Οι μεγάλοι θαλασσοπόροι ήταν Ευρωπαίοι. Ανακάλυψαν τον «νέο κόσμο» και έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μοιάζει με τον «παλιό» ή και να γίνει ακόμα χειρότερος. Τον εκμεταλλεύτηκαν -και συνεχίζουν- να το κάνουν με τον πιο στυγνό τρόπο, αλλά σε ορισμένα πράγματα ο «νέος κόσμος» παραμένει μοναδικός. Τόσο που δεν αντιγράφεται και έτσι ο «παλιός κόσμος», που δεν μπορεί πια να «κατακτήσει», αγοράζει. Αυτό το εξαιρετικό που δεν μπορεί να αντιγράψει. Πράγμα που συμβαίνει κατ' εξοχήν στο ποδόσφαιρο.
Υποθέτω ότι το καταλαβαίνετε μια χαρά κάθε καλοκαίρι όταν οι ευρωπαϊκές ομάδες προσπαθούν να φέρουν όλη ή τουλάχιστον όση από τη Λατινική Αμερική μπορούν στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο λόγος προφανής. Το ποδοσφαιρικό ταλέντο των Λατινοαμερικανών, που υστερούν σε οργάνωση και πόρους, είναι αξεπέραστο. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επενδύονται τόσα πολλά χρήματα σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εικοσαετία πολλές χρονιές το συνάλλαγμα που μπήκε στη Βραζιλία από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών ήταν μεγαλύτερο από το ποσό που φέρνει στη χώρα το εξαγωγικό εμπόριο καφέ.
Φυσικά, αυτό αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία. Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο επαγγελματιών ποδοσφαιριστών δείχνουν ότι στο δυναμικό των ομάδων που παίρνουν μέρος στο Τσάμπιονς Λιγκ Βραζιλιάνοι και Αργεντινοί κυριαρχούν. Θυμίζω ότι πρόκειται για μία διοργάνωση στην οποία παίρνουν μέρος ευρωπαϊκοί σύλλογοι. Σύμφωνα με τα στoιχεία, λοιπόν, το 55,9% από το σύνολο των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν στην περσινή περίοδο στις ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν ξένοι, ποσοστό που είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο της προπερασμένης χρονιάς κατά 2,1%. Και οι ξένοι ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν στο 59,9% του συνολικού χρόνου παιχνιδιού. Οπως μαντεύετε, η ομάδα που χρησιμοποίησε τους περισσότερους ξένους ποδοσφαιριστές ήταν η Αρσεναλ. Οι ξένοι αποτελούσαν το 82,9% του ρόστερ της.
Οι «κανονιέρηδες», όμως, είχαν και την ομάδα με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας που έφθανε τα 22,7 χρόνια. Η χώρα με την υψηλότερη αντιπροσώπευση στις ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο που πέρασε ήταν η Βραζιλία με 90 εκπροσώπους, λιγότεροι πάντως από την προπέρσινη σεζόν που ήταν 17 περισσότεροι. Τη Βραζιλία ακολούθησαν η Γαλλία με 77, η Ισπανία με 54, η Ιταλία με 53 και η Αργεντινή με 52 ποδοσφαιριστές, 19 περισσότερους από όσους την περίοδο 2007/08. Ενα αξιοσημείωτο, αν και αναμενόμενο, γεγονός αφορά στην αντιπροσώπευση των Αγγλων, οι οποίοι είχαν 4 ομάδες και μόλις 30 ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν στη διοργάνωση.
Μόνο η Γερμανία από τις μεγάλες ποδοσφαιρικές αγορές είχε μικρότερη εκπροσώπηση από την Αγγλία. Η Γερμανία είχε 29 ποδοσφαιριστές. Οπως βλέπει κάποιος, 152 από τους ξένους ποδοσφαιριστές που χρησιμοποίησαν οι ομάδες προέρχονται από τις δύο μεγάλες δεξαμενές ταλέντου της Λατινικής Αμερικής, τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Ακόμη, από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι το σύνολο των ποδοσφαιριστών που είχαν αναδειχθεί από τα τμήματα υποδομής των ομάδων -δηλαδή προπονούνταν στις ομάδες υποδομής ενός συλλόγου για 3 χρόνια ανάμεσα στα 15 και τα 21- και χρησιμοποιήθηκαν από τις ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ έφθασε μόλις το 25%.
Το ποσοστό αυτό θεωρείται πολύ χαμηλό, αλλά με τα νέα μέτρα που έχει υιοθετήσει η ΟΥΕΦΑ είναι σίγουρο ότι θα ανέβει σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Βέβαια, η ομάδα που είχε τους περισσότερους ποδοσφαιριστές οι οποίοι προέρχονταν από τα φυτώριά της ήταν η Μπαρτσελόνα -σε ποσοστό 46,7%. Μάλιστα στον τελικό χρησιμοποίησε 8 τέτοιους ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα της κι είναι δεδομένο ότι η ΟΥΕΦΑ προτιμά κάτι τέτοιο από εικόνες τύπου Αρσεναλ ή εκείνη του τελικού του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2003 όταν 16 εθνικότητες περιλαμβάνονταν στις αρχικές ενδεκάδες των δύο φιναλίστ.
Μία «μιντιακή» επιτυχία
Aυτή η κυβέρνηση που μέχρι τώρα έχει διακριθεί στην παραγωγή σκανδάλων, που βλέπει τα ποσοστά της να πέφτουν διαρκώς και υπέστη μία ήττα στις ευρωεκλογές, αναζητά απεγνωσμένα τρόπους να φρεσκάρει την εικόνα της σε πρώτη φάση και να μειώσει τις δημοσκοπικές διαφορές από το ΠΑΣΟΚ, ώστε να έχει ελπίδες στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και η αγωνία της να σημειώσει μία επιτυχία ή εν ανάγκη να κατασκευάσει μία, είναι κάτι παραπάνω από φανερή.
Ως τέτοια έγινε η προσπάθεια να παρουσιαστεί η ελληνική στάση στην έκτακτη σύνοδο της Ε.Ε. που έγινε πριν από 15 μέρες για τη λαθρομετανάστευση, αλλά η απάντηση της Τουρκίας έδειξε ότι καμία πίεση δεν υπέστη να εφαρμόσει το σύμφωνο επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών. Αφού αυτό δεν λειτούργησε, με την αρωγή της κρατικής τηλεόρασης η κυβέρνηση θέλησε να γυαλίσει την εικόνα της με τα εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης, που δεν δίστασε να εκμεταλλευτεί κομματικά με μηδαμινό όφελος. Ε, αφού ούτε και αυτό προχώρησε, προβάλλεται ως επιτυχία -και μάλιστα μεγάλη- η προχθεσινή σύνοδος του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα.
Του οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, του οποίου η Ελλάδα ασκεί την προεδρία αυτόν τον χρόνο. Ποια είναι η επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης; Οτι κατόρθωσε να συγκεντρώσει 56 υπουργούς εξωτερικών των χωρών μελών, για να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν. Σε τι; Στην αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μηχανισμών αποτροπής συγκρούσεων, γεγονός που φάνηκε μετά την κρίση στη Γεωργία πέρυσι και την προσπάθεια των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης την αντιπυραυλική ασπίδα.
Μάλιστα, γι' αυτό το θέμα έχουν ανταλλάξει απόψεις σε διμερές επίπεδο κατ' επανάληψη ΗΠΑ και Ρωσία, αλλά εδώ κάποια πρόθυμα «παπαγαλάκια» προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη έφερε στο ίδιο τραπέζι Αμερικανούς και Ρώσους. Ημαρτον, ρε παιδιά. Εντάξει, καταλαβαίνουμε, εκλογές έρχονται, κρατικό χρήμα θέλετε να εξασφαλίσετε, προφίλ στην υπ’ αριθμόν 1 υποψήφια διάδοχο στη ΝΔ φτιάχνετε -στο πλαίσιο της διαπλοκής- αλλά μη μας πασάρετε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και μετά κλαίτε για την κρίση του Τύπου.
Ο,τι αρχίζει ωραίο...
Μπορεί και να μην κρύβει κάποια είδηση η πληροφορία ότι πριν από λίγες μέρες που η ομάδα του ΠΑΣ έκανε τον αγιασμό για τη νέα περίοδο -στην οποία η ομάδα της Ηπείρου θα αγωνίζεται στη μεγάλη κατηγορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου- έδωσαν το «παρών» 45 ποδοσφαιριστές. Βέβαια, οι άνθρωποι της ομάδας ισχυρίζονται ότι το ρόστερ θα είναι μικρότερο και κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές που υπάρχουν στο δυναμικό της ομάδας θα κληθούν να λύσουν τα συμβόλαιά τους με προφανές οικονομικό κόστος για την ομάδα.
Ο ΠΑΣ, για να τα βγάλει πέρα και με τις αυξημένες ανταγωνιστικές απαιτήσεις της μεγάλης κατηγορίας, έκανε καλές και «ακριβές» μεταγραφές, αλλά ελπίζω οι άνθρωποι της ομάδας να έχουν μετρήσει καλά τα οικονομικά δεδομένα λειτουργίας μιας σύγχρονης ποδοσφαιρικής επιχείρησης.
Μπορεί ο κόσμος να έχει αγκαλιάσει την ομάδα και να έχει μεγάλη βάση φίλων και στην πρωτεύουσα, αλλά μόνο τα έσοδα από τα εισιτήρια δεν είναι αρκετά για να καλυφθούν τα έξοδα. Και πολλές φορές η προσπάθεια να αντέξεις τον ανταγωνισμό δημιουργεί μεγάλα οικονομικά ανοίγματα που μπορούν να δημιουργήσουν χρέη. Χρέη τα οποία, όπως έχει δείξει η εμπειρία, καταλήγουν ένα θλιβερό υστερόγραφο σε μία ιστορία που είχε ξεκινήσει με τελείως διαφορετικούς οιωνούς.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.