Φέτος ο Παναθηναϊκός ήρθε μία η άλλη. Για την ακρίβεια, μπήκε μέσα κάπου κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Εσοδα είχε 53 και έξοδα 55 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά χωρίς τα λεφτά για τις αγορές παικτών το καλοκαίρι. Αναλυτικότερα ο Παναθηναϊκός πληρώνει κάπου κοντά στα 33 εκατομμύρια για αμοιβές ποδοσφαιριστών και τα ρέστα για τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Τα διαθέσιμα του Παναθηναϊκού για μεταγραφές αυτή τη στιγμή είναι κοντά στα 32 εκατομμύρια ευρώ.
Τα χρήματα αυτά είναι υπεραρκετά για τις καλοκαιρινές μεταγραφές, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπ' όψιν η σφιχτή οικονομική πολιτική που μετά τον αποκλεισμό του από το Τσάμπιονς Λιγκ θα ακολουθήσει ο Ολυμπιακός και η ανέχεια της ΑΕΚ. Στα λεφτά έρχεται να προστεθεί ο χρόνος. Πέρυσι ο Παναθηναϊκός είχε απώλειες στις μεταγραφές, επειδή έπρεπε να γίνουν σε δύο εβδομάδες και ανάμεσά τους να υπάρχουν και μεταγραφές του κότερου, για να δείξει η νέα διοίκηση ότι όταν χτυπιέται με τον Ολυμπιακό, όπως με τον Χριστοδουλόπουλο, αυτή κερδίζει. Φέτος και χρόνος μπορούσε να υπάρξει και ανάγκη για επικοινωνιακές μεταγραφές δεν υπήρχε. Εδώ, όμως, μπαίνει η ανασφάλεια.
Από τα 52 εκατομμύρια ευρώ των εσόδων του Παναθηναϊκού σχεδόν τα 30 είναι από την πορεία του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Για να φτάσουν τα 30 χρειάστηκε να γίνουν πράματα και θάματα. Οχι μόνο ο Παναθηναϊκός στον δεύτερο γύρο να σηκωθεί από τους νεκρούς και να περάσει από τον όμιλο, αλλά να πάρει και ως μοναδική ελληνική ομάδα τα λεφτά που θα έπαιρνε ο Ολυμπιακός αν είχε προκριθεί στους ομίλους.
Χρειάζεται, λοιπόν, να επαναληφθούν τα περσινά για να υπάρξουν και πάλι αντίστοιχα έσοδα. Κομμάτι δύσκολο… Γιατί ακόμα και να προκριθεί ο Παναθηναϊκός στους ομίλους δεν μπορεί να επηρεάσει την πρόκριση ή τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού. Η λογική ότι «άσε να δούμε αν θα βγούμε δεύτεροι και αν θα ελπίζουμε στα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ» πλησιάζει λοιπόν στα λεγόμενα του Βαρδινογιάννη, ενώ η ανησυχία «πάλι θα ψωνίζουμε στην τούρλα του Ιουνίου» στις θέσεις του Βγενόπουλου. Και οι Γιαννακόπουλοι;
Οσο βρισκόντουσαν στην αντιπολίτευση, οι Γιαννακόπουλοι άφηναν να εννοηθεί ότι αν πάρουν τον Παναθηναϊκό, θα βάλουν χρήμα. Τώρα στη συγκυβέρνηση που θα μπορούσαν να ταυτιστούν με τον Βγενόπουλο και να κάνουν μεταγραφές παίρνουν την πλευρά του Βαρδινογιάννη στο «άσε και βλέπουμε». Οπως και στην πολιτική, και στο ποδόσφαιρο η ζωή είναι ωραία στην αντιπολίτευση. Στην αντιπολίτευση τάζεις. Στην κυβέρνηση, όμως, πρέπει να πληρώνεις.
Με την κίνησή του να ζητήσει τη μεταγραφή των «τριών Πιζάρο» ο Ανδρέας Βγενόπουλος έφερε τους μετόχους του Παναθηναϊκού στη θέση που αν πουν «ναι» θα εξαντλήσουν το φετινό περίσσευμα κι όταν ο Παναθηναϊκός χρειαστεί πάλι χρήμα, θα πάει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Εάν πουν «όχι» και ο Βγενόπουλος απαντήσει ότι θέλει τον Παναθηναϊκό μεγάλο και φύγει, δημιουργούν έναν ήρωα που όταν ζήτησε μεγάλες μεταγραφές βάζοντας το χέρι στην τσέπη, οι άλλοι φοβήθηκαν τις δαγκάνες των καβουριών.
Eπειδή παραδίπλα ήταν ο Θανόπουλος, επειδή στη συγκέντρωση υπήρχε κι ο Πηλαδάκης κι έτσι και τα άκουγαν, ήταν σαν να τα είχε ακούσει ο «Βγενό», ο Γιάννης Βαρδινογιάννης κρατούσε στο «πηγαδάκι» τη φωνή του χαμηλά: «Κι αυτό που με εξόργισε πάνω από όλα όσα είπε ο Βγενόπουλος, ήταν το when you pay peanuts, you buy monkeys». Ο Κομπότης που μετείχε στο «πηγαδάκι» ευγενικά διέκοψε τον Τζίγκερ: «Μήπως, Γιάννη, θα μπορούσες να τα λες στα ελληνικά;». Από το mail που είχε στείλει, όμως, ο Νίκος Θανόπουλος στους μετόχους της ΑΕΚ και πέρα, η επίσημη γλώσσα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι τα αγγλικά. Προς χάριν του Κομπότη, όμως, ο Τζίγκερ αποφάσισε να συνεχίσει στα ελληνικά.
«Με αυτά που λέει διαγράφει το έργο που έχω κάνει στον Παναθηναϊκό. Διέλυσαν την ομάδα. Ο Τεν Κάτε με το που ήρθε πέρυσι το καλοκαίρι άρχισε να λέει τι χάλια μπάλα παίζει η ομάδα και έδιωξε τον Ν'Ντόι χωρίς καν να τον δει. Εγώ τον Αντωνίου δύσκολα θα τον κρατούσα. Και μόνο ότι από δική του εισήγηση ήρθε ο Μελίσσης φτάνει. Κάνω συμβιβασμούς για το καλό της ομάδας… Αλλά πρέπει να έχουμε ένα…». Σε αυτό το σημείο ο Τζίγκερ είπε ένα από αυτά τα αγγλικά που για να το καταλάβεις, πρέπει να έχεις πάρει το Cambridge. Οχι το δίπλωμα, αλλά το κολέγιο. Κάτι για code είχε μέσα, αλλά το da Vinci έλειπε.
Ο Κομπότης προσπάθησε για μια ακόμα φορά να φέρει τα πράγματα στα ίσα. «Εχεις τα δίκια σου, Γιάννη. Αλλά μήπως θα μπορούσες να μας το πεις και στα…». «Στα ελληνικά. Εναν κώδικα επικοινωνίας, Γιάννη. Αλλά αυτό το "με τα φυστίκια αγοράζεις μαϊμούδες"...». Οσοι άκουγαν στο «πηγαδάκι» στο διοικητικό συμβούλιο της Σούπερ Λίγκας δεν χρειάστηκε να περιμένουν τον Τζίγκερ να τελειώσει για να καταλάβουν ότι τα είχε πάρει με τις «μαϊμούδες» του «Βγενό». Πριν, όμως, δικάσουμε ας ακούσουμε και τον αμφί μύθον της πλευράς του «Βγενό».
Από την πλευρά του ο Βγενόπουλος τα έχει πάρει με τις μαϊμούδες-υπηρεσίες που πιστεύει ότι παρέχουν υπάλληλοι του Παναθηναϊκού. Οταν αγόρασε τις μετοχές και θέλησε να ενημερωθεί για τα οικονομικά του Παναθηναϊκού είχε δει στην ΠΑΕ μια κυρία να περιφέρεται. «Τι δουλειά κάνει η κυρία;», ρώτησε ο «Βγενό» το άτομο που τον συνόδευε. Η απάντηση ήταν με κάποιον τίτλο που ενώ ακούγεται βαρύς, έχεις μόνιμα την υποψία ότι η δουλειά είναι από αυτές της κατηγορίας «βοηθά τους κουλούς στην αυτοϊκανοποίηση». «Και πού βρίσκεται το γραφείο της;», ματαρώτησε ο «Βγενό». «Δεν έχει γραφείο», ήρθε η χαριστική βολή. Για τον Βγενόπουλο, όχι για την κυρία.
Το πόσα λεφτά πληρώνει ο Παναθηναϊκός σε εντελώς όχι απαραίτητους συνεργάτες είναι άγνωστο. Κάθε ομάδα, και για την ακρίβεια κάθε μεγάλος οργανισμός, έχει από τέτοιους, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο «Βγενό», σύμφωνα με πληροφορίες, πιστεύει ότι σε αριθμό και ύψος αμοιβών ο Παναθηναϊκός έχει ξεφύγει. Επίσης πιστεύει ότι τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ για εκδοτικές δραστηριότητες του Παναθηναϊκού είναι υπερβολικά.
Από την πλευρά του ο Τζίγκερ πιστεύει ότι ο «Βγενό» κάτι έχει με τους ανθρώπους που είχε ο ίδιος τοποθετήσει στον Παναθηναϊκό. Οτι θέλει να τους φάει όλους, με μεγαλύτερο παράδειγμα τον Βέλιτς, ο οποίος, σύμφωνα με τον Τζίγκερ, είχε φέρει με peanuts τον Ν'Ντόι και για ευχαριστώ έφαγε ένα σουτ που ούτε σε monkey σου δεν δίνεις.
Dear all (tm Thanopoulos), δεν χρειάζεται καν να μου κάνετε την ερώτηση. «Και οι Γιαννακόπουλοι;». Οπως έχετε καταλάβει οι Γιαννακόπουλοι έχουν πάει με την πλευρά του Τζίγκερ. Οχι επειδή ο Θανάσης έχει γραβάτα με monkeys και τους προσέβαλαν, αλλά επειδή οι Γιαννακόπουλοι θεωρούν ότι ο «Βγενό», αφού τους χρησιμοποίησε για κάποιο χρόνο όταν μπήκε στον Παναθηναϊκό, τους άδειασε και κάνει δικό του παιχνίδι.
Και ο Νικόλας Πατέρας; Μα τους χίλιους σωματοφύλακες, η πλευρά του προέδρου δεν έχει πάρει θέση και παραμένει με τα φλιτζανάκια του καφέ στο χέρι. Από ταμπεραμέντο του Πατέρα τού πηγαίνουν περισσότερο ο τρόπος προσέγγισης και η μυστική διπλωματία του Τζίγκερ και των Γιαννακοπουλαίων, αλλά από την άλλη ξέρει ότι με τον «Βγενό» η θέση του προέδρου θα έχει περισσότερη σταθερότητα και μεγαλύτερες αρμοδιότητες. Δεν ξέρω, ρε παιδί μου, αν κάτι πρέπει να έχει η καρέκλα του προέδρου στον Παναθηναϊκό. Γιατί βλέπεις τον Πατέρα, δύο μέτρα και 100 κιλά άνθρωπο, με μισό κιλό μούσι, που περιμένεις να μπει στο ποδόσφαιρο και να τα κάνει λίμπα και μέσα σε ένα εξάμηνο να μιλά με τέτοια μετριοπάθεια, που δεν θα μιλούσε ούτε ο Αργύρης Μήτσου.
Aν λείπει, λοιπόν, κάποιο κομμάτι από το παζλ, είναι για να γυρίσουμε στη γλώσσα του ελληνικού ποδοσφαίρου το end game. Το πώς πραγματικά θα ήθελε να τελειώσει το παιχνίδι ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Αν του έλεγες να σου πει το τέλος του παιχνιδιού τι θα έλεγε. Το «να πάει καλά ο Παναθηναϊκός» είναι platitude, που λέμε και στα γήπεδα. Το θέμα είναι το «πόσοι, ποιοι, πώς και με πόσα».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.