Παλαιότερες

Ενα πολύ ακριβό στοίχημα

SportDay

Σε λίγες μέρες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία της Τσέλσι, τα οποία θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, μια και θα φανεί αν και πόσο θα έχει αποδώσει η προσπάθεια του Κένιον να περιορίσει τις ζημίες και τις δαπάνες του συλλόγου.

Κοιτώντας τα περσινά στοιχεία, για να μπορέσω να κάνω τις συγκρίσεις, συνειδητοποίησα κάτι απίστευτο. Οτι ο Αμπράμοβιτς από τον καιρό που αγόρασε την ομάδα έχει ρίξει σ' αυτήν κάτι περισσότερο από 600 εκατομμύρια ευρώ (για να έχουμε και ένα μέγεθος συγκρίσιμο, το ποσό είναι κατά 100 και κάτι εκατομμύρια μεγαλύτερο από το πακέτο αποζημιώσεων που δίνει η κυβέρνηση στους αγρότες).

Ομως, δεν είναι αυτό το ποσό που με εξέπληξε. Αλλο ήταν. Τα 32,5 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε ως αποζημίωση σε τρεις προπονητές που απέλυσε. Στον Μουρίνιο 20, στον Γκραντ 5 και στον Σκολάρι 7,5. Τρελά λεφτά που φτάνουν για μία πολύ καλή μεταγραφή ή και δύο με την οικονομική κρίση που έχει πιέσει τις τιμές προς τα κάτω. Και προσπαθεί ο Κένιον με τον τρελο-Ρώσο να βγάλουν άκρη.

Το να αποδειχθεί, δηλαδή, κάποια στιγμή η αγορά της Τσέλσι -αν θεωρήσουμε ότι ήταν μία κίνηση που, πέρα απ' όλα τ' άλλα, είχε και επιχειρηματικές προοπτικές- μία επιχείρηση ανάλογη μ' αυτή στην οποία έχει μεταβληθεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δηλαδή ένα πολύ ακριβό στοίχημα. Και ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο, αν αναλογιστεί κάποιος τους όρους με τους οποίους τέθηκε.

Απ' ό,τι φαίνεται μέχρι τώρα, η ομάδα έχει ζημίες που αγγίζουν τα 80 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίσουμε τα 600 και κάτι που χρωστάει στον ιδιοκτήτη της. Και η Τσέλσι δεν είναι το μόνο ακριβό και παρακινδυνευμένο στοίχημα που έχει μπει στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει και ένα ακόμα, το οποίο μπήκε μόλις πριν από λίγες μέρες και είναι πολύ ακριβότερο και πολύ πιο ριψοκίνδυνο.

Πρόκειται για τη νέα τριετή συμφωνία πώλησης των δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων της Πρέμιερσιπ 2010-13, που υπέγραψαν οι αγγλικές ομάδες με το κανάλι του Μέρντοχ, το BSKYB. Το πακέτο της τηλεοπτικής μετάδοσης είχε σπάσει σε 6 κομμάτια και αρχικά το BSKYB πήρε τα 4 κυριότερα και το άλλο συνδρομητικό κανάλι, το Sentanta, θα διεκδικούσε τα υπόλοιπα 2, σε συνεργασία με το αμερικανικό ESPN που ανήκει στην Disney.

Τελικά το BSKYB κατάφερε να διασφαλίσει τα 5 από τα 6 πακέτα –τα περισσότερα που θα μπορούσε με βάση τις ισχύουσες διατάξεις- κι έτσι θα μπορεί να μεταδίδει 115 ματς κάθε σεζόν, 19 περισσότερα απ' όσα μεταδίδει με τη συμφωνία που είναι τώρα σε ισχύ. Το Sentanta πήρε το πακέτο που απέμεινε και αποτελείται από 23 μόλις παιχνίδια. Πρέπει να σημειώσω ότι τα 5 πακέτα του BSKYB περιλαμβάνουν τη μετάδοση των 38 παιχνιδιών πρώτης επιλογής και την πλειονότητα των παιχνιδιών δεύτερης επιλογής.

Το πακέτο του Sentanta περιλαμβάνει το δικαίωμα μετάδοσης 8 παιχνιδιών δεύτερης επιλογής και 15 ματς τέταρτης επιλογής. Το Sentanta, που είχε 1,5 εκατομμύριο συνδρομητές, έχασε περίπου 200 χιλιάδες συνδρομητές τη χρονιά που πέρασε και οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες, μια και αναμένεται να χάσει ακόμα περισσότερους –από τη στιγμή που το φιλέτο των μεταδόσεων πήγε στο BSKYB- σε σημείο τέτοιο που να κινδυνεύει ακόμα και η οικονομική επιβίωσή του.

Το Sentanta είχε πιστέψει ότι θα μπορούσε να χτυπήσει το κανάλι του Μέρντοχ, γι' αυτό επιδίωξε τη συμφωνία με το κανάλι της Disney –που τελικά δεν ευδοκίμησε- ώστε να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει περισσότερα χρήματα. Η νέα συμφωνία για την τριετία 2010-13 θα προσφέρει στις ομάδες 4,5% περισσότερα χρήματα απ' όσα η υπάρχουσα συμφωνία. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ομάδες θα δώσουν για την ενίσχυση των ποδοσφαιρικών ακαδημιών περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα που θα εισπράξουν από το BSKYB.

Είναι πολλά τα λεφτά, Ρούπερτ

Η συμφωνία που υπέγραψαν οι αγγλικές ομάδες είναι η καλύτερη σε όλη την Ευρώπη, μια και συνολικά για την τριετία 2010-13 θα τους δώσει τη δυνατότητα να μοιραστούν περίπου 2 δισ. 700 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, ένα τέτοιο ποσό σε μία τόσο δύσκολη –οικονομικά- εποχή είναι πολύ μεγάλη βοήθεια στις ομάδες, οι οποίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλη οικονομική πίεση και η πορεία όπως και οι επιδόσεις τους θα κριθούν από τον τρόπο που θα διαχειριστούν αυτά τα χρήματα. Βέβαια, όταν οι αγγλικές ομάδες μπορούν να βασίζονται στα σίγουρα έσοδα του BSKYB (όσο και αν η εποχή δεν ευνοεί τις βεβαιότητες στην οικονομία), θα είναι και οι πιο ανταγωνιστικές στο μεταγραφικό παζάρι.

Θα μπορούν να διεκδικούν τους καλύτερους, όσο έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τα περισσότερα. Και αυτό το γεγονός, της οικονομικής διαφοράς, θα μεγαλώσει και τις ανισότητες ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Οπως παρατηρούν οι ειδικοί, η οικονομική κρίση θα πλήξει την κίνηση των εισιτηρίων, θα περιορίσει τα ποσά που ξοδεύονται για διαφήμιση και χορηγίες και θα περιορίσει την κατανάλωση (άρα και τις πωλήσεις αντικειμένων με το σήμα της ομάδας). Ετσι, οι ομάδες θα πρέπει να στηρίξουν την οικονομική συμπεριφορά τους σε σταθερές πηγές εσόδων.

Και στην Αγγλία, από τη στιγμή που γνωρίζουν τις εισροές για μία τριετία, θα μπορούν να κινηθούν κάπως πιο άνετα. Με τη νέα συμφωνία ο Μέρντοχ ουσιαστικά μεταβάλλεται σε ένα είδος μονοπωλίου όσον αφορά την αποκλειστικότητα της τηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων της Πρέμιερσιπ. Ομως, οι ειδικοί αμφιβάλλουν αν ο Μέρντοχ θα μπορέσει να κερδίσει από αυτή τη συμφωνία, μια και η κατανάλωση πλήττεται σοβαρά από την οικονομική κρίση. Θα υπάρχουν λιγότεροι συνδρομητές, λιγότερη διαφήμιση, άρα και λιγότερα χρήματα.

Σε άλλες οικονομικές συνθήκες μια τέτοια συμφωνία πιθανότατα να έκανε τις μετοχές του καναλιού να σημειώσουν άνοδο–ρεκόρ, αλλά στη σημερινή πραγματικότητα, η οποία δεν εγγυάται θετικές προοπτικές, οι μετοχές του BSKYB μέσα σε τρεις μέρες σημείωσαν μία πτώση που έφτασε το 2%. Ισως οι άνθρωποι του Μέρντοχ να πιστεύουν ότι μέχρι το 2010 η οικονομική κατάσταση θα έχει αλλάξει, ενώ μπορεί να υπάρξουν και τεχνολογικές εξελίξεις που θα μειώσουν σημαντικά το κόστος, αφήνοντας μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Η Ρεάλ την πρωτιά

Οπως αναμενόταν, στην πρώτη θέση της λίστας των 20 πλουσιότερων ευρωπαϊκών συλλόγων για τη σεζόν 2007-08, που εκδίδει κάθε χρόνο η Deloitte & Touch, βρίσκεται η Ρεάλ Μαδρίτης, ακολουθούμενη από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αν δεν είχε μεσολαβήσει το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, μία από τις συνέπειες της οποίας ήταν η υποτίμηση της στερλίνας, η Γιουνάιτεντ θα βρισκόταν στην κορυφή.

Σκέφτομαι ότι αυτή η λίστα θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον την επόμενη χρονιά, όταν θα μπορούμε να δούμε τις πρώτες επιπτώσεις της κρίσης και το πόσο αυτή επηρέασε τις ομάδες. Η υποτίμηση της στερλίνας είχε αποτέλεσμα να βρεθούν στους είκοσι πλουσιότερους συλλόγους επτά αγγλικές ομάδες από εννέα. Ωστόσο ένα από τα πιο εντυπωσιακά οικονομικά στοιχεία είναι εκείνο που δείχνει ότι η Ρεάλ διπλασίασε τα έσοδά της σε σχέση με το 2002.

Συγκρινόμενη με την περασμένη χρονιά, η αύξηση των εσόδων της Ρεάλ είναι κοντά στο 4% μικρότερη από άλλες χρονιές και έφτασαν τα 366 εκατομμύρια ευρώ, που είναι 41 εκατομμύρια περισσότερα από αυτά της Γιουνάιτεντ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x