Παλαιότερες

Ας πούμε την αλήθεια

SportDay

Γράφει ο Μιχάλης Τσαπίδης

Mε τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τον Πανσερραϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ και μάλιστα υπό τις αγωνιστικές συνθήκες που αυτός προέκυψε (μέσα στην έδρα του με το πρώτο ματς να έχει λήξει 0-0), ασφαλώς και γεννάται θέμα για τον ΠΑΟ. Το οποίο δεν έχει να κάνει με αυτό καθ' αυτό το αποτέλεσμα χθες βράδυ στο Μαρούσι, αλλά με τη συνολική εικόνα που έχουν οι «πράσινοι» στην εν εξελίξει σεζόν: μία ομάδα πραγματικά οξύμωρη.

Ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Κυκλοθυμική. Που μένει με δέκα παίκτες στο τερέν και παίζει καλύτερα απ' ό,τι με ένδεκα! Που χάνει από τον Εργοτέλη στην έδρα της και νικά την Ιντερ στο Μιλάνο. Η περίσταση του αποκλεισμού, λοιπόν, εκχωρεί τη δυνατότητα ν' αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για τον φετινό Παναθηναϊκό. Ας την πούμε.

1. Ομάδα... μπαλέτο: οι ευθύνες των παικτών

Αν μη τι άλλο, χθες δικαιώθηκε η δριμεία επίθεση που εξαπέλυσε ο Τεν Κάτε μετά την ήττα από τον Εργοτέλη (στην Κρήτη), όταν αποκάλεσε τους παίκτες του «πριμαντόνες». Και φυσικά η αντίστοιχη του Πατέρα, ο οποίος έσπευσε να υπερθεματίσει και χαρακτήρισε τους ποδοσφαιριστές «μπαλαρίνες». Αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που ο Παναθηναϊκός έχασε από τις αρχές Μαρτίου την ευκαιρία να διεκδικήσει τον δεύτερο εγχώριο τίτλο.

Δεν χωρά πολλή ποδοσφαιρική ανάλυση το παιχνίδι-ρεβάνς με τον Πανσερραϊκό. Τέτοια ματς υπάγονται στην κατηγορία που τα παίρνεις χωρίς προπονητή στον πάγκο. Μπαίνεις, παίζεις, νικάς. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, ωστόσο, ήταν κατατονικοί. Η νίκη δεν είναι ένα εξωγήινο αντικείμενο, που ξαφνικά βγάζει πόδια κι έρχεται σε σένα. Για να την πάρεις, πρέπει εσύ να την πλησιάσεις και να τη διεκδικήσεις.

Ο προσβεβλημένος από αγωνιστική υποθερμία Παναθηναϊκός δεν εμφανίστηκε μονάχα στο χθεσινό παιχνίδι. Υπάρχουν κι άλλα τέτοια παραδείγματα. Με τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ. Με τον Εργοτέλη στο ίδιο γήπεδο. Με τον Αστέρα Τρίπολης. Με τη Λάρισα στο Αλκαζάρ. Με την Ανόρθωση στην Κύπρο. Με τη Σπάρτα Πράγας, αν θέλετε, στην κρίσιμη ρεβάνς της Αθήνας.

2. Κι όμως, δεν έχει πριμαντόνες: οι ευθύνες της διοίκησης

Οταν ο Τεν Κάτε αποκάλεσε τους παίκτες πριμαντόνες, όλοι καταλάβαμε το νόημα του λόγου του, όμως στην πραγματικότητα ο ΠΑΟ δεν δεν έχει παίκτες-πριμαντόνες. Ενα σωρό μεταγραφές έκανε το καλοκαίρι ο σαρωτικός πολυμετοχικός, αλλά έχει αναρωτηθεί κάποιος ποιοι παίκτες είναι σημεία-αναφοράς; Κανένας καινούργιος. Ο Καραγκούνης και ο Σιμάο. Είναι απορίας άξιον, επομένως, πώς γίνεται να δίνεις πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ κι εντούτοις οι καλύτεροι παίκτες σου να μην είναι μεταγραφές.

Με αυτόν τον τρόπο ο διοικητικός Παναθηναϊκός γνώρισε την άλλη όψη του νομίσματος στην τακτική «αγοράζω ό,τι κινείται και βάζω κερασάκι στην τούρτα έναν διάσημο αμυντικό χαφ». Κανείς δεν πρόκειται να ζητήσει τα ρέστα από τον ΠΑΟ για τη μεταγραφή του Ζιλμπέρτο Σίλβα, που ίσως να είναι η κορυφαία που έχει γίνει στην Ελλάδα. Αλλά δεν παύει ο εν λόγω να είναι αμυντικός μέσος. Αν δεν το έχει αντιληφθεί κανείς, καιρός είναι να το καταλάβει: οι τίτλοι στην Ελλάδα δεν κατακτώνται με αμυντικούς μέσους διεθνούς, έστω, βεληνεκούς, αλλά με παραγωγικούς ή, αν μη τι άλλο, δημιουργικούς σταρ. Αυτοί είναι παίκτες-πριμαντόνες, που κάνουν τη διαφορά.

Ως προς το εσωτερικό της διοίκησης δε, επικρατεί η απόλυτη σύγχυση. Η ενότητα του πολυμετοχικού τρώθηκε πολλές φορές, η «ενδοσυνεννόηση» είναι απενεργοποιημένη και ουκ ολίγες φορές ό,τι είναι να πει ο ένας μέτοχος στον άλλον το λέει μέσω... εφημερίδων και ούτω καθεξής. Μπέρδεμα...

3. «F**k you»: οι ευθύνες του Τεν Κάτε

Για τις τακτικές επιλογές του Τεν Κάτε μπορεί κάποιος να πει πολλά. Πάρα πολλά. Τελευταίο παράδειγμα ήταν η τοποθέτηση του Σαριέγκι σε θέση αριστερού μπακ στο Καυτανζόγλειο, μια ιδέα που διέλυσε κάθε ποδοσφαιρική λογική. Για τις επιλογές προσώπων, άλλα τόσα. Ο Ολλανδός έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ν' «ακυρώσει» ποιοτικούς παίκτες του Παναθηναϊκού, για τους οποίους η διοίκηση αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να φανεί γενναιόδωρη και ν' αγοράσει πανάκριβα τα δικαιώματά τους. Παραδείγματος χάριν: Μάτος, Ιβανσιτς. Δεν μιλάμε για όποιους κι όποιους, αλλά για τους MVP του περσινού πρωταθλήματος για τον ΠΑΟ.

Στην πορεία των πραγμάτων, πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει στην περίπτωση Τεν Κάτε είναι τα αποδυτήρια. Ο προπονητής έχει έναν μοναδικό τρόπο να «χάνει» παίκτες με τη συμπεριφορά του και την αθυροστομία του κι έναν μαγικό να γίνεται αντιπαθής στους ποδοσφαιριστές. Είναι αξέχαστη η απόφασή του να... σύρει τους παίκτες σε προπόνηση στις εγκαταστάσεις της Παιανίας μετά το 0-3 της Βρέμης άμα τη αφίξει της αποστολής ξημερώματα στην Αθήνα!

Εκεί που όλοι ήταν μέσα στην καλή χαρά, κατά το κοινώς λεγόμενο τους ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Σ' αυτόν τον Παναθηναϊκό ελάχιστοι παίκτες, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, είναι δυνατόν να υπερβάλουν εαυτούς και να παίξουν για τον προπονητή.

Η πλειονότητα έχει μια απαρέσκεια στις χονδροειδείς μεθόδους Τεν Κάτε. Εναν προπονητή που ως βοηθός σε Τσέλσι και Μπαρτσελόνα θα έπρεπε να είναι «μαέστρος» στην προετοιμασία αγώνων, αλλά ο Ολλανδός δεν δείχνει τρομερές ικανότητες σ' αυτό το κομμάτι. Ας μην τα ξαναλέμε: πριν από το ντέρμπι με την ΑΕΚ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, αντί να κάνει θεωρία στους ποδοσφαιριστές, τους έβριζε για τη διαρροή της ενδεκάδας στον Τύπο!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x