Παλαιότερες

Altamira ή κακή μας μοίρα…

SportDay

Σχεδόν κάθε φορά που γίνεται παρουσίαση νέου μοντέλου στο εξωτερικό, συνδυάζεται με την επίσκεψη σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο ή οτιδήποτε ιστορικό έχει η συγκεκριμένη περιοχή να προβάλλει. Κατά την παρουσίαση του νέου Chevrolet Cruze, οι υπεύθυνοι της εταιρείας φρόντισαν να επισκεφθούμε την Altamira. Μια σπηλιά που ανακαλύφθηκε το 1868 και αποκάλυψε ευρήματα (οστά ανθρώπων και ζώων, εργαλεία κ.ά.) της παλαιολιθικής εποχής, ηλικίας περίπου 18.500 χρόνων.

Υπάρχουν και μεταγενέστερα (16.500 - 14.000 χρόνων) απόδειξη ότι κατοικήθηκε από τους Homo Sapiens σε δύο διαφορετικές περιόδους, οι οποίοι μετοίκισαν πριν από περίπου 40.000 χρόνια από την Ανατολική Αφρική. Η σπηλιά είχε βάθος κοντά στα 270 μ., η είσοδος πλάτος 15 μ. και ύψος 2 μ. Οι κάτοικοί της συνήθιζαν να μένουν κοντά στην είσοδο. Καθισμένοι δίπλα σε φωτιά έφτιαχναν αιχμηρά αντικείμενα από πέτρες και κέρατα ζώων για να κυνηγήσουν ώστε να φάνε και να ντυθούν με τη γούνα.

Η κατοίκηση της σπηλιάς σταμάτησε όταν έγινε κατολίσθηση και έφραξε σχεδόν η είσοδος, περίπου 13.000 χρόνια πριν. Πάντως κάποια ζώα τρύπωσαν, όπως μαρτυρά το ολόκληρο λείψανο μιας αρκούδας που έκανε και γρατζουνιές στους βράχους. Ομως εκείνο που κάνει την Altamira ξεχωριστή είναι οι ζωγραφιές της. Το 1879 ανακαλύφθηκαν περίτεχνες ζωγραφιές ζώων, βισόνων, αλόγων και ελαφιών, έξυπνα φιλοτεχνημένα πάνω σε εξογκώματα και κοιλότητες των βράχων της οροφής, που η ανάγλυφη απεικόνιση τα δείχνει σαν ζωντανά.

Δύο χρώματα υπάρχουν, το κόκκινο (οξείδιο του σιδήρου ή ώχρα) και το μαύρο (κάρβουνο). Η σπηλιά άνοιξε για το κοινό τη δεκαετία του 1960. Ομως η προσέλευση κατά χιλιάδες δημιούργησε προβλήματα. Το 1977 έκλεισε για συντήρηση και το 1982 όταν άνοιξε ξανά έμπαιναν μόνο 8.500 άτομα τον χρόνο. Υστερα ξανάκλεισε, αλλά βρέθηκε λύση. Το 2001 κατασκευάστηκε 300 μέτρα πιο πέρα ένα τεχνικό ομοίωμα της σπηλιάς. Η ρέπλικα σκαμμένη στον βράχο φανερώνει σε τρισδιάστατη εικόνα πώς ζούσαν εκείνη την εποχή οι άνθρωποι στη σπηλιά και τι έκαναν.

Υπάρχει ομοίωμα των ανασκαφών, ενώ δημιουργήθηκε οροφή από συνθετικό υλικό ίδια με την κανονική, όπου ζωγραφίστηκαν με ίδια υλικά ακριβή αντίτυπα της σπηλιάς. Μέχρι να λειτουργήσει ξανά η κανονική σπηλιά χωρίς να κινδυνεύει, η ρέπλικα θα τα δείχνει όλα, με το μουσείο να αναδεικνύει πολλά από τα ευρήματα.

Στη χώρα μας αυτές οι κινήσεις δεν υπάρχουν ούτε στη σκέψη. Στις απεργίες κλείνουμε τους αρχαιολογικούς χώρους, ασχέτως αν έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι, ενώ και τα Σαββατοκύριακα οι χώροι κλειστοί, λες και όλοι κάνουν εκδρομές τις καθημερινές. Σε πολλούς μάλιστα χώρους, ενώ πληρώνεις είσοδο, δεν έχεις ούτε έναν ξεναγό. Αλλού λοιπόν Altamira και εμείς στην κακή μας μοίρα…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x