφασίζει, βλέποντας το ζωηρό ενδιαφέρον των ισχυρών Παναθηναϊκών της εποχής, να αποσυρθεί από τα κοινά. Μία μέρα μετά οι εφημερίδες αποκαλύπτουν: Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός περνά στα χέρια της οικογένειας Βαρδινογιάννη.
Το κρίσιμο διήμερο
Λίγο πριν από την πρώτη μέρα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, άπαντες πίστευαν πως τα χρήματα που απαιτούνταν για να καλυφθεί το μετοχικό κεφάλαιο θα βρίσκονταν. Σε επίπεδο εξαγγελιών, όλα πήγαιναν καλά. Από χειροπιαστά πράγματα, όμως, σχεδόν τίποτα. Τότε ήταν που ο Γιώργος Βαρδινογιάννης αποφάσισε να κάνει την κίνηση-ματ στους «αντιπάλους» του. Συναντιέται με τον ταμία του συλλόγου Νίκο Μοιραία, ο οποίος του ανακοινώνει πως τα πράγματα με την αύξηση του Μ.Κ. δεν πάνε καλά.
Ο «Καπετάνιος» απογοητεύεται -κατ' άλλους βρίσκει την ευκαιρία να επιτεθεί- και ανακοινώνει στον Μοιραία την πρόθεσή του να πάρει το 51% των μετοχών. Ο Απόστολος Νικολαΐδης παραδεχόταν πως προτιμούσε για τον σύλλογο τη λύση Βαρδινογιάννη από οποιαδήποτε άλλη, άρα ήταν σίγουρο πως θα έδινε την απαιτούμενη έγκρισή του. Εμενε να τακτοποιηθεί μία ακόμα λεπτομέρεια.
Σύμφωνα με τον νόμο που ίσχυε εκείνη την εποχή, κανένας δεν μπορούσε να αγοράσει ποσοστό μεγαλύτερο του 20% μιας εταιρείας. Προβληματισμός κανένας για τον Γιώργο Βαρδινογιάννη: «Θα πάρω το 20% εγώ, ένα ανάλογο ποσοστό ο αδερφός μου και το υπόλοιπο ο γαμπρός μου. Είμαστε όλοι μέλη του Παναθηναϊκού, άρα δεν υπάρχει ανάγκη έγκρισης από το διοικητικό συμβούλιο»...
Η λευκή επιταγή
Το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Αμεσα κατατέθηκαν στα ταμεία του συλλόγου 16 εκατομμύρια δραχμές μετρητά και μετά την ενημέρωση του δ.σ. ακολούθησε συνάντηση του Γιώργου Βαρδινογιάννη με τον Απόστολο Νικολαΐδη και τον Γιάννη Μαλακατέ, οι οποίοι προφανώς του έδωσαν το Ο.Κ. να προχωρήσει στην επόμενη κίνησή του.
Ο «Καπετάνιος» παραδίδει στον Γιάννη Κασιμάτη -μέλος του δ.σ. και στέλεχος της ΦΙΝΑ- λευκή επιταγή (αριθμός 096565.16/7/79 της Εθνικής Τράπεζας με αρ. λογαριασμού 40281987) για να συμπληρωθεί σε οποιαδήποτε αύξηση Μ.Κ. Η επιταγή παρουσιάστηκε από τον Γιάννη Κασιμάτη στα μέλη του συλλόγου, τα περισσότερα από τα οποία αιφνιδιάστηκαν.
Το μόνο που είχαν υπ' όψιν τους ως εκείνη την ημέρα ήταν μία λίστα με υποψήφιους αγοραστές, η συνολική οικονομική προσφορά των οποίων δεν ξεπερνούσε τα 40 εκατομμύρια. Η διαφορά ήταν τεράστια. Το Μ.Κ. του Παναθηναϊκού έφτασε συνολικά τα 114.200.000 δραχμές. Κανένας εκτός της οικογένειας Βαρδινογιάννη δεν είχε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει το ποσοστό που διεκδικούσε το υποψήφιο (τότε) αφεντικό της υπό σύσταση ΠΑΕ.
Η επόμενη μέρα
Τα οικονομικά προβλήματα ήταν πλέον παρελθόν για τον Παναθηναϊκό. Η πρώτη κίνηση του «Καπετάνιου» ήταν το κλείσιμο εκ νέου του προπονητικού κέντρου στο Αννόβερο για την προετοιμασία, η δεύτερη αφορούσε άμεση χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων δραχμών.
Δύο εδομάδες μετά, στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας για τη νέα σεζόν, το ρόστερ είχε αυξηθεί κατά τέσσερις παίκτες (Κίρισιτς, Πετρινιώτης, Ποντίκης, Τσιριγώτης). Ο Παναθηναϊκός άφηνε πίσω την εποχή της λιτότητας και άρχισε να κάνει άλματα προόδου σε σύγκριση ακόμα και με τους ανταγωνιστές του. Ο Παναθηναϊκός του «Καπετάνιου» πλέον έβγαινε ένα βήμα εμπρός...
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.