Είσαι, ρε αδερφέ, για οικολογικούς ή όποιους άλλους λόγους ενάντια σε κάθε κτίσμα στον Βοτανικό; Βγες και πες το, να ξέρει και ο άλλος πού βρίσκεται.
«Kαλά. Δεν υπάρχει όμως άλλο μέρος για να χτίσει γήπεδο ο Παναθηναϊκός; Ενα άλλο μέρος που δεν θα τον πλακώσουν στις ενστάσεις;». Ας μου επιτραπεί να αμφιβάλλω. Αν σήμερα στον Βοτανικό εμφανίζεται η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα και σταματάει τα έργα, αύριο θα τα σταματήσει και αλλού. Αν σήμερα τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται σαν ανάστατοι κάτοικοι του κέντρου, αύριο αν ο Παναθηναϊκός θα πάει στο Ελληνικό θα εμφανιστούν σαν Επιτροπή Διάσωσης του Παραδοσιακού Αεροδρομίου του Ελληνικού. Ολοι με μαγιό να λένε πως θυμούνται τα δελφίνια να παίζουν χαρούμενα στην παραλία των Δειλινών και πως δακρύζουν όταν τους έρχεται στο μυαλό ο θρήνος της φώκιας την εποχή του ζευγαρώματος, που παλιά γινόταν τέτοια εποχή στον χώρο των αποσκευών. Και αν πάνε να το κάνουν στη Μαλακάσα θα τους υποδεχτούν ο Ψαριανός και ο Λαφαζάνης με ψάθινα καπέλα στο κεφάλι σαν χωρικοί της περιοχής. Το συμπέρασμα είναι ότι αν η οικοδόμηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού συναντά τέτοια λυσσαλέα αντίσταση στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας έτσι και επιχειρηθεί να γίνει σε μια πιο αναβαθμισμένη, όπως το Ελληνικό, δεν έχει τύχη. Και να μου επιτραπεί να μην πιστεύω τα «είμαστε υπέρ του γηπέδου, αλλά εναντίον του Mall του Βωβού». Το «είμαστε εναντίον κάθε γηπέδου στον πολεοδομικό ιστό» ελέχθη στις 2 Δεκεμβρίου στη Βουλή. Στον μήνα που μεσολάβησε νομίζω ότι δεν έγινε κάτι πολεοδομικά εντυπωσιακό που να αλλάξει στον ΣΥΡΙΖΑ γνώμη. Η θέση είναι σταθερή και ο Ψαριανός τουλάχιστον που την υποστηρίζει είναι συνεπής. «Οχι γήπεδο στον πολεοδομικό ιστό». «Δηλαδή όχι γήπεδο και στη Νέα Φιλαδέλφεια;». «Οχι γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια». Το αποτέλεσμα είναι οι φίλοι μου οι Παναθηναϊκοί να αρχίσουν να παραφρονούν.
«Μήπως θα πρέπει να κάνουμε το γήπεδο που ονειρευόμαστε στη Λεωφόρο; Ενα γήπεδο των 60 χιλιάδων θέσεων που θα στεγάσει τα όνειρα των Παναθηναϊκών;». Ο Mike Sheppard, εκτός του ότι ήταν κρυωμένος, πρέπει να είχε πιει και τα ποτηράκια του. Ακόμα όμως και ντίρλα, η πρόταση ακουγόταν extreme. «Δηλαδή, πού να τους βάλουμε τους 60 χιλιάδες στη Λεωφόρο;». «Μπορούμε να βάλουμε δύο χιλιάδες. Τους 500 θεατές στο πάνω πάτωμα του Αγίου Σάββα και τους 1.500 στα δύο επάνω πατώματα της ΓΑΔΑ». Ο Mike έχει περάσει αρκετές ώρες της ζωής του στη ΓΑΔΑ για να έχει άποψη. Τη σεβάστηκα και προσπάθησα να βοηθήσω. «Μπορούμε να βάλουμε επίσης ένα μικρό ξύλινο αμφιθέατρο στην κορυφή του Λυκαβηττού για να βλέπει μια χιλιάδα κι από εκεί». Ο Mike είχε πάρει φωτιά. «Και γιατί η φιλοξενούμενη ομάδα να μην αλλάζει στο καφενείο που είναι προς την Τσόχα; Στον τοίχο των αποδυτηρίων και στο δωματιάκι του Μπακούρου, που είναι δίπλα, μπορούμε να κάνουμε φινιστρίνια στους τοίχους και να κάθονται άλλοι 50. Και στα κάγκελα να βρίσκεται παντού κόσμος. Οπως παλιά. Και στους διαδρόμους άλλους με καρεκλάκια». Ακόμα όμως και έτσι οι αριθμοί δεν έβγαιναν. «Να βάλουμε διπλά εισιτήρια; Κάθε ένας παναθηναϊκός να καθίζει στα πόδια του ένα άλλο μικρόσωμο παναθηναϊκό;». Μια ριζοσπαστική λύση που διπλασίαζε τη χωρητικότητα. Χρειαζόντουσαν όμως και άλλες θέσεις. «Πόσος είναι ο μικρότερος αγωνιστικός χώρος στα γήπεδα;». Είχα μπει στο νόημα και δεν θα χάλαγα χατίρια. «Νομίζω ότι είναι 18Χ30. Σκέψου τώρα σκάβοντας πόσοι ακόμα θα χωρέσουνε».
Η φωνή του Mike ακούστηκε ανήσυχη. «Δεν θα έχουμε όμως τότε πρόβλημα με τις κλειστές άμυνες;». «Σωστά», του έδωσα τον πόντο «αλλά και οι δύσκολες ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπως η Γιουβέντους και η Ρεάλ, θα έχουν πρόβλημα με τη δική μας άμυνα που θα είναι κλειστή». «Εκτός του ότι δεν θα έχουμε και πρόβλημα στους πλάγιους, αφού θα παίζουν στον άξονα».
Η πραγματικότητα πάντως δεν απέχει και πολύ από τα προηγούμενα. Παράδειγμα η αφίσα της «Ανοιχτής Πόλης», της παράταξης του Αλέξη Τσίπρα στον Δήμο Αθηναίων. Η αφίσα που βλέπετε στη σελίδα εκτός ότι μοιάζει με εκείνα τα κουίζ των περιοδικών «Βρείτε τις διαφορές στις δύο εικόνες», έχει το εξής αξιοπρόσεκτο. Αφού ο καλλιτέχνης έβαλε δενδράκια στο σημείο που βρίσκεται το Mall, που είναι στα αριστερά του γηπέδου του Παναθηναϊκού, έβαλε δενδράκια και στο κτίσμα κάτω από το γήπεδο. Μόνο που εκεί δεν βρίσκεται το Mall του Βωβού, αλλά το Δημαρχείο και οι εμπορικοί χώροι του. Οπότε πάει το Δημαρχείο. Αλλά τουλάχιστον το κλειστό του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, που είναι το τετράγωνο κτίριο στην κορυφή της αφίσας, διατηρείται. Σε αυτή την αφίσα «ναι». Σε «αυτή» και μόνο όμως. Γιατί στην άλλη που παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Λυριτζή και του Οικονόμου στη ΝΕΤ δεν υπάρχει κλειστό του μπάσκετ. Και αν αυτή είναι η θέση, δηλαδή να μην υπάρξει γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ και των άλλων ερασιτεχνικών αθλημάτων, ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός γιατί να συναινέσει στην απομάκρυνσή του από τη Λεωφόρο;
Η «Ανοιχτή Πόλη» του Τσίπρα λέει «Ναι στο γήπεδο του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, αλλά όχι στον Βωβό και το Δημαρχείο». Η Επιτροπή για τη Διάσωση του Ελαιώνα έδειχνε στις 23 Δεκεμβρίου στη ΝΕΤ μακέτα που έχει γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλά δεν έχει Βωβό, Δημαρχείο αλλά και μπάσκετ. Πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση γιατί εγκαταλείφθηκε η εγκατάσταση του σταθμού των ΚΤΕΛ, που υποθέτω η Κίνηση των Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα θα την υποδεχόταν με «Ωσαννά» και ο χώρος θα γινόταν meeting point για όλους του κορμοράνους της Ευρώπης. Και το μόνο που ζητείται είναι η λεβεντιά. Είσαι, ρε αδερφέ, για οικολογικούς ή όποιους άλλους λόγους ενάντια σε κάθε κτίσμα στον Βοτανικό; Βγες και πες το, να ξέρει και ο άλλος πού βρίσκεται. Το να βγαίνεις όμως τη μια φορά και να κάνεις ένσταση για τη χρηματοδότηση, την άλλη για το γήπεδο και την τρίτη όταν σου κάθεται στην ένσταση του Βωβού να λες ότι ήσουν υπέρ του γηπέδου καταντάει κοροϊδία.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.