Ο ΠΑΟ είναι απόψε γηπεδούχος και έχει το αβαντάζ του 1-1 του πρώτου ματς. Αλλά για τις ελληνικές ομάδες φέτος οι έδρες δεν μετράνε καθόλου: ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ στην Ευρώπη φέτος αποκλείστηκαν εξαιτίας της αδυναμίας τους να εκμεταλλευτούν την έδρα τους σε διπλά ματς. Ο κόσμος του ΠΑΟ θα είναι ζεστός και δίπλα στην ομάδα, όμως το ζήτημα είναι τι θα γίνει στον αγωνιστικό χώρο. Στην εξέδρα η μάχη έχει κερδηθεί, αλλά σε αυτό το επίπεδο αυτό σπανίως φτάνει.
Kάτι μου λέει πως αν ο Τεν Κάτε μπορούσε να παίξει αλλού το σημερινό ματς κι αυτό στην Ισπανία θα το έδινε και μάλιστα ευχαρίστως. Το ΟΑΚΑ φέτος βοήθησε μόνο το λογιστήριο του ΠΑΟ: τα συνεχή sold out εκτόξευσαν τις εισπράξεις του συλλόγου, όμως το γήπεδο ελάχιστα βοήθησε αγωνιστικά την ομάδα. Στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ο ΠΑΟ πήρε στα τρία εντός έδρας παιχνίδια του 4 βαθμούς -εκ των οποίων τους 3 με την Ανόρθωση αγχωμένος.
Εκτός έδρας πήρε έξι με δύο νίκες στη Βρέμη (όπου δεν κέρδισε φέτος κανείς άλλος) και στο «Σαν Σίρο», από το οποίο δεν πέρασε επίσης κανείς. Και στο πρωτάθλημα το μεγάλο πρόβλημά του ήταν τα εντός έδρας ματς. Πέρυσι ο ΠΑΟ είχε 12 νίκες και 3 ισοπαλίες στην πολλές φορές άδεια ή εχθρική Λεωφόρο, φέτος έχει σε 13 ματς 8 μόλις νίκες: στο ΟΑΚΑ δεν νίκησε τον Ολυμπιακό και δυο φορές την ΑΕΚ, έχασε από τον Εργοτέλη και εκεί αποκλείστηκε από τον Πανσερραϊκό για το Κύπελλο Ελλάδας. Εκτός έδρας τα έχει πάει καλύτερα από πέρυσι επειδή είναι πιο συγκεντρωμένος, πιο συμπαγής.
Συμπεράσματα
Το ματς στο «Μαδριγάλ» τέλειωσε αφήνοντάς μας δύο συμπεράσματα. Το πρώτο συμπέρασμα αφορά τις τακτικές μεταμορφώσεις του εφετινού ΠΑΟ, για την ακρίβεια, την ευκολία με την οποία αυτές γίνονται –ο Τεν Κάτε είχε αλλάξει δυο σχήματα σε εκείνο το ματς και κανένα από αυτά δεν ήταν το συνηθισμένο του 4-2-3-1, που χρησιμοποίησε αρκετά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το δεύτερο συμπέρασμα είχε να κάνει με την αγωνιστική ανωτερότητα της Βιγιαρεάλ, που στην έδρα της ήταν ένα σκαλί πάνω από τον ΠΑΟ. Αυτά είναι τα δύο δεδομένα του σημερινού ματς.
Τρόποι
Πώς μπορεί να αποκλείσεις μια ομάδα τεχνικά και τακτικά ανώτερη; Υπάρχουν δύο τρόποι. Ο πρώτος είναι να περιορίσεις τους χώρους που έχουν στη διάθεσή τους οι παίκτες της κι ο δεύτερος να μην της αφήσεις πολύ την μπάλα. Το πρώτο επιβάλλει πολύ τρέξιμο, το δεύτερο αρκετή στρατηγική. Κυρίως την πρέπουσα διάταξη.
Μαλεζάνι
Πριν από λίγα χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου 2005, στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός με τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι προπονητή είχε κάνει ένα σπουδαίο ανασταλτικά ματς κόντρα στην Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο -τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο ΠΑΟ είχε αποσπάσει τότε από τους Ισπανούς ένα 0-0 που απόψε θα του έδινε την πρόκριση και το είχε κάνει γιατί η αμυντική λειτουργία του ήταν εκείνο το βράδυ άψογη. Ο Μαλεζάνι είχε δείξει πώς φρενάρεις τις ισπανικές ομάδες στο γήπεδό σου.
Είχε χρησιμοποιήσει δύο ακραίους μπακ (τον Νίλσον και τον Σέριτς) σε ρόλους ακραίων χαφ ώστε τόσο ο Βύντρα όσο και ο Δάρλας και να έχουν βοήθειες αλλά και να μπορούν να βοηθάνε τους δύο κεντρικούς αμυντικούς όταν η μπάλα παιζόταν στον άξονα και όχι στο πλάι. Γεμίζοντας τους χώρους, ο Ιταλός είχε χρησιμοποιήσει εκείνο το βράδυ προς γενική έκπληξη τον Μπίσκαν δίπλα στον Μόρις και είχε φέρει μπροστά τους τον Φλάβιο Κονσεϊσάο σαν σκούπα.
Δεν υπήρχε ούτε μια στιγμή στο ματς που παίκτης της Μπάρτσα να μην είχε πάνω του δύο παίκτες κάθε φορά που επιχειρούσε κάτι κατά μέτωπο. Ομως ο βασικός λόγος που ο ΠΑΟ είχε κρατήσει τότε το ματς κόντρα στο προγνωστικό ήταν ότι ο Γκονζάλες σε κάθε ευκαιρία έβρισκε στον χώρο τον Τόργκελε και τον Μάντζιο που είχε χάσει και μια τεράστια ευκαιρία να ανοίξει το σκορ: «τρέχοντας» τους αμυντικούς των Καταλανών ο ΠΑΟ τους είχε σχεδόν βγάλει από το ματς!
Η Μπαρτσελόνα είχε στην επίθεση σταθερά πέντε παίκτες (και τι παίκτες!) όμως ο ΠΑΟ είχε πάντα δύο με τρεις περισσότερους. Στο «Καμπ Νόου», όταν οι Καταλανοί άπλωσαν το ματς στο πλάι και έπαιξαν με τρεις μέσους πολύ κοντά, γύρισαν την μπάλα και νίκησαν εύκολα, αλλά για να το κάνουν αυτό έπρεπε στην Αθήνα να τρακάρουν σε ένα τείχος και να βάλουν μυαλό.
Πρέσινγκ
Η Βιγιαρεάλ χάνει αρκετά από τη δύναμή της μακριά από το «Μαδριγάλ», δεν έχει νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ εκτός έδρας καιρό τώρα, αλλά έχει κάνει τη διάκριση στη μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση βασική προτεραιότητά της. Για αυτό και ο Πελεγκρίνι με την Εσπανιόλ άφησε τους μισούς παίκτες του εκτός ενδεκάδας. Στο πρώτο ματς οι Ισπανοί δεν κέρδισαν αν και ήταν καλύτεροι.
Καμιά φορά αυτό το γεγονός κοιμίζει κάποιες ομάδες χωρίς μεγάλη ευρωπαϊκή πείρα όπως είναι η συγκεκριμένη: οι παίκτες τους μπαίνουν στο τριπάκι να πιστέψουν ότι το δεύτερο ματς είναι διαδικαστικό, ότι ο αντίπαλος δεν θα αντέξει, ότι το κακό πρώτο αποτέλεσμα ήταν θέμα δικής τους ανικανότητας.
Η Βιγιαρεάλ παίζει σχεδόν πάντα με τον ίδιο τρόπο, ένας χαφ παραπάνω ή ένας επιθετικός λιγότερος δεν θα διαφοροποιήσουν το παιχνίδι της που βασίζεται στις κοντινές πάσες, στις εναλλαγές θέσεων, στις συνεργασίες των επιθετικών. Το ενδιαφέρον για μένα δεν είναι αν θα αντέξει ο ΠΑΟ, αλλά αν ο Τεν Κάτε θα ζητήσει πρέσινγκ –πράγμα που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με απόλυτο αιφνιδιασμό.
Ολλανδός
Ο Τεν Κάτε ξέρει τους Ισπανούς, αλλά τώρα τον ξέρουν κι αυτοί. Μια προσπάθεια επανάληψης του ματς του «Μαδριγάλ» είναι πιο πολύ ρίσκο για τον ΠΑΟ. Η Βιγιαρεάλ θέλει να γίνει το ίδιο ματς...
Prozone 25
Oι ορισμοί του Γιαννόπουλου ήταν οι χειρότεροι που έκανε από τη μέρα που ανέλαβε, αλλά οι διαιτησίες της 25ης αγωνιστικής συνολικά μάλλον οι καλύτερες από την αρχή της σεζόν! Οι παραπομπές ήταν λίγες και η στήλη έχασε αρκετές προβλέψεις, απόδειξη ότι όλα αρχίζουν να πηγαίνουν καλύτερα.
• Μαζαράκος (Αστέρας Τρίπολης – Αρης 4-0). Ελεγα ότι θα το πάει για χου γιατί ξέρει ότι τον έχουν για ξου. Τελικά εκείνη η παλιά φήμη ότι παίρνει τον «άσο» και τον καρφώνει στη σέντρα θα τον κυνηγάει διαρκώς. Υπερβολικά τα «7» στους πλάγιους.
• Σταυρίδης (Ηρακλής – Πανιώνιος 2-1). Τρεις αποβολές και δύο λάθη σε μη καταλογισμούς πέναλτι είναι ένας καλός απολογισμός: περίμενα χειρότερα. Σας είχα γράψει ότι με τόσο άσχημα προηγούμενα και με τους δύο, κακώς του δώσανε το ματς. Αλλά και κακώς τον παρέπεμψαν.
• Χαραλαμπίδης (ΠΑΟ – ΑΕΛ 3-0). Ελεγα ότι στο τέλος μπορεί να φωνάζουν όλοι. Τελικά οι αγαπημένοι μου ήρωες δεν είχαν πρόβλημα γιατί ο Αρης είχε χάσει στην Τρίπολη και οι παίκτες της ΑΕΛ μετά το 1-0 το γύρισαν στο σορολόπ...
• Κατσιδώνης (Θρασύβουλος – Εργοτέλης 1-3). Τη γλίτωσε αυτός, την πλήρωσε ο βοηθός Τζαρίμας που έφαγε δύο γκολ του «Εργο». Τώρα που υποβιβάστηκε οριστικά, ο Θρασύβουλος πήρε και δύο σφυρίγματα...
• Δαλούκας (ΟΦΗ – Λεβαδειακός 0-2). Τρομακτική επιτυχία του Γιάννη Κομπότη που κράτησε τον Λεβαδειακό στη Σούπερ Λίγκα χωρίς μάλιστα να πάρει το πρωτάθλημα διαιτησίας! Οτι όλο «Χ» και «2» φέρνει ο ψηλός το 'χα γράψει. (Γιάννη, καλός ο καφές στο «Πεντελικό»;).
• Καλόπουλος (Πανσερραϊκός – ΑΕΚ 1-5). Η ΑΕΚ δεν κρατιέται! Είναι η πρώτη ομάδα που «ξύρισε» τον «Περού»!
• Κωνσταντινέας (Ξάνθη – Πανθρακικός 1-0). Είχα πει ότι αν φάει ο Καλαματιανός τον «Κάσνα» βλέπω τον «Κάσνα» να φεύγει στη Νέα Ζηλανδία. Στα δυο πρώτα πέναλτι που δεν του έδωσε, ο «Κάσνα» είχε έτοιμες τις αποσκευές του. Μετά η τάξη κάπως αποκαταστάθηκε. Πάντως ο Κωνσταντινέας έχει άγιο. Το να πάρεις 7.28 και να μην πας σπίτι είναι θαύμα...
• Κάκκος (ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-0). Δεν διέκοψε ως όφειλε ένα ματς που δεν θα γινόταν πουθενά αλλού στον κόσμο. Κατά τ’ άλλα, άριστα...
Ακούρευτο
O χλοοτάπητας του ΟΑΚΑ είναι σε χειρότερη κατάσταση και απ' ό,τι ήταν έπειτα από τη συναυλία της Μαντόνα. Οι παίκτες της ΑΕΚ έλεγαν ότι στο γήπεδο του Πανσερραϊκού το χόρτο ήταν καλύτερο και η μπάλα τσούλαγε πιο σωστά απ' ό,τι στο ΟΑΚΑ το οποίο είναι γεμάτο «τρύπες». Φαίνεται ότι ο βασικός λόγος του ότι έχει μείνει απεριποίητο και ακούρευτο είναι το ματς με τη Βιγιαρεάλ.
«Είναι που είναι μεγάλο το γήπεδο κι αυτοί θα μπορούν να αναπτυχθούν ευκολότερα, αν μπορούν να τρέξουν και την μπάλα όπως θέλουν άντε να τους πιάσεις», σχολίασε το Σάββατο μέλος του τεχνικού τιμ, που εξηγούσε στον Μαρίνο Ουζουνίδη το γιατί…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.