Η κουβέντα πρέπει να ξεκινήσει διαφορετικά: ακόμα και πριν τεθεί η ερώτηση «τι ψάχνει ο Κετσπάγια;», κάποιος πρέπει να ψάξει την απάντηση στο θέμα τι θέλει και τι μπορεί να κάνει ο Ολυμπιακός στο φετινό μεταγραφικό παζάρι.
Για να εξηγηθούμε. Υπάρχει δυντότητα αυτή τη στιγμή να δαπανηθεί ένα μεγάλο ποσό; Θα βρεθεί στην προσεχή γενική συνέλευση αυτός ή αυτοί που θα βάλουν τα χρήματα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και με τους οποίους θα είναι σύμφωνος ο πρόεδρος της ΠΑΕ; Με λίγα λόγια, μέχρι στιγμής δεν είναι αποσαφηνισμένη η «δυναμική» των πρωταθλητών στο τρέχον μεταγραφικό παζάρι.
Η σχετική αδράνεια που παρατηρείται στις «μετα-Μέλμπεργκ» κινήσεις δεν έχει βάλει φρένο στα δημοσιεύματα για τους υποψήφιους παρτενέρ του Ντουντού στον άξονα του Ολυμπιακού. Μέχρι στιγμής έχουν προκριθεί τρεις περιπτώσεις. Ο Κάλστρομ μοιάζει να είναι η πρώτη επιλογή του Τιμούρ Κετσπάγια, για τον Τέτεϊ βάζει το χέρι του στη φωτιά ο Ανδρέας Νινιάδης, ενώ ο Μπίνια προέκυψε ως λύση εναλλακτική. Λογικό, μια και είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες αγωνιστικές διαφορές σε σχέση με τους άλλους δύο.
Εδώ προκύπτει η ανάγκη να απαντηθεί η δεύτερη ιεραρχικά ερώτηση. Τι θέλει, λοιπόν, να κάνει ο Κετσπάγια; Ποια είναι τα ακριβή πλάνα του για τον Ολυμπιακό της ερχόμενης σεζόν; Πόσο υπολογίζει ή δεν υπολογίζει τον Λεντέσμα; Απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήσεις μπορεί να δώσει μόνο ο Γεωργιανός τεχνικός των πρωταθλητών.
Η «SportDay» το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σημειώσει ποιες είναι οι δουλειές που μπορεί να κάνει καθένας από τους τρεις υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους εντός του γηπέδου. Και επειδή στο μυαλό του Τιμούρ φαίνεται ότι γίνεται μια μάχη ανάμεσα στο 4-3-3 και το 4-4-2, σημειώνουμε και το πού βολεύεται καθένας τους καλύτερα στα δύο αυτά συστήματα.
»ΚΙΜ ΚΑΛΣΤΡΟΜ
Ενα βήμα εμπρός
Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η επιθυμία του Κετσπάγια να προσθέσει στο ρόστερ του τον Σουηδό φανερώνει και την κλίση του προς το 4-3-3. Σκεπτικό που έχει βάση. Ο Κιμ Κάλστρομ δείχνει να έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ ενός μοντέρνου δημιουργικού χαφ. Δεν είναι ο καθαρός κόφτης ούτε ευνοείται ιδιαίτερα αγωνιζόμενος στις πτέρυγες.
Η φυσική του θέση μοιάζει να είναι ένα βήμα εμπρός από τα αμυντικά χαφ. Αν γίνεται να βρίσκεται κι ένα κλικ προς τα αριστερά, ακόμα καλύτερα. Πώς γίνεται αυτό; Πανεύκολα, αν η διάταξη της ομάδας είναι σε σχεδιασμό 4-3-3. Στους τρεις της μεσαίας γραμμής απαιτείται η ύπαρξη ενός καθαρού αμυντικού χαφ, ενός που θα παίξει τον ρόλο του κόφτη. Η τριάδα μοιάζει ιδιαίτερα ελκυστική, αν ο Λεντέσμα παίξει «εξάρι» κι έχει μπροστά του τους Ντουντού (δεξιά) και Κάλστρομ (αριστερά).
Δεν σημαίνει αυτό πως στο 4-4-2 ο Σουηδός αχρηστεύεται. Ισα, ίσα που μπορεί να παίξει -πιο άνετα από τον Μπελούτσι- τον ρόλο του παρτενέρ του Ντουντού σε ματς στα οποία ο Ολυμπιακός θα έχει τον ρόλο του απόλυτου πρωταγωνιστή, όμως. Το δίδυμο του Κάλστρομ με τον Ντουντού μοιάζει απόλυτα λειτουργικό για τα εντός έδρας «εύκολα» ματς, αλλά δεν συνιστάται για ευρωπαϊκά ματς ή ντέρμπι.
»ΖΙΛ ΜΠΙΝΙΑ
Σιμάο από το Καμερούν
Και μόνο ο τίτλος δίνει το αγωνιστικό στίγμα του ποδοσφαιριστή της Μπενφίκα. Δυνατός, μαχητικός, εργατικός αλλά ελαφρώς άτεχνος. Ποτέ δεν διεκδίκησε επιτελικό ρόλο σε όποια ομάδα κι αν έπαιξε, διότι πολύ απλά δεν μπορεί γεμίσει τα παπούτσια ποδοσφαιριστών τύπου Μπελούτσι.
Ο Καμερουνέζος, για να το πούμε απλά, μοιάζει μεταγραφική πολυτέλεια αν στον Ολυμπιακό μείνει και ο Λεντέσμα. Στο 4-3-3 η μόνη θέση στην οποία μπορεί να αγωνιστεί είναι αυτή του μεσαίου (όπως ο Αργεντινός), ενώ στο 4-4-2 στέκεται ως παρτενέρ του Ντουντού, αλλά...
Ο Καμερουνέζος δεν είναι σε καμία περίπτωση ο παίκτης ο οποίος μπορεί να κουβαλήσει την μπάλα από τη μέση και μπροστά και να αξιοποιήσει με τις πάσες του τους επιθετικούς της ομάδας.
Με τη μεταγραφή του ο Ολυμπιακός κερδίζει πολύ σε δύναμη, μαχητικότητα και πνευμόνια, στοιχεία υπερπολύτιμα για τα λίγα, πλην όμως δύσκολα ματς. Στα λεγόμενα εύκολα, όμως, δίδυμο Μπίνια - Ντουντού είναι σαφώς λιγότερο δημιουργικό από το περσινό Ντουντού - Μπελούτσι, που εφαρμόστηκε σε κάποιες περιπτώσεις.
»ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΤΕΤΕΪ
Η εναλλακτική λύση
Αν βάζαμε στο γήπεδο τους τρεις υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους του Ολυμπιακού, ο Νορβηγός θα έστεκε ανάμεσα στους άλλους δύο. Ο Αλεξάντερ Τέτεϊ μοιάζει ικανός να παίξει με την ίδια επιτυχία τόσο στο 4-4-2 όσο και στο 4-3-3.
Είναι λιγότερο δυναμικός από τον Μπίνια, αλλά είναι καλύτερος με την μπάλα στα πόδια από τον Καμερουνέζο. Σε σύγκριση με τον Κάλστρομ υστερεί στον τομέα «δημιουργικότητα», αλλά μοιάζει σαφώς πιο ταιριαστός σε ένα ρόλο δεύτερου αμυντικού χαφ. Αν κάποιος θέλει να περιγράψει τη θέση του, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι κεντρικό χαφ. Ενας Ντουντού, δηλαδή με κάποιες μικρές διαφορές.
Ικανός να παίξει και στο 4-3-3 με τον Λεντέσμα πίσω του και τον Βραζιλιάνο δίπλα του, αλλά και στο 4-4-2 με τον Ντουντού ή κάποιον άλλον από τους αμυντικούς χαφ του Ολυμπιακού για παρτενέρ. Αν θελήσουμε να το τραβήξουμε από τα μαλλιά, ο Νορβηγός δεν θα ήταν απόλυτα «ξένος» σε ένα 4-3-3 με αυτόν σε ρόλο «εξαριού» και τους Ντουντού και Κάλστρομ εμπρός του.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.